Spænder du ben for dig selv?

Spænder du ben for dig selv?

Du kender med garanti følelsen. At en irrationel følelse eller tanke løber af med dig. Du ved godt, det ikke er konstruktivt eller sundt. Men følelsen er der, og den har så godt fat, at du er i dens vold. Jeg kender det selv alt for godt. Spænder du ben for dig selv?

Jeg har mange gange råbt højt, skældt ud og gjort ting, jeg siden har fortrudt. I mit arbejdsliv, mit privatliv og i mit kærlighedsliv. Jeg lever med det, og har også lært at tilgive mig selv. Som en psykolog engang lærte mig: Barmhjertighed… Hav barmhjertighed med dig selv. Og ja, vi er kun mennesker, men allerhelst vil de fleste af os jo gerne undgå at blive bragt derud, hvor vi er i følelsernes vold og dermed spænder ben for os selv, og det vi egentlig vil.

Det er nemt, når vi føler os i overskud, elsket og værdsat. Så kan vi lade den gode energi fylde. Kunsten er at finde overskuddet og den gode energi, når vi føler os pressede, usikre eller utilstrækkelige. Begge dele er et menneskeligt vilkår, men nogle mennesker er langt bedre til at være i en svær følelse og handle konstruktiv på den. Hvad gør vi under pres? Og hvilke værktøjer tyr vi til.

Mange af os handler på vores instinkt under pres. Vi ender i det røde felt – vi raser, flygter, græder eller gemmer os. Og vi giver andre skylden for vores misere. Er vi stressede, handler vi oftere på instinktet og følelsen fremfor på rationalet.

Vi er de historier, vi fortæller os selv

Men måske er miseren ligeså meget de historier, vi fortæller os selv. En klog coach, Maria Steffensen, som jeg arbejder med i Spanien, holdt i efteråret et oplæg for mig og 25 kvinder. Hendes budskab var, at vi er de historier, vi fortæller os selv. Jeg skrev et indlæg om det, som du kan læse her.

Derfor skal vi fortælle os selv de GODE historier. Vi skal nære det positive og det konstruktive. Og når vi er usikre på os selv eller andre, så skal vi blive på vores egen banehalvdel. Feje der først og lade være med at finde årsagen hos manden, kæresten  kollagaen, veninden eller vores forældre.  Find årsagen hos dig selv og rum den følelse. Træk vejret, find de gode tanker frem, skriv dem ned.

’Det, du vander, gror’ siger Pernille Aalund så klogt. Så når vi vander utilstrækkeligheden, frygten eller vreden, er det det, vi får. Hvilken kvinde vil du gerne være? Spurgte hun mig engang. Skriv de positive egenskaber, som du ønsker at løbe efter, ned på et stykke papir. Når du bliver ramt af usikkerhed og ukonstruktive tanker, så kig på listen. Det er din kontrakt med dig selv.

Lav en kontrakt med dig selv

Det er på alle måder nemmere sagt end gjort. Og det kræver disciplin. Det interessante er, at mange af os sagtens kan mønstre den rette disciplin udadtil på jobbet, overfor mennesker vi ikke kender, på sportsbanen. Men når det kommer til os selv og vores følelser, så er disciplinen udfordret.

Det arbejde er jeg gået i gang med. Jeg har skrevet en ny kontrakt med mig selv. Jeg har gjort det før, da jeg startede forfra i mit arbejdsliv. Nu er turen kommet til ’Line’.

Selvkærlig, handlekraftig, positiv, smuk, i overskud og balance er 6 vigtige ord på den liste.

Og det er jo sådan, at vi får den følelse, vi dyrker.

God onsdag.

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

6 kommentarer

 • Pia

  21/02/2020 at 22:33

  Det ramte godt, det indlæg ☺️
  Jeg er, med alderen, blevet bedre til at træde et skridt tilbage (på egen banehalvdel), når de destruktive følelser presser på. Siger til mig selv “ hov hov, hvor er du på vej hen? Tilbage igen” … Denne øvelse kræver en dyb indånding, men synes, den virker ☺️

  Kh

  Svar
 • Line Hertz

  19/02/2020 at 17:13

  Uha ja. Kender det alt for godt! Jeg øver mig hele tiden i at tænke kærlige og gode tanker, når jeg er i en “spænde-ben-for-mig-selv” situation, for at vende det hele lidt på hovedet og se det fra en god vinkel. Og det hjælper jo! Man bliver mere klar i tankerne ret hurtigt og glad igen.🙂☀️🤗

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   19/02/2020 at 17:15

   Ja, vi kan gøre meget godt for os selv ved at blive på egen banehalvdel og tænke positivt

   Svar
 • Hanne Rask

  19/02/2020 at 15:40

  Lige præcis! Selvkærlighed er nummer 1.
  Og jo større selvkærligheden er, i jo højere grad kommer resten af sig selv – også det med IKKE at spænde ben for sig selv:-).

  Svar

Skriv et svar