Valentines Day - og hvad så?

Valentines Day – og hvad så?

Åh altså, hvad sker der lige med alle de her tåbelige mærkedage, som intet har med andet end smarte reklamemennesker at gøre. Som får alle til at føle sig forkerte, hvis de ikke får et pink hjerte eller en dusk røde roser. Jeg siger bare Valentines Day – og hvad så?

Først kom Halloween og overrulede fastelavn – nu kommer Valentines Day og pådutter os forestillingen om, at kærlighed kun kan måles i blomster, chokolade, parfume og frækt lingeri.

Blomster, chokolade og blonde BH’er

Valentines Day - og hvad så?

Kærlighed er ikke på kommando

Stop det. Ingen gider at få roser, chokolade,  g-streng eller blonde bh’er, fordi en amerikansk tradition kræver det. Vi vil have det, når vi mindst venter det. Overraskes på en mandag – knaldes på en tirsdag – inviteres på vinbar en onsdag – eller på køretur med indlagt blowjob på en tilfældig søndag. Ja undskyld mit maskuline sprogbrug her.

Jeg dater en dejlig mand for tiden, men jeg ville aldrig ønske eller forvente, at han skulle stille med en blomsterbuket eller marcipan indpakket i pink, fordi det er Valentines Day. Men fordi han havde lyst og ikke kunne lade være.

Det andet føles, synes jeg, som kærlighed på kommando. Og kan man overhovedet blive oprigtigt glad og overrasket over noget, som man VED ikke er købt i spontanitet, men fordi det forventes?

Hvem er han – ham Valentine??

Valentines Day - og hvad så?

Lingeri for alle Valentines pengene!

Jeg har googlet Valentines Day, og der er lidt mystik omkring dagen. Jeg læste mig til i Femina, at historikerne ikke kan helt blive enige om, hvorfor vi fejrer den. SÅ er det jo godt at smarte forretningsfolk kan! Nej, ironi til side.

Dagen forbindes primært med Sankt Valentin, som var en skytshelgen for kærester. Tjekker man historiebøgerne, så er der faktisk 3 Sankt Valentin’er: Sankt Valentin af Rom, Sankt Valentin af Terni, og Sankt Valentin af Rätien. Ham som forbindes med Valentines Day er den romerske Sankt Valentin.

Han var en kristen præst, som levede under Kejser Claudius Den Andens tid. Kejseren havde problemer med at rekruttere soldater til sin hær, og derfor forbød han forlovelser og ægteskaber i Rom. Sankt Valentin trodsede Kejserens ordre, og viede i al hemmelighed de forelskede par. Det kostede ham i sidste enden livet ! Og han blev henrettet d. 14. februar 269.

God historie eller kommercielt plat

 Det er bestemt en god og rørende historie. Derfor er det synd, at den drukner i kommercielt plattenslageri og mest af alt er en milliardforretning for kreative forretningsfolk. Amerikanerne sender hvert år 200 millioner Valentines kort. Og herhjemme får den heller ikke får lidt med hjerteballoner, rødt lingeri og chokolade i pink cellofan. Det så jeg med mine egne øjne i fredags, da jeg var et smut i Magasin.

Alle må selvfølgelig gøre, som de vil. Men jeg tænker blot, at vi ikke må forveksle kærlige gestus, der er købt  på kommando, med de små kærlige ting, vi gør for hinanden til hverdag.

Rigtig dejlig søndag.

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

14 kommentarer

 • Merete Baandrup

  20/02/2020 at 18:30

  Åh, hvor jeg elsker din ligefremme måde, at sige tingene på, Line.
  Min far forærede en gang min mor en bonemaskine i julegave, så hun kunne
  blive fri for at ligge på sine knæ. Ikke den mest romantiske gave, kan man sige.
  Men det overraskende moment var ikke til at tage fejl af. Hun græd af glæde.
  Det var også en gave givet i kærlighed.

  Svar
 • Charlotte Freudendal-Pedersen

  16/02/2020 at 14:57

  Som dig, Line, vil jeg også til enhver tid hellere have gaver udenfor de officielle mærkedage som Valentinsdag og mors dag.

  De bedste gaver jeg nogensinde har fået er givet på ganske almindelige dage og dem husker jeg stadig.
  Chaelotte

  Svar
 • Bente Ebbesen

  16/02/2020 at 13:04

  Hej Line
  Er så enig med dig, jeg vil også hellere have en blomst eller inviteres på vinbar en hvilken som helst anden dag.
  Men forretningerne fjerner jo fedt på Valentines Dag.
  Også rigtig søndag til dig❤

  Svar
 • Charlotte

  16/02/2020 at 12:10

  Enig med dig i dit indlæg Line
  Valentins dag har dog i min familie en særlig betydning. Vi hedder nemlig Valentin og mødes altid denne dag, hvor familien i Danmark og Sverige hygger og spiser god mad sammen. Og det sker at en har bagt hjertekager med lyserødt creme 🙂

  Svar
 • Hanne Rask

  16/02/2020 at 11:56

  …Og så er der alle dem, der kan komme til at føle sig oversete og uelskede på sådan en dag…
  Så er det godt, der er noget, der hedder selvkærlighed – som faktisk er det allervigtigste for at have det godt i det hele taget.
  I den tilstand hviler man i sig selv, og lever fint med de blomster man (muligvis) selv har købt;-).
  Så ja, endnu et “forbrugs-fænomen” har ramt os. Dog en dejlig dag hvis man har en at dele den med, og som gider være romantisk, men enig i at alle de andre dage bør give anledning til det samme.
  Knus og – dejligt du dater en dejlig:-).

