• Home
 • /
 • Alder
 • /
 • Man ved, man er halvgammel, når…
Man ved, man er halvgammel, når...

Man ved, man er halvgammel, når…

For nu altså – hvad sker der med mig. Jo, jo jeg fylder 57 lige om lidt. Men slap lige af fru Baun – hvad hidser du dig sådan op over? Er det alderen? Nej, nej, det er sproget og dets udvikling! For man ved, man er halvgammel, når man begynder at brokke sig over yngre generationers sprog og udtale.

Man ved, man er halvgammel, når...

På pinden engang på Nyhederne

Da jeg var helt ung TV-vært blev vi trænet i udtale og sprog. Jeg lærte fx at udtale ’terror’ med et ’e’ som i ’terning’. Og at det hed ’auktion’ og ikke ’aktion’.

Det skete ikke så sjældent, at jeg og mine kolleger fik breve fra seere, der mente, at verden var af lave, og det danske sprog stod for fald. En tidligere og meget sproglig kompetent DR-journalist skrev med jævne mellemrum alfaderligt til os, når han var ved at kløjes i kaffen over vores frivole og moderne TV2-sprog. Han hed Bent Henius – og jeg griner af og til stadig af, hvordan han påtog sig rollen som sprogvogter og sprogpoliti! Men i dag ved jeg lige præcis, hvad der drev ham.

Min snart 80-årige mor har de senere år udviklet lidt af det samme. Hun kan gå helt i sort, når ordet ’billeder’ bliver til ’bedler’ eller ’ligger’ bliver til ’lægger’. Jeg bliver helt nervøs for, at hun falder omkuld og får et ildebefindende, når blodtrykket stiger til skyhøjt i sproglig foragt. Og hun forpasser ikke en chance for at minde mig og sine børnebørn om, hvad der er ret og vrang i den danske udtale. Oh ve!

Man ved, man er halvgammel, når...

Sprogpolitiet – mor og datter!

Nu har jeg opdaget, at jeg selv har nået alderen for selvbestaltede sprogvogtere. Jeg skal virkelig slå knude på min tunge og binde mine hænder på ryggen, når jeg hører radio, tv eller bare lytter til mennesker på gaden. Min hjerne strejker og min evne til at lytte til indholdet går helt i baglås, når ord bliver udtalt sjusket eller forkert.

Det var helt galt i ugerne før, under og efter det amerikanske midtvejsvalg, Tag lige nogle af de eksempler, som jeg har samlet de sidste par uger fra radio og tv!

Konggrassen (kongressen)

Bedler (billeder)

Vallet (valget)

Sallet (salget)

Legger (ligger og lægger)

Therror (terror)

Hile (hele – ‘på hile s-togsnettet’)

Hortit (hurtigt)

Hær (her)

Herve (hærge)

Jeg var nødt til at stoppe min liste, inden jeg i værste Trump stil fór i blækhuset og svinede medierne, de unge, sproget, lærerne, og hvem jeg ellers kunne skyde skylden på.

Nu flytter Dansk Sprognævn – meget mod sin vilje snart til Bogense på Fyn. Så bliver det sjovt at se, om der kommer nye boller på suppen i den danske udtale. Måske bliver det rigsdansk at sige ’fo’bold’, ’fa’øl’ ’sitte’og ’geeee’. Og selvom jeg elsker Fyn og den fynske dialekt – så må jeg ha’ en sjus, hvis det sker!

Hvordan har I det med sproget og alderen?

