Hæje hæle eller en flad sko?

Er du til høje hæle eller en flad sko?

Der var engang, da mine fødder var ca 30-40 år yngre, at mit standard fodtøj var høje hæle, når jeg ikke lige havde skøjter på. Nu får jeg både knyster og fodpine ved tanken. Hvad med dig? Er du til høje hæle eller en flad sko?

Hæje hæle eller en flad sko?

Kronprinsparret i Rom (fra Kongehusets Instagramside)

Vores smukke kronprinsesse ryddede et hav af forsider over hele verden i sidste uge – ikke fordi hun sagde noget klogt (som hun faktisk ofte gør): Nope pga. af et par flade NIKE-sko, som hun bar i Caracallas termerne i Rom under et officielt besøg i Italien.

Jeg har selv været på de kanter adskillige gange – og det er jo et af de steder i verden, hvor et par flade er det absolut mest hensigtsmæssige ud fra en praktisk og fodmæssig betragtning. Så jeg tænkte: What’s the Foss? Kronprinsessen gør jo bare, som vi andre ville have gjort: Nemlig, tænkte praktisk!

Så læser jeg videre i dag i min morgenavis, at de høje hæle er uddøende – at flere og flere kvinder verden over hopper i de flade sko fra sneakers til ballarinaer og Birkenstock. Det sidste er ikke min kop the – men sneakers fylder pænt meget i mine skokasser!

Jeg husker fra mine første besøg i New York for en menneskealder siden, hvordan lækkert klædte kvinder piskede op og ned ad 5th avenue i sneakers med de høje hæle som extra accessories i håndtasken. Da jeg selv var ung studine i 70’erne, væltede jeg mig i høje hæle. Min mor synes ikke det var smart for en teenager, så jeg havde i bedste amerikanerstil stiletterne med i skoletasken, så jeg kunne skifte på vej til skole.  I dag ser man faktisk ikke mange høje hæle på gaderne – kun i Sex and the City og på en god dag på boulevarderne i Paris, hvor de gamle sko dyder stadig er intakte.

Faktisk synes jeg, at både høje og flade sko er flotte. Og jeg synes, det er så meget på sin plads, at høje hæle er et tilvalg og ikke en del af et mere eller mindre påtvunget kodeks, som kvinder SKAL klæde sig efter. Modeluner er en ting – men påklædningskodeks er en anden. Her stikker vi ud, hvis vi ikke følger trop, og det kan i nogen sammenhænge give bagslag ved at flytte fokus fra det, vi egentlig gerne vil ’fortælle’ om os selv.

Hæje hæle eller flad sko?

Maren Uthaug, Leonora Christina Skov og mig selv, sagde hunden (foto: Ditte Capions)

Der har i årtier været et helt særlig signalværdi i høje, tynde hæle. Nogle kvinder bruger det bevidst, der ligger nærmest en feminin magt i et par høje hæle. Og hvis du spørger en mand, vil de fleste med stor sandsynlighed sige, at høje hæle både er mere sexet og feminint. Den gode nyhed er, at tiden nu går i retning af, at vi SELV kan bestemme uden at skele til normer, og hvad andre måtte mene og tænke. Og i den sammenhæng sender kronprinsessen og andre kendte kvinder et vigtigt signal.

I dag skal der meget til, før jeg gider en høj hæl. I mandags var en af de dage – der var jeg til fotoshoot med Magasinet Liv, hvor jeg sammen med Leonore Christina Skov og Maren Uthaug skulle trække i det ‘stive’ puds. Det er også her top-billedet er fra. Men faktum er, at det ene par Loubutin , som jeg investerede i for et par år siden for længst er solgt. Mine tæer kunne simpelthen ikke holde til dem! Heldigvis findes der jo fodvenlige sko med høje hæle på markedet i dag. Dem har jeg et par stykker af. Men de tynde hæle er der ikke mange af i min garderobe. Mine fusser skal jo holde mindst 30 år endnu!

Så hvad med dig : Er du til høje hæle eller en flad sko?

