Ligeløn

Nu vil vi sgu’ ha’ den ligeløn!

Jep de damer, nu skal vi altså på barrikaderne sammen – selvom det er søndag, og der er langt til 8.marts. For vores egen skyld, for vores døtres, for mændenes og for fremtidens skyld. Lad os lige råbe op i kor: Nu vil vi sgu ha’ den ligeløn!

Jeg ryddede op i en bunke papirer i går og faldt over en masse artikler, jeg har klippet ud og gemt gennem længere tid. Og ja, de handlede lige præcis om ligeløn og ligestilling. Og jeg kom til at tænke på en stor, fin kåring, jeg var til for nogen tid siden i Forum. Det var Entrepreneur of the Year 2017. Der var ikke meget at komme efter, hvis man som os var hunkøn. Der var kun enkelt kvindelig prismodtager. Hun var til gengæld entreprenør og ret sej !

LigelønVores kloge og smukke kronprinsesse Mary var HOVEDTALER den aften. Hun talte om kvinder og ligestilling. Kronprinsessen tog afsæt i flere ting: Løn, kvinder i bestyrelser, barsel og børns første sygedag for bare at nævne nogle af de parametre, hun brugte.

Og hun konstaterede tørt, at hvis udviklingen går, som den har gået de sidste 50 år, så har vi ligestilling i år 2234 !

Altså om 216 ÅR… Læs det lige igen : Om 216 år ! Det er jo ikke til at holde ud at tænke på. Der er vi alle døde og borte – og måske er jorden gået under eller styret af intetkønnede robotter.

Men tilbage til LIGELØNNEN…. I 1976 indførte vi en Ligelønslov i Danmark, men vi mærker stadig ikke meget til den. Faktisk tjener mænd i gennemsnit 13-17 % mere i løn end kvinder sådan over hele linjen. Tager man højde højde for uddannelse, branche og arbejdsfunktion, så er  lønforskellen på 4-8%. Men det er da også lidt af en forskel!

Jeg har selv været ansat på mandetunge arbejdspladser, men da vi i Danmark ikke har den store tradition for at fortælle hinanden, hvad vi får i lønposen, så ved jeg faktisk ikke, om mine mandlige kolleger Jes Dorph, Jens Gaardbo eller Ole Stephensen har tjent mere eller mindre end mig. Men statistisk set skulle det være underligt, om ikke det var sådan.

LigelønOg synes jeg, det er rimeligt? Nej da, på ingen måde. Det tror jeg faktisk heller ikke, de synes. Men det er bare ofte sådan, at mænd er bedre til at kræve ind, end vi kvinder er. Det må vi se at få lært.

I sidste uge læste jeg i min morgen avis, at en kvindelig engelsk TV-korrespondent havde fået nok af forskelsbehandlingen. Hun havde sagt sit job på BBC op i protest mod det hun kalder ”en hemmelighedsfuld og ulovlig lønkultur”. En lønningsliste, som BBC selv offentliggjorde i sommer viste, at mændene hos BBC i gennemsnit fik 9,3% mere i løn end kvindlige kolleger i samme stillinger. Det er jo forrykt.

Og kære kvinder: Og det er ikke meget bedre herhjemme. Min morgen Berlingske kunne en anden dag fortælle, at kvindelige chefer i Danmark får 4.500 kr MINDRE i løn hver måned end mandlige chefer. Tallene er friske og kommer fra de 2 fagforeninger Lederne og DJØF, og de har ikke ændret sig en tøddel de sidste 15 år. Det svarer til, at kvinderne får op til 8,1% mindre i løn end mændene i den private sektor.

LigelønDet værste er, at det er næsten umuligt for os at få den nødvendige indsigt i, om vi HAR samme løn som vores mandlige kolleger. For nogle år siden droppede regeringen i følge min avis en lov om kønsopdelte lønstatistikker på større arbejdspladser. Og samtidig fjernede man vores ret til at få indsigt i lønstatistikkerne. Det er jo et vink med en vognstang om, at ligeløn er ligegyldigt.

Det synes jeg ikke det er… Og jeg håber, I vil LIKE og  DELE dette indlæg bigtime, så vi kan få fokus på ligeløn for lige arbejde igen. Vi har efterhånden indhentet de dejlige mænd på uddannelseskontoen. Det manglede bare, at LØNKONTOEN fulgte med.

