Veninder er bedre end sex!

Veninder er bedre end sex!

Bemærkningen faldt forleden midt i et latteranfald, da jeg var samlet med 4 veninder Sankt Hans aften. Vi sad bænket i første parket til Øresund, og snakken gik lystigt om alt fra hekseafbrændinger til, hvad gode veninder betyder. Og der faldt de så ordene: Veninder er bedre end sex!

Veninder er bedre end sex!

Nye og gamle veninder – vores nye klub

Vi er alle 5 singler (alle dater lidt som jeg selv), de fleste af os har store børn, forliste forhold, ældre eller afdøde forældre i livets bagage, så mænd og andre basale kvindebehov fyldte godt i samtalen.

Denne venindegruppe er ret ny. Vi kender hinanden på kryds og tværs. Nogle har kendt hinanden i årevis, andre i kortere tid. Men vi har fundet sammen i kølvandet på en nylig skilsmisse. Og vi spiller hinanden gode og har det vanvittigt sjovt.

Vi hjælper hinanden og løfter hinanden. Og nogle gange joker vi med, at vi bare burde giftes  med hinanden! Det ville være meget mindre kompliceret. Lidt lesbisk er man vel altid! ….

Veninder er der altid

Jeg har ikke en stor portefølje af veninder, og jeg dyrker ikke en ’bedste veninde’. Jeg synes ikke, at man kan sætte veninder ind i et hierarki. Og hvor trist det end er, så mister man måske også veninder undervejs i livet, mens nye kommer til.

Livet er en dynamisk størrelse. Vi bliver præget af livet og dets udfordringer. Og vi har brug for forskellige veninder at spejle os i undervejs. Vi kan vokse fra hinanden ligeså vel, som vi kan ’vokse sammen’ med nye eller gamle veninder.

Veninder er bedre end sex!

Mette Korsgaards bog

Og det gode ved venskaber er, at vi kan være væk fra hinanden i lang tid, og stadig have følelsen af at være tæt på, elsket, set og hørt.. Vi kender alle det at mødes med en kær veninde, vi ikke har set i årevis – og det føles alligevel, som var det i går.

Jeg læste et interview fornylig på Heartbeat.dk med forfatteren til bogen ’Allerkæreste veninde  – bogen om kvinders vigtigste parforhold’.

Mette Korsgaard, som forfatteren hedder – kommer i bogen ind på, hvorfor veninder betyder så meget. Jeg har endnu ikke læst den, men den står på min lange liste over sommerbøger. Hendes pointe er, at veninder livslangt spiller en afgørende rolle, fra vi er små, til vi går i graven.

’Veninder er dem, du betror dig til, spejler dig i, støtter dig til, afprøver argumenter med og udvikler dig sammen med. Og sådan fortsætter det hele livet….. Veninder er der altid’.

Veninder er bedre end sex

Veninder er bedre end sex!

Molly er sjov ! Og klog!

Og så tilbage til overskriften, der som sagt faldt i noget, der mindede om en latterkrampe.

For det er noget af det, jeg elsker allermest ved mine veninder: At vi kan grine af hinanden og os selv, så tårerne triller og lykkehormonerne sprøjter ud i vores gener, som var det en orgasme! Og ja, latteren skylles måske ned med lige lovlig meget rosé denne sommer….. Men som man siger: ‘Det er summen af laster’.

Og lad mig slutte med et af mine yndlings citater:

“Vi skal være venner for altid ikke også Plys, spurgte Grisling. Endnu længere end det, svarede Peter Plys.”

Hvad betyder venskaber for dig??

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

9 kommentarer

 • Camilla Nagel

  14/03/2021 at 17:44

  Veninder som de er beskrevet i artiklen må være fantastiske at have i sit liv. Selv har jeg ikke oplevet det og savner det, som jeg ser andre har. Har desværre kun oplevet, at veninder er der, så længe de ikke skal investere i det selv – altså så længe at livet er uproblematisk og man kan nøjes med at have øje for sig selv. Personligt har jeg opgivet drømmen om det nære og ærlige venindeskab og ved nu, at jeg kun har mig selv og at andre mennesker kun er på besøg for en kort stund. Tak for den korte stund 🙏

  Svar
 • Helle

  08/07/2020 at 18:55

  Hej Line. Super skønt, at du har ‘en flok’ veninder, som du kan vende stort og småt med i tide og utide. Min erfaring ud i venindeskabet er, at jeg gennem mine godt 51 år på denne skønne jord, kun har haft ganske få nære veninder. Har som oftest fået dem via arbejdspladsen. Og når jeg skiftede job, så har relationen ikke holdt. Min allerbedste, næreste veninde har dog holdt ved i godt 20 år. Jeg har derimod nære, nære mandlige venner, som er mindst lige så vigtige for mig. Det virker bedre for mig. Man skal jo finde lige præcis det, som virker bedst for en selv. Og i mit tilfælde er det en kombi.

  Svar
 • G.

