Sig mig har I tabt sutten?

Sig mig har i tabt sutten?

Jeg har forholdt mig coronatavs et stykke tid om hjælpepakker og coronapolitik. Siden mit indlæg ’Hit med pengene Mette & co’ er landet så småt ved at åbne. Mange brancher er dog stadig lagt ned og må ikke åbne før tidligst til august. Nu vil et hold ’eksperter’ og enkelte politikere så lukke for hjælpepakkerne efter 8.juli. Sig mig har I tabt sutten?

Brancher er stadig tvangslukkede

Sig mig har I tabt sutten?

Bekymring også i min morgenavis

Tusindvis af danskere har allerede mistet deres job i den private sektor. Virksomheder har måtte dreje nøglen. Og vi har ikke set enden på konkursbølgen endnu. Hjælpepakkerne har taget toppen af corona-veerne i nogle brancher. Men mange har slået dørene op med store begrænsninger pga afstandsreglerne – fx cafeer og restauranter. Hotellerne har en katastrofal belægning på 8%. Oplevelsesindustrien hiver fortsat efter vejret. Rejsebranchen styrtbløder. Og så er der alle dem/os, der end ikke kan komme i gang med vores arbejde, fordi vi er tvangslukkede foreløbig frem til 31. august: Fx Museer, fitnesscentre og konference-, undervisnings- og foredragsindustrien.

Hvordan skal de overleve, hvis hjælpepakkerne stopper 8.juli? Og hvordan kan såkaldte økonomiske eksperter (med deres på det tørre) overhovedet foreslå at lukke kassen i, så længe der er brancher, som bløder eller har lukningsforbud? Ønsker I, at vi skal kaste håndklædet i ringen og dreje nøglen om? Og melde os i den i forvejen voksende arbejdsløshedskø? Jeg er målløs og gentager gerne: Sig mig har I tabt sutten?

Offentligt ansatte vs private

Det føles efterhånden som en hetz mod privatansatte og mindre virksomheder. Først satte regeringen en kæmpe kile ned mellem danske lønmodtagere med de offentligt ansatte på den ene side og de private på den anden.

Offentligt ansatte blev sendt hjem med FULD løn, pension og ferie under corona og har ikke skulle afgive så meget som en feriedag. Det gælder alt fra pædagoger, skolelærere, kontorchefer, økonomichefer til ledere og mellemledere.  Mens mange privatansatte har måtte gå ned i løn for at hjælpe deres arbejdspladser, som ikke har kunne få fuld lønkompensation, samtidig med at har holdt tvungne feriedage. Og selvstændige virksomhedsejere har kunnet få maximum 23.000 kr  – dog kun under forudsætning af, at deres virksomhed har mistet mindst 80% af omsætningen og ikke havde underskud sidste år. Men kære mennesker – virksomhedens regninger skal jo STADIG betales ud af de penge!

Vi har fået et tydeligt vink med en vognstang om, hvem der er ’vigtige’ i vores samfund: Nemlig de offentligt ansatte og ikke dem, der får hjulene til at køre rundt og skaber grundlaget for en sund offentlig økonomi: Det private erhvervsliv.

Hvor blev retfærdigheden af

Er det virkelig den form for retfærdighed, vi ønsker i Danmark?  Jeg føler mig som borger, skatteyder og selvstændig til grin. Man vil gerne have mine og min virksomheds penge gennem skatter, moms, barselspenge, ATP mv. Men mine rettigheder er ikke som andres! Jeg håber virkelig, at politikerne skrotter de ukloge tanker fra de kloge økonomiske hoveder. Man skulle hellere sørge for, at ALLE blev dækket ens ind, indtil alt er åbent igen og kører, som det skal. Og hvis der mangler penge kunne man fx kræve, at de offentligt ansatte, der har fået 100% lønkompensation, afleverer noget af det tilbage, så alle har bidraget ens. Ligesom virksomhederne skal, hvis det efter krisen viser sig, at de har fået for meget.

Og så et pøj pøj til alle som stadig ikke er kommet i gang pga coronalukning, og til alle jer, der må køre på nedsat blus.

