Godt jeg ikke er ung i dag!

Godt jeg ikke er ung i dag!

Min yngste er lige startet i gymnasiet. Det er godt – men det er også hårdt og fyldt med urimelige og tåbelige krav. Godt jeg ikke er ung i dag!

Jeg forstår godt, de mange unge gymnasieelever, der føler sig stressede og pressede. De arbejder under stort pres og på nogle vilkår, vi andre forsøger at bekæmpe på arbejdsmarkedet.

Godt jeg ikke er ung i dag!Min søn har f.eks deadline for aflevering af opgaver en lørdag eller søndag aften kl 24. Lørdag ? Klokken 24 ? Hvorfor – sidder læreren måske klar til at rette opgaver der ? Næppe. Men er opgaven ikke afleveret til deadline bliver den noteret som manglende aflevering.

Og mødetiderne er som vinden blæser. Han kan gå i seng klokken 23 i den tro, at skolen starter klokken 8.15. Og når vi står op næste morgen kan undervisnings start være rykket til kl 10. Nogle dage bliver timerne midt på dagen aflyst, men de sene timer er der stadig, så kan de dingle rundt på gymnasiet og vente.

Er det en ok måde at behandle unge mennesker på? Det er i hvert fald ikke godt signal.

Hvis de unge selv kommer 2 min for sent eller skal akut  til læge eller tandlæge, så bliver de noteret for fravær. Selvom de beder om fri til det. Jeg kender ikke mange læger eller skoletandlæger, der tager patienter ind klokken 16.30, når eleverne har fri.

Godt jeg ikke er ung i dag!Jeg rejser i øjeblikket land og rige rundt med Ledernes Hovedorganisation og en konference, der har fokus på sundhedsledelse og trivsel. På mange arbejdspladser taler vi konstant om, hvor vigtigt det er, at den enkelte har både ansvar og indflydelse på sin arbejdssituation. Alt andet er dræbende for trivslen og vores  overskud. Kloge hoveder anbefaler at vi slukker mobil og mail i weekenderne, fordi det er vigtigt at lade og koble af.

Hvorfor forlanger vi så det stik modsatte af vores unge, der skal til at forme til et liv efter skolen. Det giver ikke ret meget mening. Jeg synes de unge skulle protestere – og måske vi forældre skulle råbe med.

Godt jeg ikke er ung dag!Jeg er så glad for, at jeg ikke er ung gymnasieelev i dag. Vist havde vi mange lektier og opgaver. Vi havde job og fritidsinteresser (det har de unge dårligt nok tid til idag). Men der var en menneskelighed over systemet, som der ikke er i dag. Var man syg eller skulle til lægen skrev ens mor eller far en seddel, og alt var ok. Sådan er det ikke i dag. Hvor er det individuelle hensyn – eller bare hensynet og menneskeligheden?

Samtidig skal vores unge vælge så specifikke retninger på deres gymnasiale uddannelser allerede i 1.g. Jeg ANEDE da ikke, hvad jeg ville. Jeg vidste bare, hvad jeg var god til. Og det var ikke matematik.

Jeg bliver ked af det, når jeg ser min egen søn og hans venner føle sig stresset og presset i en alder af kun 16 år. Er det virkelig meningen med skolen ?

Rigtig dejlig søndag.

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

9 kommentarer

 • Gitte Jørgensen

  04/10/2017 at 15:17

  Kære Line, godt og relevant indlæg. Det ville være dejligt, hvis forældrene råber op.
  Men vil I være søde at rette kritikken mod de, der bestemmer, at Gymnasiet foregår på denne måde? Vi lærere ønsker IKKE denne målstyring og det enige ord og skolerne ønsker IKKE at der fx ikke kan sættes vikar på, når det er en syg lærer.

  Men desværre er ungdomsuddannelserne ligesom så mange andre udsat for regeringens voldsomme besparelser samtidig med, at de stiller store og unødvendige krav til de unges uddannelsesparathed. Det kan simpelthen ikke være det, vi vil!

  Kære forældre, så sammen med lærerne, vi råber vagt i gevær overfor regeringen men desværre er der ingen, der hører os. Intet ligger os mere på sinde end at give jeres børn et sted, hvor de kan udvikle sig personligt og fagligt – lad os stå sammen om det og lave være med at stemme på de partier, der gennemfører besparelser og laver reformer i ét væk!

  Svar
 • Jan Friis

  02/10/2017 at 19:53

  Ja, det perfekte er blevet det nye normale, og der er hverken godt for mennesker eller samfund. Det er så vigtigt – især når man er unge – at man har tid til alt det, der ikke umiddelbart har mål eller mening. Unge mennesket skal have tid til at prøve noget nyt, fejle og prøve igen … uden stress. Det er fejl – som man lære af – der skaber innovation. Men at fejle er blevet meget sværere i et samfund præget af stress, test og målstyring.

  Svar
 • Gorm

  02/10/2017 at 15:57

  De unge skal bare lære at tage ansvar for og prioritere egen tid. Spørg lige din søn hvor mange timer om dagen han bruger på sociale medier.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   04/10/2017 at 20:58

   Kære Gorm.

   Det ved jeg allerede…. Jeg taler jo med mine børn dagligt.
   Jeg er enig i at de skal lære at tage ansvar og prioritere deres tid. Men med hvilken grund skal unge mennesker ikke have lov til at have weekend, men piskes rundt at håbløse deadlines og lektier, der pludselig dukker op søndag kl 17 ? Tænk hvi din chef forlangt du var på hele weekenden ? Det er netop det man forsøger at nedkæmpe på arbejdesmarkedet.

   MVH
   Line

   Svar
   • Lene

    05/10/2017 at 10:30

    Jeg har haft 3 børn gennem “systemet” og har ikke oplevet at der er dukket lektier op om fredagen som skal afleveres om søndagen… jeg syntes faktisk at det er et godt system at man kan aflevere online i weekenderne, hvis man vil det. Din søn kan jo vælge at aflevere om fredagen så har han weekenden fri.Aflevering fx. lørdag kl. 23 er jo en sidste frist.På denne måde lærer de unge mennesker at prioriterer deres tid, og det gjorde at mine børn både havde tid til lektier og tid til fritid.
    KH. Lene

    Svar
 • pernille lützen

  02/10/2017 at 00:15

  jeg er enig med dig på mange punkter, men jeg synes måske alligevel at du forenkler en noget mere kompleks sag ved at skære alle undervisere og skoler over én kam.

  Svar
 • Susanne

  01/10/2017 at 19:35

  Mht mødetider der er som vinden blæser det kan jeg kun give dig ret i, men deadlines for aflevering af opgaver der er jeg fuldstændig uenig. Det er jo helt op til den enkelte at tilrettelægge sit hjemmearbejde således at opgaverne afleveres om fredagen. At der er kommet en deadline ved midnatstid lørdag eller søndag er sikkert kun for at sikre at alle får afleveret. Jeg kan godt se at det er træls hvis man ventet til sidste øjeblik med at lave sin opgave, men det er jo en smagssag og et spørgsmål om at være på forkant med sine lektier. Så der synes jeg de unge har en opgave i at lave deres lektier når de får dem i stedet for at gemme til sidste øjeblik. Og jeg ved at der sker meget for dem i den periode, men gymnasiet er eget valg, og ethvert valg betyder også fravalg, så derfor når der er lektier så kan det betyde at man må vælge andre ting fra.
  God dag.

  Svar

Skriv et svar