• Home
 • /
 • Corona
 • /
 • Mange selvstændige kæmper for livet!
Få forstår hvormeget selvstændige kæmper!

Mange selvstændige kæmper for livet!

Jeg storsmiler på dette billede, kun for at lokke dig ind – for der er endnu ikke meget at smile af for de små selvstændige. Drømmer du om at kunne handle i de butikker, du plejer efter corona? Eller få hjælp hos behandlere, optikere, konsulenter eller noget helt tredje. Så læs denne blog til ende. Mange selvstændige kæmper for livet!

Dette er et opråb. Og et nødråb til alle jer, der kan hæve jeres fulde løn hver måned under corona, og som kan nøjes med at forære nogle feriedage til fællesskabet. Jeg er både vred og skuffet over, hvordan manglen på  solidaritet rammer aldeles ulige i en pandemi, som vi alle er ofre for.

De selvstændige kæmper

Mange selvstændige kæmper for livet!

Min optiker er tvangslukket til 1/7 – hvem betaler regningen?

På pressemøde efter pressemøde bliver vi som selvstændige præsenteret for hjælpepakker, der forslår som en skrædder i helvede. Og de hjælpepakker, som ER vedtaget er først åbnet den 1.april – og det kan vare meget længe, før pengene kommer til udbetaling. Alt imens skal  regningerne stadig betales: Husleje, lønninger, kreditorer mv. For mange selvstændiges vedkommende af en likviditet, som er ikke eksisterende, eller som skrumper dag for dag, fordi indtjeningen er lig nul og ordrebøgerne står gabende tomme og heller ikke bliver fyldt op. For de selvstændige slutter det ikke, når lukkeforbuddet ophæves. Det kommer til at trække spor resten af året – og måske endda næste år med. Hvis altså de klarer det.

Forskelsbehandlingen skriger til himlen – og mens mange hjemsendte holder fri med løn, så ligger de selvstændige søvnløse og frygter konkurs, tvangsauktion og står til at miste både arbejde, hus og hjem, og års knoklen for den forretning de har investeret timer, hjerte, energi og penge i. Og jo, de har alle betalt til skat, moms, barselsfond, Atp, AM -bidrag mv – alt i fællesskabets ånd.

Hvor blev det store fællesskab af?

Mange selvstændige kæmper for livet!

Behandlere er også tvangslukkede – hvem betaler?

Selv dem, der har betalt til a-kasse, kan INTET få, med mindre de lukker deres virksomheder og starter forfra senere. Jeg har selv et ApS, og hvis jeg skal lukke, går der 3 måneder før, jeg kan få hjælp, fordi lukningen først skal slås op i Statstidende.  Er det virkelig sådan et fællesskab skal fungere? Tydeligvis med dem, der bestemmer lige nu. Og det kommer til at koste mange selvstændige deres ellers sunde forretninger livet.

Jeg har set rigtig mange nedladende kommentarer på de sociale medier om, at selvstændige bare må spare sammen til dårlige tider. Kære mennesker – sådan er virkeligheden bare ikke for størstedelen af Danmarks selvstændige. De færreste lever i overhalingsbanen med velpostrede bankkonti, dyre boliger og biler og solide pensionsopsparinger. De betaler selv for ferie og sygdom. B.la. fordi forsikringer for selvstændige er så dyre, at de færreste har råd. Og bankerne holder kun hånden under dem, der i forvejen har solid likviditet.

En af mine selvstændige veninder har lige bedt sin bank om udskydelse på et mindre afdrag pga. corona og nedsat omsætning. Svaret var et rungende NEJ ! Hun kæmper for sig selv og sine 3 ansatte, som jeg aldrig har set nogen kæmpe for noget.

Vis fællesskabsånd nu

En klip 3 frisurer

Min dygtige frisør er tvangslukket – hvem betaler regningen?