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

22 kommentarer

 • Vibeke Helsinghoff

  29/11/2018 at 23:02

  Dejlige eksempler, som også irriterer mig, men hvad mener du med “fór i kridthuset”? Det er da en sammenblanding af flere udtryk 🙂
  Venlig hilsen – Vibeke

  Svar
 • Jette Gram

  29/11/2018 at 13:53

  Jeg kender det ganske udmærket 😜 Det handler for mig ikke kun om udtalen, men også måden der staves på. Har såmænd fået personalet i Bilka til at rette et skilt, hvor de havde “billige madresser” til salg 😂😂

  Svar
 • Jesper Nielsen

  29/11/2018 at 10:15

  Jeg er meget enig. Det skurrer i ører og øjne. Men ingen er perfekte. Nogle kan ikke finde ud af om det hedder ‘hendes’ eller ‘sine’ børnebørn, nogle laver sjuskefejl, når de skriver etc. etc.
  Det er da en trist udvikling, men vigtigst af alt, synes jeg, at man skal passe på med ikke at kaste sten, når man selv bor i et glashus.

  Mvh
  Jesper

  Svar
 • Lissi

  28/11/2018 at 22:01

  Uhhhh hvor jeg kender det. Er uddannet korrespondent og nok lidt miljøskadet, men jeg krummer tæer og ærgrer mig over at det smukke danske sprog bliver misbrugt og fordrejet 😉 Forestiller mig at du heller ikke bryder dig om at det er blevet moderne at droppe udsagnsordet i en sætning? Du sød/Det koldt/Det for meget (jeg græmmes over det) og så er det blevet smart at sige/skrive “jeg” i næsten alle sammenhænge: “Der var en gave til min mand og jeg”, “Det er svært for min mand og jeg”. Argh det skurrer i ørerne, men ok – jeg er også halvgammel (51) og måske en tør kiks 🙂

  Svar
 • Jan

  28/11/2018 at 21:18

  Hej jeg fatter heller de de fleste bruger ordet “outstanding “hvad er der med det sprog 😄😃😂

  Svar
 • Eva

  28/11/2018 at 20:51

  Åh så enig… synes dog, at det mest er folk fra Sjælland der siger “bedler”….
  Til gengæld siger vi her i Jylland “hångklæder” og “himbær”…🤣🙄så tror det hører dialekten til🙃.
  Et nyt fænomen der irriterer mit øje er, når “masser af” bliver til “massere(r)” …. som jo er noget en massør udfører.
  og når der skrives “det var hvis din” , når det hedder “vist”…. 🙄

  Svar
 • Susanne Ø.

  28/11/2018 at 20:16

  Jeg har det ligesådan, det kan trække fokus helt væk fra budskabet, når ord bliver udtalt forkert eller forfladiget. Noget der skurrer i mine ører er især, at mange ikke kan finde ud af at bruge ejestedord korrekt, hans, hendes, sin, sit osv. Jeg har været meget efter mine børn da de var teenagere til deres store irritation, men min søn på 24 retter bliver nu selv irriteret, når andre ikke forstår det😊 – så det har da haft effekt!

  Svar
 • Pia

  28/11/2018 at 20:08

  Jeg skal ofte lægge bånd på mig selv for ikke at rette andre, når et ord staves forkert eller siges i en forkert grammatisk tid. F.eks. ligget og lagt ☺️ I går skrev jeg en kommentar til dit indlæg vedr. datingsider. Da jeg efterfølgende læste min kommentar, gjorde jeg sådan her 🙈. Jeg havde skrevet “vender man sig til”. Jeg havde lyst til at skrive en ny kommentar, hvori jeg gjorde opmærksom på, at jeg godt vidste, jeg havde lavet en fejl, 😀 men jeg valgte at trykke på “pytknappen”. 😀 Nogen/nogle 😊 gange skal man ignorere – alt efter konteksten. Men ja, sproget er nogle gange lidt sløset. Tror nu også, at dialekter spiller ind.