Andre indlæg om corona :

Hvorfor Mette

Mange selvstændige kæmper for livet

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

21 kommentarer

 • Dan Sonne Hansen

  01/06/2020 at 19:38

  Jeg bliver vildt provokeret når du skriver: “Offentligt ansatte blev sendt hjem med FULD løn, pension og ferie under corona og har ikke skulle afgive så meget som en feriedag. Det gælder alt fra pædagoger, skolelærere, kontorchefer, økonomichefer til ledere og mellemledere. ”

  Jeg er offentlig ansat og arbejdet hjemmefra hele i snart 80 dage! Blev pålagt at afvikle min restferie (6 dage) der blev afholdt i hjemmet! Jeg har på ingen dårlig samvittighed, jeg har ydet mit yderste i hele perioden og som tidligere ansat i forsvaret gennem 22 år tilmeldt mig databasen ift sundhedsfaglig personale. Min hustru der også er offentlig ansat, har løst andre opgaver end dem hun er ansat til, bla den x-stra rengøring af børnehaver og institutioner der var/er påkrævet grundet covid-19!

  Det samme er gældende for alle mine 25 nærmeste kollegaer!

  Prøv næste gang du skriver, at sætte dig en smule bedre ind i tingene inden du peger fingere af os der er offentlig ansat! Det er simpelthen for nemt –

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   01/06/2020 at 19:50

   Kære Dan.

   Mange har været sendt hjem på de vilkår, der blev udstukket i marts: Læn, pension og intet krav og at bruge ferie men alene afvikle overarbejde.

   Nogen offentligt ansatte har arbejdet – andre har ikke. Privatansatte måtte ikke arbejde …

   Uden at lyde perfid må mit svar være, at du sætter sig ind ind i, hvordan selvstændige, virksomhedsejere og mange privatansatte er sendt hjem med alle Mulige Krav og restriktioner.

   Selvstændige og virksomhedsejere har alene kunne få omsætningstab – dog max 23.000 og skal stadig betale de faste omkostninger og 25% af deres evt. ansattes løn. Det rækker for mange som en skrædder i helvede. Freelancere kan stadig ikke søge kompensation – er det retfærdigt?

   Og den hjælp der ydes skal betales tilbage under forskellige forudsætninger.

   Det er en jungle – og budskabet i indlægget er at ALLE burde have været tilbudt præcis de samme muligheder for at opretholde deres normale liv. Eller alle skulle have bidraget med set samme.

   Fortsat god pinse.

   Svar
   • Maj-Britt Nielsen

    06/06/2020 at 17:22

    Hej Line
    Jeg blev sendt hjem som offentligt ansat og har skulle arbejde hjemmefra hele perioden. Har endvidere skulle afvikle alt restferie. Undervist kursister online da det blev tilladt etc. Og det samme gælder alle mine kolleger. Til gengæld er vi offentlige ansatte lavtlønnet modsat privatansatte.

    Svar
 • Kurt Beck

  01/06/2020 at 13:50

  Det er sjovt så mange folk bagefter, som er så meget bedrevidende om hvad, der skulle have været gjort, end hvad der egentlig er gjort. Flot folkens. Klap, klap, klap (ironi forekommer) Jeg synes, under de ukendte omstændigheder, har regeringen og især vores statsminister klaret og gjort det rigtig godt. At der er nogen som piver, bør de tænke på hvor godt de egentlig har det i forhold til andre tidligere katastrofer så som 1. og 2. Verdenskrig, diverse tidliger pandamier osv.

  Svar
 • Rikke Lundsgaard

  01/06/2020 at 08:06

  Ja offentlig ansatte blev sendt hjem. Men en vigtig pointe er at de skulle arbejde hjemmefra. Personligt arbejde jeg mange mange flere timer end normalt! Så det var det jeg investerede i “festen” Jeg ville gerne have gået ned i løn i en periode også, men det kan man ikke bare selv vælge. Så
  Mit valg blev at hjælpe folk med at søge støtte.
  Du gør det i dit indlæg til en kamp mellem offentlig og privatansatte, den synes jeg er tarvelig og unuanceret.

