Kræsenhed er et større issue her på vores matrikel. Jeg tror ikke, jeg fornærmer min yngste, hvis jeg siger, at hans smagsløg har begrænsede horisonter. Jeg har også selv en del ting, jeg ikke kan fordrage fra lam og indvolde til cognac og whisky. Undskyld, kan du li’ whisky!
Jeg tror, de flest af os har kæmpet eller kæmper med kræsenhed. Enten med vores unger, og jeg ved fra mig selv, at kræsenhed ikke altid handler om curlingmødre og fædre, der pleaser ungerne og deres smagsløg. Mine 2 drenge er opdraget stort set ens, og de har fået det samme i munden fra de var små. Alligevel er den ene altædende og den anden kræsen.
Jeg er heller ikke selv for god. Jeg spiser hverken smør, blåskimmelost, snegle, indvolde eller noget der bare handler om lam eller ged. Og jeg er faktisk heller ikke ret begejstret for fx kærnemælk, whisky og cognac.
For nylig blev jeg inviteret til et ret interessant arrangement, som netop handlede om at knække koden til kræsenhed: Hvordan kan man lære at lide det, man ikke kan fordrage?
Arrangementet hed ANTI ANTI og foregik på den supertjekkede restaurant Tjoget i Stockholm og var arrangeret af whisky firmaet Singleton. Anti Anti kommer til Lidkoeb i København den 28/11, hvor man kan købe billet, og prøve det, jeg har prøvet. Og du kan også vinde en billet her på bloggen. Du kan se hvordan i bunden af indlægget.
Jeg kender ikke ret mange kvinder, der er vilde med fx whisky andet end i en Irish coffea. Det er en udpræget mandedrik, og man kan selvfølgelig spørge sig selv: Lever jeg ikke ligeså godt uden whisky? En ægte whisky kender vil med garanti sige NEJ.
Jeg synes udfordringen lød spændende, for udover whisky smagning, så handlede det netop om at udfordre smagsløgene med nogle af de smage, som man i en svensk undersøgelse havde fundet ud af, var de værste i et barns mund: Blåskimmel, sild, østers og oliven.
Vi fik en indgående fortælling om whiskyens historie, som er både lang og ret spændende. Whisky er en af de drikke, der har allerflest regler. Det er en beskyttet drik, der skal lagres i mindst 3 år på fad, før den må kommes på flasker og sælges.
Jeg anede ikke, at det var så kompliceret. Vi smagte 3 forskellige slags whisky. En BOURBON, en TALLISKER single malt på 10 år og til sidst en SINGLETON på 12.
Den første har du måske smagt i cocktails som Manhattan eller Whisky Sour. Den anden var virkelig en røget sag, som jeg nær var kløjes i. Den sidste var tilforladelig for mine tøsede smagsløg. Den var sødlig og smagte lidt af pærer, karamel og nelliker – eller også var mine smagsløg bare sat lidt ud af drift efter den røgede Tallisker.
Selve mad-delen stod den svenske mad fotograf og kok Peter Bäcklund for. En super sød og dygtig kok, som synes, at udfordringen med at nedbryde kræsenhed var sej. Han serverede 3 små lækre tapas lignende ting, hvor temaet netop var oliven, sild og blåskimmelost. Menuen lød således på whisky marinerede sild, foccacia med ricotta og tapenade og chokoladesmåkager med roquefort. Så jeg fik udfordret mine smagsløg lidt!
Udover maden blev der serveret whiskycocktails på nogle af de whiskys, vi havde prøvesmagt forinden. Jeg var vild med den første – jeg drak kun lidt af den anden, men der havde jeg ligesom også bare fået whisky nok!
Jeg kunne faktisk godt finde på at købe mig en flaske efter denne oplevelse. Måske mest for fortællingen og historiens skyld. Men jeg blev ret fascineret af whiskyfortællingerne.
Så næste gang, jeg får mandebesøg, kan jeg byde på en whisky on the rocks. Mine veninder skal så smage Timeless, som den lille lyse hedder, når de kommer til min fødselsdag den 8/12.
Hvis du vil med til Anti anti eventet i København, så er det den 28/11 på Lidkoeb på Vesterbrogade i København. Arrangementet løber af stablen fra kl. 17:30 til kl. 19.00 og koster 250 kroner. Prisen omfatter tre mindre retter og to cocktails.
Billetter kan køber her: https://billetto.dk/e/antianti-by-singleton-billetter-317370
OG så sætter jeg en billet (for 2) på højkant.
Du skal bare skrive i kommentarfeltet, hvad din HADE-ret nr 1 er! Og husk lige at skrive din email adresse.