  God aften

  Med forbehold for trykfejl 😂

  Svar
 • Britt Jakobsgaard

  28/11/2018 at 19:14

  Kære Line
  Først vil jeg sige dig dig tak for din altid gode, velskrevne og humoristiske blog.
  Jeg kan kun tilslutte mig dilemmaet i dag, har faktisk også i et stykke tid irriteret mig over hvordan vores danske sprog bliver udtalt, men har tænkt nå det er nok dig der er ved at blive gammel og sær, men nej skønt jeg er 72 år (føler mig slet ikke gammel) 😊 kan jeg komme op i det røde felt ved disse udtalelser :
  fucking nice sygt nice bjærge (bjerge) værlse (værelse)
  det har intet med dialekter at gøre, de er hyggelige.
  Bedste hilsner
  Britt

  Svar
 • Susan Frost

  28/11/2018 at 14:07

  Kære Line.
  Hvor ramte du lige i plet i dag.
  Men der hvor jeg kommer helt op i det røde felt er når der i aviser og på TV bliver sagt: PÅ Skagen.
  Nej!! Det hedder i Skagen og på Grenen.
  Spørg hvilken som helst Vendelbo. De ryster virkelig på hovedet over os “towlige københavner.”
  Jeg bor ikke På Hellerup og går heller ikke en tur i havnen!!

  Svar
 • Sisse

  28/11/2018 at 14:02

  Ha ha! Jeg er helt i samme båd som dig Line 😁 jeg er kun 35 år og bliver hidsig og irriteret når man ikke kan stave ordentlig i en artikel, i en besked og lignende. Det er også ret slemt at høre de unge trække ordene sammen og ikke bruge ordene i den rigtige sammenhæng osv 😅

  Svar
 • Christina

  28/11/2018 at 13:57

  Kære Line.
  Jeg kan kun tilslutte mig hylekoret af sprog-vogtere, der kerer sig om udtale og korrekt sprogbrug.
  ForpligTIGELSE og bekræfTIGELSE afstedkommer en nærmest akut tilstand af alvorlig ørepine, hvor fimrehårene i øregangen (dem bliver der nemlig også flere af med alderen) står og vibrerer i et tempo, som nærmer sig nu-falder-hårene-af hastighed.
  Vi kan og skal ikke alle have så smuk en udtale af sproget, som Dronning Margrethe, men… Hvor ville det være skønt, hvis den yngre generation, havde modet til at værne om det danske, og ikke i ét væk iblande engelske fraseringer.
  Kh Christina

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   28/11/2018 at 14:32

   Christina … undskyld men keg er ved at tisse i bukserne af grin !!!!

   Tak for de skrækkelige eksempler. ForpligtIgelse er så slemt.

   Kh Line

   Svar
 • Lilli Pedersen

  28/11/2018 at 13:28

  Jeg tror også, at jeg er ved at være halv-gammel,for jeg krummer tit tæer over den forfærdelige udtale mange har.

  Svar
 • Jette

  28/11/2018 at 13:14

  Hej Line, jo jeg er gammel men også Fynbo (for vorherre 🙂
  Ja jeg siger mapak, ti (for tid) og en ged er en g. Retti. Men mine tærer krymper sig når jeg ser tv med alle de (slå)fejl de laver i topter og bundter. Jeg kan sagten stave, men jeg forbeholder mig retten til at snakke fynsk! Dog ikke på tv.
  Knus Jette

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   28/11/2018 at 13:28

   Hej Jette.

   Jeg sidder og smiler ! Og er enig. Og så er der naturligvis INTET galt med fynsk…. Det minder mig selv om gode gamle dage i O’ense….
   Tak for hilsen.

   KH
   Line

   Svar
  • Jette Hye

   28/11/2018 at 14:31

   Der var lige min tanke, jeg tænkte nu blander Line dialekt med udtale fejl. Det lyder lidt nedsættende.
   En anden fynbo der hedder Jette

   Svar
 • Gitte

  28/11/2018 at 12:20

  Kære Line
  Jeg kan helt tilslutte mig holdet af ord-dommere 🙂 Personligt kan jeg slet ikke fortsætte samtalen, når der bliver sagt: ‘marketingsafdeling’ eller ‘fodboldshold’ eller ‘no mere man gør, no mere opnår man’ eller ‘ekspamdere’ eller ‘menustration’ eller ‘psykriater’ eller eller eller! Men jeg er som du ved også vokset op med en mor, som nok ved hvordan sproget skal tøjles 🙂

  Svar

Skriv et svar