Kom du godt videre efter skilsmissen?

Kom du godt videre efter skilsmissen?

Vi nærmer os den tid på året, hvor allerflest danskere vælger at forlade deres mand eller kone. December er en af de tungeste måneder i skilsmisse statistikken. Mere end 50% af alle ægteskaber ender på sigt i skilsmisse. Trist – men sandt. Og skilsmisser giver ofte sorg og ar på sjælen. Kom du godt videre efter skilsmissen?

Jeg kender en meget klog kvinde, der bor i Spanien. Hun hedder Maria Steffensen , og hun arbejder som skilsmissecoach og mentaltræner. Vi kender hinanden fra mine fitnesscamps for kvinder 45+ i Marbella, hvor Maria bor alene med sine 2 døtre. Jeg taler om mangt og meget med Maria. Og vi har også talt om skilsmisser og skilsmissens skjulte sorg.

Kom du godt videre efter din skilsmisse?

Maria Steffensen

Maria har selv været igennem en barsk skilsmisse, som hun skriver om i dette gæsteindlæg. Og så har hun netop skrevet en e-bog om at komme godt videre efter skilsmissen. Den får du helt gratis – linket til bogen er i bundet af indlægget. Bogen hedder ‘Til dig i og efter skilsmisse’. Jeg har selv læst den og synes, at selv 13 år efter min skilsmisse er der ting og følelser, jeg er blevet meget klogere på. Det skriver jeg om en anden dag.

Men tag dig tid til at læse Marias kloge indlæg først, her skriver hun også om, hvordan bogen kan bruges og hjælpe.

Maria Steffensen: Den skjulte sorg

Sorg er ikke noget, vi taler så meget om, måske fordi det er et tabu for mange. Desværre! For en sund sorgproces, hvor vi giver os selv plads til at sørge og være i de forskellige følelser, er vejen til at få det rigtig godt igen.

Vi kan undertrykke vores følelser og vores sorg i nogen tid, men sorgen vil blive ved med at banke på og evt. manifestere sig som ubalancer (mentale og fysiske), hvis vi ikke giver den plads.

Ubearbejdet og uberørt sorg kan stå i vejen for så mange positive ting i dit liv herunder følelsen af dyb glæde, frihed og at tiltrække et nyt dejligt parforhold. Vi taler mest om sorg i forbindelse med dødsfald.  Men der er sorg forbundet med stort set alle de store tab og kriser, vi oplever her i livet.

Skilsmisse – min egen store sorg

Skilsmisse og sorg

Maria med sine 2 skønne døtre

Min egen store sorg oplevede jeg i forbindelse med min skilsmisse. Min eksmand forlod mig, og jeg stod alene med 2 små børn og følte det som frit fald fra 5. sal. Jeg oplevede et virvar af følelser, smerte, forvirring og utryghed. Derfor ledte jeg med lys og lygte efter viden og litteratur, jeg kunne spejle mig i. Noget og nogen, jeg kunne genkende mig selv i. Uden held dog. Utroligt med den høje skilsmisserate, vi har i Danmark.

Sorgen er en del af en skilsmisse. Det kan vi ikke komme udenom. Det at blive skilt indebærer tab og at skulle sige farvel. Du siger ikke blot farvel til et menneske, du har levet sammen med i mange år, men også farvel til hele konstellationen omkring det liv, du har haft med din eks, jeres roller, måder at være forældre og familie på, jeres snakke og traditioner. Overordnet siger du farvel til det trygge og velkendte. Det er angstprovokerende og sorgfuldt. Og du vil føle sorg, lige meget om du blev forladt, om det var dig, der valgte at gå, eller I skiltes i enighed.

Jeg skrev en bog for at komme mig

At rejse sig og komme rigtig godt videre efter en skilsmisse er en vild proces, og sorgen er en del af pakken.

Derfor satte jeg mig for at skrive den bog, jeg selv manglede, da jeg stod i mit livs krise. Med min faglige baggrund indenfor selvudvikling, sundhed og terapi, en masse research og min egen oplevelse i bagagen, satte jeg mig for at ville forstå skilsmissens ambivalente sorg.

For hvordan håndterer du det at sørge over et menneske, du tilfældigt kan møde i supermarkedet? Hvordan giver du slip på noget, der reelt kunne være, idet ingen jo er død? Hvorfor oplever du savn, selvom du dybest set godt ved, at bruddet er den rette beslutning, og du egentlig ikke ønsker din eks tilbage? Hvordan giver du dig selv plads og lov til at sørge, når du ofte må høre udsagn som ”Det er så mange, der bliver skilt, så det klarer du nemt”, ”Op på hesten, der er mange fisk i vandet”, ”Det vigtigste er børnene, så må de voksne tage sig sammen” eller ”Så er det heller ikke værre, det er jo ”bare” en skilsmisse”?

