• Home
 • /
 • Alder
 • /
 • Over 50 og uønsket på arbejdsmarkedet!
Over 50 og uønsket på arbejdsmarkedet!

Over 50 og uønsket på arbejdsmarkedet!

Jeg har skrevet om det længe. Og nu har mine kolleger i dagspressen endelig fået øjnene op for aldersfascismen. For selvom mange i vores aldersgruppe ER i arbejde, så oplever ligeså mange dette scenarie: At være over 50 og uønsket på arbejdsmarkedet!

Er du jobsøgende i vores alder, skal du kæmpe imod alt fra fordomme, myter, algoritmer, yngre og billigere kolleger – ja kort sagt: aldersdiskrimination. Myterne er så mange om 50+’erne, som jeg før har skrevet om. Og dagbladet Politiken har den sidste uge afdækket, hvor skidt det står til med at ansætte 50+’ere fx  i ministerierne – altså dem, der burde gå forrest – og afdækket de hyppigste myter om os.

Jeg er gerne fanebærer

Jeg oplevede selv for 10 år siden at blive fyret på grund af alder. Det græder jeg ikke snot over mere. Men jeg var både forundret og ked af det. Før fyringen hang værts jobbene som kirsebær på et fuldmodent sommertræ. Pludselig var der bare ingenting! Dengang havde jeg ikke tid til at kæmpe kampen som 48 årig og enlig mor til to. Der skulle bare penge på kontoen mad på bordet. Og når der ikke var bud efter mig, måtte jeg jo gøre noget selv. Jeg valgte at blive selvstændig og skabe min egen arbejdsplads.

Over 50 og uønsket på arbejdsmarkedet!

Politiken i mandags

Jeg skriver ikke dette for, at nogen skal have ondt af mig eller for at klynke. Men fordi jeg gerne vil være fanebærer for de 50+’ere, som midt i livet står uden jobs og ikke kommer i betragtning trods kompetencer, stor fleksibilitet og et ønske om at blive på arbejdsmarkedet mange år endnu – og måske endda langt udover pensionsalderen.

MIN virkelighed  fra dengang har nemlig ramt tusindvis af andre 50+’ere ikke kun i Danmark men også i vores nabolande, hvor tendensen er den samme, at alder er et problem, når man bliver ledig og skal videre på arbejdsmarkedet. Som Politiken skrev så malende i mandags: ’Er du fyldt 50 år? Så er du allerede senior og en af arbejdsmarkedets tabere.’

Og det er jo fuldstændig absurd. En ting er, at vi giver mennesker i deres bedste alder og arbejdsalder prædikatet SENIOR! Jeg har protesteret imod det, lige siden jeg startede min blog for 3 ½ år siden. Jeg er ikke senior. Jeg er bare en voksen og erfaren arbejdstager. Senior lugter desværre af rollator, gummelim og pensionistrejser til Harzen. Det er ikke noget galt med – men det er bare ikke sådan, at vi ser os selv endnu.

En anden ting er, at mange af os skal blive på arbejdsmarkedet 10-20 år endnu, bl.a. fordi politikerne har besluttet at rykke pensionsalderen. Men det værste er, at vi smider viden, erfaring og fleksibilitet lige lukt i havet, når vi sorterer 50+’ere fra.

Begrav myterne

Og her er det, at myterne kommer ind i billedet. At  50+’ere er mindre forandringsparate, mangler drive, ambition og evne til at lære nyt – den køber jeg simpelthen ikke. Der er brug for os alle på arbejdsmarkedet uanset alder. Og der skal en holdningsændring til hos headhuntere, HR cheferne og i ansættelsesudvalgene.

Og når vi er i gang, så lad os begrave de særlige seniorordninger. De lugter af aftægt og udfasning og tjener mest til at stigmatisere dem, de er henvendt til. Lad os i stedet skabe fleksible arbejdsrammer, som ALLE har gavn af uagtet, hvor de er i livet. Børnefamilierne har brug for en slags fleksibilitet, unge under uddannelse en anden, og os over 50 har brug for noget tredje.

Og skal vi så ikke i samme ombæring begrave de myter, der hersker om 50+:

At…..

 • 50+ere hader forandringer
 • 50+ ere er mindre omstillingsparate
 • 50+’ere er dyre i løn
 • 50+ ere er krævende og stiller flere spørgsmål
 • 50+ ere uflexible
 • 50+ ere mangler drive
 • 50+ ere er mindre ambitiøse end unge
 • 50+ ere har flere fysiske udfordringer
 • 50+ ere er langsommere end de unge
 • 50+ ere passer ikke ind i unge teams

Vi kunne jo vende den til en positiv liste med fokus på, hvad der gør os til attraktive medarbejdere og kollegaer:

 • 50+’ere vil have mening med forandring
 • 50+ ere går ’all in’, når det giver mening
 • 50+ ere bidrager med stor erfaring og viden
 • 50+ ere udfordrer gerne ledelsen
 • 50+ ere er flexible i forhold til ferie, fridage og arbejdstid
 • 50+ ere drives af opgaven mere end af pengene
 • 50+ ere behøver ikke flashe sine resultater
 • 50+ ere har få sygedage
 • 50+ ere vil have balance i arbejds- og privatliv
 • 50+ ere elsker at være ung med de unge!

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

50 kommentarer

 • Birte Meyer

  15/04/2022 at 12:03

  Hej Line

  Har du set, at lovforslaget om aldersdiskrimination er blevet vedtaget i tirsdags 12/4-22 og træder i kraft 1/7-22 🤗

  Lidt ærgerligt for mig. Jeg gik på seniorpension for et år siden, men håber, at det kommer andre til gode❗️

  Venlig hilsen

  Birte Meyer

  Svar
 • Birte Meyer

  13/09/2020 at 17:46

  Hej Line

  Jeg er 62 år og blev fyret, da jeg var 52 år. Jeg er aldrig kommet ind på arbejdsmarkedet igen og overvejer nu at gå på efterløn.

