Tør du tale med dine veninder om det?

Tør du tale med dine veninder om det ?

Sponsoreret: Jeg har, som I ved, sagt JA til at være ambassadør for Tena og de mange kvinder, der lider af inkontinens. For nylig inviterede jeg min mor og et par veninder på besøg til en snak. Jeg ville finde ud af, hvad de vidste om det. Og jeg spurgte også: Tør du tale med dine veninder om det ?

Hvis ikke du har læst mit indlæg fra sidste uge, så kan du læse det her .

Tør du tale med dine veninder om det ?

Min mor og mig

Denne uge  graver jeg lige lidt dybere, for at finde ud af, hvorfor vi synes, det er så pinligt og tabubelagt, at tale om, når vi nu tør tale om næsten alt mulig andet fra sex og fodsvamp til dårlig ånde.  Og også for at finde ud af, hvad vi egentlig VED om inkontinens. Jeg gjorde simpelthen det, at jeg inviterede min mor og 2 veninder  (Jane, Bente og Gitte) til en snak om det over et glas vin. En snak som vi har lavet en video ud af, som du kan se længere nede. Og jeg lover : Den er både sjov og informativ !

Jeg besluttede at lavede det som en QUIZ – en “tisse-quiz”, for så var der ingen, der ligesom skulle afsløre, om DE led af inkotinens, hvis de ikke havde lyst eller ikke syntes, det ragede de andre.

Tør du tale med dine veninder om det ?

Velkommen til “tisse-quiz”

I får lige lidt fakta-viden, inden I ser videoen: Hver 3. kvinde over 35 år vil på et eller andet tidspunkt i deres liv opleve problemet. Det er f.eks kvinder der får det efter en fødsel. Det kan også ramme os i overgangsalderen, hvor hormonerne driller og “væggene” i underlivet blivet tyndere, fordi vi producerer mindre østrogen. Og nogle mennesker er altså så hæmmede, at de ikke kan leve et normalt liv. De kan ikke løbe, sove ude eller andre helt basale ting. Og så findes der iøvrigt forskellige former for inkontinens. Det anede jeg heller ikke.

Tør du tale med dine veninder om det ?

Min skønne veninde Gitte

Som min veninde siger i videoen:”Jeg troede det var noget med at tømme blæren, når ikke vil det”. Men det er altså noget mere nuanceret.

Man kan lide at STRESSINKONTINENS – det vil sige, at man drypper, når man f.eks hopper, sjipper, nyser  eller skraldgriner. Man kan også lide af TRANGINKONTINENS, det er, når man føler, man skal tisse hele tiden, og når man har svært ved at nå hele vejen til toilettet, når man skal. Og så er der BLANDINGSINKONTINS, det er når man oplever begge dele.

Jeg lider ikke selv af det i det daglige – men jeg er absolut ikke tosset med trampoliner. Ligesom jeg på stressede dage godt kan føle: Så nu er det nu, moster! Det er blevet meget bedre – især fordi jeg lave bækkenbundsøvelser regelmæssigt.

Tør du tale med dine veninder om det ?

Min skønne veninde Bente

Nå men tilbage til  videoen og den “tisse-quiz”, jeg ville lave. Nogle af de spørgsmål, jeg skrev på quizsedlerne var:

Ville du synes, det var pinligt at fortælle om det, hvis du led af inkontinens?

Kender du nogen, der taler åbent om det ?

Hvorfor er det et tabu ?

Hvad er forskellen på at have et trusseindlæg, en tampon eller en Tena i tasken ?

Hvad tro du, man kan gøre ved det ?

Tør du tale med dine veninder om det ?

Min dejlige mor, Jane

Min mor ville f.eks ikke have noget imod at fortælle om det – måske bare ikke lige til et større middagsselskab. Min ene veninde mente som sagt, at  inkontinens var noget med at ”virkelig tømme blæren” på tidspunkter, hvor man bare ikke har lyst til at gøre det. En anden mente, at det var tabu, fordi ”tis” er lidt ulækkert og usexet, og at det handler om aldershysteri, og vi ikke vil mindes om, at om at blive ældre. Min mor mente også, at det handlede om forfald, og et tab af kontrol. Og er der noget, kvinder ikke kan lide, er det kontroltab.

Men selvom kun én af mine veninder havde talt med andre veninder om det, så gjorde det ikke ondt på nogen af os at tale om det denne aften. Vi blev både klogere på hinanden, på emnet og på, hvad man kan gøre udover at have et TENA-indlæg i tasken. Bente kom med sit gode forslag: Stram op hver gang du vasker hænder eller vandet løber…. Det giver en stærk bækkenbund og et godt sexliv. Vi grinede faktisk også en del undervejs. Ikke mindst, da min mor fyrede en lidt upassende vits af til allersidst. Den får I her på tryk – for den gik altså ikke på videoen :

“Mor: Hvad er det, der er 7 meter langt og lugter af tis ?

Os (grinende): Det aner vi ikke !

Mor: Kædedans på et plejehjem !”

Vi må godt grine lidt af det, og tabuer er til for at blive brudt..

Se videoen på YouTube

#TENA

#brydtabuet

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

2 kommentarer

 • Bente Balsløv

  02/11/2017 at 00:44

  Hej Line.
  Jeg er i tvivl om, jeg kan kommentere omkring inkontinens her eller om det skal ske et andet sted i din blog.
  Hvis du har lyst til at høre min historie, kan jeg fortælle dig du får en ren gyser. 🙁
  I så fald er du velkommen til at kontakte mig på min mail.
  Hilsen
  Bente

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   02/11/2017 at 11:13

   Kære Bente.

   Du er så velkommen til at dele din historie med os her på bloggen.
   Og tak fordi, du vil.

   Kærlig hilsen
   Line

   Svar

Skriv et svar