Så kære politikere og følgere. Åbn nu øjnene. Kig ud i Danmark! Ønsker vi, at vores slagter,  fysioterapeut, negledame, lokale gaveshop, frisør, tøjbutik, blomster- eller grønthandler skal være der efter Corona? Så vis fællesskabsånd nu og kræv lige kompensationsret for alle. Det ville klæde et land, der bryster sig af velfærd og sammenhængskraft.

Ellers er de små handlende og virksomheder væk lige om lidt med store omkostninger for velfærden til følge – for de betaler jo til fælleskassen som alle andre. I sidste ende kan vi stå med dollarbutikker for de få med penge, som man så i det gamle Østeuropa. Ønsker vi det?

Nu har vores statsminister luftet muligheden for en gradvis  åbning af Danmark efter påske. Regningen er ikke betalt med det for de selvstændige.

Men lyt alligevel til bedskeden: Hold jer hjemme i påsken, Vær sammen hver for sig.

Her er et par af de andre indlæg, jeg har skrevet om corona:

SOS de selvstændige kalder verden!

Kan man være rigtig eller forkert i coronatider?

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

16 kommentarer

 • Kim Lauritzen

  09/04/2020 at 15:28

  Hej Line
  Det er dejligt med et opråb.
  Det er ganske rigtigt hvad du skriver,virkeligheden ser nemlig anderledes ud. og ja vi hjælper med at betale den store regning bagefter hvis vi overlever 🙂

  God Påske der ude
  bedste hilsner

  Kim lauritzen
  https://ktm-aps.dk

  Svar
 • Karina

  02/04/2020 at 17:41

  Med al respekt. Så aner i absolut intet om som i så nedladende kalder Østeuropa. Føj for pokker hvor jeg hader det udtryk!

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   06/04/2020 at 11:01

   Kære Karina.

   Det var med reference til det gamle Østeuropa, som jeg selv har oplevet. Og mennesker jegchar mødt, som ikke kunne købe frit dengang.

   DBh Line

   Svar
 • Sara Franck

  01/04/2020 at 15:17

  Kære Line!
  Tak for opråb og tak fordi du er de selvstændiges stemme i denne tid nu og efter corona! For “efter” er lige så vigtig som nu! Og tak fordi du er så befriende tydelig i dit sprog!

  Svar
 • Henrik V Blunck

  01/04/2020 at 12:47

  Først og fremmest kæmpe tommel-op for dit opråb.
  Jeg er SÅ enig. Det er altid dem med mindst risiko og/eller viden om området som taler om ‘at spare op til dårlige tider’, mens de netop overser virkeligheden, hvor mange selvstændige rent faktisk om nogen lever fra måned til måned. som burde sætte sig ind i sagerne før de legede kloge-Åger.
  Virkeligheden er, desværre, at regeringen gerne taler om sammenhængskraft, men hvad mange overser er, at der er sket et værdiskred nu hvor man ikke længere tør tale SOLIDARITET. Dét ord kender alle, mens sammenhængskraft bliver noget akademisk, og så kan man dække sig ind under nøgletal og spin-snak for at skjule egen usolidariske adfærd. Man spiser studerende (som BURDE være landets fremtidg) af med op til tre gange et SU-lån mens andre får lønkompensation, og sådan kunne man fortsætte med analyserne.
  Jeg har hidtil tiet, fordi jeg mest af alt mener det er vigtigt, at folk først kommer forbi krisen før vi begynder at analysere hvor man gik galt i byen i det politiske liv. Problemet er bare, at vi nu er ved at nå et smertens-punkt, hvor mange selvstændige må lukke butikken, og så nytter det ikke noget at en beskæftigelsesminister handler i direkte modstrid med den bog han selv har skrevet om ‘den syge kapitalisme’…
  Jeg håber alt det bedste for alle iværksættere, og vil gerne rose dig for også at tage bladet fra munden. Det mangler i et samfund hvor vi VIRKELIG har brug for de iværksættere man lige nu ignorerer på så mange planer.
  Tak fordi du altid siger tingene KLART og TYDELIGT! 🙂