  Jeg synes, det er spild af kompetancer. Jeg har været til mange samtaler, men det er aldrig lykkedes mig at få et job, og jeg er efterhånden blevet ekspert i at skrive ansøgninger og CV.

  Jeg har søgt job nu i 9 år og kaster nok håndklædet i ringen.

  Venlig hilsen

  Birte Meyer

  Svar
  • Pedersen

   29/03/2023 at 08:37

   Hej Birte, det lyder som en meget drøj situation du har været i, hvis du har kæmpet med
   at finde et nyt job i 9-10 år ? – dog kan jeg ikke lade være med at anfægte din sætning: ekspert i at skrive ansøgninger ? – ekspert er man vel kun, hvis ansøgningen så gav job ?
   Uanset hvad, så held og lykke fremover, man må prøve at få det bedste ud af det.

   Svar
   • Birte Meyer

    25/06/2023 at 13:38

    Hej Pedersen
    Jeg så lige din besked.
    Du har nok ret, jeg har ikke været ekspert i at skrive ansøgninger.
    Jeg nåede at søge arbejde i 10 år. Jeg var på dagpenge, arbejdsmarkedsydelse i et halvt år, løntilskud i et halvt år, ledighedsydelse i 4 1/2 år og 3 gange i pratikjob (den ene gang i 8 måneder).
    Jeg har nu være på seniorpension i 2 år og skal heldigvis ikke skrive flere ansøgninger.
    Vh Birte

    Svar
 • Birte Meyer

  26/08/2020 at 15:26

  Hej Line

  Har du set, at der er nogen, der indsamler underskrifter til et borgerforslag om
  “Forbud mod registrering af alder, køn og nationalitet ved jobsøgning via databaser”?

  De har kun fået 343 underskrifter og skal have 50.000 underskrifter.

  Kunne du ikke skrive en artikel om det, så der kan komme noget mere fokus på det?

  Det er meget nemt at lave en underskrift, man skal gøre det med NemID. Det tager 2 minutter,

  Venlig hilsen
  Birte

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   26/08/2020 at 17:41

   Hej Birthe

   Jeg har selv underskrevet for nogen tid siden – og er blevet opfordret til St skrive om det…

   Kigger på det asap..

   Kh Line

   Svar
  • Ulla Appelgren

   07/09/2020 at 18:58

   Hej Line
   Jeg er først lige blevet obs på borgerforslaget – der er en artikel i Politiken i dag: “Headhunter skammer sig: Vi vælger de ældre fra – nu må det stoppe”. Jeg er enig med Birthe, at det det kunne være rigtig godt, hvis der blev lidt mere fokus på borgerforslaget. Jeg er 56 og oplever sorteringen på egen krop i øjeblikket. Men der er desværre ikke mange, der vil stå ved, at der sker screening på de digitale rekrutteringsbaser. Jeg er kraftigt begyndt at overveje at benytte et nyere årstal end 1964, men det er jo heller ikke et optimalt udgangspunkt. Jeg håber så meget at du kan finde energi i, igen at give problematikken et par ord med på vejen og nævne borgerforslaget. Gerne i en udgave, der kan deles på de sociale medier (Politiken artiklen er kun for abonnenter, så den kan ikke deles).
   Venlig hilsen
   Ulla

   Svar
 • Karsten H

  27/07/2020 at 09:44

  Men, Line, er der ikke en snert af dobbeltmoral over det?
  Da du selv var langt fra de 50, der nød du vel godt af, at alle dem på 50+ blev siet fra i kandidatfeltet, hvilket vel gjorde vejen til et nyt job endnu nemmere?
  Jeg blev fyret som 54-årig og hold da kæft en kamp for at komme i job igen. Jeg kunne hoppe og danse og flashe alle de kompetencer jeg ville. Der var lukket overalt. Det var tydeligvis min alder, der var problemet. Jobsamtaler var der stort set ingen af, og blev man endelig indkaldt, var det oftest fordi de SKULLE indkalde mindst tre kandidater, men dog allerede havde besluttet sig. Typisk en modus operandi inden for det offentlige.

  Hvad hjælper det at bede folk om at blive på arbejdsmarkedet så længe som muligt, hvis man alligevel bliver stemt hjem i sofaen ved 50+?

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   27/07/2020 at 09:52

   Hej Karsten

   Dobbeltmoral? Det synes jeg ikke. Da jeg var yngre, vidste jeg jo ikke, hvordan det var at være 50+. Det er når man står i det, at virkeligheden melder sig.

   DBh Line

   Svar
   • lise vølund

    19/08/2022 at 08:10

    Dobbeltmoral er det vel ikke, nærmere en form for blindhed og mangel på omtanke for andre mennesker. Det er så forfærdelig almindeligt ikke at skænke andre en tanke, før man selv står i deres situation og her er det ligesom lidt for sent. Listen over alle de mindre privilegerede mennesker vi ikke ønsker at tænke på, mens vi selv har det godt, er endeløs.

    Svar
 • Mogens Hansen

  12/03/2020 at 13:55

  Under krisen i 2012 hørte jeg et foredrag med Soulaima Gourani. Hun talte om det vanskelige jobmarked, men i talestrømmen sagde hun lige pludselig: det folk helst vil, er jo bare at have tid og penge nok!!! Det kan sagtens lade sig gøre, men det kræver noget af det værste, man kan forlange af et menneske: OMSTILLING- VILLIGHED😱😳. Den er helt ekstrem lav – uanset alder! I stedet for at flyde med strømmen som lemminger, skulle man søge muligheder for en job- og krise uafhængig indkomst uden loft!

  Svar
 • Dorthe R. H.

