• Home
 • /
 • Corona
 • /
 • Skal vi huske eller glemme julen 2020?
Skal vi huske eller glemme julen 2020?0?

Skal vi huske eller glemme julen 2020?

Det er den 28.december i dag. Min dejlige far ville være fyldt 87, det giver altid stof til eftertanke. Og jeg har lige pakket julepynten væk – lidt tidligere end normalt. Men jeg har brug for at komme fremad og trykke 2021-pedalen i bund. Og derfor ramte tanken mig her til morgen: Skal vi huske eller glemme julen 2020?

En anderledes jul

Skal vi huske eller glemme julen 2020?

Jul med må sluttede selskaber – også hos os

De fleste af os kan med garanti skrive under på, at Julen 2020 har været anderledes end alle andre, vi nogensinde har oplevet. Fuld af begrænsninger, aflyste julefrokoster, afstand selv omkring juletræet. Her i min lille familie holdt vi jul med mine drenge lillejuleaften – kun os 5. Og juleaften var jeg alene med mine to dejlige mødre. Vi dansede for første gang nogensinde slet ikke om juletræet! Lidt underligt fordi det er så tæt bundet sammen med minder og traditioner. Og traditioner er på sin egen måde trygge

Min veninde og jeg ’fødte’ til gengæld en ny tradition. Vi mødtes til en dejlig julefrokost 1.juledag med vores to voksne drenge, der har kendt hinanden, siden de var helt små. Alle var i forvejen coronatestet eller havde været i frivillig isolation op til jul af hensyn til de ældre i familien – bare lige så corona politiet ikke kommer efter os med løftede pegefingre. Det var så livsbekræftende og ikke mindst hyggeligt og sjovt, og jeg følte mig for en aften socialt opløftet og høj.

Det, at gøre tingene på en ny og anderledes måde, er måske ikke så skidt. Måske er det i virkeligheden sundt, at vi med mellemrum stopper op og rydder ud også i julens forventninger og traditioner.

Same procedure ?

Skal vi huske eller glemme julen 2020?

Min veninde og jeg indledte en ny tradition.

Nu nærmer nytår sig med samme begrænsninger som i julen. Bliv hjemme, max 10 personer, undgå fyrværkeri, truthorn og serpentiner… Det bliver ikke det store nytårsknald som i mine yngre år – men hvem siger også, at det skal være sådan? Mine egne drenge synes ikke, nytår er noget særligt. Det er bare noget VI har gjort det til.

Min egen hyggeligste nytårsaften var i en lille landsby i Norditalien for 10-12 år siden. Jeg var taget afsted for at hjælpe min veninde på hendes agriturissmo over nytår. Men gæsterne blev væk pga en influenzaepidemi. Så vi drak af de åbne flasker, spiste den lækre mad og sprang på bedste italiensk vis ind i det nye år under en stjernebesat og frostklar italiensk nattehimmel. Jeg savnede hverken truthorn, fyrværkeri eller festkjole.

Kom an 2021

Skal vi huske eller glemme julen 2020?

Jeg hilser 2021 velkommen

Skal vi huske eller glemme julen 2020? Og idet hele taget 2020 som år? Eller hvad kan vi bruge det til? Jeg tror vi kan bruge det til rigtig meget. Og mange ting vil formentlig for altid være anderledes fremover. Selvom de første danskere er blevet corona vaccineret, så har vi alle fået et wakeup call. Vores frie, komfortable og trygge liv kan lynhurtig ændre kurs. Og vi kan ikke tage de samme ting for givet, som før.

Vores arbejdsliv ser anderledes ud. Vores sociale liv og vores rejseliv. Og det vil det gøre lang tid endnu. Jeg vil kysse 2021 velkommen med et forventningsfuldt håb om, at verden åbner, og vi kan mødes frit og bekymringsløst igen. Måske bliver der færre kindskys og håndtryk – bare vi kan kramme og kysse de vigtigste mennesker i vores liv.

Fik du læst:

Derfor glemmer jeg dig aldrig 2020

13 gode råd mod corona kuller

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

3 kommentarer

 • Susanne Andersen

  29/12/2020 at 12:10

  Vi kommer til at huske dette år – på godt og ondt. Jeg har efterhånden arbejdet hjemme sammenlagt i 6 mdr – og synes ikke om det i så lang tid. Til gengæld vil jeg sætte så meget mere pris på mine kolleger, når jeg kan mødes med dem igen😃. Julen vil jeg helt bestemt huske, for det var den første jul med mit første barnebarn😊 – og det var en dejlig jul. Vi var 8. Nytår bliver nok alene – og jeg vil nyde det med lækker mad og bobler. 2021 being it on! Det kan kun gå for langsomt – og det kan kun blive bedre. Godt nytår til jer alle

  Svar
 • Catarina

  28/12/2020 at 13:58

  Vi har helt sikkert lært meget af dette mærkelige år. Og jeg synes faktisk at det har været positivt også selvom der har være og er alle de restriktioner. Vores liv er en gang for alle ændret og meget af det vi jorde før 2020, bliver nok ikke sådan lige genindført. Men som du skriver, når bare man kan kramme de allernærmeste, så er det godt. Vi har i mange år ikke holdt nytårsaften som mange holder – vi har altid sværget til de mere intime og sådan bliver det også i år. Vi bliver 3, vores rejseveninde, min mand og jeg. Sådan var det også sidste år, men den eneste lille krølle – der tilbragte vi den i Thailand. 😀
  Du ønskes et dejligt 2021 og tak for de mange skønne indlæg du har fået skriblet i årets løb. En endu større tak for alle de fantastiske træningsvideoer du har lavet uge efter uge, siden pandemien startede.

  Svar
 • Aage Krogsdam

  28/12/2020 at 11:49

  Kære Line
  Det var rørende at læse din julekommentar – men du har ret vi skal videre-
  Min jul var meget følelsesmæssig – Marianne og jeg holdt jul alene og for første gang i mange år var vi ikke til julegudstjenste.
  3. juledag var min børn og børnebørn her til en dejlig julefokost.
  Men midt i glæden over familiebesøget græd jeg lidt da jeg i dag hørte at en af mine meget gode venner Rolf døde ( 82 år) juledags aftermiddag efter kun 6 ugers sygdom (ikke corona, men leokemi). Han var et menneske jeg havde kendt siden 1976 både kollegialt og personlig som en kær ven, der altid var en ispiration for mig. Det var et hårdt slag. Men sådan noget kan vi jo ikke selv styre og midt i sorgen over det mistede må jeg glæde mig over at havde kendt Rolf – han var et fantastisk menneske.
  kærlig hilsen og et rigtigt godt nytår til dig og dine.
  AAGE

  Svar

Skriv et svar