• Home
 • /
 • Alder
 • /
 • Endelig har politikerne opdaget det!
Endelig har politikerne opdaget det!

Endelig har politikerne opdaget det!

Jeg og andre har råbt højt om det længe: Aldersdiskrimination af mennesker over 50 på arbejdsmarkedet. Mange har delt deres  vanvittige historier med mig om 100 vis af afslag på jobansøgninger. Til trods for at virksomhederne skriger på arbejdskraft, og vi skal blive længere på arbejdsmarkedet. MEN: Endelig har politikerne opdaget det!

Valgt fra pga alder

En ny undersøgelse fra Konsulenthuset Ballisager (som er et rekrutteringsbureau) viser det nu sort på hvidt: Hver 5.virksomhed indrømmer nemlig, at de har sorteret ansøgere fra pga deres alder. Og det sker altså, selvom det er både er diskriminerende og ulovligt i forhold til loven om forskelsbehandling.

Endelig har politikerne opdaget det!

Rushy Rashid Højbjerg partner i Hudson Nordic og vært på Hot Talks

Og nu står politikerne så i kø for skælde ud på virksomhedernes praksis, uagtet at den har stået på i årevis, og mange har råbt højt om den forskelsbehandling 50+’erne oplever på mange niveauer. Og det er GODT…. Men hvad har de mon tænkt sig at gøre?

Jeg deltog fornylig i en podcast hos et andet rekrutteringsbureau (Hudson Nordic) om inklusion og mangfoldighed. Det handlede i al sin enkelhed om diskrimination af mennesker over 50 på arbejdsmarkedet.

Og samtalen og podcasten bekræftede det, jeg og andre allerede vidste: At det var lidt af en opgave at spille ’mangfoldige’ (læs ældre) kandidater ind til virksomhederne.

Og det er bare én udfordring…. Der er mange flere, som skal tages alvorligt, hvis vi skal ændre det store aldersbillede..

Det er virkelig grelt!

Andre undersøgelser har tidligere vist, at virksomheder bruger algoritmer i deres jobannoncer, så mennesker med et bestemt fødselsår automatisk frasorteres! Det foregår skjult – men alle ved det! Da jeg for 2 år siden begyndte at skrive om aldersdiskrimination fik jeg de VILDESTE historier fra mange tusind danskere, som havde oplevet aldersdiskrimination på den hårde måde.

Her blot et par af dem, jeg modtog:

 • ’Jeg søger nu på 5.måned og har altid været i arbejde, så det er mit første indtryk af arbejdsløshed, og jeg er chokeret! Både over A-Kassen, som jeg har betalt til altid, men i den grad også jobsøgningsmulighederne. Når man skriver en ansøgning, skal man som det første skrive “alder” derefter uploade et billede!!!  I nogle tilfælde oplever jeg, når jeg sender en ansøgning onsdag aften kl. 21.00, så kommer der et afslag torsdag morgen kl. 08.00. Det siger jo ligesom alt.’  
 • ’Ofte tager jeg telefonen og ringer til firmaet for at spørge ind til, hvad de helt konkret søger. Og når jeg spørger ind til alder, får jeg at vide, at det er et ungt team, man skal arbejde i – så det er nok ikke noget for mig!!……Med tanke på, at pensionsalderen er hævet giver det absolut ingen mening.’
 • ’Jeg har faktisk aldersdiskriminationen på skrift. I et svar (som selvfølgelig ikke skulle være sendt til mig) på en jobansøgning stod der: “Hun har egenskaberne og kvalifikationerne, men hun har sin alder imod sig”. Det var meget pinligt, da de fandt ud af, at jeg havde modtaget den mail ……
  Helle, 60 år
  🙂’
 • ’Jeg blev selv fristillet fra en “højere” stilling i 2009. Jeg havde lige rundet de 52 og tænkte, at der må da være noget for mig ’derude’. Efter næsten 1 år og rundt regnet 300 ansøgninger (alt fra rengøring, kassemedarbejder til chefstillinger), kom jeg til samtale på 2 stillinger (hitratio på under 1 %), og blev fravalgt til et yngre menneske. Jeg åbnede mit eget firma til sidst.’

Det fortæller jo lige som ALT.

Nu skal der ske noget

Der mangler arbejdskraft. Vi skal arbejde længere inden pensionen… Paradokset er tydeligt. Og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har netop været på banen med et forslag om, at man skal fjerne oplysning om ALDER på jobannoncer. Det er et første skridt på vejen. Og jeg klapper i hænderne, for endelig har politikerne opdaget det!

Men det ændrer ikke kulturen. For det handler om meget mere: Respekt for forskellighed. At man på HR-gangene tænker ud af aldersboksen og bliver bevidst om, hvordan man formulerer en jobannonce. Hvad man tilbyder af personalegoder. Kort sagt at man tænker udover sin egen næsetip 35+ og ikke rekrutterer efter det, ’spejlet’ fortæller.