  Svar
  • Karina Leonora

   20/02/2020 at 18:02

   Valentin eller ej.. alle mærke dage kan give nogen kvaler…
   Jule aften hvor nogle har hverken råd til maden og gaverne eller man kan se hvem i familien bliver forkælet mest eller hvor mange er alene juleaften? Hvad med fastelavn? Alle de dyre kostumer.. som blir brugt måske en dag? Hvordan forklarer man sine børn at man har ikke 300kr til polyester glimmer dragt?
   Så det ikke kun Valentins dag kan give nogen følelse hvor man er glemt og overset.

   Svar
   • Merete Baandrup

    20/02/2020 at 18:21

    Du har fuldkommen ret Karina.
    Alting behøver ikke skrues op på et niveau, som i sidste ende kun er til
    glæde for handelsmænd/kvinder.
    Jeg står i genbrugsforretning. Vi har hvert år masser af udklædningstøj. Men kom i
    god tid. Ikke dagen før.

    Svar
 • G.

  16/02/2020 at 11:53

  Hej Line
  Jeg har hørt og engang læst
  At Valentins day – startede i USA i 1980’erne
  nogen siger langt før…1980
  At det var Singlernes dag – den ene dag om året – dem som var singler gik rundt med en – Rose og silkebånd om håndleddet – så andre singler kunne – finde hinanden i mængden af – mennesker…
  Var man interesseret i hinanden – gav man den person – som var interessant – en lille blomst med et kort ved med telefon nr. eller chokolade med et kort og telefon nr.
  Det var måden singler kunne mødes og finde hinanden – den ene gang om året – var det forbeholdt Singler – Valentins day.
  I dag er Valentins dag ødelagt – for disse Singler – fordi andre som gifte og samlevende – Par har taget denne tradition til sig. Den er blevet ødelagt af Reklamer og firmaer og Ægteskaber og Par/samlevende – som har ødelagt denne Valentins day – for Singler.
  For Singlerne – Opråb! kunne de ikke bare lade singlerne have denne ene dag om året – for sig selv – som deres tradition. Derfor siger mange singler i dag – denne dag er ødelagt og yt. Da Firmaer og Reklame og Ægteskaber har ego overtaget – misbrugt -Singlernes Valentins day.
  I Danmark er det blevet helt misforstået og blevet til – Plat og Gajl…
  Øv.
  G.

  Svar
 • G.

  16/02/2020 at 11:51

  Hej Line
  Jeg har hørt og engang læst
  At Valentins day – startede i USA i 1980’erne
  nogen siger langt før…1980
  At det var Singlernes dag – den ene dag om året – dem som var singler gik rundt med en – Rose og silkebånd om håndleddet – så andre singler kunne – finde hinanden i mængden af – mennesker…
  Var man interesseret i hinanden – gav man den person – som var interessant – en lille blomst med et kort ved med telefon nr. eller chokolade med et kort og telefon nr.
  Det var måden singler kunne mødes og finde hinanden – den ene gang om året – var det forbeholdt Singler – Valentins day.
  I dag er Valentins dag ødelagt – for disse Singler – fordi andre som gifte og samlevende – Par har taget denne tradition til sig. Den er blevet ødelagt i Reklamer og firmaer og Ægteskaber og Par/samlevende – som har ødelagt denne Valentins day – for Singler.
  For Singlerne – Opråb! kunne de ikke bare lade singlerne have denne ene traditions dag om året – for sig selv – som deres tradition. Derfor siger mange singler i dag – denne dag er ødelagt og yt. Da Firmaer og Reklame og Ægteskaber har ego overtaget – misbrugt -Singlernes Valentins day.
  I Danmark er det blevet helt misforstået og blevet til – Plat og Gajl…
  Øv.
  G.

  Svar
 • Marie

  16/02/2020 at 11:41

  Hej Line
  Godt indlæg. Jeg har fødselsdag den 14. februar og det har altid bare være en helt almindelig dag, men nu…. iihhh har du fødselsdag på Valentinsdag og Halloween er ved at overgå fastelavn.
  Mvh, Marie

  Svar
 • Marianne BB

  16/02/2020 at 11:25

  Hej Line
  Godt skrevet og jeg er fuldstændig enig med dig👍 Stop nu med at indføre amerikanernes mærkedage i Danmark🇩🇰
  Mvh Marianne

  Svar
 • Maria Pedersen

  16/02/2020 at 11:21

  Hej Line. Godt indlæg. “Det kostede ham i sidste enden døden!” Livet. Det kostede ham livet. Ikke? Valentinsdag er dejlig nok hvis man har en særlig kær. Kh Maria

  Svar
   • Marianne

    16/02/2020 at 21:06

    Hej Line
    Godt med forskellige opfattelser, meninger i retfærdighedens navn. Jeg skriver for os som får blomster. Jeg gør, har altid fået dem. Både på Valentiners dagen, og på andre dage. Og jeg ELSKER, blomster. De er givet uden forbehold og forventning – og jeg NYDER. Det skal der være plads ikke?
    At jeg mener sådan- gør jo ikke jeres mening hverken rigtig eller forkert. Det er bare sådan jeg har det.
    Vh Marianne

    Svar

Skriv et svar