  09/03/2020 at 15:22

  Super godt tema Line og endnu et tabu at bryde! Klø på og sig til hvis vi skal samle os under en fælles fane 🙂 Det underlige er at alle HR-folk og ledere selv har fødselsdag hvert år, og selv en dag står og er fyldt 45+ OG hvad så? Så har de opretholdt en kultur, hvor de selv en dag bliver lukket ude på grund af deres alder. INGEN kan undgå livets gang. Det virker så tudedumt! – Man ligger som man har redt.
  Heldigvis er der stadig arbejdspladser og ledere der ikke er aldersforskrækkede og som ansætter folk forskellige aldre. Lad os hylde dem hvor vi kan!
  Tænk over verdensmålene – der kunne alder jo blive et brand på bæredygtighed og Social Responsibility. Skammeligt vi har et finansministerium der er aldersdiskriminerende. De selv samme “unge” finansfolk/ DJØere har jo fodret politikerne med excelark og bedt dem hæve pensionsalderen. Fuldstændig vanvittig måde at føre politik på.

  Kh og god jobsøgning til alle jer der er igang med det!

  Svar
 • rene rafn

  09/03/2020 at 08:23

  Efterlønnen var selvfinansieret og det var troen på, at der er mangel på arbejdskraft, der er årsagen til den blev afskaffet!
  Så vi står tilbage med en masse over 50 der ikke kan få fodfæste på arbejdsmarkedet og som ender som det “grå guld”
  Mange forlader dagpengesystemet efter 2 år og må klarer sig selv.
  vidste du, at EU anser dagpenge og efterløn ,som en social ydelse selvom dagpengesystemet også var stort set selvfinansieret.
  Efterlønnen var den nedslidtes mulighed for at forlade arbejdsmarkedet med løftet hoved-nu skal man gå tiggergang!!

  http://www.modkraft.dk/node/14241

  Svar
  • John Carlsen

   09/03/2020 at 12:36

   Her vist lidt sammenblanding af udfordringer/begreber
   “Det grå guld” er en metaforisk betegnelse for modne mennesker – ofte 50+ og ældre, de har en karriere, huset er betalt godt ned, de har typisk økonomisk overskud og råderum og er i sig selv en særdeles interessant målgruppe for mange virksomheder, da gruppen har en stor købekraft (generelt). Hertil er det en generation der nu i forhold til samme generation for 20-30 år siden er helbredsmæssigt langt bedre stillet. De er mentalt “unge”, i god form og er bevidste om deres krops formåen. Generelt i politiske sammenhænge refererer begrebet til dem, hvis evner på den ene eller den anden måde kunne udnyttes bedre.
   Men de går ikke tiggergang og deres situation er ikke at “de ender som som det grå guld” – de er det grå guld allerede medens de er aktive og i deres karriere! Mister de jobbet er de økonomisk sikret. Typisk er der en fornuftig opsparing (friværdi i bolig), en A-kasse.

   Svar
 • Helle

  08/03/2020 at 20:42

  Hej Line.
  Godt skrevet. Jeg har også mærket aldersdiskriminationen. Jeg skiftede job her i januar som 61 årig, havde søgt rigtig mange stillinger og fået mange afslag, selv om jeg var kvalificeret. Havde næsten opgivet, men er super glad for den stilling, jeg er i nu.

  Svar
 • Jan Heramb

  08/03/2020 at 16:50

  Mange af myterne i artiklen, om 50+, passer sku da meget godt på mig, som er 58. Ved ikke om jeg står alene? I så fald, er det måske fordi jeg ikke tager VitaePro og ikke har en 40 årig kone og en efternøler på 9 😉 Men i min verden er det ikke unaturligt at jeg IKKE har en glorværdig karriere i udsigt, eller at jeg faktisk ret sandsynligt kan være død og begravet om 10-15 år 🙃 Men held og lykke til alle jer halvgamle skiderikker, med ondt i alderen 👍😜

  Svar
 • Poul Erik Fach-Pedersen

  08/03/2020 at 13:36

  Som ægte Senior, Pensionist o.m.a. vil jeg gerne knytte et par kommentarer til dit aldeles udmærkede blokindlæg. Samfundsøkonomien kræver at alle over 50 kommer i arbejde. Det er bl.a. derfor, at politikerne har indført senere pensionsalder. Man har bare glemt at tage erhvervslivet i ed. Et erhvervsliv for hvem det alene handler om bundlinje, og et erhvervsliv som tror at vejen til en positiv bundlinje (overskud), alene er et spørgsmål om hvor billigt man kan købe arbejdskraften.
  Det det gælder om – hvis man skal sikre sig en positiv bundlinje er PRODUKTION. Og det er her 50+erne kommer ind i billedet. Tidligere indlæg er konstateret hvilke fordele der er ved at ansætte 50+ere, så det skal jeg spare jer for at gentage. Min salig far sagde da jeg kom hjem og sagde, nu skal du høre hvor mange millioner jeg vil have til min pensionstilværelse: HUSK, DER SKAL VÆRE PRODUKTION BAG. Historien omkring min pension viste sig også at se helt anderledes ud, da jeg nåede skelsår og alder (som for så mange andre).

  Svar
 • Lisbeth

  07/03/2020 at 12:46

  Helt enig. Jeg er 58 og i job, men jeg er ikke sikker på, at det ville være nemt, hvis jeg var i den situation, at jeg skulle finde et nyt. Det har ellers altid været nemt for mig.
  Det er trivielt og trist at være vidne til den aldersdiskrimination, der hersker mange steder, og hvis vi tog os sammen, kunne vi måske vende “bøtten”. Vi tilhører trods alt de store årgange, men er nok for “pæne” til oprør.

