Hvorfor provokerer stiletter men ikke slips?

Hvorfor provokerer stiletter men ikke slips?

Jeg fik om ikke kaffen galt i halsen forleden morgen – men mit blodtryk steg en kende. Forklaringen lå i en klumme i min morgenavis, hvor en kvindelig business kommentator gik til angreb på reklame for stiletter og de kvinder, der elsker at bære dem. Hvorfor provokerer stiletter men ikke slips?

Hvorfor provokerer stiletter men ikke slips?

Dygtige Birgitte Erhardsen i Berlingske

Afsættet for klummen var en reklame for de danske sko Roccamore (jeg ejer ikke selv et par – så der er ikke noget reklame her). Men jeg har hørt fra flere af mine højhælede veninder og kolleger, at de skulle være det nærmeste, man kommer sutsko med hæl! Altså et par høje hæle, man kan stå og gå i den halve eller hele dag.

To af de fremtrædende kvinder, som medvirker i reklamen er feminist og topchef Mia Wagner, som de fleste kender fra Løvens Hule på DR og ledende overlæge fra Sydvestjysk Sygehus – Alice Skovhede Nielsen.

Og ja, det kan måske virke provokerende, at de to medvirker i en reklame for stiletter. En læge, der elsker at iføre sig sin koboltblå høje støvle efter en travl dag på jobbet….. Og en feminist.  Men det er smart tænkt. For budskabet er netop, at kvinder både kan være stærke, ambitiøse og feminine.

Selv nyder jeg at være både maskulin og kvindelig. At klæde sig i jakkesæt den ene dag med flade sko, sneakers eller støvler. Og i en feminin kjole og en høj hæl den næste. Jeg bestemmer selv .

Stilletter vs slips

Hvorfor provokerer stiletter men ikke slips?

RoccamoreRebel Mia Wagner (Foto: Roccamore)

Klummens skribent, Birgitte Erhardtsen, er dog ikke imponeret over de to succesfulde kvinders ’skovalg og hun spørger’: Hvorfor har stærke, kloge og succesfulde kvinder brug for at påføre sig et så udpræget fysisk handicap, når det gælder deres rolle på arbejdsmarkedet?

Mit bedste svar er: Fordi de har lyst! Fordi de gerne vil stå ved deres kvindelighed. Og måske fordi der i virkeligheden ligger en snert af MAGT i de høje hæle snarere end undertrykkelse.

Og jeg kom til at tænke på, hvorfor stærke, kloge og succesfulde MÆND har brug for at iføre sig et stramt snærende slips om halsen for at understrege deres autoritet og magt. Fordi det er behageligt? Næppe? Fordi det er pænt? Måske synes nogen. Definitivt fordi det signalerer maskulinitet, autoritet og i sidste ende magt!

Personligt vil jeg hellere gå med en komfortabel høj hæl end med et stramtsiddende slips på en tilknappet skjorte.

Kvindekamp i skoskabet?

Hvorfor provokerer stiletter men ikke slips?

RoccamoreRebel Alice Skovhede Nielsen (Foto: Roccamore)

Så hvad handler det her om? At vi som kvinder, når vi stiger op på stiletterne, fastholder os i en undertrykkende og traditionel kønsopfattelse, hvor kvinder skal være søde, lækre og sexede? Og derfor aldrig for alvor bryder igennem på bestyrelses- eller ledergangene?

Eller handler det om at ’skide på’, hvad andre tænker og mener?

Hvis vi skal tvinge stiletterne af kvinderne i jagten på topposterne, så bør vi også tvinge slipset af mændende, som i min optik har samme signalværdi og mest har tilformål at signalere: Jeg er MAND, og jeg bestemmer.

Jeg forstår det ikke helt: Hvorfor provokerer stiletter men ikke slips?

Andre indlæg om sko, tøj og kvinder:

Er du til høje hæle eller en flad sko?

Hvorfor er skolykken så lunefuld

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

12 kommentarer

 • Frederikke Lindahl

  13/07/2020 at 10:20

  Hej Line

  Tak, for endnu et relevant indlæg på din blog. Jeg giver dig helt ret i, at det er mærkværdigt, at stiletter stadig kan sætte sindene i kog hos nogle. Og som du nævner, så sker det sjældent, når det gælder slips, selvom det i bund og grund er en spraglet løkke om halsen. Yaiks.