I EU snakker de om, at virksomheder, der ikke betaler lige løn, skal straffes for det. Det forsøger de også i New York for at fremme ligeløn. Det ville da klæde  et ligestillingsland som vores at gå forrest, ik’?

Her i mit lille firma praktiserer vi fuld åbenhed om løn og arbejdsvilkår – men der er jo også kun mig !

God søndag derude.

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

8 kommentarer

 • Dorthe H.

  28/01/2018 at 15:38

  Det mærkelige er at mænd ikke er villige til at sikre lige løn for deres koner, mødre, døtre osv. Det underlige er at kvinder, synes det er okay at få mindre i løn end mænd (lige løn for lige arbejde) og at kvinder som vil op på siden af mændene, retter ind og gør sig “mandlige” – og dermed opretter at det ene køn tæller mere end det andet. Og ja til åben lønstatistik det er en af vejene til at komme problemet bare lidt til livs!
  Kejserens nye klæder – godt at du står frem Line!

  Svar
 • Rike Jørgensen

  28/01/2018 at 11:31

  Jeg så en udsendelse i tv forleden dag fra en arbejdsplads, hvor der ikke var ligeløn! Nogle kvinder mente at arbejdsmiljøet betød mere! Helt ærligt kvinder, tror i virkelig på det ville være omvendt! NEJ! Vel! Op jer derude!!! Tænk at kvinder stadig bliver regnet for mindre end mænd! Feminismen handler om andet end sex, det hanler stadig om ligestilling! Vi er i år 2018!!!
  Mvh RJ

  Svar
 • Kristine

  28/01/2018 at 11:10

  Dit indlæg i BT i dag er så fejlbehæftet, at det når Trumpske højder.
  Det AUB-bidrag, du omtaler, vedrører KUN virksomheder med ERHVERVSuddannede ansatte.
  Det vil være klædeligt, om du berigtiger din helt hen i skoven udlægning og at du fremover sætter dig et minimum ind i tingene, inden du publicerer.
  Mvh.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   28/01/2018 at 11:17

   Kære Kristine.

   Jeg har faktisk læst alt det, jeg har modtaget fra AUB. Jeg har forsøgt at gå på virk.dk for at få klarhed over min virksomhed. Uden held. Men jeg har modtaget brev om, at min virksomhed er omfattet af ordningen.

   Hvis der er fejl, er det fordi informationen er aldeles uklar.
   Jeg er ikke alene om frustrationen – det kan du bla læse i Berlingske i torsdags.

   Mvh Line Baun

   Svar
   • Kristine

    28/01/2018 at 19:38

    Normal (autodidakt) journalistisk praksis er at angive sine kilder, så at du bygger dit indlæg på en artikel i Berlingske og et brev til din virksomhed ville have været relevant, fremfor din “ud af det blå” beskyldning.
    Det kan godt være, at du synes undervisningsminister Merete Riisager er snotdum, men hvorfor skyder du ikke også mod arbejdsmarkedets partnere, da praktikplads-AUB er et resultat af trepartsforhandlingerne i 2016.
    Du angiver på intet tidspunkt i dit indlæg, at det drejer sig om din (og andres) frustration over manglende/forkert oplysning vedr. bidrag, så hvordan kan du bruge det som argument overfor mig, når jeg kritiserer dig for at være Trumpsk?
    Du synes, at det svært at finde oplysning om praktikplads-AUB, hvilket jeg ikke havde svært ved, så her er et link: https://indberet.virk.dk/praktikplads-AUB
    Jeg fastholder, at du burde berigtige, da din journalistiske praksis er under al kritik.
    At du ikke vil bidrage til, hvis du skulle, at der fremover også erhvervsuddannes arbejdskraft i Danmark er dit valg ved at fyre din medarbejder. Jeg synes, at dit valg er asocialt og usympatisk.
    Hvis dit evt. bidrag til praktikplads-AUB på få tusinde kroner årligt åbenbart er nok til, at det belaster din virksomheds økonomi så meget, at du finder fyring nødvendigt, så håber jeg for dig, at du kan finde nye indtægtskilder eller mindsker dit forbrug.
    Mvh.

    Svar

Skriv et svar