• Home
 • /
 • Corona
 • /
 • Kan man være rigtig eller forkert i coronatider?
Kan man være rigtig eller forkert i coronatider?

Kan man være rigtig eller forkert i coronatider?

Det er søndag, og solen skinner fra en skyfri himmel. Det er svært at forstå, at Danmark og verden befinder sig i en katastrofelignede tilstand, hvor mennesker dør, virksomheder lukker, ansatte mister deres arbejde, og tusinder af små selvstændige står på herrens mark trods velmenende økonomiske hjælpepakker. Magtesløshed og frustration lurer, for hvorfor skal nogen rammes hårdere end andre? Kan man være rigtig eller forkert i coronatider?

Corona slår ikke bare mennesker ihjel og ødelægger familier og sunde arbejdspladser uanset størrelse. Den risikerer tilmed at ødelægge sammenhængskraften i vores eget lille land, fordi mange oplever, at de bliver efterladt på perronen, mens andre kører mere  uberørt videre.

Min mailbox bugner af bange mails

Min mailbox er lige nu fuld af mails fra bekymrede mennesker, både sygeplejersker og selvstændige som ikke aner, hvordan de kommer gennem krisen. Derfor vil jeg den næste tid dele nogle af de historier med jer. Ikke som dommedagsskriverier, men som vidnesbyrd om, hvordan corona rammer ANDRE end lige os selv. Og du er også velkommen til sende din historie om, hvordan corona rammer dig, din virksomhed, din familie, dit liv.

Kan man være rigtig og forkert i coronatider?

Dagens indspark fra Dorthe Eichen

Om lidt skal du læse en, som jeg fandt på Facebook. Og jo, jeg har fået lov til at dele den. Den er skrevet af en kvinde, der er selvstændig mindfullness instruktør og zoneterapeut og driver sin egen lille forretning ‘Det frydefulde liv’. Hun er tvangslukket under corona ligesom cafeer og restauranter. Men desværre er hun som rigtig mange andre små selvstændige havnet midt imellem diverse hjælpepakker, hvor vores livsunderlag, arbejde og økonomi er i frit fald. Og hvor hjælpen rækker som en skrædder i helvede.

Baggrunden for Dorthes indlæg var et interview med en ’ping’ indenfor dansk erhvervsliv. Her sagde ’hr. Ping’, at man skulle passe på, ikke at holde kunstigt liv i de selvstændige, der alligevel ville være gået konkurs. Det provokerede Dorthe Eichen til at skrive dette opslag. For i den udtalelse ligger en forståelse af, at en RIGTIG selvstændig har et fedt økonomisk spæklag til at klare f.eks. Corona-krisen. Og har man ikke det som selvstændig – så har har man ingen berettigelse og må hellere dreje nøglen om.

Læs Dorthe Eichens tankevækkende og samtidige ironiske skriv:

Et tankeeksperiment om hvornår er man rigtig eller forkert selvstændig?

Handler det at være selvstændig KUN om økonomi?

🤭Kunne man tænke sig, at nogle blev selvstændig ud fra en passion?

Et ægte og dybtfølt ønske om at hjælpe andre ved et livsforandrende fysisk produkt, en proces eller en metode.

🤭Kunne man tænke sig, at nogle blev selvstændige ud fra et behov om at træde ud af hamsterhjulet?

Måske er nogle ligefrem blevet ”slynget ud” af centrifugalkraften og er kommet rigtigt slemt til skade. De er blevet lappet sammen og har gentagende gange forsøgt at hoppe ind i hjulet igen, uden held.

🤭Kunne man tænke sig, at nogle blev selvstændige, fordi de var frontløbere?

Lige som de mennesker, der opfinder noget, som ingen i deres samtid tror på. Men som mange år senere viser sig at være uundværligt. Vores verden ville have set meget anderledes ud, hvis ikke der havde været ”skøre” opfindere, malere, forfattere, musikere, tænkere, behandlere, jordbruger som var gået i forvejen.

🤭Kunne man forestille at nogle selvstændige var drevet af ønsket om at kunne klare sig selv?

Stolte og modige mennesker, som sætter en ære i ikke at lige samfundet til last, uanset om de lever på en sten eller tjener kassen. Som klarer sig selv, indtil der kommer en Coronavirus og fejer tæppet væk under dem – lige som alle andre?

Hvis nu det forholdt sig sådan…..

🤔Ville det så betyde, at disse selvstændige ikke havde brug for penge til at forsørge sig selv og deres familier? Næppe, de færreste kan leve af naturalieøkonomi i den form for samfund, vi har i dag.

🤔Ville det betyde, at disse selvstændige ikke drømmer om at tjene mange penge, spare op og sikre sig selv og deres familier?

Næppe heller, men måske er det lidt mere vanskeligt at komme til at tjene de store penge, når man skal ud og skabe et marked for noget, der er nyt og anderledes.

🤔Ville det så betyde, at disse selvstændige ikke bidrager til samfundet?

Nej, de betaler skat, moms og afgifter lige som alle andre. De er aktive og risikovillige borgere. De stiller spørgsmålstegn og skubber grænser. De eksperimenterer og starter nye tiltag samt fællesskaber.

🤔Ville det så betyde, at disse selvstændige ikke ønsker at være en del af samfundet? Nej, de vil gerne være en del af samfundet, men måske vil samfundet ikke have dem med, hvis ikke de indretter sig på samme måde, som alle andre.

🤔Ville det betyde at disse selvstændige ikke havde brug for en hjælpende hånd en gang i mellem?

Kan man være rigtig eller forkert i coronatider?