  Svar
  • Nikolaj Gram

   07/03/2020 at 14:01

   Hej Line
   Tillad mig at komme med et andet perspektiv på titlen “Senior”.
   Jeg er selv 29 og er derfor ikke ramt af aldersdiskriminationen, men ser det som et stort samfundsproblem som skal tages alvorligt.
   Anyways, jeg ser tit jævnaldrende ml. 28-35 år som har titler ala “Senior advisor” “Senior marketing manager” etc. Og der er det bestemt ikke et rollatorklingende ord, men tværtimod et buzzword. Jeg tror en del af problemet ligger her når man så ung kan kalde sig “Senior” fordi (tillad mig at snakke firkantet) hvorfor hyre en gammel, dyr, Senior hvis du kan hyrer en ung, billigere senior? Det er vel hvad man kan kalde falsk varebetegnelse, og forskud på glæderne ved en ægte Seniors erfaringspulje.
   Det var bare mit indspark, og jeg håber bla. Din kamp kan være med til at vende det dårlige mønster.
   Mvh
   Nikolaj

   Svar
   • Pedersen

    29/03/2023 at 08:43

    Sorry to say, men hvis jeg hører ordet senior om en 35 årig, trækker jeg på smilebåndet og er videre… kan ikke tage det alvorligt.

    Svar
 • Bo Sørensen

  07/03/2020 at 12:15

  Kære Line
  Godt skrevet. Indtil jeg fyldte 50 (er uddannet pædagog og nu fyldt 60), kunne jeg vælge og vrage, men efter de 50 har det været nærmest umuligt at finde et job. Jeg har søgt i de brancher, hvor de jamrer over mangel på arbejdskraft. Har skrevet over 1000 ansøgninger, så til sidst opgav jeg og blev selvstændig, dog uden den store succes. Godt jeg har en sød kone med et godt job, eller var jeg på spanden. Der tales meget om problemet, men jeg savner handling.
  Håber du kan få sat skub i arbejdsgiverne og ikke mindst Christianborg.
  God weekend

  Svar
 • Gitte Petry Hallenslev

  06/03/2020 at 22:59

  Kan kun tilslutte mig alle indlæg. Tak for at sætte fokus på det, Line. Vi bliver ældre og holder os friskere og bedre, vi skal være længere på arbejdsmarkedet…? Det hænger ikke helt sammen, med at vi så nærmest er “døde” ved 50+. Min mand har gået ledig siden 1.7,.2019 han har sendt et væld af ansøgninger, han har fået folk der har forstand på den slags til at gennemgå dem og der er kun positiv respons. Til gengæld har han ikke været til en eneste samtale. Nedslående og deprimerende. Then what???
  🤔Jeg håber nogen for øjnene op for kompetencer, erfaring, sparring og stabilitet.

  Svar
 • Jørgen Larsen

  06/03/2020 at 22:37

  Jeg er SÅ enig i det du siger Line og jeg har kun den tilføjelse at al den tale om det Grå Guld er ren spin, der er IKKE tale om det Grå Guld men om noget helt andet, nemlig Det Grå Uld også kaldet lommeuld, den slags man krøller sammen og smider ud…Det der er tale om er ren aldersfascisme..diskrimination pga alder og intet andet.

  Svar
 • Ken Frederiksen

  06/03/2020 at 22:37

  Hmmm. Hej Line,
  Synes egentligt dit indlæg er sympatisk, meeeeen noget falder mig for brystet. Du fik sandsynligvis jobbet som tv-vært både fordi du var dygtig, men også fordi du var ung og smuk. Sådan er den branche jo. Og du anvender jo også model optagelser på din blog, som fremhæver dine “model” egenskaber. Klinger det så ikke lidt hult, at du råber op omkring kommende arbejdsgiveres syn på det overfladiske ?
  Men held og lykke fremover

  Svar
 • Hans Erik Hermann

  06/03/2020 at 21:12

  Kære Line – tak for dit velformulerede indlæg med den meget triste konstatering: at såfremt man har passeret det 50 år, så er man i realiteten uønsket på langt de fleste arbejdspladser i Danmark. Jeg har også fulgt med i journalist Michael Olsens artikler i Politiken. Jeg blev selv skubbet ud af arbejdsmarkedet, kort før jeg fyldte 60 år. Med en uddannelse som civiløkonom (HA+HD) og en bachelor i farmaci, har jeg ikke selv tidligere haft problemer med at få et job. Bevares, jeg har da prøvet at være uden arbejde før, men kom dengang relativt hurtigt i beskæftigelse igen. Men nu er situationen vendt. Der er INGEN respons på mine ansøgninger. Ofte ulejliger de ‘søgende virksomheder’ sig ikke engang til at sende mig et afslag på min ansøgning. Jeg har spurgt på Jobcentret, om de havde styr på, hvilke virksomheder, der bare af og til ansætter en medarbejder der er +50. Men det har de (underligt nok) ikke statistik på. Jeg er led og ked af at mærke, at arbejdsmarkedet ikke mere kan/vil gøre brug af mig. Økonomisk er det også en bet: dagpengene ophører snart, jeg ønskede for mange år siden ikke at tilmelde mig efterlønsordningen, da jeg grundlæggende elsker at gå på arbejde, og ikke kunne se mig selv som arbejdsløs eller pensioneret ‘før tid’ og jeg kan nu se frem til at skulle ‘nedspare’, dvs. bruge af min opsparing, sælge min bolig mv. Sidstnævnte kan også foranledige uenigheder og triste samtaler med ens ægtefælle. Og egentlig er det jo ret bizart, at ansættende chefer i Danmark er blevet så aldersforskrækkede. I medierne bliver vi fx stopfodret med alt omkring den politiske situation i USA (som var vi stat nummer 51), hvorimod det der foregår i vores nabolande ikke tillægges særlig betydning). Og i USA har man ikke har problemer med vælge præsidentkandidater, der er +50 (såvel Bernie Sanders, Joe Biden og den siddende præsident er sgu alle sammen +70). Tag lige den, jer i Finansministeriet! Skulle vi ikke danne et ‘proletariat’ for alle os, der er +50 og udsat for aldersdiskrimination på jobmarkedet? Hvad med at få klarlagt, hvilke virksomheder/organisationer (ud over Finansministeriet) der ikke ansætter medarbejdere, der er +50 (eller +60)? Såfremt der fx viste sig at være vareproducerende virksomheder blandt de aldersdiskriminerende, så kunne man jo fx lade være med at købe deres produkter, og opfordre andre til at gøre det samme. Og lad os hylde de virksomheder, der går mod strømmen, og også ansætter medarbejdere, der er fyldt 50. Jeg har kendskab til en offentlig styrelse, der netop har ansat en medarbejder på 62 år. Den har min fulde respekt.

