Det føles som en midtvejskrise!

Det føles som en midtvejskrise!

Kender du det? Alt er på papiret fint. Jobbet. Boligen. Økonomien. Børnene. Familien. Vennerne og veninderne. Jeg burde være glad og tilfreds – og alligevel er der en følelse af rastløshed og længsel efter noget andet, som jeg ikke ved, hvad er. Det føles som en midtvejskrise!

Kriser er sunde

Det føles som en midtvejskrise!Jeg kender følelsen fra tidligere i mit liv. Og jeg er ikke bange for følelsen af rastløshed. Jeg ved, det er en katalysator for, at nu skal jeg videre og måske i en helt anden retning end før. ’Krise’ er kinesisk og betyder vendepunkt – det siger man i hvert fald. Og kriser er som udgangspunkt sunde, hvis vi bruger dem til noget godt.

Men vendepunkter kommer sjældent af sig selv med mindre, vi bliver ramt af noget udefra som fx sygdom, fyring, dødsfald – eller som nu en pandemi, der har ændret hverdagen for mange. Inkl. mig selv. Så jeg skal finde ud af, hvad det handler om og ikke mindst, hvad jeg mangler, og hvor jeg finder den ’ild’, jeg skal brænde for. Kender du det?

Nogle mennesker lader stå til og accepterer det. Det kan jeg ikke. Livet er for kort og kostbart til at leve det middelmådigt med uforløste drømme.

60 år og færdig?

Jeg spørger mig selv, om det handler om det magiske og lidt skræmmende tal, jeg ramte i december. Jeg tror det ikke. Og alligevel spiller det måske ind. Simpelthen fordi jeg er bevidst om, at der er kortere til enden nu – trods prognoser om at flere og flere af os vil blive langt over 100 år.

Men jeg føler også, at verden på mange måder er vendt op og ned. Vi er generationen, der er vokset op i velstand og udvikling på alle parametre: Den første mand på månen. Kvindefrigørelse. Teknologiske og medicinske jordskred, der har givet os alle (i vores del af verden forstås) adgang til køleskabe, biler, fjernsyn, computere, mobiltelefoner, samtalekøkkener, bedre helbred og længere levetid. Vi har ikke haft knaphed på ret meget, vi har levet, rejst, knoklet, knaldet og forbrugt uden større omtanke – og nu kommer regningen både den klimamæssige og moralske:

En truende klimakatastrofe. #metoo. Corona. Flere ældre der skal forsøges, behandles eller blive i arbejde.

Det rokker i den grad ved vores og ’boomer’ fundament, som de unge ynder at kalde os. For kan man lære en gammel cirkushest nye numre og vaner? Svaret er: Det SKAL vi. Og måske er det der, min ’midtvejskrise’ ligger begravet. For det er en stor opgave at ændre mindset, vaner og livsstil. Fra hovedløst til velovervejet og bevidst forbrug. Fra konstant behovsopfyldelse til mådehold. Fra ego til fællesskab.

Hvad så nu?

Det føles som en midtvejskrise!

Lejlighed i Paris – eller slot i Sydfrankrig

Jeg mangler ikke drømme. Men mange af mine drømme har en indbygget stopklods. Jeg drømmer stadig om at tage en fitnessuddannelse. Om en lejlighed i Paris eller et slot i Sydfrankrig. Om en lille restaurant i New York. Om at rejse til de steder af verden, jeg endnu ikke har set for at blive klogere, rigere på oplevelser og mennesker, og samtidig få et mere ydmygt forhold til mine egne krav og forventninger.

Det kan man bare ikke leve af. Og jeg kan ikke forlade min gamle mor og min familie.

Måske ligger løsningen lige foran mig, jeg har bare ikke opdaget det. Måske skal jeg lede, og det er ok. For jeg ved, at alting løser sig. Det har livet lært mig.

Andre indlæg om livets større spørgsmål:

Tør du starte forfra?

Hvad er det gode liv?’

