• Home
 • /
 • Sundhed
 • /
 • Deller eller ej – er deller det nye sort?

Deller eller ej – er deller det nye sort?

Tirsdag aften i bedste sendetid på DR’s Aftenshowet – to bloggere diskuterede den uperfekte krop og trenden, at flere og flere poster billeder på Instagram og Facebook af deres ‘fyldige, overvægtige, uperfekte krop’, som det hed sig i programmet. Deller eller ej – er deller det nye sort?

Deller eller ej

Jeg har lige fået målt min BMI – det gør jeg en gang om året! Den sagde 20,5 og det er fint!

Jeg vil gerne starte med at sige: Jeg har INTET imod tykke mennesker. Og med tyk mener jeg formfulde mænd og fyldige kvinder, der har til gården og gaden – og en vægt der er et godt stykke over det, man kalder det normale BMI (Body Mass Indeks), når man måler kroppe på en skala.

Jeg har det faktisk rigtig skidt med, at vi stempler hinanden som perfekte eller uperfekte. Vi burde alle være perfekte, som vi er – det har intet med vores krop at gøre. Idealer er både godt og skidt. Godt fordi det kan animere os til forandring. Skidt fordi idealer kan blive endnu et uopnåeligt mål, vi pisker os selv med. Og vi ved, at kvinder er rigtig ’gode’ til at piske sig selv.

Men vi har alle et VALG i forhold til, hvilken krop, vi gerne vil have. Vi vælger selv, om vi vil være runde og buttede eller tynde og slanke. Det vælger vi gennem den kost, vi spiser og den mængde motion, vi dyrker. Og med mindre, man er ramt af sygdom, der påvirker ens vægt – så kan man jo kynisk set gøre noget ved det eller lade være. Pointen er, at intet er rigtigt eller forkert. Men at vi alle er ‘rigtige’.

Deller eller ej

Nogen mener for tynd og muskuløs, andre mener flot og veltrænet. Men hvordan har vi det SELV?

Virkeligheden er bare, at mange FØLER sig forkerte. Og jeg kender ufattelig mange kvinder, der går på slankekur, detox, faste eller hvad de finder på for at komme nærmere et ideal i løbet af et år. Og det er der jo ikke noget galt med som sådan, når bare vi gør det af de rette grunde.

Hvad er så de rette grunde? Set fra min verden, handler det om det SUNDE LIV. Om hvorvidt vi er sunde, har et godt selvværd og er i balance med os selv fysisk og psykisk.

Jeg hører til i den gruppe af kvinder, der næsten har for lidt fedt på kroppen og for mange muskler. Jeg får tit at vide : ’Nu må du ikke blive tyndere og træne så meget – du ender som en bodybuilder’. Men jeg træner faktisk ikke så meget. Jeg HAR trænet meget, indtil jeg for 22 år siden fik mit første barn. Siden da har jeg bare holdt det ved lige og tjekket min vægt en gang imellem og mærket efter, hvornår tøjet begyndte at stramme de forkerte steder.

Jeg træner et par gange om ugen, spiser som oftest sundt og varieret, jeg spiser slik og kager, drikker lidt vin – nogen gange for meget og festryger af og til. Så jeg lever absolut ikke asketisk. MEN så snart jeg mærker, at bukselinningen strammer – eller er for løs, så gør jeg noget. Så skruer jeg OP eller NED for det, jeg propper i munden. Det er en ret nem måde, for så kommer man aldrig for langt fra den vægt eller krop, der passer bedst til en selv, og som giver en velvære. Og som en ekstra bonus slipper man for at skifte garderoben ud af den årsag.

Deller eller ej

Jeg elsker lagkage, romkugler og vin ! Alle kaloriebomber – så jeg skruer op og ned

Og så tilbage til overskriften ’Deller eller ej – er deller det nye sort? Og nu får jeg nok nogen på nakken – for jeg vil ikke være med til at hylde overvægt som det rette kropsideal og dermed det nye sort. Alene af den grund, at der kan være alvorlige konsekvneser forbundet med at have alt for meget sul på kroppen. Vi udsætter os selv og vores helbred for en masse utilsigtede livsstilssygdomme lige fra diabetes, til hjertekarsygdomme og ledproblemer.