  Svar
 • Tommy

  06/03/2020 at 19:05

  Hej Line.
  Gud velsigne dig. Jeg har været i samme branche i 25 år. Røg ud på et sidespor med stress og kom på ret køl igen. Forsøger nu at komme ind igen, men får hver gang svaret ” du passer ikke i vores jo profil”. Har søgt 42 stillinger siden august, men må sande, at man er aldersspedalsk når man runder 60. Hvad skal man så, når politikerne vil have, at man skal arbejde til man er 70?
  Tak for dit indlæg.
  Mvh. T.

  Svar
 • Leif Bent Christensen

  06/03/2020 at 17:42

  Hej Line.
  Helt rigtigt set og formuleret. det rammer lige i øjet. Jeg er 65 år og har arbejde i en kirke på halv tid, et ganske fint job hvor jeg møder mange mennesker i forbindelse med bryllup, dåb og alle de andre ting som udføres i en kirke.
  Men når jeg søger i arkitekt og ingeniørfirmaer, ja så får jeg et fint tilbagesvar, at de har fundet en kandidat der passer bedre ind i virksomheden.
  Før år 2000 arbejdede jeg i firma som helst ansatte folk over 40,fordi de var “selvkørende og tog ansvar for opgaven”.
  Så kort og godt vi skal have problemet op til overfladen og italesat.

  Svar
 • Gert

  06/03/2020 at 11:16

  Hej Line
  Det kan der være noget om.
  Er “lige” blevet fyret efter 10 år i samme virksomhed, hvor jeg blev afsat som 52 årig, forklaringen mangler på fyringen 🙁
  Før det job var jeg 10 år i en anden virksomhed, og har +35 års erfaring i branchen.
  Hvor er viljen efter det grå guld?
  Du har skrevet mange gode argumenter for at ansætte vi med erfaring, super.
  mvh

  Svar
 • Tove Birk

  06/03/2020 at 09:27

  Hej Line – godt du skriver om det. Jeg er 65 år, rask og frisk og ikke klar til pension; jeg sygeplejerske og når jeg ikke har arbejde i DK er det fordi jeg ikke kan bruges; jeg er for gammel og koster for meget til trods for at der er sygeplejerskemangel. Det er vanskeligt at forstå.
  Derimod er jeg meget velkommen til at arbejde i Norge, her bliver jeg værdsat og anerkendt for mine faglige kompetencer og erfaringer. Det er en stor glæde og meget meningsfuldt for mig at arbejde i det norske helsevæsen. Der er altid muligheder, man skal bare lige få øje på dem.

  Svar
 • Trine

  06/03/2020 at 06:24

  Godt brølt Line.

  Jeg har præcis samme oplevelse. Er i job, men kan ikke flytte mig. Det er somom alt lukker sig mere og mere jo ældre du bliver. Jeg er netop fyldt 60 og har ingen planer om efterløn eller tidlig pension. Jeg er rask og frisk og kan arbejde mange år endnu, og så vidt jeg kan forstå på politikerne er det også det de ønsker: at vi bliver på arbejdsmarkedet så længe som muligt.

  Istedet oplever jeg, at jeg ikke skifte job og skal æde dårlig behandling på arbejdspladsen. Jeg oplever at spændene opgaver gives til yngre og mindre kompentente kolleger, og når det så går galt skal jeg ind og ryde op efter dem. Jeg oplever ikke at blive krediteret og respekteret for mine kompetencer, og min løn står bom stille. Jeg oplever at blive moppet for min alder af yngre kolleger.

  Meget ville være vundet hvis de forskellige bestyrelser og ansættelses udvalg holdt op med at være så forhippede på at ansætte yngre ledere, og også kiggede efter nogle mere modne, erfarne og livskloge af slagsen. Det er i toppen den her holdnings-ændring skal ske.

  Yngre ledere ansætter medarbejdere som ligner dem selv, har samme alder eller er yngre. De tør ikke at ansætte medarbejdere med flere år på bagen. Det er et udtryk for usikkerhed hos disse ledere. Du kan være nok så venlig og imødekommende og samarbejdsvillig: de vil hellere lege med nogen der ligner dem selv.

  Svar
 • Inger

  05/03/2020 at 19:54

  Hej Line,
  Godt brølt – jeg er så enig med dig, efter næsten 14 år i samme virksomhed, hvor jeg i mit team kunne være mor til dem alle, Elsker en virksomhed med unge mennesker, de kære ig jeg lære. Desværre blev det min tur til en fyreseddel i 2019, og sidder nu i jobhelvedet, med møder, aktivering, virksomhedspraktik, og jeg kunne blive ved, det er det mest ydmygende jeg nogen sinde har prøvet, og dræner mig fuldstændig for energi. Jeg har aldrig været ledig før.
  Ansøgning efter ansøgning blir sendt, de gider ik engang svare tilbage.
  Jeg er så parat til det med at blive selvstændig, for så ved jeg da, at jeg er glad når jeg står op om morgnen.
  Jeg er 100% på når du bære fanen, og fik jeg spurgt til datoen 🙂

