Hvorlænge kan vi holde til det?

Hvorlænge kan vi holde til det?

Så skete det, vi alle frygtede men nok også forventede: Nedlukningen af Danmark blev forlænget yderligere 3 uger. Smittespredningen skal stoppes, det forstår vi alle. Men den usikkerhed og isolation, som følger med den forlængede nedlukning er næsten ubærlig. Hvorlænge kan vi holde til det? Og gør vi det rigtige?

Ondt i maven hver dag

Rigtig mange er pressede til det yderste efter næsten 11 måneder i coronakarusellen:  Børnefamilierne, skoleeleverne, de ældre og sårbare – de selvstændige erhvervsdrivende, virksomhedsejere og dem i frontlinjen: Sundhedspersonalet landet over.

 ’Jeg har ondt i maven hver dag’ lød det fra en af mine veninder forleden, som også er selvstændig.  Og jeg kender det alt for vel. Det begynder at gøre rigtig ondt på mange små og større erhvervsdrivende både mentalt og økonomisk. For hvorlænge kan vi ’overleve’ denne tvangslukning med usikkerheden om, hvornår det ender. Vi har forsøgt at omstille os og tænkt kreativt i et for nogens vedkommende fortvivlet håb om at klare sig igennem krisen. Vi taler jo om menneskers livsværk, arbejdspladser og indtjeningrundlag.

Hjælpepakkerne rækker langt fra til overlevelse. Det er der mange, der ikke forstår. Og som vi kunne høre på News forleden har mange endnu ikke fået en krone. Så hvordan skal man betale sine regninger? De nye ansøgningsskemaer er tilmed så komplicerede, at det næsten er umuligt for almindelige dødelige at ansøge. Snart skal der betales dobbelt moms – men mange virksomheder har været nødt til at bruge den indefrosne moms fra september til lønninger og udgifter. Og så ruller konkursmøllen snart.

Imens sidder det halve Danmark på hjemmekontoret presset på DERES måde af at skulle gøre deres arbejde og samtidig passe småbørn eller undervise deres hjemsendte skolebørn. De unge frygter for deres eksaminer. Men hvad skal vi gøre?

Hvad er meningen?

Regeringen har lukket samfundet ned for at dæmpe smittespredningen. Og ja, det er vigtigt. Men nedlukningen virker tilfældig og underlig. Som en anden selvstændig skrev til mig forleden: – Jeg bliver jo snart tvunget til at sælge blomster eller chokolade, så kan jeg i det mindste holde åbent og har en chance for at overleve.’

For nogen må jo gerne holde åbent: Dagligvarebutikker som supermarkeder, ostehandlere, blomster- og chokoladebutikker – ja sågar kæmpe forretninger som Bilka, hvor familier valfarter til. Sundhedserhverv som f.eks. optikere, fodterapeuter og Matas.

Et ret broget billede, som skaber undren, hos dem der kæmper for overlevelse.

5 x Hvorfor

For hvorfor må vi gå til tandlæge men ikke til frisør?

Hvorfor må fysioterapeuten behandle men ikke massøren?

Hvorfor må fodterapeuten ordne fødder, mens negledamen skal holde lukket?

Hvorfor må vi handle i Bilka men ikke i Magasin, Illums eller Salling?

Hvorfor må vi købe chokolade og blomster men ikke tøj og sko?

Spørgsmålet for mig står efterhånden tydeligere og tydeligere: Hvorlangt skal vi gå i kampen mod corona?

Skal vi lukke endnu mere ned? Eller i virkeligheden lukke mere op og håbe på, at folk tager corona truslen alvorligt og holder afstand, spritter af og går med mundbind. Jeg ser jo stadig hele familier handle sammen i mit lokale supermarked, og mennesker der maser sig forbi hinanden og ‘skider stort’ og flot på afstandskravene. Og vi kan jo starte med os selv først!

Så kære alle: Gør det, vi bliver bedt om. Hold nu afstand, bær rene mundbind, sprit af, hold jer til de ‘5’. Der er så utrolig meget på spil. Menneskeliv, arbejdspladser, livsværk, økonomi, hus og hjem og vores mentale helbred.

Hvad mener du?

Andre indlæg om corona:

13 gode råd mod coronakuller

10 ting corona har lært os

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

10 kommentarer

 • Nikolaj Florentz Mackowski

  16/01/2021 at 23:36

  Hej Line,
  Jeg mener oprigtigt, at regeringen lukker ned uden evidens. Det virker lidt som om: “Hey, du har en rift på fingeren. Kom her, vi arrangerer en knippelpresse oppe ved skulderen. Så falder din arm af, og du har ikke længere en rift på fingeren”. Jeg savner evidens for, hvor vi bliver smittet henne. Det virker tilfældigt – som du selv nævner under de 5 x hvorfor.

