Undskyld Monica!

Jeg vil gerne sige: Undskyld Monica!

Husker I hende? Den kønne, mørkhårede, unge kvinde, der arbejdede som praktikant i Det Hvide Hus. Hende, hvis møde med den daværende præsident Bill Clinton i et kopirum ændrede hendes liv. I år er det 20 år siden affæren for alvor rullede i medierne. Og jeg vil gerne sige: Undskyld Monica!

Undskyld Monica!

Den var lidt støvet – men jeg har den stadig ! Bogen om Monica Lewinsky-sagen

Yes, det er Monica Lewinsky, jeg skriver om og den berømte affære, der endte med en rigsretssag, hvor præsidenten leverede den berømte sætning: ”I did not have sexual relations with that woman”. Det viste sig siden at være løgn – men som vi ved i dag blev Clinton tilgivet og frikendt af både konen og kongressen. Mens 22-årige Monica Lewinsky måtte gå under jorden og leve med bodyguards, fordi hun blev udsat for chikane og blev forfulgt af paparazzi. Tænk hvis det havde din eller min datter!

Jeg blev mindet om ’Monicagate’ i en klumme i Politiken fornylig. Her opfordrede journalisten Camilla Stockmann til, at vi bliver VED med at tale om Lewinskysagen. Jeg studsede lidt og tænkte, hvorfor – det er jo over 20 år siden. Men det er de mange andre #metoo sager jo sådan set også .

Under overskriften ’Fra slut-shaming til #metoo’ skriver Camilla Stockmann med henvisning til #metoo, at der jo var et  helt skævt magtforhold mellem præsidenten og praktikanten. Og hun efterlod mig og formentlig også andre med spørgsmålet: Hvordan var det mon gået, hvis Monica Lewinsky og præsident Clinton havde haft en sex-affære i dag? Var han gået fri? Og ville hun stadig have stået tilbage med et smadret liv og rygte? Og en kæmpe advokat regning?

Jeg fik helt ondt i maven – for jeg var ikke selv ret sød ved Monica. Og det er derfor, jeg gerne vil sige: Undskyld! Jeg jagtede hende engang for længe siden til et interview til mit talkshow ’Mors Hammer’ og til programmet ’Dags Dato’ på TV2. Jeg husker det, som var det i går.

Undskyld Monica!

Billeder fra bogen ‘Ærlig Talt’

En kollega og jeg var ekspres, ekspres taget til Oslo, hvor den norske udgave af hendes bog ’Ærlig talt’ skulle lanceres. Det var hendes version af sagen med præsident Clinton. Bogen udkom aldrig på dansk. Jeg husker ikke helt hvorfor. Men formentlig fordi bogen og sagen var en tand for kulørt til de danske forlag, da den udkom i 1999. Og samtidig havde Clinton en helt særlig status her hos os: Vi beundrede ham – og ’nå ja, enhver idiot kunne forstå, at han havde knaldet udenom med den kone’ lød ligesom devisen.

Min kollega og jeg havde ingen aftale med Monica Lewinsky. Vi vidste kun, hvor hun skulle signere sine bøger i Oslo. Vi fandt hende og hendes følge i en boghandel i et storcenter. Hun var sammen med sin mor, bror, stedfar og forfatteren til bogen Andrew Morton, der var mest kendt for sin bog om Prinsesse Diana.

Monica Lewinsky virkede både sky og utilpas ved situationen. Der var flere journalister og fotografer i butikken, end der var kunder til bogen. Og det var helt umuligt at komme på tomandshånd med den unge kvinde, som hele tiden var mandsopdækket. Men jeg fik i stedet smigret mig ind hos forfatteren, og han lovede os et interview med Monica Lewinsky senere på dagen et stort fint hotel i byen, hvor hun også skulle give interview til svensk og norsk TV. Han skulle bare se vores spørgsmål – og som han senere konstaterede: ’I like your questions!’

Undskyld Monica!

Fra min egen bog, hvor jeg skriver om mødet med Monica Lewinsky!