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

17 kommentarer

 • Peter Hansen

  26/04/2019 at 14:00

  Kan man ikke være til begge dele? Eller.. Jeg er ikke 🙂 Er selv mest til kvinder i flade sko, men det er bare min optik. Synes det er pænest. Gav for nyligt min kæreste et par sneakers på udsalg og hun har aldrig været gladere – dette til trods for at hun også går med hæle en gang i mellem. Men jeg er allerede i gang med at finde et par mere til hende. Man bliver godt nok bidt af det, når man lander på en inspirationsside som https://sneakerworld.dk/udsalg/ hvor man kan finde billige sneakers på udsalg. Hun er i hvert fald ekstra glad for dem – og jeg kan spare penge 🙂

  Svar
 • passion4food_and_running

  21/11/2018 at 21:08

  Jeg får højdeskræk af stilletter, og balancen svigter simpelthen. 😉

  Til dagligt arbejder jeg i køkken / kantine, hvor sikkerhedssko (skridsikre) er et krav. Når jeg har fri hopper jeg i et par sneakers eller korte gummistøvler, og mine løbesko 3-4 gange i ugen. Når jeg skal noget særligt, har jeg et par heels med en komfortabel hæl på ca. 5 cm, og kan gå til månen og retur i dem fordi de er så behagelige at have på. Det giver lige et ekstra løft og giver en flot holdning. :0)

  Svar
 • G.

  15/11/2018 at 00:24

  Høje hæle stilletter feminit og smuk. Men sagde farvel og tak til mine lange tynde 8 cm høje hæle og korte nederdel – da jeg fyldte 45 år.
  Ville passe på mine fødder – jeg har ingen problemer med fødderne i dag.
  Jeg har et “mande” job og der er det med “klodsede” flade “måske” lidt “grimme” sko – men ok – hellere sunde stærke fødder og ben – så kan der leves med de grimme sko.
  Privat et par støvler med – lidt tyk lidt hæl – resten er flade sko med en lille tyk hæl. Eller smarte flade sko – det bedste jeg går med.
  Kronprinsen kan gå med hvad hun vil – accept her fra – jeg syntes hendes Nike sko er super fede – dem gad jeg godt finde.
  Dejligt vi i dag – kan gå med – hvad der passer os selv bedst. Men pas fødderne og tænk på dig selv.
  Vinter hilsen
  G.

  Svar
 • Inger

  14/11/2018 at 22:04

  Jeg er en ret høj pige så har altid drømt om at kunne gå i et par høje sko .men det ville være for voldsomt og være smart og 2meter høj🤗 Heldigvis er der idag så mange fede flade sko og fusserne har bedst af det. Syntes kronprinsessen så godt ud i de sko👍

  Svar
 • tina/mormormedstiletter

  14/11/2018 at 20:00

  Elsker høje hæle! Jeg er jo MormorMedStiletter!
  Men jeg er nødt til at indrømme, at mine fødder ikke er så friske som de har været og derfor er mit hverdags fodtøj næsten altid flade eller semiflade efterhånden (6 cm).
  Men uffff, hvor jeg saver den tid hvor det var op på stiletterne hver eneste morgen – det giver bar en anderledes flot holdning. Man bærer sig bedre med hæle:-)

  Svar
 • Jeppe Horskjær

  14/11/2018 at 16:10

  Det kommer vel an på anledningen?
  Høje hæle, kombineret med en kort nederdel og lange negle og vipper er virkelig feminint til festlige lejligheder. Grænsende til det intimiderende, på den fede måde.
  Man skal lige vænne sig til, at man pludselig ikke selv er så høj længere…
  Flade sko kan altså ikke helt det samme, men de kan jo sagtens sidde lige i skabet til lejligheden alligevel. 🙂

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   14/11/2018 at 21:26

   Hej Jeppe

   Du har ret – i det sidste…. Det første er jo nær det ideal modebranchen har prædiket de senere år… Altså lange vipper og negle. De færreste har det fra naturen – så det kræver hjælp fra kyndige i lashextensions og kunstige negle. Det er flot – jeg har selv prøvet begge dele. Fik øjenbeyændelse SF det første og var sygemeldt en måned ! Måtte til sidst opereres i øjenlåget, som var blevet så hævet og læst, at det ikke kunne trække sig sammen. Så aldrig mere den slags til mig. Men då-dyr øjne er bestemt flotte. Dur de i en mus- eller job-samtale ? Nogen vil sige ha, andre nej. Vi har så mange ‘kodeks’ og regler.