Vi skal fordommene til livs om 50+erne og i stedet se på de fordele, de bringer med sig: Erfaring fagligt og menneskeligt. Fleksibilitet i forhold til f.eks. arbejdstid og ferier. Ingen barns første sygedag oma.

OG så skal der indføres BØDER til de virksomheder, der overtræder loven ved at kassere eller vurdere efter alder. Det er jo ligesom ULOVLIGT!

Hvad tænker du?

Andre indlæg om aldersdiskrimination:

10 myter om os over 50

Over 50 og uønsket på arbejdsmarkedet

Forsidebilledet er affotograferet fra DR Aftenshowet i en debat om alder.

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

8 kommentarer

 • Birte Meyer

  15/04/2022 at 12:01

  Hej Line

  Har du set, at lovforslaget om aldersdiskrimination er blevet vedtaget i tirsdags 12/4-22 og træder i kraft 1/7-22 🤗

  Lidt ærgerligt for mig. Jeg gik på seniorpension for et år siden, men håber, at det kommer andre til gode❗️

  Venlig hilsen

  Birte Meyer 😊

  Svar
 • David Fønsbo

  13/10/2021 at 10:27

  Kæft hvor er jeg glad for at læse din artikel! Jeg var 40 da jeg blev smidt ud af arbejdsmarkedet sidste gang og var glad og fortrøstningsfuld for det ville bestemt ikke være et problem for mig at finde arbejde igen. 10 år og over 1000 ansøgninger senere, ser tingene HELT anderledes ud. Både fagforening og A-kasse har i de ti år mange gange fortalt mig, at det ikke har noget med alder at gøre, men jeg har aldrig været i tvivl selv om hvad årsagen var. Jeg kunne jo se at mine jævnaldrene havde samme problem.

  Jeg tror også der skal ske en holdningsændring i ret mange virksomheder. Det virker som om de har den overbevisning at unge mennesker kan tjene flere penge til dem.

  Svar
 • Inge

  10/09/2021 at 16:21

  Aldersopsagt ved 65 år! Det vil sige, at man så ikke er dækket i a-kassen, de omtrent 5 år der er tilbage inden pension ? Det skal de kære politikkere vist også have kigget på!

  Svar
 • Kari Pedersen

  09/09/2021 at 19:55

  Hej Line, ja det gjorde virkelig ondt, da både DR og tv2 fyrede ældre medarbejdere.
  Jersild, du og mange andre,
  Jeg blev selv fyret som 60 årig, fra et job jeg troede jeg skulle ha indtil pensionen.
  Så tak for din blig

  Svar
 • Helle Boyle

  09/09/2021 at 11:58

  Jeg er helt enig og også selv “offer” for aldersdiskrimination. Da jeg blev 65,5 år fik jeg et brev fra min A-kasse om, at jeg var “aldersopsagt” 😳. Ja, bare det ord 🙄. Jeg ringede og forklarede, at jeg havde fuldtidsjob og ikke skulle på pension, så jeg skulle ikke opsiges. Men sådan var loven, fik jeg at vide.
  3 måneder derefter gik min dejlige arbejdsplads desværre konkurs, og vi blev alle sendt hjem. Nå men ingen understøttelse og intet job. Jeg blev så nødt til at søge om pension, og jeg kunne få grundbeløbet. Jeg søgte og søgte og fik afslag på afslag.
  Jeg har haft rigtig gode og vellønnede stillinger i mit arbejdsliv, og jeg var ikke klar til en stille pensionisttilværelse. Til sidst blev jeg momsregistreret og gør rent på arbejdspladser. Noget af en deroute, men jeg har det godt med at udføre et godt stykke arbejde og stå op til noget meningsfyldt, selvom det ikke lige er det, jeg havde forestillet mig.
  På tide at der sker en holdningsændring i virksomhederne

  Svar
 • Lotte

  08/09/2021 at 23:32

  I “min” virksomhed har jeg haft held med at få nye ledere til at tage +50. Desværre oplever de i ret mange tilfælde, at de +50 fornærmet trækker sig, når de finder ud af at lønnen er den samme uanset alder. Det er en skam for de +50 vi har, som godt vil arbejde til den overenskomstmæssige løn, gør det godt og vi vil gerne have flere af dem så vi har et mere blandet mix af medarbejdere.
  Og det får desværre den konsekvens, at den ansættende leder, der typisk er lidt presset for at få ansat en ny, i højere grad kommer til at gå efter de yngre profiler efter et par gange.

  Svar
 • Britta

  08/09/2021 at 21:15

  Godt – ja endelig – nu håber jeg også vi får diskutioner og ændringer på områder som forsikring mm. op igen. Du har tidligere blokket om det Line, det må frem i lyset igen. Danmark har brug for os, så lidt værdsættelse og retfærdig behandling fra forsikringsselskaber, banker og politikere TAK.

  Svar
 • Pia Rosholm

  08/09/2021 at 19:43

  Jeg har rekrutteret over 200 til telefonisk kundeservice det seneste år. Vi er IKKE alders skræmte. Tværtimod. Har lige ansat en perle på 70.
  Så kom frit frem💃🏼

  Svar

Skriv et svar