Jeg har tit haft dårlig samvittighed overfor hende. Dels fordi jeg selv hørte til dem, der ’shamede’ hende. Hun kunne jo bare lade være med at kaste sig ud i en tåbelig affære med præsidenten. Men i dag tænker jeg alligevel: Kunne hun det? Ikke at han ville slå hende eller forulempe hende? Men var en 22-årig kvinde i stand til at gennemskue konsekvenserne af en affære med USA’s mægtigste mand? Det tror jeg sgu ikke, hvis jeg skal være ærlig.

Hvorfor har jeg så dårlig samvittighed? Jo, fordi præmissen for vores interview var, at hun selv var ude om det og burde have været klogere! At hun jagtede penge og berømmelse. Der var især et spørgsmål, som gjorde hende vred. Det var, da jeg spurgte: ”Hvordan opfattede du selv den situation, at her sad verdens mægtigste mand og traf store politiske beslutninger, med dig siddende under skrivebordet?” Hun svarede: ”Det var ikke sådan det foregik, og jeg bryder mig ikke om den udlægning.”

Interviewet sluttede kort efter – og hun aflyste alle andre interviews med den norske og svenske presse. Vi blev bedt om at klippe spørgsmålet ud. Og det gjorde vi. I dag ville jeg stadig havde interviewet hende kritisk – men ikke dømmende.

Det store spørgsmål er: Ville sagen om Monica og Bill Clinton have fået et andet udfald i dag med #Metoo ?

Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at hendes liv og økonomi dengang blev lagt i ruiner. Og Bill Clinton er flere gange indenfor den sidste måned blevet spurgt indtil Monica Lewinsky bla. på CNN. Her har han forklaret, at han aldrig har sagt personligt undskyld til hende – kun offentligt. Måske var det på tide!

Googler man Monica Lewinsky, så arbejder hun i dag som skribent og aktivist for kvinder, der har oplevet slutshaming, som hun selv.

Hvad tænker I?

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

10 kommentarer

 • Henrik

  03/11/2018 at 11:22

  Vi tager alle fejl. Det er et livsvilkår i det at være menneske. Så på den måde er det jo godt at blive bevidst om egne fejl – bedre sent end aldrig. Og sige undskyld.

  I forhold til din personlige bodsgang, synes jeg måske, at det er endnu mere interessant at se på, hvad kravet til journalistisk vinkling helt generelt har trukket sig af spor gennem tiden. I de mennesker, der er blevet ramt af en mere eller mindre tilfældig journalistisk vinkling. Lur mig, om ikke Monica – uanset hvor højt profileret hun end måtte være – i den sammenhæng kun udgør en meget lille brøkdel af mere eller mindre fiktive (men dramatiske) vinklinger, der er fostret i journalistens eller redaktionens hoved og som efterlader offeret for vinklen sagesløs.

  Svar
 • Babirye

  03/11/2018 at 09:43

  Thanks Line. Many times we are quick to judge. A young girl of 22 is too young to – at skulle kunne gennemskue – his lies. And yes, the whole world judged her. This whole episode ruined her life, her future. How many people have done worse and got away with it? It was not fair that this young lady got the blame. At 22 many young people make wrong decisions. Monica needed guidance, support and sympathy. She never got it. My prayer is that she can move on. Thanks so much for waking up and making a very intelligent and unique decision. Have you considered reaching out to Monica herself. I’m sure she will be happy. It will help her feel better. And it is not too late. I know she might have accused herself a number of times – How could I not see – – How could I believe him – – How could I be so stupid – – She needs to hear some encouragement. This was a man 27 years her senior. A leader. She believed him. Her life will never be the same, still haunted by what happened years ago. His life has not been as affected as hers. Thanks Line. Have a blessed weekend.