Sorgen har mange faser

Kom du godt videre efter din skilsmisse?

Marias e-bog som du kan downloade gratis

I min bog guider jeg dig igennem skilsmissens og sorgens faser og følelser koblet op på min egen oplevelse. Så bogen er, udover at være fagligt gennemarbejdet, meget personlig, sårbar, autentisk og forhåbentlig vedkommende.

Jeg er, som terapeut og mentor optaget af, at det, jeg anbefaler, bliver konkret og håndterbart. Derfor får du let forståelige redskaber og øvelser til at forløse destruktive følelser, så du undgår at blive fastlåst i uhensigtsmæssige følelser som skam, bitterhed, vrede, fornægtelse og offermentalitet.

Bogen er skrevet til alle før, under og efter skilsmisse. Og den er relevant at læse, også selvom det er flere år siden, du er blevet skilt. For den kan dels give dig en større forståelse for de følelser og reaktioner, du har haft og dels en forståelse for, hvorfor du måske stadig hænger fast i uhensigtsmæssige følelser som bitterhed og vrede.

Men bogen kan læses af alle, der har oplevet tab. Sidst, men ikke mindst, kan det være en hjælp for pårørende til mennesker i sorg at læse den.

Det er aldrig rart at se mennesker, vi elsker, have det svært. Men ved at forstå ”sorgens sprog” kan dem, der er omkring den sørgende måske bedre give plads til de svære følelser og den proces, det er at sørge.

Bær sorgen med værdighed

Jeg mener ikke, at vi skal have en ambition om at blive færdige med vores sorg. Et tab er en del af vores liv og vores historie. Det hverken skal eller kan vi løbe fra. Jeg ønsker tværtimod for alle, at vi kommer til at bære sorgen med værdighed. At vi bruger sorgen og tabet som en anledning til at kigge sig selv lidt efter i krogene, få fornyet energi og perspektiv på livet og bruge al den læring fremadrettet.

Der er gaver at hente i alle vores kriser – også selvom de indimellem kommer i en grim indpakning.

Har du lyst til at læse bogen, er du meget velkommen til at hente den her:

http://maria-steffensen.com/e-bog

Rigtig god læselyst

Kærligst

Maria

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

7 kommentarer

 • Birgitte

  21/11/2019 at 13:11

  Kære Line
  Tak for altid god og inspirerende læsning. Jeg kan desværre heller ikke modtage e-bogen.
  De bedste hilsner
  Birgitte

  Svar
 • Pernille

  05/11/2019 at 18:38

  Jeg har prøvet at hente e bogen til min mail boks 2 gange men har ikke modtaget den ? Og jeg vil SÅ gerne læse den 😊
  Vh Pernille

  Svar
 • Pia BAST

  03/11/2019 at 20:48

  Tak. Det er lige det jeg har brug for.jeg valgte selv skilsmisse, men puha hvor har jeg været med og i sorg og har slet ikke kunne forstå det. ♥️🦢♥️

  Svar
 • Luna Broen

  03/11/2019 at 10:47

  Jeg blev selv skilt i år 2000 og blev alenemor til 3 børn på hhv. 9 md., 5 og 6 år. Samtidig flyttede vi og jeg skulle finde nyt arbejde, da arbejdstiderne var umulige i forhold til min nye status. To af mine børn har særlige behov, og jeg kom ud af skilsmissen med en stor økonomisk gæld. Jeg var i dyb sorg og frustration over, at det var sådan mit liv skulle udfolde sig. Den eneste udvej jeg så var, at bruge mine aftentimer på selvudviklingsbøger. Jeg læste og læste. Fik “banket” mit selvværd og selvtillid op. Men for 3 år siden blev jeg igen ramt, af en dyb sorg, da min eks mand pludselig døde. Først da han lå på sit dødsleje måtte jeg virkelig erkende, at jeg havde haft “kroge” i relationen. På et splitsekund forvandles vrede, skam og sorg til en stor kærlighed. Det er skrammende men også meget rørende. Vi havde gjort hinanden ondt på flere planer i skilsmissen. Men pludselig mærkede sorgen på en anden måde. Jeg blev min eks mand dybt taknemmelig for de børn han har skænket mig/os og jeg fik sagt tak og tilgivet inden han udåndede – blot 48 år gammel. Nu startede en ny proces, som er en anden sorg og den står der heller ikke meget om nogen steder. Når man som eks kone sørger…
  Stort kram fra mor til 3.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   03/11/2019 at 11:10

   Kære Luna.

   Av, den beretning bragte lige tårerne frem Livet er SÅ barskt ved os, men hvor er fortællingen smuk.
   Tak fordi du deler den med os andre.

   Knus Line

   Svar

Skriv et svar