   Kh Line

   Svar
   • Jeppe Horskjær

    16/11/2018 at 13:56

    Øv, sikke en omgang.
    Ligeså flot som høje hæle, lange negle, vipper og en kort nederdel kan være – ligeså malplaceret kan det være. 🙂 Det er jeg enig i. Det kommer an på lejligheden. Flade sko kan absolut være flotte, men anledninger til at hoppe i et par stilletter, bør ikke misses. 🙂

    Svar
 • Jeppe Horskjær

  14/11/2018 at 16:07

  Det kommer vel an på anledningen?
  Høje hæle, kombineret med en kort nederdel og lange negle og vipper er virkelig feminint til festlige lejligheder. Grænsende til det intimiderende, på den fede måde.
  Man skal lige vænne sig til, at man pludselig ikke selv er så høj længere…
  Flade sko kan altså ikke helt det samme, men de kan jo sagtens sidde lige i skabet til lejligheden alligevel. 🙂

  Svar
 • Vini Jørgensen

  14/11/2018 at 13:44

  Jeg har i hele mit arbejdsliv gået og stået meget, så høje sko er NO GO hos mig.
  Men der findes jo utrolig mange flotte flade sko, selvom jeg til tider står i butikken og sukker over et par stilletter.
  Syntes at kronprinsessen skal ha lov til at bære de sko, som syntes passer ind i arrangementet .

  Svar
 • Lotte

  14/11/2018 at 13:42

  Jeg elsker hæle og er god til at gå i dem. Men ak, jeg har dårlige knæ, der helst vil have flade gummisåler. Og uagtet at kronprinsessen nu også gør det, så skærer det mig i hjertet, når jeg kigger ned af mine flotte kjoler og for enden ser et par gummisko. Det er bare ikke elegant.

  Svar
 • Claus Andersen

  14/11/2018 at 13:22

  Jeg er mand og jeg syntes høje hæle er noget pjat og noget lort. Det gør simpelthen ondt på mig når jeg ser at folk går rundt på stylter på den måde og ødelægger deres helbred. Jeg tænder heller ikke på det sexuelt. Jeg er faktisk ret lige glad med hvad en kvinde går med af tøj. Jeg er mere interesseret i at hun er pæn når hun har taget tøjet af, skulle vi nogensinde komme så langt. Så hellere end pige der holder sig i form med gode sko, end en pynte dukke der har hænge røv og inkontinens når hun smider kludene. 🙂

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   14/11/2018 at 14:09

   Kære Claus.
   Du må jo mene, hvad du vil og det er bestemt fint med mandligt input.

   Men din sidste kommentar om hængerøv og inkontinens synes jeg er ufin og upassende på en side, der netop handler om at rumme alle sider af et modent kvindeliv.

   Mvh Line

   Svar
   • Claus Andersen

    15/11/2018 at 23:19

    Hej Line.
    Jeg sad faktisk og tænkte lidt over om jeg skulle skrive den sidste sætning, da jeg er klar over at det kan virke stødende. Men jeg valgte at gøre det alligevel, da høje hæle er den største årsag til at så mange kvinder ender med inkontinens. Så jeg syntes sådan set at det er ok at bruge det i debatten. Og man får både som mand og som kvinde hænge røv af at ødelægge sin muskulatur i de nedre regioner. Men jeg undskylder gerne hvis jeg gjorde nogen ked af det.

    Svar
 • Lis Johansen

  14/11/2018 at 12:11

  Jeg er absolut til flade sko. Jeg har knyster, skæve tæer og ikke bare skæve men mega skæve og et par hammertæer og så er jeg lettere platfodet og det er IKKE fordi jeg har gået meget i høje hæle for det kan vist tælles på 2 hænder de gange jeg har gjort det. Mine skæve tæer er arvet fra min farmor som på sin 80 års fødselsdag havde et par tennissko på til sin kjole og der var klippet hul til knysterne. Så mine fødder befinder sig bedst i et par flade sko og eftersom jeg også har bukser på til festlige lejligheder genere det ikke nogen. Jeg har et par sorte flade sko med sølvglimmer.

  Svar
  • Christel

   14/11/2018 at 12:24

   Jeg er klart til begge dele og bruger både høje og flade sko/støvler samt sneakers. Mit skoskab kræver meget plads i min lille lejlighed :-)Men elsker jo fodtøj og skønne sommersandaler, men har dog endnu ikke ejet et par Birkenstock, ikke lige mig men mine skønne døtre på 20 og 15 år lever i dem om sommeren.
   God dag 🙂

   Svar

Skriv et svar