  Svar
 • Mark

  03/11/2018 at 04:10

  Men, hvorfor denne umyndiggørelse af en selvstændig, voksen kvinde? Gang på gang skal mænd høre på at de nærmest ikke kan styre deres “perverse lyster”, alt imens virkeligheden afspejler en mere manipulerende og gennemtænkt handling fra kvindernes side.
  Kunne det tænkes at den 22-årige unge kvinde indledte et forhold til USAs daværende præsident, velvidende af denne var i et meget offentlig ægteskab, men at hun var ligeglad – for nu ville hun have et stykke af kagen? Kan denne unge pige have snoet præsidenten om sin lillefinger? Forført og manipuleret en gift mand til at føle en længsel efter et lille stykke fortabt ungdom?
  Svaret er efter min overbevisning; ja. Sådan kan den almindelige dansker/amerikaners oplevelse ved en affære, helt klart være. Det er nu ikke altid bare “de dumme mænds skyld”. Hun har trods alt fået et liv i rampelyset efterfølgende – hvilket hun givetvis har ønsket?
  Men hvad ved jeg? Jeg er blot den unge mand der nemt er blevet forført og dermed har været forblændet for kvinders manipulerende flirteri, gang på gang. Dumme naive Mark. Men jeg for ingen undskyldninger ..
  Er det kun grundet #MeToo og politisk korrekthed anno 2018?

  Igen vil jeg derfor spørge dig, Lene, hvorfor denne umyndiggørelse?

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   03/11/2018 at 09:49

   Kære Mark.

   Jeg forstår ikke hvad du mener med Umyndiggørelse ? Jeg siger undskyld -det er bel ikke at umyndiggøre?

   Mvh Line

   Svar
 • Henrik V Blunck

  01/11/2018 at 00:39

  Jeg kunne godt tænke mig, at flere af dine journalistkolleger havde samme integritet som du har. Det er så positivt, når vi selv bruger den dårlige samvittighed til læring, og selvom vi ikke nødvendigvis kan komme igennem til personen – i dit tilfælde Monica Lewinsky – så er der ingen tvivl om, at du på karmakontoen har sat points ind. For den energi vi udsender er også den vi får igen.
  Jeg forstår godt dit ønske om at kunne ‘right the wrong’, men selv hvis ikke det lykkes personligt, så har du i min bog vist en unik kvalitet som gør, at du er i en klasse for sig.
  Du har helt sikkert ret i, at man i dag ville se helt anderledes på sagen – efter MeToo. Dog tror jeg også man kan sige både han – og Hillary – var blandt de første til at betale prisen, for det overskyggede Clinton-familien i alle henseender i mange år efter løgnen om ‘I did not have sexual relations with this woman’…
  Personligt har jeg aldrig draget en parallel til filmen Pretty Woman, for i scenen hvor millionæren siger: “I never treated you like a prostitute” svarer hun: “Well, you just did!” Den scene står så lysende klart for mig som en af de klareste når emnet prostitution kommer på banen.
  Tak for endnu et godt indlæg – og god weekend forude. 🙂

  Svar
 • Betina Sandsdal

  31/10/2018 at 12:37

  Jeg er enig i, at en undskyldning er på sin plads og at der er en skævvridning af synet på mænds og kvinders ‘ansvar’. Dog ville undskyldningen have større effekt, for Monica, hvis du skrev direkte til hende selv.. Ikke at vi andre ikke kan bruge dette wake-up call. Det kan vi absolut. Når det er sagt, synes jeg, at #meetoo er løbet helt af sporet. Der er snart ikke grænser for, hvad vi krænkes over. Slap nu af💜 Vi kan alle blive bedre til, at være mere rummelige og mindre dømmende.
  God dag☺

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   03/11/2018 at 09:50

   Hej Betina.

   Der er flere der foreslå ligesom dig. Måske jeg skulle finde hende her i cyberspace.

   God lørdag.

   Svar
 • Lotte

  30/10/2018 at 16:28

  Jeg har altid set Monica som et offer. Uanset om hun var presset eller ej, så havde en ung pige ikke fortjent at blive udsat for sådan en behandling.
  Ja selvfølgelig vidste hun han var gift og nej jeg synes, man skal holde sig fra andres partnere. Men i sidste ende så var det ham der bedrog sin partner. Ikke at det gør ham til en dårligere præsident.
  Jeg synes Monica er mega sej og jeg har enormt ondt af hende fordi hendes liv blive ved at blive defineret af noget hin gjorde da hun var 22. Pyha jeg ville nødigt konfronteres med mine 22 årige handlinger

  Svar

Skriv et svar