  Jeg er helt med på, at vi skal stoppe smitten sammen, der må og skal bare være en form for logik i nedlukningerne. Det virker alt for tilfældigt som det er nu.

  Svar
 • Peter Sørensen

  14/01/2021 at 16:27

  Ja det kan undre, at man må være flere hundrede mennesker i samme dagligvarer forretning, men ikke mere end 5 udenfor på en skovtur. Autoværksteder holder også åbent, dog med fin skiltning og barrierer for sikker afstand nu er udfordringen bare, at så skal vi råde for ingen kan hører hvad person siger gennem visir på 2 meters afstand. Det ænder med vi må stå på 5 meters afstand og sms´e til hinanden.

  Gad vide, om vi kommer ud at rejse i år for politikerne har godt nok lavet en fin plan men kan de overholde den, nu de er løbet tør for vaccine. Det er vel de færreste som tør bestille en pakkerejse endnu.

  Svar
 • Henrik V Blunck

  14/01/2021 at 13:30

  Først og fremmest, Godt nytår!
  Der er ingen tvivl. Du har så evig ret, når du skriver, at vi nu endelig må give den en skalle. Fastholde de gode regler, vi så længe har fulgt, og så tage en for coronaen…
  Det ER et problem, at alle taler om, at vi skal drage læring af denne pandemi, samtidig med, at man hurtigt får én over nakken, hvis man drager den mindste tvivl til, om man så virkelig LÆRER noget af denne krise. Hvis læringen først kan foregå efter pandemien er overstået, så risikerer man – i ægte Sir Humphrey stil – at man bagefter siger ‘nå, men nu er vi forbi krisen, vi må videre’, og så er vi ikke spor bedre forberedt næste gang, der kommer en pandemi.
  I det private erhvervsliv drager man læring undervejs, man omstiller sig til forholdene efterhånden som de opstår, og det burde ikke være raketvidenskab, at man SKAL løse logistiske udfordringer med vacciner, manglende smitteopsporing og alle de andre ting, #dkmedier har nævnt, undervejs, frem for at feje det ind under gulvtæppet som om dem, der stiller spørgsmålene kun brokker sig.
  Sagt lidt direkte, så skal mange af dem, der bliver sure huske på, hvordan de selv ville have det, hvis der var lukket for lønchecks i snart et år. Det skriger til himlen, når man bruger EU som argument for at vente, når man så bagefter hører, at det er regeringen selv som undervejs har begået fejl. Vi har brug for, at der bliver lyttet til de berettigede indvendinger med et mere åbent sind hos regeringen og folketinget, og at de dropper deres interne fnidder, og kommer i arbejdstøjet.
  Alt det bedste herfra til alle læsere. Vi KAN godt, og vi skal lytte mere til hinanden, og skabe de løsninger, der gør det lidt nemmere for alle at tage denne sidste tur med depechen, for nu at bruge et billede fra sportens verden. 🙂

  Svar
 • Kim

  14/01/2021 at 12:13

  Generelt er nedlukning vurderet ud som en helhed. Så hvis frisørerne også skulle have lov til at have åben skulle noget andet lukke ned f.eks. tandlægen.

  For hvorfor må vi gå til tandlæge men ikke til frisør? Det er vigtigere at tandlægen har åben at vi kan få ordnet vores tænder. Der er ingen af os der tager skade af at lade håret gro. Det kan godt være det ikke ser så kønt ud.

  Hvorfor må fysioterapeuten behandle men ikke massøren? Fordi det er vigtigere at kunne komme til fysioterapeut en massør. Har man hårdt brug for massør kan man gå til sin læge og få en henvisning til fysioterapeut. vil han ikke give dig det er massage nok ikke så nødvendig.

  Hvorfor må fodterapeuten ordne fødder, mens negledamen skal holde lukket? Fordi det er vigtigt at vi kan gå på vores fødder, og er der noget galt er det vigtigt at kunne få fødderne ordnet. Neglene kan vi selv ordne, og er det i skønhedens tegn er det ikke vigtigt.

  Hvorfor må vi handle i Bilka men ikke i Magasin, Illums eller Salling? Formodentlig en vurdering at vi ikke kan have det hele åbent og vurdering af hvad der er vigtigst og bedst at have åben.