Dorte i aktion som zoneterapeut

Nej, slet ikke. De har brug for opbakning og fleksibilitet til deres pionerarbejde, som baner vejen for nye produkter samt nye måder at gøre og anskue ting på. De har brug for åbenhed, og at nogen nysgerrigt spørger, hvad de laver, og hvorfor de gør det. De har brug for et skulderklap for, at de formår at gå imod strømmen.

Hvis man anerkender deres indsats og vil have dem til at fortsætte deres arbejde, så har de i allerhøjeste grad, brug for økonomisk hjælp i Corona-krisen, også. Men det kræver, at der tænkes ud af den/de bokse, de ikke passer ind i, og der er vi desværre ikke endnu, på trods af diverse hjælpepakker, hvor velmenende de end er.

Pyha, hvor godt at det bare var et tankeeksperiment. For det ville da være helt utænkelig,t at en RIGTIG selvstændig så ud på denne måde! Skulle der være en enkelt lille bitte FORKERT selvstændig, som troede, at hun/han ville kunne luske sig igennem tilværelsen på denne måde, så lad os endelig benytte denne krise til at få hende/ham fjernet. Hun/han skulle jo nødig tro, at hun/han var RIGTIG selvstændig😉

I håb om eftertanke og refleksion.

Dorthe Eichen❤️

Du kan også læse indlægget i Corona-serien om Helle og hendes familie. ‘Vi var midt i vores drøm, så kom corona’.

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

5 kommentarer

 • Carsten Roth

  22/03/2020 at 13:17

  Jeg har lige fået denne mail fra en nabo der kender en meget dygtig overlæge. Jeg synes det sætter nogle ting på plads for mig. Håber der er nogle af de ansvarlige politikere der også læser dette:
  Kære Kj

  Normalt ville jeg ikke ”svare alle”, da det kan fylde ens mail-bakke med information fra en, de ikke kender, og de sådan set ikke har bedt om at kontakte dem.

  Men jeg tillader mig at skrive lidt tanker i den helt særlige situation, vi står i nu.

  Og hvad er det så vi står i. Den sidste uge som overlæge på Hvidovre Hospital, kan jeg godt mærke at presset og bekymringerne for COVID-19 er stigende. Lige nu følger vi med, men hvis kurven ikke snart knækker, så vil vi om få uger have brug for mere plads på hospitalerne end man med nuværende sengepladser kan honorere.

  Hvad kan den enkelte gøre. Du nævner selv karantæne. Det er fornuftigt. Men underligt nok ikke nødvendigt. For hvordan smitter COVID-19. Den smitter fra hånd til næse. Den smitter ved, at Du har givet en hånd, til en, der er smittet med COVID-19 (ofte uden denne person ved det, da man smitter 2 dage før, man føler sig syg). Efter håndtrykket får man den ind i luftvejene fordi man lige har taget sig til næsen. COVID-19 virus kan overleve ca. 48 timer på metal og plastik. Så når man er på indkøb så tag handsker på. Når man har været ude i samfundet brug håndsprit eller vask hænder. Det at mennesker er sammen betyder ikke så meget, når de ikke giver hånd eller krammer. Få mennesker sammen i et lokale med god udluftning er uden større risiko.

  Hvad er så belægget. Hvis COVID-19 var voldsomt smitsom ville alle i sundhedsvæsnet hurtigt lægge sig med sygdommen. Det er jo ikke tilfældet. Intet tyder på, at vi er mere udsat end befolkningen, fordi vi bruger handsker og håndsprit.

  Ovenstående observation gjorde senator Mc Cain i 2008. Der forsøgte han at blive præsident i USA. Det gik som bekendt ikke. Om, det var fordi han i indledningen af kampagnen, var forkølet det meste af tiden, ved jeg ikke. Men Mc Cain fortalte mig i 2009, da han besøgte mig i Afghanistan, hvor jeg viste ham rundt på felthospitalet, at det var godt vi havde håndsprit til rådighed. Han blev nemlig rådet til, at have håndsprit på sig i 2008, og så blev han ikke mere forkølet under hans turne rundt i USA.

  De bedste ønsker for dit helbred. Lad os håbe COVID-19 kurven snart knækker.

  Jens Tingleff
  _______________

  Svar
  • G.

   09/04/2020 at 19:16

   Den der med handsker – jeg håber ikke bomuldshandsker og læder handsker – du mener – for så spredes smitten sig rigtig rundt – her og der…
   Du mener vel gå i supermarkeder tag gummihandsken på – sprit dem af – hvis muligt – efter du har handlet – smid gummihandsker ud i skraldespand. Husk pille – rode – rage IKKE dig selv alle mulige steder…også i ansigtet – Derfor var det måske også en god idé – at bruge mundbind. Og mundbind som den syge har på – beskytter andre hvis de også har mundbind på mod hoste og nys og mundvand sprøjt i ansigtet. Har altid brugt det – når der har været alm. Influenza – det virkede.
   Husk på Hvidovre hospital-fra start af Coronavirus i tiden… – frem (til nu)-sendte patienter ud – som hostede – hostede og nyste…var syge – uden mundbind – bare kunne tage taxa og bus hjem syge – de er en del af mørk tallet – for de patienter blev ikke – aldrig testet for Coronavirus på Hvidovre hospital – Isolere sig blev de heller ikke bedt om – kan jeg oplyse dig.
   Mundbind beskytter mod hoste/nys/mundsprøjt (Men mundbind skal bruges korrekt og må ikke blive alt for fugtige og våde ellers er mundbind ikke optimal – mundbind skal skiftes tit).
   God dag doktor-læge.
   😷G.

   Svar

Skriv et svar