SINK DINK eller mor med stort M?

SINK DINK eller mor med stort M?

Jeg var 34 år, da jeg fik mit første barn. Faktisk var jeg så optaget af mig selv og mit liv, at jeg ikke helt vidste, om jeg ville have børn. Det fik jeg – heldigvis! Men flere og flere vælger børn fra. Så er du SINK DINK eller mor med stort M?

Hvad er en DINK?

Nu tænker du nok hvad f….. er SINK eller DINK! Fair nok – for jeg læste om begrebet i min søndagsavis forleden. Det er et amerikansk begreb, der opstod i 80’erne, og det dækker over mennesker, der fravælger børn. SINK = single income no kids. DINK = double income no kids! Altså mennesker med indkomst, som ikke har børn.

De fleste af jer, som følger mig og min blog har formentligt børn – men jeg ved også, at der mellem jer også er nogle, der har fravalgt eller ikke kunne få børn. Det sidste er formentlig en sorg. Det første et valg.

Det interessante er dog, at der findes en bevægelse i USA, hvor de frivilligt barnløse har en stor stemme. Den bruger de bl.a. til at fortælle omverden om deres fantastiske, frie liv, med råd til dyre rejser, luksusvarer og en livsstil lang fra en børnefamilies. Mange er faktisk så velstillede, at mange luksus brands er målrettet DINK og SINK.

Er der så noget galt i det?

Nej, overhovedet ikke. Der kan være mange gode grunde til at fravælge børn, og jeg tror vi kommer til at se flere og flere unge, der vælger et liv uden deres egne børn. Klimakrisen, usikkerhed om fremtiden og jordens ressourcer kunne være nogle af forklaringerne. Men det er alligevel tankevækkende.

SINK DINK eller mor med stort M?

Et lille udsnit af min dejlige familie – og min mors veninde

For det fortæller måske også noget om et nyt livssyn og ændrede familie værdier. Værdier som ligger fjernt fra os, der er vokset op i parcelhus med far-mor-og-børn og kernefamilien som omdrejningspunkt. Os der for længst har fået børn og måske endda børnebørn.

Jeg kunne i dag ikke forestille mig et liv uden mine børn eller min nære familie. Min familie betyder ALT – også selvom jeg ikke ser alle lige ofte. At høre ’til’ et sted, at vide at andre kender ens historie og rødder – eller som Troels Kløvedal engang skrev: At have VIDNER til sit liv er vigtigt! Venner kan naturligvis også være livsvidner og ’udvidet familie’, sådan har jeg det med flere af mine venner og veninder. Men familien vil altid komme først.

Kan man nøjes med andres børn?

 Har man ikke egne børn, så kan man jo låne andres! Sådan forklarede et ungt ’DINK par’ med begejstring i min morgenavis, at et liv uden egne børn ikke betød, at de var helt barnløse. Tilmed kunne de som legetante eller -onkel nyde og være meget mere til stede, når de var sammen med andres poder.

Jeg skal ikke gøre mig klog på det, men jeg tænker, at det er lidt som at være bedsteforældre: Man har fornøjelsen og slipper for ansvaret.

Hvad er du SINK, DINK eller mor med stort M?

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

3 kommentarer

 • Julie

  07/05/2023 at 20:09

  Jeg er DINK. Jeg har egentlig aldrig ønsket børn, men blev fanget i et forhold hvor det var en selvfølge at skulle starte familie. Samtidig gik spørgsmålet hele tiden på “hvornår” vi skulle have børn og ikke “om” vi skulle have børn. Så jeg vænnede mig til tanken om, at det skulle jeg så. Jeg slap heldigvis (af rigtig mange andre grunde end førnævnte) ud af det forhold. Da jeg mødte min nuværende kæreste, var jeg rædselsslagen for at skulle have snakken om børn, for jeg ville ikke, men samtidig følte jeg, at det var min pligt at give min kæreste/mand et barn. Til min store overraskelse, ønskede han sig heller ikke børn! To år senere – og tæt på de tredive – hviler vi begge i, at vi er os to. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi både ville elske vores børn ubetinget og blive fantastiske forældre. Men der er mange, mange grunde til at vi ikke ønsker børn – og hvor ville jeg dog ønske, at vi blev mødt af accept fremfor forargelsen, både af familie, venner, bekendte og kollegaer. Børn fortjener at være ønskede.

  Svar
 • Susanne Andersen

  25/04/2023 at 18:52

  Mor med stort M😃- og nu farmor med stort F😂 Ikke sådan at hele mit liv går med det, men jeg har valgt at flytte tættere på børnebørnene for at tage mere del i deres liv. Et bevidst valg som koster mig en del transport til jobbet, men skønt at følge de små tæt på.

  Svar
 • Pia Cathrin Rasmussen

  25/04/2023 at 11:24

  Jeg er så en SINK. Jeg har intet imod børn, bare jeg kan aflevere dem hos deres mor igen. Det er ikke et bevidst valg, selvom meget har peget i den retning. I tyverne gik jeg meget i skruk, var helt syg med babier og havde nok en forestilling om at skulle være mor en dag. Men een ting har jeg altid været klar over og det var at jeg ikke ville stå med det ansvar alene. Da det viste sig relativt umuligt for mig at finde den rette partner … ja, så skete der heller ikke noget på barne-fronten. Om jeg så reelt ikke kan blive gravid ved jeg ikke. Det er bare aldrig sket. Og i dag er jeg glad for det.

  Ikke at have fået børn har dog ikke betydet det vilde for min økonomi. Rent fakisk vil jeg påstå at det ikke havde været det bedste liv jeg havde kunnet tilbyde et barn, både grundet økonomi, familie og psyke.

  Det er ikke noget jeg har fortrudt. I dag kan jeg slet ikke forestille mig at skulle have ansvaret for et barn, så det må siges at være meningen at tingene udviklede sig på den måde.

  Svar

Skriv et svar