  Svar
 • Martin Westh

  31/05/2020 at 10:30

  Flemming L
  28. maj 2020 15.07
  Skandalen vil ingen ende tage når først man får kradset i overfladen på Mette Frederiksens politiske manipulation af befolkningen og resten af folketinget.
  300 mia bruger samfundet og ca 170 mia har Dansk industris medlemmer tabt så ialt koster det indtil nu samfundet 470 mia – det svarer til 19,5 mia pr dødsfald relateret kun til Corona.
  At dødeligheden er større iblandt de +80 årige end de +60 årige burde være indløsende og selv en forkølelse kan afstedkommer en hurtigere død.
  Det er et klokkeklart bevis på at MF skulle udvise stats’mands’ evner og virke handlekraftig så hun kunne vinde større tilslutning i befolkningen.
  Jeg er ked af at side det hvis du sidder helt uden erfaring i en rolle som statsminister og stort set kun har andre professionelle politikere omkring dig i dit ministerier får man en samling helt uden føling med det virkelige liv og de skal så tage beslutning om det virkelig liv.
  At MF oven i købet har tilbageholdt oplysninger for de øvrige partier, så de ikke har haft indsigt i på hvilket grundlag man har truffet beslutningerne gør det til en kæmpe skandale.
  MF har derudover sent frygt ned igennem befolkningen for at få opbakning til hende politiske spil.
  Jeg har fra dag 1 fordømt nedlukningen og egentligt er jeg frygteligt ked af at jeg fik ret – det er MF’s politiske spil.

  Svar
 • Laila Burcharth

  29/05/2020 at 20:25

  Som offentligt ansat iværksætterkonsulent har jeg og mine kollegaer de sidste tre måneder også arbejdet hjemmefra. Jeg har slet ikke tal på alle de små iværksættere og startups vi har været i kontakt med og hjulpet med give give overblik over hjælpepakkerne, lægge en plan og brainstorme på hvilke nye muligheder der måske kan gribes i virksomheden. Senest idag havde jeg snak med en iværksætter indenfor eventverdenen, som vil være ramt af forsamlingsforbudet langt ud i fremtiden. Han er nu optimistisk og igang med at tænke i nye baner. Han bygger, som mange andre iværksættere, vindmøller i stedet for læhegn. Spændende initiativer som vi gentagne gange ser iværksættere sætte gang i og som kan vise at være positive for virksomheden – også når vi når normale tilstande igen.

  Jeg er enig med dig i, at der stadig rettigheder og rammevilkår som kan blive bedre for de små virksomheder og det skal vi fortsat sætte fokus på og råbe højt om. Men jeg synes du skyder for hårdt efter regeringen. De er også mennesker og har arbejdet hårdt for at få os så godt godt gennem krisen som muligt – og det er en umulig opgave at træffe 100% retfærdige beslutninger.

  Til oplysning har jeg selv 20 år og fire virksomheder bag mig som selvstændig erhvervdrivende. I 2008 gik jeg konkurs og mistede ALT – og der kom ingen hjælpepakker. Det ER hårdt at være iværksætter. Men kender ikke dagen imorgen og man må ofte agere hurtigt og tilpasse virksomheden til den nye virkelighed. Men vi har selv valgt – også hvor vi lægger sin energi.

  Jeg håber, at du finder din vej gennem krisen og måske opdager nye sider af dig selv og din virksomhed, så du kommer styrket igennem.
  Med ønsket om en dejlig solrig pinse :).

  Svar
 • Lotte

  29/05/2020 at 18:08

  Jeg er selv i hotelbranchen og vi bløder BIG time. Så jeg forstår din bekymring på branchen og erhvervslivets vegne generelt. De 8% du nævner er for de hoteller der er åbne. Største delen af hotellerne i Kbh er lukkede og de kan de så åbenbart blive ved med at være nu det er blevet forbudt at bo i Kbh.
  Så der må hjælp på banen til turisterhvervet i hovedstaden.
  Men jeg synes ikke det klæder nogen at slå på de offentligt ansatte. De er lige så lidt skyld i det der sker som privatansatte og de offentlige ansatte kommer til at betale for dette i årevis fremover. Jeg var ganske kort offentlig ansat og stoppede fordi jeg ikke orkede de ret skrabede forhold man blev budt – vi har det meget bedre i det private. Og når nu alle pengene fra Corona støtte skal hentes hjem skal de offentlige spæne endnu stærkere på endnu dårlige vilkår.
  Men hey skråt opstil Corona – der er tre dages weekend og jeg har vin i kælderen 🙂

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   29/05/2020 at 22:55

   Hej Lotte.

