Gør du dig umage?

Gør du dig umage?

På fredag fejrer vi Dronningens 50 år på tronen. For de kongetro, som jeg, har de sidste uger været et rent overflødighedshorn af interviews og programmer med og om Dronningen. Og særligt et program har skilt sig ud: DR programmet hvor ’almindelige’ danskere stillede spørgsmål til Dronningen. Et af dem var: ’Hvad vil De gerne huskes for?’ Og dronningen svarede: ’For at jeg gjorde mig umage’! Et beskedent men alligevel stort svar. For gør du dig umage?

Et forbillede

Jeg vender tilbage til det umage om lidt – først et hurtigt blik tilbage i tiden. Jeg husker nemlig tydeligt, hvordan jeg som en lille pige på kun 9 år, sad klistret til det sort/hvide fjernsyn med min moster og mormor og så Dronning Margrethe 2. iført sort sørgeslør udråbes til Dronning fra balkonen på Christiansborg. Både min mormor og moster græd.

Jeg bliver selv rørt i dag, når jeg ser billederne. For der på balkonen stod en kun 31-årig småbarnsmor og datter i sorg og talte til folket med en fattethed uden lige. Det kan ikke have været let – selvom Dronningen i alle interviews har sagt, at hun var forberedt på det. Og at folkets enorme støtte og opbakning hjalp.

Gør du dig umage!

Dronningen og Prinsen til sølvbrylluppet i 1992. Foto: Steen Wreem

Du kan ikke uddanne dig til jobbet som dronning eller konge. Det er learning by doing. Det er mesterlære i ordets bedste forstand – og tilmed livslang lære. Dronningen er med årene blevet en mester i sit fag. Hun favner bredt intellektuelt, kunstnerisk/kulturelt og menneskeligt. Fra tidligere at være lidt ’stiv’ og ’fornem’, er Dronningen de seneste årtier blevet både ’mildere’, mere rund og folkelig. Ja, i programmet på DR forleden kom hun nærmeste i øjenhøjde med os.

Ligesom da hun med udslået hår og morgenkåbe vinkede ud af vinduet på Fredensborg til sit sølvbryllup med Prins Henrik. Eller da mor Magrethe stod og vinkede stolt til sin søn fra balkonen på Amalienborg under Royal Run i 2019. Eller den stolte mor under statsbesøget i Tyskland for nylig, hvor kærligheden og stoltheden lyste ud af øjnene. Det var en mor, et menneske og ikke bare en Dronning. Og synes jeg i dag et stort forbillede.

Jeg gjorde mig umage

Og nu tilbage til Dronningens svar på spørgsmålet: Hvordan vil De gerne huskes? Dronningen kunne have svaret hundredvis af ting. Men hun valgte det ydmyge: ’-At jeg gjorde mig UMAGE!’

 

Gør du dig umage?

Dronningen fortjener denne udsigt

’At gøre sig umage’ betyder, at vi gør det bedste, vi kan. At vi anstrenger os for at gøre det godt. At vi er omhyggelige. At vi forbereder os. Det betyder ikke, at vi skal efterstræbe det perfekte. Men at vi gør ting  med omhu og dermed hæver os over middelmådigheden. Som Dronningen uddybede sit svar: ‘-At gøre sig umage er at bruge det, man har i sig…. Hvis man gør sig umage hjælper det en hel del.’

Nogen vil måske indvende, at ’godt’ er ’godt nok’. Jeg tænker at ’godt nok’ netop er det middelmådige. Og derfor er ’godt nok’ ikke altid ’godt nok’! At gøre sig umage betyder, at vi tager en bevidst beslutning om at gøre lidt ekstra. Jeg læste dette blogindlæg forleden, der slet og ret hed: Kunsten at gøre sig umage:

’Det betaler sig at gøre sig umage… At gøre sig umage er hverken nemt eller gratis, men det betaler sig… Og det er en kunst, der kan læres… Hvis man vil hæve sig over middelmådighed, kræver det, at man gør sig umage.’ Citat: Michael Madsen, meningsdanner.dk

Om det var det, Dronningen mente, ved jeg selvsagt ikke. Men svaret gav stof til eftertanke – i hvert fald hos mig. Og jeg håber SELV, at andre vil tænke det samme, når jeg engang stiller træskoene.

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

Skriv et svar