Tag dog ansvar for dit skrald!

Tag dog ansvar for dit skrald!

Hver morgen går jeg og rydder op efter andre på min morgentur med hunden. Jeg har samlet alt op fra cigaretpakker, -skod, øldåser, plastikkrus, brugte tamponer, lightere, bagerposer, madbakker og -papir fra den lokale Brugsen og slagter. Og jeg hidser mig op og tænker: Tag dog ansvar for DIT skrald!

Vi drukner i affald

Et udpluk af denne morgens skrald på en lille tur på 800 m

Hver dag ligger der nemlig nyt skrald på vores lufterute. Så nogen må føle, at det er helt ok, at de smider deres ’lort’ og lader andre samle det op.

Vi bor tæt på to skoler – en folkeskole med 1000 elever og et gymnasium. Og det er ret tydeligt, at skraldet hober sig ekstra op, når vi kommer til fredag og fredagsfesterne. Så det er jo nærliggende at sige, det er de unges skyld. Men de er nok ikke de eneste syndere.

Da mine drenge var små, boede der en gut herhjemme, der hed ’ikke-mig’. Og ham der ’ikke-mig’ bor efter alt at dømme allevegne. For når man (som Puk Elgaard gjorde forleden på TV 2)spørger folk på gaden, om de smider affald, så siger alle jo: NEJ, ikke mig! Andet afsnit i programserien ‘En tikkende plastikbombe’ kommer i øvrigt i aften – og hele Danmark burde være tvangsindlagt til at se det.

 Verden drukner i affald

Fra min og min søns rejse til Sierra Leone i 2018

Verden er ved at drukne i plastik- og andet affald. Og nej, det er ikke kun fjerne steder, at mennesker opfører sig som ’svin’. Der er ikke meget forskel på København visse steder mandag morgen efter weekenden og Sierra Leone! Forskellen er bare, at vi er oplyste og burde vide MEGET bedre end at smide skadeligt affald allevegne.

For det er jo, hvad det er: Skadeligt. Det tager f.eks. 40 år at nedbryde en plastikflaske eller kop i naturen. Og når den er nedbrudt, så ender den et andet sted i fødekæden – måske som mikroplastik i maven på en fisk, en ko eller gris på marken. Så lad os lige komme ind i kampen og gøre noget!

Jeg skriver ikke dette indlæg for at pege fingre. Jeg gør det for at opfordre ALLE til at tage ANSVAR.

Det gør vi bl.a. ved:

-At vi selv går forrest og smider affald i skraldespandene og ikke på gaden og i naturen.

-At vi køber madvarer uden plastik indpakning, når vi kan.

-At vi indskærper overfor vores børn og unge, at man ikke smider affald på gaden og i naturen.

-At virksomheder/kommuner kræver, at deres ansatte rydder op efter sig og ikke efterlader skrald på gaden

-At vi råber op, når vi ser nogen smider ispapir eller cigaretskod på gaden og beder dem samle det op.

-At vi ’nudger’ de steder, hvor vi kan.

En tikkende plastik bombe

Se andet afsnit af ‘En tikkende plastik bombe’ iaften på TV2

Vi havde på et tidspunkt en større udfordring herhjemme med tændt lys og ulåste døre. Min underbo var godt træt af det – og lige gyldigt hvor meget jeg skældte og smældte på min unger, lige lidt hjalp de. Jeg måtte til sidst sætte sedler op på strategiske steder, hvor der stod:

DØD OVER ULÅSTE DØRE ! Og DØD OVER TÆNDT LYS!

Det kalder man ‘nudging’, og det bedste var, at det virkede.

Mange lande har i dag bødestraf, hvis man smider affald på gaden og i naturen. Det burde vi også have. Og så burde der også være et plastfrit valg, når vi handler:

Hvorfor skal der f.eks. være plastisk om en agurk eller en aubergine? Den har jo skræl på i forvejen?

Så ind i kampen mod affald og plastik med os alle. Tag dog ansvar for dit skrald! Det handler om jordens fremtid.

Tag dog ansvar for dit skrald!

Sierra Leone 2018 – uvidenhed og mangel på renovation

tag dog ansvar for sit skrald!

Mandag morgen kl.7.15 på Esplanaden i København

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

9 kommentarer

 • Karin Lindhardt

  10/10/2019 at 10:26

  Tak Line, for dine vedkommende indslag.
  Jeg har altid været konfliktsky og helst ikke været den der gør folk opmærksomme på at de skal smide deres affald i skraldespanden, men i dag sad jeg v. siden af en ung mand, der “tabte” sit cigaretskod. Jeg ventede til toget kom (han skulle lige have en chance for at opdage sin fejl) og sagde til ham at der faktisk var en skraldespand lige bag ved ham, hvor han kunne smide sit skod i. Han blev vred og råbte, men et par andre gav mig – højlydt – ret i min udtalelse og så klappede han i.
  Jeg er over 50 og – fra nu af – råber jeg op!

  Svar
 • G.

  26/09/2019 at 21:29

  Vi må ikke glemme
  At fugle som skader og måger + ræve er sulten – fugle og ræve er dygtige til at tømme en offentlig skralde spand – meget tidligt om morgen.
  Smider måger og skader skrald op – smider det rundt omkring.
  Fuglene og rævene er lige så slemme som mennesker – til at smide affald rundt.
  Derfor burde der være andre og specielle skraldespande. Da dyrene kan åbne lågerne eller kravle næste helt ned i skralde spanden og basker med vingerne på en bestemt måde – så de kan komme op igen – utroligt – fuglene bliver mere og mere snu – til at finde en måde at få affald op på.
  Efterårs hilsen G.

