• Home
 • /
 • Samfund
 • /
 • Må livet fortsætte mens krigen raser?
Må livet fortsætte mens krigen raser?

Må livet fortsætte mens krigen raser?

Krigen i Ukraine har sendt chockbølger gennem verden.  Vi er alle bange og bekymrede. Alt er vendt op og ned. Tusind spørgsmål melder sig. Og alligevel fortsætter vores hverdag stort set som normalt. Vi lever videre og ser uhyrlighederne på afstand, mens ukrainerne kæmper og flygter. Jeg bliver selv ramt af en blanding af afmagt og flovhed…. For må livet fortsætte mens krigen raser?

Hvad er rigtig og forkert?

Corona nåede lige at slippe sit tag på vores hverdag, og verden var så småt begyndt at åbne sig igen. Der var lys forude – især for vores unge, der har ’mistet’ to år af deres ungdoms frihed. Og bum – så kommer krigen i Ukraine.  Mange spørger som jeg selv: Hvad nu? Hvad er rigtigt og forkert? Hvad kan VI gøre som almindelige borgere. Skal vi leve, som vi plejer? Eller skal vi sætte livet på stand by og lukke os inde? Jeg har ikke svaret.

Må livet fortsætte mens krigen raser?Jeg er lige kommet hjem efter en rejse til Paris. Den var planlagt længe, før Putin invaderede Ukraine. Jeg skulle se på en lille lejlighed til mig selv og mine drenge – en gammel drøm der skal udleves.

Og jeg ser på Facebook og Instagram, at det vækker undren og forargelse hos nogen. ’Hvordan kan du se på lejlighed i Paris, når verden brænder’, skrev en. ’Skam dig’ lød en anden.

På den ene side forstår jeg det godt – og alligevel ikke. Og hvad skal jeg skamme mig over?  At jeg tillader mig at leve? At rejse? Og hvem hjælper jeg og andre ved at lukke os inde?

Husk at leve… husk at hjælpe

Jeg kom til at tænke på et af Piets Heins små hverdagsgruk: ’Husk at leve mens du gør det. Husk at elske mens du tør det’. Og det er vel det, livet handler om: At vi LEVER og bruger livet ligegyldigt, hvad omstændighederne er?

Må livet fortsætte mens krigen raser?Måske skal vi NETOP vise Putin og hans lakajer, at vi ikke frygter ham. Måske skal vi vise de mange ukrainere på flugt, at et frit liv er værd at kæmpe for. Og når vi ikke kan kæmpe side og side med ukrainerne på slagmarken, så må vi gå andre veje og række hånden frem og hjælpe, hvor vi kan.

Min ældste søn og jeg brugte også dagene i Paris til at sætte gang i en indsamling til fordel for Røde Kors, som starter søndag kl. 12.00. Min søn har skrevet og doneret den fineste sang ’Take me Home’, som er dedikeret til de  1 million ukrainere på flugt. Vi skal hjælpe med det, vi kan. Det er vores ansvar.

Vi skal ikke gemme os eller lukke os inde. Vi skal stå op for friheden og livet.

Jeg håber, I vil støtte min søns indsamling.

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

9 kommentarer

 • Inger

  06/03/2022 at 08:21

  Kære Line,
  Selvfølgelig skal man leve videre, så godt man kan – alt andet ville være meget dumt, eftersom fred er en anomali – selvom den har været udbredt i Europa i de sidste 80 år..bortset fra tiden med Balkan krigene. Vi har bare glemt i DK, fordi vi er blevet historie løse at UFRED desværre var normen. Fortiden er mest noget som vi kun forarges over ( statuer/ koloni tid med tomme woke ytringer, der ikke koster på den personlige konto) men vi bruger ikke historien til at lære af og tage vores forholdsregler efter.
  Her i Riga, Letland, hvor jeg pt. bor, fejrer man vores frihed i dagligdagen. Det har man gjort i mange år og ikke kun i maj/ november ….det går meget længere tilbage. Frihed og demokrati bliver ikke taget for givet, vi ved at “naboen” kan have drømme, der kan blive farlige for os – og vi bruger mange penge til et forsvar, fordi vi længe har været bange for banditterne i vores baghave. Vi er i beredskab over for russerne med support fra NATO, fordi vi frygter at vi er “næste ret” på Putin menuen. Vores rationelle fredslogik og hans russiske “Peter den Store logik” er bare ikke den samme og har aldrig været det.
  Nu er den russiske bjørn så ude af sin vinterdvale, så resten af Europa kan forstå det – og for Europa vil livet i mange år fremover blive en kamp…hvis vi altså kæmper i tide, så vi kan holde ham ude. Så nyd nuet og lev livet, så godt du kan – men fortsæt forberedelserne for en dejlig fremtid i Frankrig😀

  Svar
 • Catarina

  06/03/2022 at 07:32

  Uha Line, da jeg så din historie på IG om den forårsrejse til skønne Paris for at kikke på bolig, tænkte jeg at nu får den kære Line hyg og ja, det fik du…. Det er små mennesker der bare er misundelige på at du både kan rejse og har muligheden for en lille bolig i byernes by. Du skal bare ignorerer dem og nyde livet, selvom der er meget der overskygger glæden lige pt. Nu er vi endelig – mere eller mindre – ude af pandemien og så kommer der en lille sur mand og mener han er berettiget til at tegne sine egne grænser. Det skal selvfølgelig ikke ties ihjel, men vi skal også huske at leve.
  Jeg glæder mig til at se, hvilke af lejlighederne du vælger eller om du skal ud og se på flere. 😀
  God søndag til dig.

  Svar
 • Birgithe Fichtmann

  05/03/2022 at 13:14

  Der er da slet ikke noget at tænke over, livet går videre og du skal selvfølge udleve din drøm, jeg har familie i Israel som konstant har chance for at få bomber i hoved, men jeg sige at der går livet bestemt videre, livet må ikke gå i stå, men derfor kan man godt hjælpe og tænke på alle de sørgelige ting der sker rundt omkring os.
  Få ord fra Birgithe Fichtmann

  Svar
 • Anne-Lisbeth Sandrini

  05/03/2022 at 12:01

  Hej Line.
  Det er op til det enkelte menneske, hvordan det vil leve sit liv (sådan er det i hvert fald i et sundt demokrati). – Jeg kan bare ikke beskæftige med meget andet end “den militære operation”, som Putin overfor sit folk kalder krigen mod Ukraine.
  Når jeg tænker på, at Putin har overskredet et frit, demokratisk lands grænser og er igang med at bombe det sønder og sammen, brænder vreden og foragten i mig:
  Ifølge Genevekonventionen er det alene en krigsforbrydelse, ligesom det er en krigsforbrydelse at anvende vacuum våben, som han også har taget i brug.
  Mange hilsener
  Anne-Lisbeth Sandrini 🇺🇦 🙏🏻 🇺🇦

  Svar
 • Finn Haargaard

  05/03/2022 at 11:48

  Fint indlæg – lad dig ikke trække ned på det niveau som dem der er blevet forarget over, at du er nået til et sted i dit liv, hvor du kan udleve den drøm du og drengene har gået med i mange år.
  Lev mens du kan – i morgen er måske for sent!

  Svar
 • birgitte fogh

  05/03/2022 at 11:32

  Kære Line.
  Du har flere gange påpeget, at vi skal leve livet,ved at tænke på andre men ikke mindst må vi ikke glemmme vores nærmeste herhjemme, der trænger til vores hjælp.
  Tak for dine mange gode tanker.
  Knus og kh fra Birgitte Fogh.

  Svar

Skriv et svar