• Home
 • /
 • Sundhed
 • /
 • Kaffe uden mælk er som bøf uden bearnaise!
Kaffe uden mælker som bøf uden bearnaise!

Kaffe uden mælk er som bøf uden bearnaise!

Reklame for Arla : Hvad gør man, når man elsker mælk men gerne vil undgå laktose. Tja, før måtte jeg undvære eller bruge mandelmælk, for kaffe uden mælk er som bøf uden bearnaise!

Jeg er en kaffesøster. En bernaise elsker. Og en ’sucker’ for flødeskum og flødesaucer. Jeg har længe forsøgt at undgå det, fordi jeg har det bedre uden. Derfor prøver jeg nu at finde mælkeprodukter uden laktose. Det er vigtigt, at en travl hverdag fungerer, også når mælk, fløde og smør ligesom indgår i rigtig mange sammenhænge. Jeg har ikke tal på, hvor tit, jeg har ærgret mig til selskaber og møder, fordi der ikke var andet end almindelig mælk. Og en ordentlig spand ’cafe latte’ kunne ødelægge en hel dag for mig.

Kaffe uden mælk er som bøf uden bearnaise!Mit velvære og mit kulinariske liv har derfor taget en ny drejning efter, jeg har opdaget hvor mange mælkeprodukter, man kan få uden laktose. Først kom mælken (og laktosefri mælk står FAST på hylden i mit køleskab). Så opdagede jeg smør, fløde, creme fraiche og nu også yogurt med forskellige smags varianter i den laktosefri udgave.

Og jeg ved godt, det lyder reklameagtigt overdrevet og fjollet: Men ærligt, jeg er så glad over, at der igen kan komme yogurt på morgenbordet, og jeg kan få hjemmelavet bearnaisesauce til et lækkert stykke kød. Og mælk i min latte. Altså når det er lavet på laktosefri produkter. Og så får jeg alt det gode, mælken indeholder bare UDEN laktose.

Faktisk er det blevet sådan, at alle på min matrikel får de laktosefri varianter. Fastboende og gæster. Og jeg har sågar overtalt min mor til at gå all in på det laktosefri! Det smager nemlig som alt andet, og det opfører sig som alle andre mælkeprodukter, når man bruger dem.  Det er lidt dyrere – til gengæld har det længere holdbarhed, hvilket passer ret godt i en single-økonomi som min.

Kaffe uden mælk er som bøf uden bearnaise!Det vigtigste er dog, at jeg har fået et VALG.

Og for mig er det at vælge laktosefrit lig med velvære og det at gøre noget godt for mig selv. Simpelthen fordi jeg har det bedre. Mange af os går rundt i årevis uden at findemløsningen. Så jeg er glad for, at jeg prøvede nye veje.

Nogle gør det, fordi er er laktoseintolerante. Andre fordi det som for mig gør noget godt, andre igen fordi de gerne vil prøve noget nyt eller ønsker at vælge laktosen fra.

For nylig bagte jeg en kage, jeg ikke har bagt i årevis: ’’Mormors kage, som er en lidt af en kaloriebombe bagt på smør og serveret med flødeskum eller cremefraiche til. Det er en af de ting, jeg er gået udenom, simpelthen for at undgå ubehag. Jeg havde inviteret min mor og mine 2 mostre og onkel til kaffe den dag – og INGEN af dem opdagede, at jeg havde bagt kagen på laktosefrie mælkeprodukter.

Jeg vil ikke udgive mig som laktosefri-ekspert, så hvis du vil vide mere om laktose og Arla’s laktosefri produkter, som kan du finde det her på Arla’s hjemmeside.

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

5 kommentarer

 • Henrik V Blunck

  05/10/2019 at 14:54

  Amen til det med sunde alternativer. 🙂
  Når først man får et vink med en vognstang som svar på ens blodprøver, så må selv den mest ukuelige optimist give dig fuldkommen ret. Når det virker for dig, så virker det stensikkert også for gæster…
  Det eneste mælkeprodukt jeg virkelig ikke kan fordrage er skyr, men ellers er der frit spil på alle hylder, og jeg hylder forskellighed, så tak for et glimrende indlæg. Som altid spændende at læse dine tanker – også de sponserede af slagsen. 🙂
  Fortsat god weekend til alle.

  Svar
 • Lea Lauta

  03/10/2019 at 12:49

  Hej Line

  Tak for din skønne blog. Jeg bor i USA og er laktose intolerant og nyder de mange alternativer der findes herovre baseret på mandel/cashew/havre/kokosmælk. Det smager lidt anderledes men giver sikkerhed for at der ingen laktose er overhovedet. At der i Danmark nu også indenfor de senere år er kommet alternativer på hylderne er så rart. Jeg vil dog sige at laktosefri betyder normalt ikke 0% laktose men at der er tilsat laktaseenzym ligesom det man kan købe på apoteket for at reducere ubehag hvis man er laktoseintolerant. Hvis ens tolerancetærskel er tæt på nul så er laktosefri desværre ikke det bedste valg. Men hvis man som det lyder i dit tilfælde at man gerne vil undgå/reducere laktose så er laktosefri produkter så fint for forbrugerne. Tak for din blog.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   06/10/2019 at 08:39

   Hej Lea.

   Tak for fint input – og hver er det dejligt at have læsere på den anden side af Atlanten også.

   Rigtig dejlig søndag.

   KH
   Line

   Svar
 • Sabine

  03/10/2019 at 11:36

  Hej Line
  Jeg fjernede laktosen fra min kost for et par år siden og det hjalp straks på ubehag og oppustethed.
  Har det sidste halve år igen oplevet ubehag i kroppen – oppustethed, træthed og andre ærgerlige ting. Så jeg skar alt gluten og sukker væk og har aldrig haft det bedre. Er ikke hysterisk, så spiser hvad der bliver serveret når jeg er ude, men kan tydeligt mærke forskel og har det bare så meget bedre med de rene varer – kød, grøntsager (ingen rodfrugter) og masser af fedt. Fedt giver mæthedsfornemmelse og er vigtig for forbrændingen, når man ikke får så mange kulhydrater igennem brød, pasta, ris og rodfrugter.
  Prøv at se i retningen af LCHF = Low Carb High Fat… det var en øjenåbner for mig 😉

  Svar

Skriv et svar