To shit or not to shit

To shit or not to shit

Ok, jeg ved det. Overskriften er måske lidt latrinær. Men dagens blogindlæg er nu engang i den ende. Det handler simpelthen om et af de store tabuer, som følger kvinder (og nok også mænd) det meste af livet. For hvorfor det er pinligt at lave bummelum. Kort sagt: To shit or not to shit

En prut er forbudt

Jeg er selv vokset op i et hjem (undskyld mor), hvor en prut var forbudt, og hvor der altid ligger en pakke tændstikker på toilettet til at fjerne den værste lugt, når man har lavet stort. Herhjemme hos mig selv er min egen prutte-tolerance heller ikke helt i top, men jeg betragter det alligevel som noget naturligt. Jeg synes dog også, at det er lidt træls og flovt at skulle stort, når man har en kæreste eller mine veninder på besøg! Mine drenge er vokset op med vores Bedstes rummelige holdning: ‘Det lugter af roser!’ Og hvis jeg brokker mig over ’lortelugten’ herhjemme, så bliver ’rose-kortet’ trukket som noget af det første.

To shit or not to shit

Men hvorfor overhovedet skrive om toiletbesøg? Er det ikke lige lovlig privat? Jo, det er det. Faktisk var det en af mine sønner og hans veninde, der foreslog det. Som de skrev i en (skide)sjov sms: ’Kan du ikke skrive om det at lave stort, når man lige er flyttet sammen med en ny kæreste og simpelthen ikke kan holde sig længere. Hvordan brydes tabuet? Og hvilke løsninger er der på det, da især kvinder ikke må ’skide’ foran mænd!’

To shit or not to shit

Hvorfor er det flovt og ufeminint at lave stort?

Og jeg synes faktisk, at det er et ret relevant tabu/emne. Jeg ved ikke hvordan mænd har det, men jeg ved fra mig selv og mange af mine veninder, at det at gå på toilettet med lyd og lugt føles både pinligt og ufeminint især overfor en ny mand/kæreste.

Jeg husker selv engang, hvor jeg havde en sød mand på besøg og ’skulle’. Jeg syntes, det var pinligt og utidigt. Så jeg gik i haven og besørgede under dække af, at hunden skulle ud!  Og egentlig er det jo underligt, at noget helt naturligt, skal opleves pinligt og skamfuldt.

Og når man googler det, som jeg lige har gjort, så starter det faktisk i barndommen, hvor ’lort’ ifølge bladet ’Vores børn’ er et af de første tabuer, børn møder. Først lærer vi dem at hylde den. Vi roser vores unger, når de lærer at gå på potte og lave stort og småt. Men lige pludseligt vender det – og toiletbesøg og bummelum bliver et tabu. Og tænker man over det, er ord, der er relateret til toiletbesøg, blevet bandeord: Lort, shit, skide osv.

Jeg skal lige skide, skat

Tænk, hvis det var lige naturligt at sige: ’jeg skal lige skide, skat’, som det er at sige ’jeg er tørstig’. Det er det bare ikke, og slet ikke når man som min søn og hans veninde beretter – er nye kærester eller lige flyttet sammen.

To shit or not to shit

Det er altså HELT naturligt at ‘skulle’

Jeg tænker, at det starter med, at vi anerkender, at det at komme af med noget er lige så vigtigt og naturligt, som at indtage noget. Og selvom en prut eller et stort toiletbesøg har sin særlige lugt – så ER det en del af menneskets naturlige lugt.

Men ærligt: Mennesker lugter ikke altid af roser og parfume. Skulle vi ikke lægge bummelum forskrækkelsen bag os og bare være åbne og ærlige om det. Så luft ud, læg en pakke tændstikker på badeværelset, hav en lille duftspray ved siden af toilettet eller lav et lille skilt, hvor der står: Det er helt normalt at bummelumme!

Og husk lige: Konger, dronninger, præsidenter og Brad Pitt skider også!

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

14 kommentarer

 • Anita Pjengaard

  24/05/2020 at 08:53

  Har sådan noget duft siddende på kanten af toilettet,barnebarnet på 3,5 år spurgte hvad det var og fik svaret: fordi det kan dufte dejligt i toilettet. Næste besøg af barnebarnet og hun skulle derud, hun stak hovedet helt ned i toilette g sagde: uuhh det lugter dejligt😄

  Svar
 • Henrik V Blunck

  21/05/2020 at 16:47

  Jeg har på det område altid været meget direkte, nok fordi vores mor var meget sippet på det område. Tryk avler modtryk, og jeg husker, at en tidligere god veninde engang sagde: “Man kender ikke hinanden før man kan slippe en vind i hinandens selskab”…
  Jeg indrømmer, at man holder inde med charmen i et nyt forhold, men samtidig har ex’er haft det rart med, at jeg har trukket på smilebåndet når den slags er sket, og ja, selv i akten. Der var det jo bare et tegn på nydelse, at hun gav helt slip. Da vi talte om det efterfølgende i anden forbindelse var det jo netop fordi hun på mange områder var kontrolfreak, at det var ekstra godt, hun KUNNE give slip. For det er jo også kunsten, at vi kender pli i pænere selskab, men samtidig kan slippe en vind i familiære omgivelser uden nogen rynker på ansigtet af det.
  Til tider erkender jeg, at jeg fortryder det, når en af drengene (15 og snart 17) slipper en ‘lidt for voksen vind’ – men man kan jo ikke være relativ, når først man har givet slip.
  Tak fordi du bryder et vigtigt tabu, og god weekend forude. 🙂