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

24 kommentarer

 • Anna Lønne Sørensen

  23/02/2022 at 07:35

  Hej Line, jeg har en kommentar til artiklen om dig i sidste nummer af Hendes Verden.
  Du svarer et sted i interviewet, at du nyder at klippe hæk og bruge din plæneklipper.
  Måske handler manges midtlivskrise og stort set alle øvrige kriser vi har i vores moderne tid, at vi har for travlt med at slå græs hver uge og klippe hæk inden Skt.Hans?
  FB-gruppen, De Vilde Haver, som har over 63.000 medlemmer, er fuld af opslag med ren og skær naturglæde, a la Bonderøven på tv, når de fortæller om forskellige vilde tiltag i deres have.
  I stedet for at styre naturen, samarbejder de med naturen og det giver simpelthen masser af meningsfulde naturoplevelser. Vi er jo selv natur, men erkender vi det sådan rigtigt…?
  Det mærker vi først, når vi er tæt på naturen og gen-opdager altings sammenhæng og helhed.
  Naturen omkring os ‘taler’ på mange forskellige måder om store kriser, både i din og min nærnatur og på globalt plan. Igen, det hele hænger sammen…

  Den førende indenfor dansk mindfulness, Lone Fjorback, siger det samme, ligesom klimaprofessor Katherine Richardson: Måske hænger alle nutidens kriser sammen med vores dårlige behandling af naturen…?

  Mange grønne hilsner Anna Lønne Sørensen, Tjæreborg.
  PS Lige nu er samtlige kommuner og dermed jo også alle vi borgere, tilmeldt konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune? Hvem giver naturen mest plads i haverne, på de grønne arealer, industriområder, landbruget, parkerne, legepladserne, skovene, osv osv. Læs gerne mere på dkvild.dk

  Svar
 • Henrik V Blunck

  19/02/2022 at 21:34

  Både lejlighed eller slot i Frankrig lyder hyggeligt. En restaurant i New York er alt for meget arbejde – og man er konstant underlagt risikoen for eksterne faktorer, der påvirker ens business. Gordon’s Kitchen Nightmares som absolut case in point.
  Anyway, du skal bestemt følge dine drømme og din passion. Det er det, der gør din blog så vidunderlig, fordi vi altid får nye perspektiver på tingene omkring os. 🙂

  Svar
 • Karen Fonseca

  15/02/2022 at 08:48

  Kære Line
  Dejligt du tager dette emne op. Var på Stresskonference og et af indlæggene handlede “Ageisme”. Det blev jeg vældig grebet af. Er selv 71, arbejder stadig som psykolog, og spørger tit mig selv: “er det mon OK at jeg stadig har faglige ambitioner, mange ideer eller er jeg blevet for gammel”? Udtryk for “Ageisme” rettet mod mig selv. En gang (drøm) vil jeg lave en podcast om emnet.
  Rigtig god dag til dig
  Vh Karen

  Svar
 • Renee

  30/01/2022 at 21:25

  Hejsa line

  Hvor jeg dog elske og følge dig og læse dine opslag/Indlæg, ville ønske jeg kunne/turde skrive som du gør, du er et kæmpe forbillede og kan sagtens følge dig i fler at dine tanker og ord….

  Det er sundt og ha drømme, men de drømme som blir til virkelighed skal jo os kunne efterleves, og passes ind i den dagligdag man har, visse ting kan jo gøre at drømme aldrig blir virkelighed…

  Glæder mig til fler indlæg og andet du bidrager med

  God søndag

  Svar
 • Catarina

  30/01/2022 at 13:18

  Uha ja, jeg kan sagtens følge dig også selvom jeg lige har 5 når ennu til jeg runder de 60.Jeg er sikker på at du finder lige præcis det der passer til dig – det gør de fleste på et tidspunkt, nogle tager bare lige en omvej inden alt falder på plads 😀
  Rigtig god søndag til dig og dine 😊

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   02/02/2022 at 12:11

   Hej Catarina.

   I virkeligheden tror jeg ikke, det handler om alder ihvertfald ikke alene. Måske mere om, hvor man er i livet og hvad man søger. Nogler søger livslangt, mens andre bliver ved deres ‘læst’.

   Tak og i lige måde

   Svar
  • Line Baun Danielsen

   02/02/2022 at 12:13

   Ha ha …. Jeg tror ikke, det er en ny fritidsinteresse, det handler om. Der skal nok lidt mere til. Men goldt er bestemt hyggeligt (og tidskrævende)!

   KH Line

   Svar
 • Gitte Nielsen

  26/01/2022 at 22:15

  Jeg har det ligesom dig og andre her i tråden. Blev 60 år i august, og selvfølgelig har vi fået knubs undervejs, men som dig har jeg da “det hele” og alligevel kommer den der nagende og rastløse fornemmelse. Jeg tænker også “midtvejskrise”, men for mig er det værste, at jeg ikke rigtig kan sætte ord på, hvad jeg gerne vil. Du har trods alt nogle drømme, og som jeg læser det, nok også mulighed og energi til at realisere dem ❤️

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   02/02/2022 at 12:15

   Hej Gitte.