  Svar
 • Sanne Niegsch

  20/09/2019 at 09:06

  Du har fuldstændig ret, men det er også vigtigt at man fra Kommunens side sørger for at der er opsat affaldsspande nok, på et af dine billeder er det tydeligt at det er spanden der er overfyldt.

  1: nok steder hvor man kan aflever affald
  2: lær børn at rydde op efter sig i naturen (med spejderne havde vi feks strandrensning)
  3: som voksen vi det gode eksempel
  4: gør opmærksom hvis nogen smider skrald 🙂

  Tilsammen gør vi en forskel

  Svar
 • Sanne

  19/09/2019 at 10:03

  Kunne ikke være mere enig. Jeg bliver allermest forarget over hundelorteposer, som bliver smidt alle vegne. Hvorfor er det folk står og helligt samler lorten op, for at smide den på jorden 50 meter længere henne? Det giver på ingen måde mening! 😐

  Svar
 • Alexander Amargós Petersen

  18/09/2019 at 22:46

  Jeg har efterhånden brugt en del år på at rydde op i skov og miljø. Jeg ved at det er en misfornøjelse at rydde op efter andre ,men stadig en kæmpe glæde at se hvilke ændringer det giver og vel vidende at der hvor jeg fjernede et stykke plastik på størrelse med et sengelagn i skovbunden, kan der nu bare vokser blomster. Jeg ved godt at man bliver beskidt af at samle skrald,men det kan jo vaskes væk. Jeg har ofte tilbragt hele søndage i skoven med poser som jeg har fyldt op med affald eller pantflasker, og den største glæde er den miljø rigtige tanke. At denne handling jeg foretager hjælper vores miljø og jeg gør det ganske frivilligt og glæden ved det er langt større end nogen gage. Det er jo ikke svært at rydde op, det er bare for svært at finde ud af at gøre det . Det burde det næsten være et landekrav om at tage alle overflydige plastikposer og bruge til at samle affald i sit lokalområde. Små handlinger kan gøre store ændringer.

  Svar
 • Karina

  18/09/2019 at 16:31

  Sikke en overraskelse. Prøv nu tænk på hvordan i servicerer jeres børn i hoved og røv. De tro måske der er nisser som på magisk vis vasker og folder deres tøj og lægger de klædeskab. Og støvsugeren tænder sig selv og rydder op. De beskidte tallerkner vasker sig selv op. Bedre endnu vi hyrer da bare en au pair som muger jeres lort ud. Så hvis skyld er det lige?

  Svar
  • Dorthe

   19/09/2019 at 08:33

   Tak Line – igen for at tage bladet fra munden og sætte tanker igang! 😊 Helt enig! ALLE kan gøre noget og alle er ansvarlige! Heldigvis fornemmer jeg at vores helt unge børn bliver mere opmærksomme end ældre. Mine piger på 12 og 14 har en bevidsthed jeg ikke hører hos ældre! Eksempelvis kommenterer de hvis lyset er tændt uden grund 😇 Men vi skal alle ind i kampen 💪🏻 Mange bække små gør en stor Å!
   Pas på vores 🌎❤️

   Svar
 • Pia Cathrin Rasmussen

  18/09/2019 at 13:49

  Det er uhyggeligt hvor ligeglade mange mennesker er med hvor de ‘afleverer’ deres skrald.

  Forleden så jeg f.eks. en man smide noget plastik og en serviet ud af bilvinduet ved et rødt lys. Hvad er det for en mentalitet? Den der attitude med at det tager andre sig nok af, den er ved at være lidt trættende.

  For nogle år tilbage boede jeg i København og købte ind på cykel. Så, en dag hvor jeg lige skulle købe lidt ind, havde jeg sat cyklen udenfor forretningen, og da jeg kommer ud med mine varer, vandrer en ung fyr forbi med en plastikkop med kaffe i. Da han skrider forbi min cykel, dumper han kaffekoppen med kaffe i min cykelkurv og vader videre som om intet var hændt.

  Godt gal i skralden tog jeg plastikkruset op af kurven og kylede det efter ham. Det ramte ham også og han vendte sig surt om og snerrede hvad jeg bildte mig ind. Jeg sagde at han fandme ikke skulle bruge min cykelkurv som affaldsspand, det er ikke mit job at rydde op efter ham. Så stod han gudhjælpemig der og sagde, jamen der er ikke nogen skraldespand i nærheden. Han stod på daværende tidspunkt lige ved siden af en, hvilket jeg påpegede. Så stod han og gloede lidt, hvorpå han vendte om og gik videre … vel og mærke uden at samle koppen op og smide den ud.
  Jeg vil indrømme at jeg heller ikke gjorde det. Jeg var godt tosset og absolut ikke villig til at rydde op efter det kvaj.

  Jeg fatter ikke at det kan være så svært, men har man ikke lært det hjemmefra, så er det måske svært at forstå at der ikke render en rundt og rydder op efter en? Eller hvordan er det lige?

  Svar

Skriv et svar