   Jeg slår ikke på de offentligt ansatte, men på dem som har besluttet, at vi som lønmodtagere selvstændige eller virksomhedsejer ikke er ligestillede

   DBh Line

   Svar
   • Lotte

    30/05/2020 at 09:21

    Undskyld Line det har du ret i. Jeg kom til at tage dig til indtægt for andres udsagn.
    Nogen gange kommer man til at læse hvad man tror der står og ikke hvad der står.

    Svar
 • Mikkel

  29/05/2020 at 16:58

  Ekspertgruppen består af tre (økonomi-)professorer fra Aarhus Universitet.
  Måske havde gruppens anbefalinger set anderledes ud, hvis man havde inddraget ekspertise fra Aalborg og (hvis regeringen ville gå helt til ekstremerne) fra RUC ?

  Svar
 • Eva Dyrholm Petersen

  29/05/2020 at 11:58

  Blot til info 😊Jeg er offentlig ansat og har knoklet siden landet lukkede ned for at guide vejlede ledige samt registre ledige. Jeg har vejledt små virksomheder i dette virvar af hjælpepakker, talt med udsatte borgere. Den travlhed deler jeg med flere af mine kollegaer.
  Flere af mine kollegaer har været ude og hjælpe i børnehaver og på plejehjem i nedlukningen og efter børnehaver og skoleopstart.
  Jeg føler med de selvstændige og har selv været selvstændig i over 25 år og min mand er stadig selvstændig.
  Det kan godt være nogen offentlige ikke har lavet noget, det ved jeg ikke nogen om, dem omkring mig har arbejdet fuldtid.
  Hvilken holdning er der til dem på lønkompensation?
  Den er tænkt som en venlig og informativ kommentar😊

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   29/05/2020 at 22:57

   Hej Eva.

   Jeg peger ikke fingre af jer, der er offentligt ansatte men af dem (læs regeringen) som har besluttet at vi ikke skal stilles ens. Det er der, skoen trykker.

   God pinse.

   Svar
 • Niels Martin Bødiker Sørensen

  29/05/2020 at 11:53

  Nej, jeg tror ikke at man har tabt sutten – men man er – ligesom jeg – yderst frustreret over den usikkehed regeringen skaber, ved fortsat ikke melde klart ud – den bruger det politiske kanceliagtige princip, udtal dig så valent som muligt, så er der ikke nogen der kan komme efter dig senere.
  og
  det er jo lige det der skaber frustationerne, disse ulogiske beslutninger og udmeldinger der kommer konstant og ændres fem minutter efter.
  Ingen ved hvad dagen bringer !!!
  Mit råd til de folkevalgte er – i denne “krisetid” – brug logikken i stedet for politiken og giv klare og faste udmeldinger – I kan ikke gøre alle tifreds – men i kan gøre alle klarsigtede m.h.t hvad der skal ske !!!
  og
  jeg tror så meget på mine medmennesker og Danmark, så jeg ved at klarhed avler forståelse og samarbejde.
  De små og mellemstore virksomheder er yderst vigtige for at vi kommer hele ud på den anden side – hvilket vi gør og forhåbentligt på en måde der er til alles vel og Danmark til gavn.
  Jeg ser i hvertfald nødigt at disse virksomheder ender henne i et hjørne som man har gjort med det “grå guld”, de ældre og gamle og de handicappede – men det er jo en helt anden historie.

  Svar
 • Christina

  29/05/2020 at 11:47

  Som offentlig ansat, føler jeg mig noget trampet på, af de kommentarer. Ja, jeg er hjemsendt, men har skulle stå til rådighed på telefon og mail, med kontakt til udsatte borgere. Vi har alle skulle holde 5 feriedage på lige vilkår med privatansatte.
  Jeg har været i nødberedskab, frivilligt i påsken på plejehjem med coronasmittede, og i selvsamme vagt med privatansat vikar til en pæn løn, jeg fik ikke noget for weekend aften vagter !!

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   29/05/2020 at 23:00

   Hej Christina.