   Du skal bruge tid på at mærke efter, hvad du savner, drommer om og brænder for. Det har jeg brugt MANGE timer på. Både alene, med veninder og sågar min dygtige coach.

   Lives skal nydes og leves til fulde – vi har jo kun et!

   KH
   Line

   Svar
 • Helle

  26/01/2022 at 13:35

  Melder mig i koret..spot on.
  For mit vedkommende..tror corona har gjort at der er indfundet sig en sarthed, ensomhed eller alenehed.. en socialdistance oma
  Hvordan får man startet livet op igen..og ja DET føles for mig som en “midtvejskrise”

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   02/02/2022 at 12:18

   Hej Helle.

   Det, du skriver, er SPOT ON. Corona har gjort mere ved os, end vi nok tror. At være socialt amputeret/begrænset i to år gør naturligvis noget. Vi har gså fået noget anden – nemlig TID til at tænke over livet, til familien og de nære ting.

   Nu skal vi lære det hele igen! Gå på arbejde med kolleger. Turde mødes i store sammenhænge…. Men mon ikke vi lykkes?

   KH Line

   Svar
 • Juliane Olsen

  26/01/2022 at 12:06

  Kære Line. Jeg tror simpelthen, du ville være eminent, hvis du tog en fitness-uddannelse 🙂

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   02/02/2022 at 12:20

   Hej Juliane.

   Det overvejer jeg også – var tilmeldt, men så kom corona og jeg droppede det igen.

   KH
   Line

   Svar
 • tina/mormormedstiletter

  26/01/2022 at 11:59

  Jeg tror, at de allerfleste oplever den slags ‘krise’, måske endda flere gange i livet.
  Når det har ramt mig, har jeg altid kunnet stoppe op, kigge mig omkring og netop huske på at værdsætte, hvad jeg har i livet lige NU. De små ting såsom, dejlige børn, begge mine forældre leve stadig, gode venner og veninder, jeg er stadig i god form, ser pæn ud, er grundlæggende et optimistisk menneske og har gå-på-mod.
  Alt sådan noget ‘småt’ noget, som jeg/man har en tendens til at glemme, når livet har kørt på den store klinge. Taknemmelighed, tror jeg er et godt ord!
  Det kan godt være, at jeg har været rastløs, men jeg ved også at den rastløshed snart går over igen, for intet et statisk, alt i livet forandrer sig og som du selv skriver, så er det ‘nye’ måske lige for næsen af dig.
  Det er i den slags kriser, at jeg f.eks. har taget beslutninger om at starte min blog, skrive en bog, rejse til Afrika og bo og arbejde og mange andre skelsættende ting.
  Brug din krise godt!

  Tak for et godt indlæg, endnu engang:-)

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   02/02/2022 at 12:21

   Kære Tina.

   Selvtak… Og tak for dine kloge betragtninger.
   Taknemmelighed er er dejligt ord – og en følelse som vi skal være bedre til at mærke.

   KH
   Line

   Svar
 • Leif

  26/01/2022 at 11:53

  Kender det.
  Desværre er jeg ikke een af dem, der kan tjene til livets opretholdelse ved at sidde og stirre uudgrundeligt og tænksomt ud mod horisonten … 😉

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   02/02/2022 at 12:23

   Kære Leif.

   Det tror ikke, der er nogen af os der kan. Men man kan tage sig tid til at tænke på en gåtur. I bilen. I haven. Eller tage en god livssnak med en ven.

   KH
   Line

   Svar
 • LN

  26/01/2022 at 11:48

  Præcis!
  Jeg har det også sådan. Jeg er 60 år og har sagt et job op pga. usundt arbejdsmiljø. Hvordan kommer jeg videre på et jobmarked, hvor 60 år ikke er førstevalg? Hvordan “tilgiver” man sig selv, at turde sige op uden at have et job ~- læs: vælge sig selv og sit mentale helbred til.
  Jeg er lige der, hvor du er:
  ” Måske ligger løsningen lige foran mig, jeg har bare ikke opdaget det. Måske skal jeg lede, og det er ok. For jeg ved, at alting løser sig. Det har livet lært mig.”

  Svar

Skriv et svar