• Home
  • /
  • Alder
  • /
  • 10 ting jeg godt ville ha’ vidst, da jeg var ung
10 ting jeg godt ville ha' vidst, da jeg var ung

10 ting jeg godt ville ha’ vidst, da jeg var ung

Jeg skrev for nylig om et møde med én af vores yngre medsøstre. Hun er en af landets skarpeste, youtubere – Carla Mickelborg hedder hun. Det var hende, der inviterede mig til et collab, som det så smart hedder. Jeg interviewede hende om de vigtigste ting, hun havde fået med hjemmefra. Og hun interviewede mig om de 10 ting jeg godt ville ha vidst, da jeg var ung

Det lykkedes mig kun at komme på 9 ting, og Carla redigerede i øvrigt de gode råd ned til skarpe 5. Og hvad skulle hun så bruge det til ? Carla er uddannet journalist, men hun fandt hurtigt ud af, at det var nemmere at række ud efter sin målgruppe på Youtube end på klassisk TV. Nu har hun lige lanceret serien Girlpower, der skal inspirere unge kvinder til at finde den god balance i livet, træffe de rette valg og tro på sig selv i en verden, hvor alt bliver målt og vejet. Linket ligger nederst på siden.

10 ting jeg godt ville ha' vidst, da jeg var ung

Kloge, søde og seje Carla Mickelborg

Jeg har aldrig før tænkt over, hvad jeg godt ville ha’ vidst, som yngre. For Line 20 år var så overbevist om sin egen kløgt og ufejlbarlighed, at det ligesom ikke indgik i overvejelserne. Og så har jeg næsten altid levet efter mottoet, at man ikke skal fortryde ting, man har gjort. Man kan alligevel ikke ændre det. Men man kan bruge erfaringen til ikke at begå samme handling en gang ting.

Opgaven med at komme på 10 ting, jeg godt ville have vidst, var derfor sværere, end jeg lige havde regnet med. Jeg kunne hurtigt komme på 2 ting – men så gik jeg i stå. Jeg tog derfor opgaven med til et middagsselskab hos mine gode venner for at få deres input. Den ældste datter på 22 lagde ud med, at hun følte, hun vidste alt ! Halløj , tænkte jeg, det er jo lige præcis sådan, jeg også følte fra  jeg var 15-25.

Sammen med selskabets ældre gæster( alle 50+) fik vi efter lidt hjemmebagt citronmåne, kaffe og rimelige mængder vin stykket en liste sammen. Og I tænker nok – som jeg selv, når jeg genlæser den – at den er præget af bagklogskabens ulidelige klare lys.

1)Nogle kampe er ikke værd at kæmpe 

Jeg har kæmpet næste alle de kampe, jeg kom i nærheden af. Men det handler ikke altid om få ret.

2)Nyd nuet mens børnene er små, det går så stærkt 

1 ting jeg godt ville ha' vidst, da jeg var ung

Mine drenge

Jeg havde som alle andre barsel i 6 måneder. Hvor er det godt, at der i dag er længere barsel for både far og mor. Jeg tænker tit over, hvor travlt vi altid havde, da børnene var små. Og jeg var endda heldig kun at arbejde 4 dage om ugen og tilmed med meget stor frihed. Min drenge startede først i vuggestue som 2-årige, fordi kommunen tilbød hjemmepasningsordning. Vi havde 2 vidunderlige unge piger, der tog sig utrolig kærligt af drengene. Men tænk hvis jeg selv havde haft muligheden for at opleve alle de små ting.

3)Vores forældre og bedsteforældre ikke er udødelige 

10 ting jeg godt ville ha' vidst, da jeg var ung

Mine uundværlige mødre. Inger-Lise til venstre og Jane til højre

Min elskede farmor døde, da jeg var 14 og min far, da jeg var 35. Vi var tætte, men der er så megen kærlighed og så mange historier, jeg aldrig nåede at få med. Eller vise. Det nåede jeg i stedet med min mormor og farfar. Og jeg er så lykkelig over, at jeg stadig har min mor og papmor – også selvom jeg ikke altid får det vist.

4)Erfaring duer – og far og mor er klogere

Vi ved det godt nu, at levet liv er et liv, der et testet og afprøvet på godt og ondt. Så hvorfor er det mon så svært at lytte ?

5)En på 30 ikke er gammel

Da jeg var 15 og 20, syntes jeg, at alle over 30 var oldinge. Begge mine bedstemødre gik, så længe jeg husker, i kitler, træsko og havde grå-blåt hår. Alder kunne ses dengang– det kan den ikke på same måde idag. 40 er de nye 30’ere, og 50 er de nye 40’ere. Men husk lige pensionsopsparingen !

6)Det er ikke er farligt at få børn i 20’erne – men det kan være for sent i 30’erne

Jeg var selv næsten 35 og 39, da jeg fik mine drenge. Lidt sent tænker jeg i dag. Men jeg levede livet og fik sat min karriere på sporet. En af mine ishockeykammerater fik børn tidligt. Og hendes drenge var med i omklædningsrummet, når vi spillede kampe. Det var jo hyggeligt og på mange måder en fest. Hun tog sin uddannelse senere og er nået langt alligevel.

7)Drøm stort og vent ikke med at udleve drømmen

10 ting jeg godt ville ha' vidst, da jeg var ung

Min dejlige far, Finn

Kravene til de unge er enorme i dag. Og de skal vide, hvad de vil allerede i Folkeskolen. Jeg prøvede selv lidt af hvert. Men jeg vidste, at jeg ville være journalist. Jeg kom ikke ind på journalisthøjskolen, og jeg husker at jeg tænkte: Ærgerligt for dem. Og min far sagde altid: Mesterlæren den duer også, min skat ! Og min ungdomsdrøm om at flytte til New York og åbne en restaurant i Greenwich Village er stadig intakt. Og jeg har lovet min yngste at flytte med ham efter gymnastiet. Som han så klogt siger: Det er aldrig for sent at tænke stort.

8)Pas godt på dig selv – du har kun et liv

Unge mennesker i dag lever et liv med ufattelig mange krav. Det gjorde vi også – men på en anden måde. De sociale medier fandtes ikke dengang, og vi blev målt og vejet på en anden og mindre synlig måde. I dag skal man veje det rigtige, have det rigtige hår, gå på den rigtige skole, gå i det rigtige tøj. Der er pres på. Jeg har  ikke altid passet lige godt på mig selv – når man er i frontlinjen er kun det bedste godt nok. Og det slider at være perfektionist. Især de senere år, har jeg har overhørt kroppens signaler, når den forsøgte at fortælle mig, at jeg skulle skrue ned. Det gør jeg aldrig mere.

9)Det er aldrig andres skyld

Tag ansvar for dig selv og dit eget liv, hvis du kan. Det skylder du dig selv. Er der mennesker som vil pådutte dig en følelse, som ikke er din, så sig fra.

Hvad ville DU godt have vist, da du var yngre ???

Og i øvrigt hvis I har lyst – så gå ind på Carlas kanal og se hendes ret sjove og inspirerende indslag her.

Ps: Jo jeg er meget ung på det store billede… Line 13 år i 1975 på Bakkedraget i Hillerød.

 

 

 

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

2 kommentarer

Skriv et svar