• Home
 • /
 • Alder
 • /
 • Skal vi ikke bryde tabuet sammen ?
Skal vi ikke bryde tabuet sammen?

Skal vi ikke bryde tabuet sammen ?

Sponsoreret: Jeg blev for nogle måneder siden  spurgt, om jeg ville være ambassadør for en sag. Jeg vidste ikke så meget om den, andet end den lød lidt pinlig og usexet. Men den handlede om kvinder og et af de mange tabuer, vi bliver udsat for i et langt kvindeliv. Skal vi ikke bryde tabuet sammen ?

Det drejer sig om de mange kvinder, der har svært ved at holde sig, når de f.eks. løber, nyser eller hopper. Altså dem, som lider af det, vi  med et fint ord kalder : Inkontinens.

Skal vi ikke bryde tabuet sammen?Det var producenten af de trusseindlæg, der hedder TENA , der spurgte mig. Og jeg kan ligeså godt indrømme, at jeg  syntes, at emnet var så pinligt, at jeg først sagde NEJ til at være ambassadør. Jeg orkede ikke at se underlige kommentarer og platte overskrifter. Og jeg lider ikke rigtig selv af det. Men en veninde sagde til mig: ”Line, hvis nogen skal turde, så er det da dig”.

Jeg blev nysgerrig og gik i gang med at læse stolpe op og ned om det. Jeg  fandt ud af,  én ud af tre kvinder over 35 år  på et eller andet tidspunkt i deres liv, at de ikke kan holde ”tæt” i større eller mindre grad. Det anede jeg ikke. Jeg troede, som mange andre, at inkontinens var noget med ældre mennesker på plejehjem. Og sådan er det med tabuer – vi ved ingenting, fordi vi ikke taler om det.

Men nu er det jo heldigvis sådan med tabuer, at de bliver af-tabusieret, NÅR vi taler om dem. Åbenhed, ærlighed er den eneste vej til, at de kvinder, som er ramt af det, ikke skal være flove og kan få et helt liv igen. Og jeg synes iøvrigt ikke, at man  skal være flov over, noget man ikke kan gøre for. Hverken mænd eller kvinder.

Skal vi ikke bryde tabuet sammen ?Jeg fandt også ud af, at nogle kvinder er faktisk så hårdt ramt, at de ikke kan gøre helt normale ting, som andre kan: De kan ikke dyrke sport, løbe en tur, eller tage en tur i skoven eller til byen og shoppe, uden de på forhånd har tjekket, hvor der er et toilet på ruten, hvis de nu pludselig skal tisse. Det er de slemme tilfælde. Men jeg tror ,vi alle kender, at der kan ske en lille kikser, hvis vi nyser, får latterkrampe eller hopper.

Mange kvinder går aldrig til deres læge med det. Og vi taler heller ikke med hinanden eller vores mænd/kærester om det. Simpelthen fordi de ikke tør. Vi skal jo være så perfekte og fejlfri i vores verden, og lige præcis det med at kunne ”holde sig” bliver opfattet som noget meget elementært, noget man som ”voksen” jo bare skal kunne. Kan du ikke holde dig er du ”defekt”.

Skal vi ikke bryde tabuet sammen ?Men ved I hvad : Det er næsten ligeså normalt som at have allergi eller grå hår!

Virkeligheden er som sagt, at hver tredje kvinde over 35 år oplever det  i større eller mindre grad i løbet af livet. Det kan være efter en fødsel, i forbindelse med overgangsalderen, hvor hormonerne driller, eller bare når de bliver ældre. Mænd bliver også ramt – og det taler man heller ikke om. Jeg husker selv, hvordan det var, efter jeg havde født: Jeg var ikke ret glad for at hoppe i trampolin eller sjippe. Men heldigvis er trampolinen solgt, og jeg laver stadig bækkenbundsøvelser, når jeg husker det!  For der er jo heldigvis noget, man kan gøre. Og det er det, der er hele pointen.

De kommende søndage lægger jeg indlæg og videoer ud om, hvorfor inkontinens er et tabu, og hvad vi SELV kan gøre ved det. Jeg har bl.a inviteret 3 skønne kvinder (min mor og 2 veninder) til en quiz, hvor vi snakker frit fra leveren om sagen. Jeg lægger også et indlæg og en video op om, hvordan du selv kan styrke din bækkenbund med forskellige øvelser.