  Svar
 • Carsten Schwartz

  21/05/2020 at 09:00

  D’ da ikk’ så svært . . . De fleste af os har jo set “Matador” og billedet af Provst Mejer på Oluf Larsen’s lokum, så når tidens fylde indtræder her i huset siges der blot: “Jeg går lige ud og hilser på Provsten” 😉

  Svar
 • Ben

  21/05/2020 at 08:00

  I de cirkler jeg færdes i, er det ikke et problem… Måske vi blot er lidt mere bramfri og ugenerte?
  Jeg kommer til at tænke på en god veninde, der hvis hun fik sluppet en vind (i den ene eller anden ende) hurtigt tilføjede bemærkningen “sagde den lille prinsesse”. Selv de mest snerpede blev afvæbnet og måtte trække på smilebåndet…

  Svar
 • G.

  20/05/2020 at 22:07

  Prutte prutte ikke skide…En kollega slog en og flere prutter… på arbejdet i dag – den ene kollega sprang grinende væk- og jeg sagde lige midt i maden…da jeg sad og spiste. Prutte kollegaen blev rød i hovede -Vi grinede alle og lavede sjov/joke ud af det.
  Da den ene kollega var gået – kom prutte kollegaen hen til mig og sagde undskyld – men jeg får fortiden nogle piller – så kan jeg ikke gøre for- det sker. Jeg sagde til ham – det er helt fint – det var jo sket og et uheld – du kan ikke gøre for det. Så hvorfor ikke bare lave sjov…ud af det og joke lidt – der efter fik vi os en griner sammen.
  Prutten er glemt.
  Men jeg kender godt det med – når man har fået sig en ny kæreste så…
  Sådan burde det jo ikke være – det burde være helt naturligt.
  Det er nok fordi – at jeg har i gammel dage -arbejdet på et plejehjem – med prutter og lort og renset sår – at jeg ikke er så sart i dag.
  G.

  Svar
  • litten nielsen

   21/05/2020 at 09:23

   ja… de der ‘søde’ kolleger der liiige skal kommentere højt og meget bestemt ‘det gør man altså ikke på jobbet – det gør man derhjemme !’… sådan nogle har jeg mødt. Ubehagelige og unødvendigt. Og så er der situationer der står printet ind på lystavlen. Toilettet der er placeret med én dør, direkte ud til receptionen, hvor i sidder to personer, folk kommer og går. Eller denne – ny kæreste – og du skal.. der er ingen vej udenom. Tjah, det tar så lige en uge bagefter at få rettet mavesystemet op igen. Rædselsfuldt. En sjovere en af slagsen er denne her; på julebesøg med gaver til mandens betydningsfulde forretningsforbindelse. Til al held, er toilettet placeret langt væk fra stuen. Får placeret numsen – prutterut – og ser……. der ikke er noget toiletpapir…….. Så kommer det sjove: Måtte åbne døren og kalde på hjælp. Værre end værst og tænker stadig på den gang da værtinden måtte komme med den famøse toiletrulle. Piiinligt

   Svar
 • Jimmi Jørgensen

  20/05/2020 at 19:09

  Det kan ske det skidt kære Line. Du og alle andre er gode nok selvom det kan smutte,men heldigvis ikke smitte det trås det er noget lort. God Kristihimmel fartsdag til alle samt et ønske om en rigtig god aften sammen med jeres kære hvis i altså ikke er single som jeg, verden er sindsyg det har vi skulle tolket, men heldigvis er vi stadig nogen som kan finde ud af at give kærlighed til folket. Kh’r Jimmi.