  02/07/2020 at 14:37

  Ja – Veninder og Gay venner betyder alt for mig.
  Det oplevede jeg under Coronakrisen – da jeg blev meget Coronavirus syg. 5 af mine nærmeste og nære – tætteste veninder/ven stod der – for at hjælpe og være der for mig. Jeg græd af taknemlighed. De alle 5 er dybt i mit hjerte❤️De var der for mig.
  Efter jeg der blev rask igen – kunne jeg give en hjælpende hånd til 1 af dem – da hun havde mest – brug for hjælp. Vi skal være der for hinanden i med gang og mod gang…med gang…
  Jeg har 5 tætte i mit hjerte❤️
  Men jeg har mange veninder/venner som er det der kaldes bekendte (Måske nogle af dem – kan man sige pænt farvel til…).
  Min nærmeste/tætteste/nære veninde som var der…for mig og vi var der for hinanden i 32 år – mistede jeg i 2019 – hun døde af kræft. Mit hjerte græder stadig.
  Veninder/ven er der til…for at vi kan være der for hinanden. Have det sjovt med…grine og græde sammen – Opleve…sammen og nyde livet sammen med…- Vi kan alt sammen og er stærke – når vi er sammen og har hinanden.
  Rigtige Veninder/venner – heller få tætte/nærmeste/nære veninder/ven – som der er tid til…
  Men en kæreste er noget helt andet…
  God dag☀️G.

  Svar
 • Jens Larsen

  25/06/2020 at 17:20

  Kære piger (og drenge) ! Er det i grunden ikke sex der altid kommer på tværs i forhold ! ja det er en påstand, men generelt – når kvinder kommer i overgangsalder (rundt 50) mister de lysten til sex, (og mænd mister evnen ! men der kommer de små blå piller 🙂 ) Forhold brydes af disse grunde, når kvinden “ikke har lyst / hovedpine mv” og mænd bliver frustreret og står der med deres blå piller ! Så går man på jagt efter den “perfekte” partner – kvinder bruger sex for at tiltrække, og manden skal være en gudsbenådet elsker, men “efter 3 måneder ” melder hverdagen sig igen. Det ville være befriende at opbygge nye relationer på samme måde som man opbygger venskaber med eget køn, og når det fungerer kan man opnå skønne bekendskaber/venskaber, uden den der uudtalte problematik !

  Svar
 • T

  25/06/2020 at 14:16

  Veninder er vanvittigt vigtigt at have. Jeg har ikke så mange Sådan rigtig veninder (men mange bekendte) men dem jeg har er rigtig gode og tætte veninder. Det kan dog også være smertefuldt med veninder. Jeg gik fra min mand for 1 år siden (mit valg men et svært valg) og havde egentlig forestillet mig at min bedste veninde som jeg havde vendt alt med i relation til min skilsmisse og som nærmest ‘pushede’ mig til at jeg skulle ‘komme videre’, ville være der for mig – men pist væk var hun og på en sådan måde at det var meget voldsomt. Hun virkede næsten som om hun undgik mig. Fra at hun hang ud hos os altid til at hun nærmest ikke havde tid til at hverken ses eller tale i telefon. En ekstrem oplevelse som ikke kun jeg men også mine omgivelser lagde mærke til. Så jeg mistede både min mand og min veninde på samme gang og det var ekstremt smertefuldt. Til det skal også siges at hun selv var ny i et forhold til en mand hvor hun nok var mere interesseret end han var og hun sad utallige timer hos os og græd tårer igennem flere år og ‘lagde beslag’ på vores weekender. Så et eller andet sted havde jeg nok forventet at hun ville være der for mig, men det var hun som sagt ikke. Der var så andre veninder som jeg ikke havde forventet ville ‘steppe op’ men hold da op hvor var de der for mig. Ja man kan blive overrasket – både positivt og negativt. Den dag i dag er vi stadig ‘veninder’ men jeg tilgiver hende aldrig (!) og ønsker hende nok et eller andet sted det værste … og så skal hun ikke komme til mig. Ved godt det lyder forfærdeligt men må nok erkende at det er sådan jeg har det…

  Svar
 • Hanne Flyger

  25/06/2020 at 11:34

  Kære Line
  Dit indlæg er spot on 🙂 Jeg er SÅ enig med dig i, at veninder betyder alt. Den erkendelse er blevet mere og mere tydelig for mig i løbet af årene – ikke mindst i kølvandet på en (iøvrigt udramatisk) skilsmisse, hvor man på mange måder skal genopfinde sig selv.

  Da jeg sidste år fyldte 50, valgte jeg at fejre den med en større flok af veninder…nogle har jeg kendt i mange år, andre er af nyere dato, men fælles for dem alle er, at de i den grad beriger mit liv. Vi er vidner til hinandens liv. Dem, man griner og græder sammen med og tør blotte sine pinlige sider med, men også dem, der til tider beder dig tage dig sammen, hvis du skulle forfalde til selvmedlidenhed. Veninder er guld værd og uden dem, ville mit liv være fattigt.

  Kh Hanne

  Svar
 • Henrik V Blunck

  25/06/2020 at 11:22

  Det er da i hvert fald en frisk bemærkning i godt selskab med en tår til halsen. 🙂
  Det er en vigtig pointe, at venskaber forbliver mens forhold er noget midlertidigt, og på det plan er venskabet det varigt givende, mens det andet… Ja, alle har gættet hvad jeg ville sige der.
  Godt I hygger, og tak fordi du deler dine tanker med os læsere her på bloggen.

  Svar
 • M

  25/06/2020 at 11:20

  Venner betyder alt to er mine er døde, den ene var 42, (kræft væk på 3 uger) den anden var 58 og fik blodprop efter en dejlig lang rejse.

  Nu står jeg så med små børn og er blevet ramt af angst/fobi, og kan intet mere. De stærke kvinder er taget videre og nu er jeg så helt ude over kanten.

  Jeg kunne sgu godt bruge nogle veninder i denne tid, der har tid og kan klare man er bange og græder.

  Dejligt foto og ja veninder er sgu vigtige.

  Svar

Skriv et svar