Men vi skal STOPPE med at piske hinanden med det, der er perfekt og uperfekt. Marylin Monroe var en kvinde med runde former – og top lækker! Den britiske fotomodel Twiggy var tynd og ranglet – og så næsten syg ud. Michelangelos kvinder var frodige og buttede, mens Thorvaldsens mænd var muskuløse og veltrænede. Og sådan har kropsidealerne jo skiftet ALTID gennem historien.

Hvor veltrænet jeg end selv måtte være i andres øjne, så har også jeg deller! Dem der lige hænger lidt ud over BH’en eller over buksekanten. Det tror jeg alle kvinder over 30 har – og sådan er det. Det vigtigste er at vi alle må se ud , som vi nu engang gør uden at få stemplet: Duer ikke – forkert!

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

11 kommentarer

 • sebastian jensen

  10/10/2018 at 12:24

  Kvinder der kan hvile i sig selv sim de skabt er smukke kvinder men har respekt for dem..som pgså gåe op i sig selv.. tænder dig ikke på en alt for stor kvinder. Men hellere for meget end for lidt..

  Svar
 • Ira Korenko

  06/07/2018 at 21:42

  Hej Line.
  Mange tak for dine reflektioner. Just hjemkommet fra en uges ferie i Moskva, så jeg samme indslag, som du referer til. Jeg kan være bange for, at vi i vesten lider under en fedmeepedemi, som nu skal gøres “normal”. I Moskva var det påfaldende, at der ingen unge mennesker var i sort tøj, der var heller ingen unge overvægtige. Kun i min alder midt tresserne var man lidt trivelig. De fede var udlændinge, lette at spotte blandt de slanke. Det var SÅ påfaldende, at det har været noget vi har bemærket til venner og bekendte efterfølgende.
  Mange tak for en god blog.
  Knus.

  K

  Svar
 • Ole Brøndum Drescher

  05/07/2018 at 11:01

  Hej Line
  Som så ofte før har du fuldstændig ret. Håber du på en eller anden måde kan få overbevist en masse tykke (buttede) mig selv inkl. til at tage ansvar for ens fedme.
  Kender jo selv til at en stykke chokolade ekstra ikke betyder så meget for man er jo for stor. I bund og grund kender vi alle til hvorfor vi har den krop vi har og ALLE kan gøre noget, men det er sgu svært
  I mit tilfælde har jeg været sportsmand i god form i en hel del år, men som lod sofaen tage over på et tidspunkt og det er sgu svært at få den af igen. Tror det vil hjælpe mange hvis man gør en indsats men tager den med ro. I starten hver anden/tredje dag at gøre noget sundt for derefter i eget tempo at skrue op for intensiteten. Motivation er vigtig, men det er helbredet også
  Kepp up the good work
  Knuuuuz herfra 🙂

  Svar
 • Lotte

  05/07/2018 at 10:39

  Hej Line
  Kunne ikke være mere enig. På et eller andet tidspunkt træffer vi et valg. Med mindre man er på voldsom medicin, så tager man ikke lige pludselig flere tøjstørrelser på.
  Jeg har selv ladet være med at reagere, da jeg gik den første tøjstørrelse op, men nu hvor tøjet strammer igen, så bliver der skruet ned for vin og is og op for gåture og gulvøvelser.
  God sommer

  Svar
 • Henrik V Blunck

  04/07/2018 at 20:56

  Som altid livsbekræftende ord fra din pen, Line.
  Jeg kunne ikke være mere enig. Der skal nemlig være plads til alle – bare de har det godt med sig selv som de er. Hvis de ikke har, er det godt, hvis de beder om hjælp. Hvis ikke, så giv folk lov til at være som de nu engang er.
  Dog kender mange af os med et højt BMI også elevatorblikket. De aner ikke spor om ens udgangspunkt, og faktisk blev jeg ret glad, da min svoger i eftermiddags kom med bemærkning om ikke jeg havde tabt mig. Det VAR positivt at en person, der kendte mig godt, kom med dén observation. Den kom på rette tid og sted, og det var da positivt at opleve, når folk nærmest en selv kunne se en forskel. Især også fordi vi er nogle, som knap skal kigge på en kage før den sætter sig…
  Når det så er sagt, så kender vi alle de værktøjer som skal i brug, og jeg glæder mig da til vægten er dernede hvor jeg igen kan komme til at løbe, for jeg måtte efter et besøg hos lægen hvor jeg fik et alvorligt vink med en vognstang, tænke lidt over tingene. Så kunne jeg egentlig godt huske den energi som kommer ud af motion.
  Det er en kæmpe inspiration og motivation – men det kommer ikke frem i erkendelsen, før man selv indser, at sukker og fedt sløver ens hjerne. Det er som når ex-rygeren vil omvende alle i sin omgangskreds – det preller af som vand på en gås. Folk skal selv nå dét punkt hvor nok er nok.
  Denne kommentar blev halvlang, også selvom det egentlig mest var tanken bare at give en tommel-op for din positive tilgang til også de svære emner vi bloggere til tider berører. 🙂