  Svar
 • Pia Cathrin Rasmussen

  20/05/2020 at 13:36

  Interessant emne. Som barn led jeg meget af ‘kolik’, hvilket bestemt ikke var behageligt. Jeg kan huske mange episoder hvor jeg havde så ondt i ‘maven’, at jeg næsten ikke kunne være nogen steder. Senere har jeg så gået og undret mig over hvor det kom fra, for kolik er jo egentlig noget der er forbeholdt spædbørn, hvis man skal tro på ‘de andre’ og ‘dem der ved det hele’.
  Det er dog gået op for mig at jeg nok altid har lidt en anelse af diverse madallergier, for i dag kan jeg f.eks. ikke tåle løg uden at min mave går i hårknude og jeg svulmer op som en ballon. Efterhånden er jeg så også blevet klar over at det der kolik jeg mente jeg led af som barn slet ikke var kolik, men simpelthen bare for meget luft i systemet, som jeg absolut ikke turde slippe ud, fordi det gjorde man jo ikke. Jeg har også lært at spise så min mave ikke længere går i hårknude og det føles som om jeg er ved at eksplodere.
  Sjovt nok, så har min fader aldrig haft nogle nævneværdige problemer med at ‘fise’ i tide og utide, hvilket nok har påvirket både min og min broders opfattelse af hvordan det var at omgås. I dag har jeg ikke de store problemer med det hvis andre ‘kommer til at slå en prut’, for det er jo så hamrende naturligt som noget kan være. Det samme gælder toiletbesøg, men jeg foretrækker dog at man gør hvad man kan for ikke at efterlade en stank derude. Uanset hvor naturligt det er, så lugter det jo stadigvæk ikke af roser.

  Svar
 • Janet

  20/05/2020 at 13:01

  Nu er jeg en som har meget luft, og ikke altid med varsel, så hvis det sker med mennesker omkring siger jeg “ooops og smiler” og det gøre de andre også. Har googlet det engang med det svar at det er naturligt at passe luft op til tyve gange om dagen. Så ja det er naturligt og man må prøve at gøre det med humør og charme.

  Svar
   • Helene

    21/05/2020 at 03:01

    Lidt pinligt måske, men her siger vi allesammen at vi skal skide (to voksne og tre næsten voksne teenagere). Og der er dagligt én der råber, jeg har lige skidt, så det er på eget ansvar – hvis en anden trængende har banket på døren.
    Men når vi er ude, går vi kun på toilettet i absolut nødsituationer. Både fordi vi har problemer med andres toiletter, og fordi det er akavet at sidde og kamp skide, når man ved der står andre i kø og skal ind bagefter. Personligt er jeg udstyret med tændstikker og parfume, og kan godt finde på at undskylde overfor den næste, eller slet og ret lyve og sige, at der lugter forfærdeligt (i en tone som om jeg er uskyldig og der var en anden før mig).
    Men på hjemmefronten er der fuld åbenhed. Og faren og jeg, kan endda byde ind i hinandens toiletbesøg, hvis der er et ærinde på badeværelset, det er vi ligeglade med. Men ungerne låser døren, haha.

    Svar
 • Sanne Niegsch

  20/05/2020 at 11:45

  hej line
  Rigtig godt at få bragt frem 🙂
  Tror det afhænger af hvor man kommer fra, i mit barndomshjem (midtJylland), var det absolut ikke tabu, man tog dog hensyn hvis der var gæster , men ellers blev der sluppet en vind når behovet opstod. Da jeg så mødte min mand (Stor KBH) var det dog en helt anden kultur, i hans familie var det det ikke noget man tale om , og “stort set ikke gjorde”.
  I dag har vi et rimeligt forhold til dette emne men ingen skammer sig over at gå på torilette og aflever det med anden duft, (husker dog at åben vindu) vort barnebarn (3år)har et naturlig forhold, om end lidt for vulgært til mig , Farmor jeg skal lave lort, eller hov der slog jeg en skid. Hun er dog ved at få lært at man ikke prutter ved bordet 🙂
  Så jeg tror og håber næste generation undgår at få ondt i maven eller føle sig nødsaget til at gå i haven.
  Det er dog naturligt og noget vi alle har behov for at gøre, men har oplkevet noge på offentlig torieletter grinte og nedgjorde nogen der lave lyde eller kraftige dufte. Det er efter min mening absolut ikke i orden, og vil til enhver tid kommenter en sådan opførsel.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   20/05/2020 at 13:09

   Hej Sanne

   Tak for et dejligt svar – jeg kunne lade være med at trække på smilebåndet ved billedet af farmor og barnebarnet..

   God fridag imorgen.

   KH
   Line

   Svar
  • Pia

   21/05/2020 at 22:38

   Selvom det er en ganske naturlig ting at bummelum, så er det nok de få, der bare lader det komme/trykker til, når vi sidder der… lydene kan være pinlige, og man ved jo heller ikke om der kommer lyde eller hvornår de kommer 🥴 😀 Lugten kan man vel kamuflere med en duftfrisker, hvis sådan en er tilstede… men det er også det der med, at hvis toiletbesøget tager for lang tid, ja, så ved omverden, hvad tiden er gået med 😀 Hvis ikke jeg får det klaret en gang om dagen (morgen), så er maven gal resten af dagen 😒… Det er nu dejligst, når man er i trygge omgivelser… så er maven glad…for det meste. Jeg synes nu en prut/skid er ulækker…bortset fra mine egne 😂 En gang til træning, hvor vi skulle lave get ups med medicinbold, røg der en prut af sted… alle kunne høre den, og det var til stor morskab. Jeg valgte bare at sige “det kan jo smutte” og grinede med… jeg kunne jo ikke gøre for det 🤪

   Svar

Skriv et svar