Jeg har heldigvis aldrig oplevet sexchikane

Jeg har heldigvis aldrig oplevet sexchikane!

Jeg hører til blandt de ’gamle rotter’ i mediebranchen. Den har været mit levebrød, siden jeg som 27-årig startede på TV2 Sporten. Jeg har heldigvis aldrig oplevet sexchikane! Jeg har nok snarere spillet mit ’kvindekort’ bevidst af og til. Men selvfølgelig støtter jeg Sofie Lindes modige kønskamp!

Mere end 1600 kvinder i min branche har skrevet under på støttebrevet, og jeg er en af dem. Simpelthen fordi vi skal sexisme til livs, der hvor den stadig stikker sit gustne ansigt frem. Vi har krav på sunde arbejdspladser, hvor mænd og kvinder er ligeværdige, og hvor lummerhed og skæve magtforhold ikke bestemmer over vores muligheder eller vores ret til at være kvinder på arbejdsmarkedet.

Lille skat og kælling

 Jeg har selv arbejdet på mange redaktioner med overvejende mænd. Og jeg har for det meste elsket det. Ja, jeg er blevet kaldt ’lille skat’, ’kælling’ og andre ord, man normalt ikke bruger på en arbejdsplads. Men jeg har aldrig opfattet dem som krænkende . Simpelthen fordi de er faldet i en kontekst, hvor deadline har hængt over hovedet, og bølgerne er gået højt på redaktionerne eller i kontrolrummet. Og meget af det blev lagt i graven på efterkritikken.

Jeg har heldigvis aldrig oplevet sexchikane!

Politiken i fredags

Jeg har fået komplimenter og er blevet kaldt ’smukke’, og ’hvor ser du godt ud’. Og jeg har selv både flirtet og kommenteret på både mandlige og kvindelige kollegers udseende og dermed gjort mig skyldig i at krænke. Men jeg har betragtet det som komplimenter og ikke sexisme. Måske har jeg tålt mere, fordi jeg er opvokset på en ishockeybane, hvor tonen var kontant og lige ud af posen. Og vores mandlige trænere fra tid til anden klædte om med os.

Jeg er også blevet sendt ud i verden på opgaver, fordi det var en fordel at være kvinde – og nej, det har jeg heller ikke følt mig krænket af eller misfornøjet over. Jeg har spillet på min kvindelighed og åbnet døre med mit køn. Sådan var kulturen og tiden dengang måske bare en anden. Og det accepterede man.

Det gør mediebranchens unge stærke kvinder så ikke. Og godt for det. For ingen skal gå på arbejde og frygte  kollegaers eller chefers lumre kommentarer eller konsekvensen af at sige nej.

Ja til ligeværdighed

Selvfølgelig skal ingen mand eller mandlig chef udnytte sin magt til at true eller kræve seksuelle ydelser af en ung kvindelig vært, som det var tilfældet med Sofie Linde. Eller rage en kvindelig journalist på brystet til en julefrokost. Sende lumre beskedder eller tage en på bagdelen. Sådan som det blev beskrevet i Politiken i fredags. Det er over grænsen og har intet med flirt at gøre.

Denne kamp handler dog om meget mere end nej til sexchikane, sexisme og mænd med pikken udenfor bukserne. Den handler om at sige et rungende NEJ til forskelsbehandling og et ligeså højlydt JA til ligeværdighed, ligeløn og lige muligheder, som Sofie Linde så fint har sagt.

Det er i alles interesse, at vi får luget ud i den sexistiske kultur på alle arbejdspladser i Danmark, hvor den findes. Og noget tyder på, at det halter mange andre steder end i mediebranchen.

Kvindekampen lever endnu…

Hvad mener du?

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

5 kommentarer

 • Per Overgaard Pedersen

  23/10/2020 at 04:38

  Dejligt at få lidt nuancer på at for overophedet debat. Selv min 18-årige søn har nu fået nok af forsmåede uge kvinders klyngeri, som ikke fik sagt fra. Synes det ved at udvikle sig i en retning, hvor man som mandlig leder ikke tør deltage i firmafester mv. i frygt for at man i et festligt lag kunne blive misforstået ved at give et positivt kompliment til en kollega. Dit forslag med at få skrevet lidt etiske regler ned enten gennem en firmapolitik eller via Arbejdstilsynet kunne være en vej at gå.

  Svar
 • Vivian

  19/09/2020 at 07:29

  Dejligt at høre brøl med “jeg oplevede det ikke som Chikane”! Støtter opgøret til fulde, og støtter samtidig debatten om hvor svært det kan være at skelne; dril/anerkendelse af hinanden.. Jeg har arbejdet i den “beskidte” mandebranche i mange år med pinups kalendere på væggene (nix de var sjældent opdateret, hverken på måneden eller året) og fik mange beskeder om at det er interessant med smøremidler og friktion… Svar på tiltale og så var den ged barberet. Den ene gang det blev for meget, kunne det vist ses og jeg fik en uforbeholden undskyldning med det samme. Vi skal kæmpe for ligeværdighed både med løn og generelt, men vi skal også kæmpe for at der kommer en balance, så vi ikke ender med at sætte flirt og dril på “naughty” listen.

  Svar
 • Mikkel

  14/09/2020 at 17:45

  Stillet overfor hinanden, så tror jeg at antallet af skrupelløse mandlige ledere i mediebranchen, som udøver uacceptabelt og sexistisk magtmisbrug overfor det modsatte køn, er mange mange gange mindre end antallet af kvinder i mediebranchen, som bevidst og aktivt bruger deres køn til gennem seksuelle undertoner, at opnå konkrete karrierefremmende fordele.

  Svar
 • Mette

  14/09/2020 at 12:14

  Jeg oplevede engang en udlejer, der på dagen for flyttesyn, begyndte at rage på mine bryster, mens han trak mig ind til sig, og sagde noget i stil med, at måske kunne vi finde en anden måde han kunne betale på :O

  jeg gik i chok, og løb der fra, og set i bakspejlet, skulle jeg havde knaldet ham en, vamle klamme mand, jeg var 21 år og anede ikke en skid om noget som helst, py ha, det har jeg aldrig glemt.

  Gad vide om han havde tilbudt det samme, hvis det var min kæreste der havde taget det flyttesyn, jeg tvivler.

  I det hele taget skal folk bare opføre sig ordentlig, uanset køn !!!

  Svar

Skriv et svar