  Svar
 • Anne Marie

  04/07/2018 at 14:34

  Tak for (endnu) en god og relevant blog.
  Vi har altid så frygtelig travlt med at fortælle andre, hvad de gør forkert. Især vi kvinder har tendens til at hakke på hinanden. Hvis vi arbejder på deltid, står vi ikke nok til rådighed på arbejdsmarkedet. Arbejder vi fuldtid, er vi ikke nok sammen med vores børn. Vi er for tykke eller for tynde, for gamle eller for unge.
  Vi giver konstant hinanden dårlig samvittighed.
  Ligesom dig er det hos mig også sundheden der er i fokus. Jeg spiser forholdvis sundt (selvfølgelig skal der være plads til et glas vin o.s.v. i ny og næ), jeg løbetræner som det nu passer i programmet, men helst et par gange om ugen. Det gør jeg fordi jeg ikke kan være andet bekendt. Jeg er alenemor til en dreng på 8 år. Jeg har mange bolde i luften. Han skal have sin mor så længe som muligt. Og jeg vil gerne have energi til at kunne deltage aktivt i hans aktiviteter. Så jeg skylder både ham og mig selv at forblive sund og fit så længe som muligt.
  Men det er så mit valg, mit liv. Hvis en anden fortager anderledes valg, så er det op til dem.

  Let the refining and improving of your own life keep you so busy that you have little time to criticize others.

  Svar
 • Mag L Brammer

  04/07/2018 at 12:55

  Det er så fantastisk befriende at se, at også smukke, store, frodige kvinder viser deres formrige feminine kroppe bl.a. på Instagram:-) Ingen skal hverken definere eller diskutere, om det er rigtigt eller forkert at gøre det. Du kan definere hvad er rigtigt eller forkert for dig selv. That’s it! Alle bloggere har noget på hjertet, som de deler. Det er så fint. Men de skal vide, at de deler deres verden og deres mening som en mulig inspiration og ikke andet! Vi er alle unikke på alle måder. Der er ikke noget, der er mere forkert eller mere rigtigt. Vi er bare forskellige:-) Så kære bloggere, i stedet for at diskutere hvad er rigtigt/forkert for andre, kig nærmere på jer selv… Når vi har det godt med os selv nøjagtigt som vi er, har vi nemlig ikke behov for at dømme andre, men tvært imod anerkende og klappe af deres selvkærlighed og stærke integritet! 🙂

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   04/07/2018 at 13:20

   Hej Mag.

   Tak for skøn kommentar. Og ja, du har så reet – vi skal tage input som inspiration og ikke et krav eller et ideal, der skal følges for en hver pris. Ligesom vi skal skrotte diskussionen om det perfekte og uperfekte.
   God onsdag til dig

   KH
   Line

   Svar
  • Mag

   05/07/2018 at 12:33

   …en lille tilføjelse: samme slags pudsige kommentarer fra bloggere kommer også omkring 50/60/70plus kvinder … Nogen af dem er så tragikomiske, at jeg simpelthen er ved at krølle helt sammen af grin 🙂 Jeg har af samme grund startet en “50pluskvindemagi/50pluswomenmagic” bevægelse, både på Fb og Instagram, og på min hjemmeside: Fb: Tribute til 50+ KvindeMagi, Insta: 50plusteenager
   Bedste hilsener og smuk sommer til dig 🙂
   Mag

   Svar

Skriv et svar