Og så spørger jeg Jer: Hvorfor er det ok at have en tampon i tasken men ikke et TENA indlæg ?

Hjælp mig med at bryde tabuet.

Se videoen på YouTube

#Sponsoreret

#tenadiscreet

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

14 kommentarer

 • Tine Müller

  29/10/2017 at 18:38

  Jeg har nu levet med inkontinens i over 13 år og er ved at opgive at blive helbredt, og jeg er også meget åben om min situation for at bryde tabuet og fortælle andre at de ikke er alene.
  Jeg har lavet en side http://tinemuller.dk/findtoilet/inkontinens/ om min årelange kamp og også linket til de interviews jeg har deltaget i hvori jeg også nævner min app FindToilet som jeg lavede p.gra. dette problem og for at hjælpe alle andre til at finde et offentlige toilet i Danmark, men kæmper stadigvæk for toiletdataene. Og så nævner jeg de lukkede Facebook grupper hvor os med inkontinens hjælper hinanden.
  Vi er 500 tusinde i Danmark og 500 Millioner i Verden der lider af denne skavank. 🙁

  Svar
 • Jannie Dobel

  29/10/2017 at 18:02

  Kære Line.
  Hvor er det dejligt, at et kendt ansigt tør tale om den “Skjulte” folkesygdom inkontinens. Vi mangler nu også nogle flere modige politikere, der tør stille sig op og kæmpe de inkontinentes sag. De politikere der kæmper, når desværre ikke særligt langt med deres budskab og andre bliver pludselig meget tavse omkring inkontinens, som ellers var deres hjertesag. Man fristes til at få den mistanke, at deres spindoktorer har haft en finger med i spillet, da inkontinens ikke er særligt in at tale om.
  I kontinensforeningen er visionen at få nedbrudt tabuet omkring inkontinens. Der er så mange personer ude i det danske land, som lider i stilhed. Der er så meget hjælp at hente, bare ved at begynde at tale om det. 70 % af de personer som bliver udredt og får behandling, bliver hjulpet af med deres inkontinens.
  Så Kontinensforeningen byder dig hjertelig velkommen i kampen om at nedbryde tabuet omkring inkontinens.

  Svar
 • Lisbeth Kiilerich

  23/10/2017 at 16:36

  Hej Line
  Hvor er det godt du tør bryde isen på dette område.
  Jeg underviser på aftenskolerne i bækkenbundstræning hvor jeg har 4 hold.
  På disse 4 hold er der 1 mand …og hatten af for ham.
  Så mere oplysning til mænd om emnet, så vi evt. kunne få “rene” mandehold
  på banen, det ville være så godt – de lider i stilhed med alle de konsekvense
  der er ved ikke at træne sin bækkenbund og Core.
  Fuld opbakning herfra.

  Kh
  Lisbeth Kiilerich

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   23/10/2017 at 17:13

   Hej Lisbeth.

   Måske du ku’ skrive, hvor du underviser😊🙌🏻

   Tak for din besked.

   Kh Line

   Svar
 • Bita

  23/10/2017 at 11:18

  Hej Line
  Jeg forstå ikke hvordan jeg kan hjælpe til at bryde tabuen?Med at snakke om det eller købe TENA eller hvad?Vil du være søde at skrive om det?
  Tak❤️

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   23/10/2017 at 11:42

   Hej Bit.

   Ved at turde tage snakken med kærlig omsorg og uden fordømmelse. Der er med garanti nogle blandt dine venner eller familie, der har problemet. Nu ved jeg ikke hvor gammel du er, men selv yngre kvinder bliver ramt efter fødsler.

   Mange føler sig så flove og marginaliserede og begrænser sig selv. Det er derfor vi skal tale om det.

   KH
   Line

   Svar
 • G.