  Samtidig er det lidt bekymrende, at vi lever i et land, hvor nogle kvinder stadig føler, at maskuline værdier og udtryk er ensbetydende med magt. Og for at en kvinde kan få andel i magten skal hun lægge sin feminitet fra sig. Samme maskulinitetspres gælder formentlig også for mænd, der har en mere flydende kønsidentitet og godt kunne tænke sig at parre jakkesættet med et par flotte stiletter.

  Tænk, hvis vi en dag kom til et sted, hvor ligestilling ikke længere blev forvekslet med ensretning. Og hvor personlig karakter og faglig dygtighed var fokus for debat i stedet for fodtøj. Dit indlæg er netop et skridt i den rigtige retning, Line. Tak.

  De bedste hilsner,
  Frederikke Lindahl

  Svar
 • tina/mormormedstiletter

  05/07/2020 at 21:36

  Helt enig med dig, Line!
  Hvis vi skal stige ned fra stietterne, skal mændende også smide slipsene. Men det ved vi begge to, aldrig kommer til at ske og jeg bliver bare SÅ træt, når jeg læser sådan en artikel. Præcis som du bliver.
  Hvordan skal vi få, især andre kvinder, til at stoppe med at undergrave kvindeligheden og i stedet lade os være de smukke, feminine og højhældede kvinder, som vi føler os som?
  Skal vi starte en forening eller hvordan griber man det an??
  Jeg er SÅ klar!!

  Svar
 • Frederik Sandgrav

  03/07/2020 at 07:17

  Mænds motivation for at bære det snærende slips kan vel også være fordi de har lyst ligesom du mener at kvinderne går i høje hæle af samme årsag.

  Tror dog vi mangler et roccamore-agtigt slips så vi helt ærligt kan sige at det også er behageligt.

  Svar
 • Karina Leonora

  02/07/2020 at 18:03

  Personligt har jeg aldrig lært at gå med højhælede sko.
  Jeg ville ligne elefant på glat is 😂..
  Ærlig talt jeg er totalt ligeglad hvad folk har på. Så længe de har tøj på så det fint.
  Livet er for kort til at pille hinanden ned..

  Svar
 • G.

  02/07/2020 at 15:16

  Høje hæle – er vild med høje tynde hæle.
  Da jeg var i teenager skulle til fest – var vild med at tage høje hæle på. Senere blev de høje hæle 8mm – 11mm og festede og dansede og løb i mine højehæle.
  Der var ingen som skulle bestemme om…jeg skulle have kjole og høje hæle på eller om jeg gik i dæksko og cowboy bukser den næste dag. Havde tit lidt højehæle og cowboy bukser på i hverdagen.
  Jeg smed først mine meget høje hæle – da jeg fyldte 48 år. Ville passe på mine fødder. Stadig har et par stykker – men lidt tykke – ikke så høje hæle mere.
  Jeg syntes det er pænt – når mænd har et smukt/pænt slips på – bundet rigtigt og flot.
  At højehæle og slips kan bruges til magt🤣Det har jeg ikke oplevet som et problem🤣Jeg ser ikke noget magt i det..🤣og har heller ikke/aldrig haft respekt for et slips – om det er bundet stramt eller ej. Slips er pænt – når det er bundet med still – nydeligt pænt.
  Jeg går i de sko og støvler og tøj – som jeg føler mig behageligt i…
  God dag☀️G.

  Svar
 • Lisbeth Volf

  02/07/2020 at 12:48

  Jeg måtte også trække på smilebåndet af klummen, som førte mig down memory lane til 70’erne, hvor ældre medsøstre ofte havde fordomsfulde meninger om mit valg af tøj (den kvindeundertrykkende bh), sko, makeup og musik. Det krævede nogle gange brede skuldre at stå imod og bevare/forsvare egne, individuelle valg – lige indtil John Travolta og Olivia Newton-John hærgede landet og nærmest fra dag-til-dag fik mange unge piger til at smide den batikfarvede ble og minushælskoene (hvis I kan huske dem) 😂

  Svar
 • Lis

  02/07/2020 at 00:09

  Tjaaa…. hvad ser vi ofte vores flotte kronprinsesse gå i? Høje hæle – og dem er den næppe nogen, der føler sig provokeret af.

  Svar
 • Ejnar Riis Hansen

  01/07/2020 at 12:53

  Hej Line
  Hvis du spørger mig, så er slipset, den værste beklædningsgenstand, der overhovedet er opfundet. Det er ubehageligt at have på, det strammer om halsen, og så synes jeg ikke det er pænt. Det ser på en eller ande måde malplaceret ud. Skulle det udstråle autoritet og magt? Jeg synes mere det er besynderligt, at de mænd der bruger det, i stor udstrækning, er banditter i habitter. De tror ikke, der er nogen der opdager det, hvis de har slips på. Så dumme er vi heller ikke. For min skyld kan vi godt skrotte slipset. Bruger det aldrig, men jeg vil respekteres alligevel. Respekten sidder ikke i slipset, tvært imod.