   Det skal du ikke. For dette er ikke en kritik er Jer. I gør hvad regeringen beder jer om og giver jer. Min anke går på, at vi har en regering som bevidst forskelsbehandler offentligt og privatansatte, virksomheder og selvstændige.

   Kh Line

   Svar
  • Anders Pehrson

   30/05/2020 at 23:13

   Hej Christina.

   Du har i det mindste en sikring selvom du er hjemsendt som offentlig ansat, jeg som selvstændig entreprenør skal sørge for selv at komme igennem det her. Alt hvad der bliver tilbudt af hjælpepakker skal jo betales tilbage på den ene eller den anden måde. Husk det en rød regering som ikke og aldrig har givet ved dørene uden at få det dobbelte tilbage. Men hvis du har opskriften på hvordan jeg kan hjemsende mine ansatte uden de mister løn, ikke skal bruge af deres ferie, ikke bruge deres søn og helligdage så kom lige med den da jeg tror der er flere erhvervsdrivende der kunne bruge den. Og til sidst jeg har heller ikke en virksomhed fyldt med forskellige kasser med penge som jeg bare kan flytte rundt med hvis der mangler lidt her og der. Det offentlige er 100% sikret og det skal vi private sørge for men vi står rigtig usikkert i det her endnu.

   Svar
 • Heidi Maak Glinvad

  29/05/2020 at 11:29

  Klassisk socialdemokratisk poltik. De offentlig ansatte bliver båret på hænder og fødder, mens den private sektor, som er hele fundamentet for at vi kan have dette velfærdssamfund må betale. Indimellem kan man som virksomhedsleder, godt sidde tilbage med den følelse, at regeringen har glemt, hvor pengene kommer fra.

  Svar
  • Martin Bloch

   30/05/2020 at 08:39

   Jeg står selv med et ben i begge lejre; er offentligt ansat, og driver samtidig et selvstændigt fitnesscenter som er tvangslukket, uden mulighed for hjælpepakker.

   Jeg er enig i at det er uhyggelige konsekvenser vi har i sigte, for både små og store private virksomheder. Er dog nødt til at rette lidt på din udmelding omkring at alle offentlige ansatte er hjemsendt med fuld løn. For mit eget vedkommende (Forsvaret) startede vi med at skulle afvikle 5 feriedage. I forvejen planlagt afspadsering og ferie, skulle selvfølgelig også afholdes. Herefter er det korrekt at de der ikke kunne arbejde hjemmefra, i princippet gik hjemme med løn. Dette blev dog ændret efter 29. April, hvorefter det er pålagt medarbejdere at afvikle alle optjente friheder (kompensation for merarbejde, øvelser, vagt mv.), og ferie, og når der ikke er mere tilbage, fortsætter man ‘i minus’ så man skylder arbejdspladsen timer. Og til trods for fase 2 genåbning giver mulighed for at flere kan gå fysisk på arbejde igen, så er aktivitets niveauet holdt helt i bund, så der er stadig mange der er tvunget til at holde fri.

   Så ja jeg får stadig min løn, men det er for arbejde jeg har udført tidligere – dage og timer jeg har været væk fra familien.

   Der findes helt sikkert eksempler på offentlige ansatte som har fået en lang betalt ‘ferie’ men det gælder bestemt ikke ALLE.

   Svar
 • Lars G. Brandt

  29/05/2020 at 11:11

  Jeg er i princippet enig med det forbehold, at hjælpepakkerne målrettes de erhverv, der fortsat er tvangslukket eller er truet på livet på grund af Corona krisens konsekvenser – fx rejsebureauer, flyselskaber, hoteller m.m. Disse brancher skal måske have større hjælp, måske endda i form af kapitaltilskud m.m., som vi så i kriseårene i starten af 1990.

  Brancher der i princippet kan klare sig selv, bør ikke have forlænget hjælpen efter juli, da regningen ellers bliver for stor – og skal betales af de private virksomheder. Der vil være nogle virksomheder, som lukker på grund af krisen, men andre vil trives på grund af samme – og sådan har det altid været. Det er ikke kynisk, men kapitalismens nødvendige udvælgelse at lade nogle virksomheder trives, mens andre lukker.

  Der er ikke noget alternativ…

  Svar

Skriv et svar