  Tak for dig ❤️

  Svar
 • Hanne Rask

  05/03/2020 at 15:10

  Det groteske er jo også, at vi faktisk er mange, der får børn, når vi er omkring 40 – og stadig føler os unge.
  Og vi føler os stadig unge, når vi ti år efter er 50, men nu bliver betragtet som en del af seniorene og “ældrebyrden”.
  Vi har stadig børn i de små klasser og føler os jævnaldrende med “de unge” forældre, men i forhold til dem skal vi, med det tal vi har hæftet på os, kæmpe for at få arbejde.
  Og ikke mindst er det vanvittigt, det skal blive en kamp, når vi stadig “blot” er voksne mennesker midt i karrierelivet – med endnu små tyve år tilbage på arbejdsmarkedet.
  Tak fordi du bliver ved at råbe op Line – og gad vide, hvem det egentlig er, vi råber af. Det går jo samme vej for os alle…

  Svar
 • Henrik V Blunck

  05/03/2020 at 14:40

  Du må gerne klappe dig selv på skulderen, Line, for du er SÅ modig. Ikke alene som fanebærer mod aldersdiskrimination, men også for dengang du kæmpede mod fordomme ifm inkontinens, og senere i forhold til overgangsalderen.
  Jeg er så imponeret over, at du altid finder spændende emner at tage fat på, og tager virkelig hatten af for din direkte måde at sige tingene på. Det fortjener ros i en tid, hvor mange andre influencere kan synes som om, de fokuserer mere på makeup og hårkure.
  Selvom jeg ikke er målgruppen, så indrømmer jeg gerne, at det er en fornøjelse at følge med, for du giver os mænd lidt at tænke over også. Fortsæt endelig – det er meget værdsat.

  Svar
 • Sanne Niegsch

  05/03/2020 at 14:31

  Hej Line
  Jeg er selv 60+ og ja det er ikke let, men må indrømme jeg var forundret da jeg i starten af 2019 blev fyret fra arbejde og fritstillet. Faktisk kom jeg ret hurtigt kom til samtaler. Det endte dog med at et headhunterfirma kontaktet mig, og hvilket endte op med et nyt job den vej igennem .
  Jeg fandt ud af 2 ting var vigtig,
  1. aldrig skriv din alder i header på cv, gør det helt ned i brødteksten med småt. Ansøgning og CV skal være målrettet.
  2. Sørg for at være super aktiv på Linkedin, og at dit cv der er opdater og skarpt ( ikke noget med alder).
  Så selv om jeg var 60+ har jeg fået et godt job, svarende til mine kvalifikationer , og med løn og arbejdsvilkår svarende dertil.
  Hilsen
  Sanne

  Svar
  • Bettina

   07/03/2020 at 14:42

   Godt gået, og tillykke med det! Du må have noget særligt for jeg tror ikke det er kotume.
   Hvorfor overhovedet skrive alder på sit CV? Jeg ser tendensen er, at det gør man ikke mere – mange kvinder fortæller mig at de ville aldrig få en chance hvis de skriver alder og privat status på deres CV, og det er ikke påkrævet. Det gælder både helt unge men også +50 der ikke gør det længere. Lovmæssigt, må man i de fleste lande ikke spørge ind til de to ting. Og jeg er ret sikker på, inden for et par år,så er det kun vores linkedin profil der gælder som vores CV, og der er alder heller ikke på. Jeg er godt klar over man nogenlunde kan regne sig frem til det, og hvis virksomheden beder om eksamensbeviser vil man kunne regne alder ud naturligvis, men det er mest unge der bliver bedt om det. Vi må gøre op med at være så flinke, og istedet finde veje til hvordan vi kan sælge os selv, og modarbejde diskrimination, og samtidig råbe højt som Line gør!
   Jeg oplever det ofte handler om løn og virksomhedens budget. Jeg tror mange ansættende ledere gerne vil have den erfaring de ser på en senior profil, hvis profilen ellers er god, men de har ikke budget til det fra den øverste ledelse! Andre gange handler det om de tror de unge har mere energi og kan performe hurtigere/bedre, og arbejde flere timer…Men jeg ser ofte at den yngre generation er så trætte af de ikke kan komme hurtigere frem, blive forfremmet, lære mere hurtigst muligt, hvilket på mange måder er super inspirerende ;-)) – de tror på sig selv og de VIL nå deres mål – men der er jo så nogen lidt ældre som tænker anderledes, og ikke har et mål om feks at blive chef i morgen, men måske gerne vil være en rigtig god specialist, så der bør være plads til alle! Jeg tror allermest det handler om penge!

   Svar
 • Ejnar Riis Hansen

  05/03/2020 at 13:13

  Hej Line.

  Sådan oplevede jeg også, hvor stor forskellen er på før og efter 50. Før jeg fyldte 50, havde jeg aldrig haft problemer med at komme til samtale, når jeg søgte job. Så mistede jeg desværre mit job som 49 årig og tænkte: Ok, det går nok, har jo været ledig før og det endte jo altid godt med et nyt job, så jeg var ikke så nervøs for fremtiden. Det skulle dog hurtig vise sig, at jeg måtte blive klogere.

  Skrev et hav af ansøgninger, fik hjælp til at finde nyt job, af den tidligere arbejdsgiver, efteruddannede mig, tog på kurser og mange andre ting, men lige meget hjalp det. Som du oplevede det, blev der pludselig helt stille. Ingen ville have mig til samtale, kom jeg endelig til samtale, mente de jeg var overkvalificeret. På det tidspunkt, var jeg ligeglad, ville bare gerne have et nyt job inden for salg.

  Jeg meldte mig ind i 50+ i Fredericia, der er en afdeling under det landsdækkende Seniorerhverv Danmark. Som du skriver er ordet Senior et problem, derfor ændrede vi vores navn til 50+, for ikke at lyde alt for gammel, men lige lidt hjalp det. Vi er stadig stigmatiseret alene på grund af alder. Jeg var så træt af det til sidst, at jeg valgte at tage et Taxa kørekort, for at komme i gang igen, da jeg vidste, der var mangel på dem, på det tidspunkt. Det var ikke altid et godt job, men jeg havde arbejde, men ikke med det jeg gerne ville.

