Husker du at passe på undervognen

Husker du at passe godt på undervognen?

Hvornår har du sidst tjekket, om alt er, som det skal være dernede i underlivet? Altså, husker du at passe godt på undervognen?

Jeg har netop skrevet et indlæg til sitet Kvinders Helse. Ikke noget jeg får penge for, men en sag, jeg gerne vil støtte. Det handler om noget, vi stadig ikke taler så meget om: Kræft i underlivet. Og budskabet er, at vi skal passe godt på vores underliv hele livet. Ja faktisk burde vi passe det ligeså godt, som vi passer vores tænder.

Kvindershelse.dk sætter lige nu fokus netop på kvinders underliv. Af en eller anden grund, er underlivet ikke noget, vi taler ret meget om. Menstruation, udflåd, kløe, svamp eller pletblødning – det er bare ikke ting, vi lige vender over espressoen på cafeen – som vi vender dating eller dumme chefer.

Måske fordi det er lidt for privat – og samtidig usexet. For den del af kvinden skal ligesom bare fungere og være attraktiv og pletfri. Ellers er vi ikke rigtige kvinder, fornemmer man. Det, ved vi godt, er noget vås – alligevel har vi bare nogle tabuer omkring sygdomme ”dernede”. Det får mænd jo også, men det er heller ikke noget, mange taler åbent om.

I kan læse hele artiklen ved at klikke på linket længere nede, men lad mig bare afsløre noget af indholdet her: Jeg har selv været skrækslagen for sygdomme i underlivet, lige siden jeg var barn. Min mor havde en bekendt, der døde af kræft i underlivet meget ung. Hun efterlod sig mand, barn og et sæt ulykkelige forældre, jeg glemmer aldrig deres sorg.

Jeg har også selv haft celleforandringer – altså forstadier til livmoderhalskræft – og er blevet behandlet og opereret flere gange. Heldigvis var jeg med i screeningsprogrammer fra en tidlig alder, fordi jeg boede i Sverige, som tilbød det fra man fyldte 25. Det fortsatte jeg med i Danmark og er så taknemmelig.

Alle kvinder i Danmark får i dag et screeningstilbud fra de er 22. Dvs., at man får tilbudt et undervogntjek, der kan afsløre eventuelle sygdomme eller forstadier til det. Det skal man tage imod – ligesom man bør sørge for, at ens døtre tager imod det. Og der findes jo også HPV vaccine til både piger og drenge – hvis man tør. Alt det her til trods dør en kvinde hver 3.dag bare af livmoderhalskræft ifølge statistik fra Kræftens bekæmpelse.

Så mine damer – op på briksen og pas Jeres underliv, som I passer Jeres tænder.

Og klik ind og læs meget mere på kvindershelse.dk

http://www.kvindershelse.dk/helbred/line-baun-danielsen-pas-dit-underliv-som-du-passer-dine-taender

Og del gerne dine oplevelser og tanker om emnet med os andre.

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

En kommentar

  • Catarina

    07/01/2017 at 12:16

    Uha, jeg er mega meget opmærksom på om alt er som det skal være og har netop her i efteråret været til et 50000 km (50 års eftersyn) eftersyn, men ALT. Jeg går gerne til alle de screeningstilbud og diverse undersøgelser jeg får tilbudt gratis, for ikke at have der hvor det evt. er for sent. 🙂 Men dejligt du bringer det på banen, for der er mange som ikke får det gjort og det er faktisk lidt skræmende.

    Svar

Skriv et svar