  Svar
  • NIS

   01/04/2020 at 15:06

   Jeg vil rigtig gerne se muligheder løsning. Alle Danskere må holde deres 2020 ferie i Danmark. Kro ferie. Camping. Hotel. En del af industriferien indrages. En uge plus en uge som bliver til for længede veekender. For at fordel ferie gæsterne ud på efteråret. Ferie Uge 1 bliver en høj skat uge.!!!!. Derefter vil jeg stille spørgsmålet. Vi trænger. Råt og brutalt, til at få nogle virksomheder af banen. Snuskede Beskidte ikke skattebetalende restauranter f. Eks. Vi har over hele linjen en masse virksomheder som ødelægger meget mere end de gavner. Nu har vi chancen….!!!

   Svar
   • Nis

    01/04/2020 at 15:08

    Jeg tænker selv meget på. Jeg tror den her Corona har en mening som vil os det godt…! Ser i den….?

    Svar
    • Dorte Hertz

     06/04/2020 at 10:59

     Hej Line,

     Så kan det vist ikke skrives tydligere. Min butik har en omsætningsnedgang på 80% fra 6. marts til 6.april og jeg er ikke en gang tvangslukket. Der er bare ikke nogen kunder i gadebilledet. Vi har ikke webshop da det er prøvet og ikke fungerer. Vi prøver at holde åbent i meget begrænset omfang og med alle Sundhedsstyrelsens regler gældende.
     Jeg kan søge om kompensation på 23.000 skattepligtige kroner gange tre hvis mit omsætningstab fortsætter. En lønmodtager ser er hjemsendt får 30.000 kroner/måned. Hvorfor denne forskel. Jeg skal også leve og betale regninger. Jeg ved ikke om jeg er i gadebilledet om en måned

     Svar
     • Line Baun Danielsen

      06/04/2020 at 11:04

      Hej Dorthe.

      Jeg synes også, der foregår en helt urimelig forskelsbehandling af lønmodtagere og selvstændige.

      Problemet er jo, at foruden selvstændige vil kassen også være tom længe efter 8. Juni, hvor kompensationen stopper. Og hvem skL SÅ betale lønningerne??

      Kh Line

   • Line Baun Danielsen

    06/04/2020 at 11:02

    Hej Henrik.

    Tak for godt indspark. Og helt enig: Lad os holde ferie i Danmark.

    Kh Line

    Svar
   • G.

    07/04/2020 at 23:38

    Du har ret Nis
    Nogen har levet i sus…og dus…drukket dyr champagne og spist dyr kaviar og den dyre bil til over 1/2 million – spillet smart… – Men har lige “Glemt” – ikke betalt sin skat/moms til tiden – og igen har haltet med sin skat/moms – nu kommer i klemme – i corona suset.
    Han skal da ikke have hjælp – jeg kan da godt forstå bankerne ikke vil hjælpe – da der skyldes penge her…og der…han ville før eller siden gå konkurs – også hvis der ikke var Coronavirus. Plat ugler burde ikke få hjælp.
    Dem der betaler skat/moms og har et sundt vel fungerende firma kørende – skal have hjælp og dem burde bankerne også hjælpe. Derfor går det hele for langsom – fordi plat uglerne skal først pilles fra.
    G.

    Svar
    • Jan Møller

     09/04/2020 at 00:12

     Ein G
     dem der altid har festet for andres penge hverken kan eller vil forstå,at for at have en udsvævende livsstil skal der tjenes mange penge! Samfundet har udviklet sig til dyre leasingbiler med minimal betalt afgift til staten og villaer med afdragsfrihed. Så der er ikke økonomisk plads til nedtur før at konkursen banker på døren hos en konsulent der i stedet for at kalde sig fyret og udbrændt har fået sig et par kunder og et CVR nummer, visitkort og en bankkonto tilknyttet sig nye konsulent bureau i et fint kontor med egen p plads til firmabilen

     Svar
     • Line Baun Danielsen

      11/04/2020 at 08:26

      Hej Jan

      Det var da en ualmindelig nedladende og fordomsfuld kommentar.

      Mvh

Skriv et svar