  Vognmanden lukkede ned og jeg blev igen ledig. Tilbage til 50+, hvor jeg havde et sted at gå hen. Her er andre mennesker i samme situation, vi har et netværk og et fællesskab, vi forsøger at udnytte. Nogle stykker af os, mødes næsten hver dag i nogle time, da det giver os en fornemmelse af at være på “arbejde” og kan være sammen med kollegaer. Herigennem fik jeg så efter knap to år med mere uddannelse og flere kurser, job som bestyrer af en webshop med salg fra fysisk butik i Odense.

  Det holdte i 13 måneder. Han valgte at gå på pension og lukke biksen, men jeg opnåede da heldigvis at optjene en ny dagpengeperiode på to år, så nu sidder jeg her igen, på 50+, og tingene er ikke blevet nemmere, nærmere tvært imod. To år er ikke lang tid. har allerede brugt mine seks ugers selvvalg på E-handel og Projektledelse, samt taget et mobil video kursus. Har i forvejen et webredaktør kursus og Skriv godt journalistisk kursus og forsøger at komme til at arbejde med opdaterering af SoMe, webshops, hjemmesider mv., men der er laaaaaaang vej.

  Alle kurser og netværk, ser ud som om det ikke har nogen effekt. Har i denne omgang været ledig, siden den 31. august 2019, har sendt mindst to ansøgninger om ugen og har stadig den første samtale tilgode, selvom jeg søger bredt både job mæssigt og geofgrafisk. Mange ansøgninger sendt uden resultat og, og mange hører man slet ikke fra. Sidder lige nu på 50+ og leder efter jobs lige nu. Motivationen er ikke den største i dette system, men der er heldigvis mange gode mennesker her, der forsøger at holde hinanden oppe, men det bliver ikke nemmere med tiden.

  Tak fordi du er med til at gøre problemet kendt vidt og bredt.

  Svar
 • Birgitte Vestergård

  05/03/2020 at 12:02

  Det kan kun understreges med 50 røde streger – at dit skriv Line – desværre er så sandt, så sandt ! Jeg er ikke bare 50+, men fyldt 60 og tro mig, det gør ikke noget bedre ! Jeg er lige ved at kvæles, når jeg læser om “det grå guld”, for hvem er det der søger dette ? Når det rammer tv-avisen, at en kvinde over 60 havde fået nyt job, så er det næppe hverdagskost, uanset hvad diverse jobcentre måtte mene.
  Jeg ville gerne starte som selvstændig igen (var tidligere selvstændig i 20 år), men mangler inspiration og har ikke længere plads/kapacitet til de ting, jeg umiddelbart kunne gå i gang med.
  ØV, siger jeg til de, der sorterer ansøgninger efter alder og ikke engang læser, hvad vi kan tilbyde – vi, der er blevet voksne og har en masse god erfaring i bagagen !

  Svar
  • Bettina

   07/03/2020 at 15:12

   Kære Birgitte, jeg håber så meget du finder inspirationen til at være selvstændig. Jeg synes at kunne læse at det er det du allerhelst vil! Jeg forstår du måske går ned i energi når du ser alt det du nævner, og jeg kan også blive så vred over samfundet er på den måde – især i dk som praler med at have så fantastisk et arbejdsmarked – det er absolut en helt anden historie i virkeligheden end den politikerne sætter op ift med at udsætte pensionsalderen og der vil være brug for de helt ældre og den måde de +50 arbejdsledige rent faktisk behandles på!
   Jeg har ikke set nogen kreativ plan, har I? Hvad med at give skattefordele for enmandsselvstændige (over 50, eller generelt for alle), at der er en procentvis skattefordel og så et loft om, hvor meget man må tjene årligt for at komme på den ordning. Det findes i andre lande i Europa.
   Birgitte, giv ikke op 🙂 !! Gå efter dit ønske om at være selvstændig – hvad med at finde/starte et community via Facebook og/eller et co-working space med andre der også er selvstændige? det giver energi at finde ligesindede og have kollegaer på den måde.
   Jeg er selv selvstændig og elsker det og det har ikke noget med alder at gøre overhovedet, det er fordi det er det jeg vil. Her hvor jeg bor (i udlandet) er det et helt community af mænd og kvinder som mig og vi mødes og arbejder sammen, og har kontor sammen osv.

   Svar
 • Marianne Delignieres

  05/03/2020 at 11:54

  Jeg er så enig Line, jeg havde ALDRIG troet at det skulle værre så svært at få et job, Jeg har været ledig lidt over et år nu, og er 60+ (føler mig som 40). Det virker som om at man allerede er ude af arbejdsmarkedet, det hænger slet ikke sammen med det politikerne siger, jeg har da også dage hvor jeg, er ved at miste modet, men jeg fortsætter kampen for at få et job – tror desværre at der skal en holdningsændring til i erhvervslivet – jeg ville gerne troppe op til et møde med erhvervs-ledere, og give dem et (kærligt) los et vist sted:-) En god ven af mig, var med i en netværksgruppe, her sad der en 30 årig HR medarbejder, som direkte sagde, at alle ansøgninger 40+ blev sorteret fra!!! og så tænker jeg bare… hvad er vores chancer så??
  Vi er det GRÅ GULD (som ingen vil have) sørgeligt
  Knus og tak for du gider tale manges sag.
  Kh Marianne

  Svar
 • Hanne Bang

  05/03/2020 at 11:26

  Hej Line
  Tak for dit indlæg, det er så sandt alt sammen, og lige hvad jeg oplever. Jeg er desværre “nybegynder” som arbejdsløs og tilmed 50+. Har endnu ikke fundet fodfæste endnu. Men at sidde på den anden side af skrivebordet på jobcentret, overfor en forholdsvis ung kvinde, der med foldede hænder læner sig ind over bordet og siger til mig, “det skal nok gå”, “nu skal vi lave en plan sammen”, “der er mange der hellere vil ansætte ældre mennesker end yngre”, “nu skal du bare ud at sælge dig selv”, ja så ved hun helt klart ikke hvad hun taler om. Det føles så nedladende og grænseoverskridende at sidde der, mens går derfra både nedtrykt og grædende, og frygter for næste gang. DERFOR er dette indlæg så fantastisk. TAK at du vil være fanebærer, og er med til at bringe aldersdiskriminationen frem i pressen og medierne.