  Hvorfor må vi købe chokolade og blomster men ikke tøj og sko? Det forstår jeg heller ikke, burde være lukket begge. Blomster kan man bestille på nettet og få leveret – ligeså med chokolade. Luk det og lade massørerne arbejde.
  Den nuværende nedlukning og forlængelse skyldes jo covid mutationen b117 for at undgå irske og engelske tilstande, og så kan det godt være at man ikke tager det så alvorligt i Spanien fordi Spanien ikke har den mutation. Hvis man ikke gør det man gør nu har sundhedsmyndighederne beregnet at vi vil få dagligt 7000 smittede medio februar med deraf mange indlagte hvilket sundhedsvæsenet ikke kan håndtere.

  Svar
  • Pernille

   14/01/2021 at 12:40

   Det er så rigtigt!!!
   Det er nødvendigt at vi forstår helheden, og VIL forstå……….og jeg er temmelig sikker på, at heller ikke vores regering lukker noget for sjov.
   Jeg ville også gerne vide noget tidligere, hvilke udmeldinger, men for f….. hvis Virus var 100% forudsigelig, så stod vi i en helt anden situation.
   Har selv dog undret mig over netop blomster og chokolade.
   Hvis alle bare ville følge de egentlig, ganske simple retningslinier, så ville vi nå langt!
   Afstanden, og ikke lige “ tørre” sig rundt om andre!!!
   Selv når jeg står med bagklappen åben i bilen, for at lade min hund hoppe ind, går folk helt tæt forbi, jeg fatter det IKKE, det er oven i købet uhøfligt!!!
   Man flytter sig heller ikke på gåturen, hele familien fylder vejen, stien …. høfligt ville man lige trække ind bag hinanden, men nej, jeg ene kvinde, trækker væk, så de kan fortsætte, uden at gå ind i mig. Igen, almindelig høflighed.

   Svar
  • Ditte

   15/01/2021 at 10:49

   Kim – du har så meget ret. Der ER forskel. Det handler om heldbred! Klippet hår og røde negle på fødderne er dæleme underordnet i disse tider!

   Svar
 • Pernille Beyer Nissum

  14/01/2021 at 12:10

  Jeg er SÅ enig med dig. Det hele ligner lidt en farce – ikke at der lukkes ned, det kan vi bruge timer på at diskutere om er rigtigt eller forkert – men måden det gøres på. Sindssygt kort varsel, hver eneste gang og med en “opdeling” af hvem der må åbne og hvem der ikke må, der giver absolut INGEN logik! Jeg går til fysioterapeut med en “kontorstols” ryg og en mussearm inkl massage – dét må jeg gerne – men jeg må ikke gå til frisør og jeg må ikke handle tøj MED MINDRE det er i Bilka/Føtex/Kvickly eller på nettet. Hvad skal der blive af vores butikker? Ja, de kunne jo tage et parti chokolade hjem, som du skriver – for så må de GODT holde åbent. Logikken er åbenbar…….eller….jeg forstår INTET! Den manglende logik er egentlig det er der sværest at forholde sig til, for mig. Lad de der ikke vil gå i butikker – holde sig hjemme, men hvorfor de formynderiske regler? Og hvorfor så regler der giver SÅ ringe mening?

  Svar
 • Brian Stig Jørgensen

  14/01/2021 at 11:29

  Kære Line;
  Tak for igen igen at tage restriktioner vedr. Covid19 op. For der mangler logik, som du selv anfører.
  Vi går jo meget op i folkesundhed, men vist ikke i den mentale del. Vi arbejder i Spanien, hvor der også er mange restriktioner, men vi oplever ikke, at borgerne er skræmt fra vid og sans. Vi sælger boliger og mine kollegaer fra Sverige har masser af svenskere, der kommer til Spanien. Men danskerne, nej de kommer ikke, de er så skræmte og det er jo total tabu, hvis man fortæller sin omgangskreds, at man tager til Spanien … man bliver skammet og får stemplet, “hvad tænker du dog på”, på trods af, at smittetallet faktisk er lavere i Spanien.
  Jeg har svært ved at forstå, at man ikke kan indføre et Corona pas, der viser du er testet negativ. Kan du fremvise dette, burde du kunne shoppe, rejse, gå i skole, gå til frisør og massør, passe dit arbejde osv. Det er jo de ældre vi primært skal passe på, men de af os, der kan påvise, at vi ikke er smittet, hvorfor må vi næsten ingenting. Det giver ikke rigtig mening, men vi lader os tilsyneladende koste rundt af en regering, “der passer på os”, sikkert (måske) i bedste mening, men der er altså andre løsninger, end dem der bliver os påduttet af regeringen. Men vi hyler mod vinden og ingen kan høre os … desværre heller ikke oppositionen til regeringen.
  Men i 2. halvår bliver vi frie …. måske.

  Bedste Hilsner
  Brian Stig Jørgensen

  Svar

Skriv et svar