  Svar
 • Hanne Rask / Raskeriet.dk

  01/07/2020 at 12:18

  Jeg har arbejdet et sted, hvor en stor del af top-ledelsen bestod af mænd med slips og kvinder med slangekrøller og stiletter. På parkeringspladsen holdt deres åbne (sports)vogne, og jeg kom altid til at smile, fordi jeg syntes, det var Barbie og Ken-agtigt.
  For mig signalerede det noget andet end det, jeg egentlig tror, de gerne ville signalere. Men det var jo blot MIN dom.
  Hvis slips og stiletter handler om et behov for at flashe magt og power, vidner det i min verden en lille smule om, at man måske ikke rigtig har det. Men det handler helt sikkert også om lyst, som du skriver Line. Og vi skal da have lov og udleve, hvad end vi vil og har behov for.
  Der er jo vældig meget signal-værdi i påklædning og tilbehør. Selv kan jeg ligne den seriøst værste “laps”, men også stige op på stilletten og se både godt og “vigtig” ud. Nogen gange tænker jeg, hvad jeg ville synes om at møde gamle kolleger eller skolekammerater på gaden – der enten ville tænke “Guuuud nej, hun ser jo herrens ud”, eller “Hold da op, det kører da vist for hende”. Vi dømmer jo.
  Jeg har flere gange i mit liv taget fejl af folk, der så vældig lapsede ud, men viste sig at være meget velhavende, magtfulde og kompetente. Og jeg kan huske, jeg syntes, det var super tjekket dengang Rungsted-drengene tog krokodillen af deres La Coste-trøjer. Fordi de kunne lide kvaliteten, men ikke gad flashe mærket.
  At hvile i den man er og signalere, hvad man har lyst til, er det, jeg personligt har allermest respekt for. Og i den ligning synes jeg personligt at slipse-drenge og stilet-piger” falmer ved siden af den m/k, der ser ganske “utjekket” ud, men har alt det, “uniformerne” måske drømmer om. Altså hvis det er sådan, det er.
  For selvfølgelig skal man da have lov at se ligeså pæn og nobel ud, som man har lyst til. Det gør jeg også selv.
  Og se nu bare; Sådan et skriv her kan ikke skrives unden subjektiv “fordømmelse”. Vi ser alle noget forskelligt alt afhængigt af vores erkendelser og referencerammer.
  Om vi så vil lade os provokere af hinandens stil, ja, det må vi jo selv rode med…:-).

  Svar
 • Helle

  01/07/2020 at 12:06

  Jeg elsker mine Roccamore støvler og sko.
  Kan gå i dem hele dagen.
  I de højhælede støvler får man en mere elegant gang. Man retter sig op. Jeg gør i hvert fald.
  De er måske ikke som sutsko, men opbygningen af dem gør, at de er behagelige at have på.

  Svar
  • Lenina Lærke Lynge Mikjær Thorning

   02/07/2020 at 20:50

   Dejligt at du tager bladet fra munden. Jeg elsker min højehæle. Jeg synes de giver en flot holdning, kan pifte et ellers kedeligt outfit op og sidst men ikke mindst er jeg kun 163 høj, det vil sig at de højehæle giver mig mulighed for, at se andre i øjnene frem i maven 🙈😂
   Jeg møder desværre ofte stive blikke og kommentarer, når jeg en regnvejrs mandag kommer frem i mine høje venner. Det har resulteret i, at jeg sjældnere og sjældnere bevæger mig omkring i de højehæle.

   Men du har da ganske ret, hvorfor er det de hæle er så provokerende? Hvad er det der er så provokerende, at de ligefrem kan afføde en diskussion? Og ligeledes giver anledning til kommantar af mindre positiv karakter??

   Svar
 • Starostka

  01/07/2020 at 11:24

  Godt skrevet, Line 👏👍😊 Hvorfor skal kvinders påklædning igen og igen diskuteres Og genstandsgøres ift. rigtigt eller forkert, sexet/usexet, magt/ikke magt?
  Hvorfor ikke bare være taknemmelige for at vi har friheden og mulighederne for at klæde os som vi har lyst fordi vi lever i et multikulturelt samfund, hvor der er plads til at være dem vi er! Med eller uden høje hæle 😏

  Svar

Skriv et svar