26 kommentarer
Helle Buhrkal
19/11/2018 at 20:42Haderet nr 1 er østers ! Godt jeg ikke er rig 😜
Dorthe Nøhr
19/11/2018 at 15:40Chili con carne og alt hvad der ellers er chili i er absolut hademad nr. et.
Og så er mine smagsløg ikke så egnet til alkohol, så det kunne være en god måde at træne dem på 🙂
Jannie
18/11/2018 at 12:16Undgår at spise; ged, øster, snegle, pasta, kartoffelmos, blåskimmelost, oliven, løg, alt med kaffe-smag, remoulade, karrysild…..
Villy O. Christensen
17/11/2018 at 20:33Jeg HADER risengrød…..og alt andet med kanel FØJ FOR DEN
Pia Sturm
17/11/2018 at 18:55Blåskimmelost og blodpølse
Trine wagner
17/11/2018 at 18:00Skimmelost og sild 🐟🧀😕🤪
Trine wagner
17/11/2018 at 17:57Puha skimmelost og sild må være d værste 🧀🐟😉🤪
Erik Balk-Møller
17/11/2018 at 14:35Alle former for lam!
Lone Møller
17/11/2018 at 11:34Sild 😝
G.
16/11/2018 at 23:03HADE-ret nr 1 er Lam/Ged/Kalkun/And.
(Jeg som kvinde elsker Scotch Whisky – har 5 rigtig gode flasker – dufter/smager/drikker rent – lækkert. Min livret er Vinbjergsnegle/450 g rød Okse bøf/Hjerter/Kalve lever/Græshoppe-Fårekyllinger/Lever).
G.
K-V
17/11/2018 at 00:22ØSTERS!! De gange, jeg har fået østers, har jeg følt konsistensen i munden som en-undskyld mig!!- en kæmpe klat slim☹️😫😩
mitzi vaarning
16/11/2018 at 18:39Blåskimmel, sild, østers,oliven og whisky er alle ting jeg elsker, men champignonsuppe og medister spiser jeg aldrig
Eydrit Ragnudóttir Mikkelsen
16/11/2018 at 18:28Jeg elsker whisky on the rocks, også de røgede, tjærede, det er himmelsk med en god whisky. Jeg har kun ørred, som jeg helst ikke sætter tænderne i, men det er p.gr.a de tusindvis af ben den indeholder. Mit favorit kød er lam i alle afskygninger.
Rigit god weekend, tror jeg skal have mig en lille, en rigtig god whisky i aften 🙂
Gitte
16/11/2018 at 18:10Absolut hade ting er lam/ged, kan simpelthen smage det flere dage efter. Kan også kun tilslutte mig mht. whisky og blåskimmel uha uha….
Gitte J.
16/11/2018 at 18:05Hej….absolut hade kød er lam/ged, smager det flere dage efter. Ellers kan jeg da kun være enig i, at whisky og blåskimmel er fæle ting / Gitte
Ulla-Britt Sletskov
16/11/2018 at 17:14Jeg deltager ikke ret gerne i spisning af kogt torsk. ☹️
Susanne
16/11/2018 at 15:45En af de få ting jeg ikke kan fordrage er blåskimmelost, så det vil være fantastisk at vinde en billet og blive omvendt 🙂
Jytte Fejerskov
16/11/2018 at 15:17Hade-ret nr. 1 er stegt lever.
Peter holst
16/11/2018 at 14:04Jeg afskyr ost og indevolde og for det ikke skal være løgn så kan jeg heller ikke klarer lam og ged mvh Peter.
Hanna Skov
16/11/2018 at 13:37Hade-ret nr. 1 er uden tvivl stegt lever.
Lis Bruun
16/11/2018 at 13:31HADE-ret nr. 1 er: Andesteg og jeg kan ikke fordrage lugten af det. Derudover kan jeg ikke lide gin/tonic, hvilket irriterer mig voldsomt, da jeg jeg aldrig kan være med på det sammen med de andre men det kan jeg måske lærer ved dette arrangement 🙂
Inge Sørensen
16/11/2018 at 13:17Stegt lever
Anne Thielsen
16/11/2018 at 13:10Hade-Ret nr. 1:
Sylte + Blodpølse🤢
Lone Laudrup
16/11/2018 at 12:32Jeg kan ikke fordrage hverken lugt eller smagen af gedeost og kærnemælk
Lis
16/11/2018 at 12:20HADE – ret nr 1 er hjerter i flødesovs altså indmad.
Anita
16/11/2018 at 12:14Min haderet er grønkålssuppe, jeg kan godt lide grønkål, men grønkålssuppe, er nok noget af det eneste jeg ikke kan lide, og måske guleærter 🙂