  22/10/2017 at 15:11

  Hej Line
  Fint du tager det tabu emne op og inkontinens.
  Jeg var for nogle år siden – udsat for en bil ulykke – hvor en bil havde kørt voldsomt op bag i min bil. P.g.a psykisk og fysisk belastning af kroppen – gik jeg hen og ikke dyrkede sport mere – blev nærmest “dovn”.
  Jeg havde slået lænden under ulykken m.m.
  Jeg fik lidt problemer med – at holde tæt og begyndte at gå med Tena bind hver dag – døgnet rundt. Jeg begyndte at spise for meget usund “ trøste” spiste – vægten fløj op – fløj mere op…Problemet med inkontinens blev værre og værre- til sidst måtte jeg gå med en form for Tena ble. Pinligt – kunne andre se om jeg havde ble på? Kikkede og kikkede i spejlet – Nej – det så bare ud som om min rumpe var blevet lidt større. Jeg kom oven på igen – begyndte at spise sundt og cyklede lidt med ble på – men der var en fordel – det føltes ligesom – at have cykelbukser på med indlæg – så det var ikke så slemt med bleen – på cykel tur.
  Men jeg ville ikke finde mig i – at jeg havde fået inkontinens – begyndte på at gå ned i vægt (Overvægten – fedtet trykker jo også godt nede omkring blæren). Begyndte at spise sund og dyrke motion – lave bækkenbundstræning o.s.v…
  Jeg kunne nu nøjes med Tena bind – det var en lettelse. Men jeg blev ved med at sjaske dryppe i bukserne. Gik til lægen – da jeg havde fået lungebetændelse og lægen tog en prøve for blærebetændelse – ja jeg havde blærebetændelse – derfor sjask dryppede det stadig og måtte bruge Tena bind. Kvinder under 45 år kan mærke når de har blære betændelse “svier – tisser svie”glasskår”og underlivs smerte. Kvinder over 45 år kan tit ikke mærke – de har blærebetændelse – samt det også er sjældent- de har ondt – Derfor hvis I har inkontinens – så få taget en snak med lægen og bliv undersøgt for blærebetændelse.
  Efter behandlingen af blærebetændelse og min sunde livsstilsændring – kunne jeg nu nøjes med at bruge Tena trusseindlæg. Og ingen ting – når jeg sover. Men når jeg er på arbejde bruger jeg bind – da jeg ikke lige kan komme på toilettet- når jeg skal…
  Så købte jeg en lille fiks ting- itouch intelligent bækkenbundstræner sure – TensCare. Den blev jeg glad for – 3 forskellige programmer STRES eller URGE eller MIXED. Jeg brugte mest MIXED på meget lav i starten og lidt højre – da jeg havde prøvet det et par gange.
  Nu har jeg faktisk ikke inkontinens mere. Kun på arbejdet bruger jeg Trusse indlæg -og nogen gange – hvis det bliver en hård lang dag – bruger jeg et bind. Når jeg har fri og sover bruger jeg intet mere – men skal jeg i byen og hygge – spise og drikke lækkert – taget jeg et bind på for en sikkerhedsskyld “gammel vane”
  Hvis I har prøvet alt – det ikke hjælper – er der en sidste mulighed – tale med lægen om en operation mod inkontinens.
  Så giv ikke op – der er altid en løsning på det problem.
  Glæder mig til at følge Lines gode råd og vejledning mod inkontinens og tabu omkring det.
  Efterårs hilsen G.

  Svar
 • Rike Jørgensen

  22/10/2017 at 12:04

  Hej Line! Jeg håber virkelig du kan ruske op i det tabu😊 jeg er en af dem der er meget hårdt ramt, og det fylder utrolig meget i min hverdag, både nat og dag! Kun mine aller aller nærmeste ved det, da jeg ja “skammer” mig! Jeg kan ikke overnatte ude hos nogle der ikke kender til mit problem! Men helt inde i mit inderste ved jeg jo at folk vil tagemig alvorligt og hjælpe mig, men jeg kan bare ikke åbne mig omkring netop dette, hvor jeg er meget åben om andre ting! Jeg vil spændt følge din lille kampagne 😊 men jeg tror. Desværre ikke at det vil have nogen vigkning

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   22/10/2017 at 15:25

   Hej Rike.

   Åh en historie. Har du været ved lægen ? Du skal da undersøges – og husk der er masser af hjælp at få. Læs evt historien efter dig her på siden.

   Kh Line

   Svar
 • Søren Ekman

  22/10/2017 at 11:41

  Kære Line
  Tak for at du er med til at bryde tabuet om inkontinens!
  Jeg skrev i 2006 bogen “Fra regnorm til anakonda-den mandlige bækkenbunds muskler og funktion”, og har siden da holdt et utal af kurser for mænd og sundhedspersonale.
  Helle Gotved kaldte det “tavshedens lov” – at et problem ikke eksisterer, når man ikke taler om det.
  Tak for at du taler om inkontinens!
  Kh.
  Søren Ekman

  Svar

Skriv et svar