  Svar
 • Giuliana Holm

  04/03/2020 at 22:05

  Kære Line det er dejlig at høre vi er mange at opleve alder diskrimination på arbejdsmarked. Jeg troede endelige at en klog kvinde over 50, som ikke længere skal passe små børn, især når de er syge, eller nødvendigvis feste hver weekend til 5 om morgen, en kvinde over 50 med mange år på arbejdsmarked, samt mange erfaringer, med stor overblik og i stand til at tage ansvar, var en super medarbejder alle ville ønske at få. Jeg har nu i 2 år været på jagt efter et godt betalt fuldtidsjob, som matcher mine mange kompetencer og mit Cand. mag. i film-og medievidenskab. Jeg har sendt hundredvis ansøgninger, men får altid afslag på afslag. Jeg er aldrig den rigtig til jobbet og jeg må klare mig med et freelance job som time-undervisere og foredragsholder, uden en fast kontrakt, uden pension, uden at vide om jeg har, eller ikke har nok arbejde, uden noget at lave udenfor undervisnings periode i sommeren. Jeg synes at jeg har utrolig meget at byde, jeg elsker at kunne bidrage med alt det jeg er dygtig til. Med så mange kompetencer jeg har lært mig igennem livet er det svært at tro ingen kan bruge mig til det jeg er bedst!

  Svar
 • Kathe Volck

  04/03/2020 at 20:39

  Kære Line
  Jeg er vild med din positiv og den passer som fod i hose på os over 50 (jeg er 52) Jeg blev selv fyret tilbage i juli 2019. Blev heldigvis fritstillet med fuld løn i 3 mdr (med fagforeningens hjælp pga uberettiget fyring) så jeg kunne gå ‘all in’ med jobsøgningen. Det gav pote og jeg fik nyt job i november – lige før jeg skulle på dagpenge. Pyhaaa jeg var lettet 😅 – men er så glad for mit nye job- også selvom jeg må køre 120 km pr dag ind til KBH og retur. Så det KAN lade sig gøre, men jeg var længe i tvivl.

  Svar
 • Jette Nielsen

  04/03/2020 at 12:09

  JA JA OG JA kære Line
  Jeg er 100% med på din glimrende idé!!!
  Jeg er 58 år og lige startet op igen som selvstændig…
  Ikke tænkt mig at give op – grudet 4 år med nyresygdom og nu blevet transplanteret.
  Knuzzz til dig- jeg et på!!!

  Svar
   • Henning

    13/08/2020 at 21:15

    Hej Line

    Vi bør på baggrund af problematikken 50+, sørge for at konsolidere vores privatøkonomi således at vi økonomisk, er uberørte af tilfældige inkompetente ansættende personer, når vi når den alder, og dermed kan trykke hårdere på pytknappen og gå efter hvad der interesserer os uden for jobmarkedet. Der er jo andet i livet end arbejde. Man skal desuden gøre op med sig selv om man lever for at arbejde eller har et liv, hvor man blot arbejder for at leve. Jeg har valgt den gældfri, ubekymrede livsstil og er rigtig god til at trykke på pytknappen og jeg glæder mig over at leve i et samfund hvor der er plads til at toppe og sikkerhedsnet hvis man flopper. Vi kloge voksne bør bruge vores intelligens og viden og stamina til at lære vores rettigheder at kende og så gå efter dem mens vi grinende trykker så hårdt på pytknappen at Folketinget for alvor indser at vi nemt kan gå fra at være det grå guld til at blive en (ældre-) byrde af store økonomiske dimensioner 😁 Problemet med jobsituationen for os, fremgår af din positivliste for hvilken inkompetent, stamina-manglende chef eller ansætter, tør ansætte os, der gik ud af realen, eller 10. Klasse for mit vedkommende, da de selv fumlede rundt med snotnæse og røde kinder og sår på knæene i 1. Klasse? De ved jo godt at vi er før, bedre, hurtigere og klogere og for visse vedkommende, smukkere end dem og det intimiderer dem og så er det jo nemmere ar vælge os fra, men de forstår tilsyneladende ikke, som du selv skriver, at vi går efter sagen og har dannelse nok til at kende vores plads og det betyder ikke nødvendigvis for enden af bordet eller som nestor-lignende overbærende mentor der bagklogt retter de unge fremadstræbende karrierejægere som vi jo i parentes bemærket, også gprøvede før dem, da de gik i gymnasiet 😁 Og så skal vi ikke have fri hele tiden pga barns første sygedag, barns sygdom generelt, børnelægebesøg, skole-hjem-samtaler og hente inden lukketid og bestyrelsesarbejde i daginstitutionerne osv. Nej, vi kan, og vil, blive til den bitre ende, også selvom klokken bliver 22.00, og hvilken fyrreårig chef med 3 statussymbol-børn tør gå hjem til tiden når der er risiko for ar direktøren den ene gang efter den anden ser, at der er lys på oldingens kontor så sent?😉 Kærlig hilsen din (formodentlig Danmarks mest veluddannede) skraldemand

    Svar

Skriv et svar