Tak Margrethe og pøj pøj Frederik

Tak Margrethe og pøj pøj Frederik!

I dag den 14.januar 2024 er en historisk dag. Dronning Margrethe den 2. abdicerer og Kong Frederik den 10. bliver udråbt på Christiansborg Slotsplads. En fantastisk monark siden 1972 takker af, og vi siger goddag til kong Frederik på 55 år som et godt indspark i aldersdebatten. Tak Margrethe og pøj pøj Frederik!

 Første kongelige tv-minde

Jeg er kæmpe royalist, og jeg har NYDT, at jeg i min TV-karriere fik muligheden for at være med til nogle af de allerstørste kongelige begivenheder både på DR og TV2. Jeg er opvokset i en familie, hvor vi trofast fulgte kongefamilien i ugebladene og på TV, når runde dage, bryllupper og begravelser rullede over skærmen. Som mindre elskede jeg at se de små prinser i ugebladene, og min kusine og jeg var jævnt uenige om, hvem der var sødest: Frederik eller Joachim!

Dronningens sidste nytårstale. Foto: Kongehusets InstagramDronning Margrethes kroning i 1972 er mit allerførste kongelige tv-minde. Jeg var 10 år og sad klistret til det sort/hvide fjernsyn med min moster og mormor og så tronfølgeren iført sort sørgeslør udråbes til Dronning fra balkonen på Christiansborg. Både min mormor og moster græd. Jeg bliver stadig rørt, når jeg ser billederne i dag. For der på balkonen stod en kun 31-årig småbarnsmor og datter i sorg og talte til folket rolig og fattet.

Det kan ikke have været let – selvom Dronningen i mange interviews har sagt, at hun var forberedt på det. Og at folkets enorme støtte og opbakning hjalp.

Mesterlig mesterlære

Dronningen er på alle måder vokset med sin opgave gennem 50 år. Du kan ikke uddanne dig til jobbet som dronning eller konge. Det er learning by doing. Det er mesterlære i ordets bedste forstand – og tilmed livslang lære.

Tak Margrethe pøj pøj Frederik

Sølvbryllup med udslået hår i 1992. Foto: Steen Wreem

Dronning Margrethe en er med årene blevet en mester i sit fag. Hun favner bredt intellektuelt, kunstnerisk/kulturelt og menneskeligt. Fra tidligere at være lidt ’stiv’ og ’fornem’, er hun de seneste årtier blevet ’mildere’, mere rund og folkelig. Jeg synes faktisk, at hun er komme i øjenhøjde med os danskere – og derfor ramte hendes sidste ord i nytårstalen lige i solar plexus: ’Gud bevare jer alle sammen’ .

Ligesom dengang i 1992, da hun med udslået hår og morgenkåbe vinkede ud af vinduet på Fredensborg til sit sølvbryllup med Prins Henrik. Eller da mor Magrethe stod og vinkede stolt til sin søn fra balkonen på Amalienborg under Royal Run i 2019. Det var en mor, et menneske og ikke bare en Dronning. Og synes jeg i dag et stort forbillede.

Jeg gjorde mig umage

Op til Dronningens 50 års jubilæum i 2022 blev vi som nu overøst med alverdens programmer om Dronningen. I et af dem kunne danskerne stille spørgsmål til hende ansigt til ansigt. Et af dem lød: ’Hvordan vil De gerne huskes?’ Dronningen kunne have givet tusind svar. Men hun valgte det ydmyge: ’At jeg gjorde mig UMAGE!’

Tak Margrethe pøj pøj Frederik

Kongefamilien samlet til Prins Christians 18-års dag. Foto Kongehuset, Keld Navntoft

Det tror jeg, vi ALLE synes, hun har gjort. ’At gøre sig umage’ er at gøre det bedste, vi kan. At vi er omhyggelige. At vi forbereder os. Det betyder ikke, at vi skal efterstræbe det perfekte. Men at vi gør ting  med omhu og dermed hæver os over middelmådigheden.

Når Dronningen overlader tronen til sin søn i dag – skal han udfylde nogle enorme kongelige sko! Men hvis Kong Frederik gør sig umage, som sin mor, så kan han ikke gøre mere.

Forbilledeligt kongepar

Mens kroningen sker, holder jeg foredrag om 50+ generationens muligheder  for en erhvervsklub i hovedstaden. Kong Frederik bliver nu landechef i en moden alder af 55 år. Jeg synes, det er et godt signal i en verden, hvor 50 plus oftere er et minus end et plus. Jeg tror, at Kong Frederik og Dronning Mary bliver foregangsbilleder på mange parametre. Alder er det ene. Sammenhold, kontinuitet og familieskab et andet.

Tak Margrethe pøj pøj Frederik

Kronprinsessen bliver en fremragende dronning

Og jeg tor, at mange, som jeg skrev i et blogindlæg for et par år siden , synes, at Kronprinsen med tiden har smidt usikkerheden og udviklet sig til lidt af en rockstar. Et ikon. Et forbillede for andre mænd. Ja, jeg vil gå så langt at kalde ham en drømmemand. Frede har det hele: Han er en flot fyr. Veltrænet. Lidt sexet grå i tindingerne. Han har humor og glimt i øjet. Han er afslappet og velklædt – ikke for fin og ophøjet. Bare casual cool. Han virker følsom, empatisk og lidt genert på den der søde og drengede måde. Og så kan han balancere på den knivsæg, der hedder kongelig på den ene side og folkelig på den anden. Jeg elskede hans tale til Prins Christians 18-års dag – og hans middag med en grønlandsk familie, hvor han sad bænket med familien og snakkede indlevende og interesseret med familiens børn om deres fremtid og drømme. OG Så har han en vidunderlig kone!

Vi kunne godt have undværet kronprinsens tur til Madrid og den formodede overnatning hos en spansk/mexikansk realitystar. Det var ikke smart. Men hvis Mary kan tilgive – kan vi vel også.

Pøj pøj Kong Frederik og Dronning Mary. Og TAK Dronning Margrethe.

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

Skriv et svar