Elsk mere - had mindre!

Elsk mere- had mindre!

Jeg skrev for en uge siden en klumme i BT. Den handlede egentlig om det amerikanske midtvejsvalg og den hadefulde tone, der hersker ’over there’. Ikke kun blandt politikere og journalister, men også mellem naboer, venner og mennesker, der pludselig ikke kan tale sammen, fordi de er uenige. Min påstand er, at vi desværre ikke er så meget bedre herhjemme. Derfor opråbet: Elsk mere – had mindre!

Elsk mere - had mindre!

Alle mine 3 med-kombatanter fra ‘Til middag hos’ har prøvet at få med grovfilen. Naser Khadar lever med konstant PET-beskyttelse

Som jeg skrev i klummen, bliver danske politikere, meningsdannere, kvinder, ikke etniske danskere, ja alle mulige mennesker, som vi af en eller anden grund ikke kan lide, haglet ned, svinet til eller kritiseret sønder og sammen i medier og på de sociale platforme.

Jeg har gransket min hjerne for at forstå hvorfor. Jeg oplever selv tit, at folk jeg ikke kender, sender umotiverede ‘svinere’. Det kan være ting som, at jeg er en egoistisk, selvoptaget møgkælling. En selvpromoverende kvinde, der er blevet for gammel og bange for at blive glemt og ikke kan finde’ the perfect match’. Dertil dum og uintelligent!

Og efter BT-klummen kom der lige et par til, som jeg nu har slettet, fordi jeg ikke vil bruge energi på det.

Men heldigvis er de konstruktive, bekræftende, søde og kærlige beskeder stadig i overtal. Kunsten er at samle på det gode og positive og ignorere det negative.

Elsk mere - had mindre!

Træk vejret, tænk efter – måske lægger vreden sig!

Jeg tror ikke, det er en særlig dansk disciplin at give med grovfilen til mennesker, vi ikke kender. Jeg tror det handler om intolerance, mangel på overskud, dårlig opdragelse – og så fordi vi ’KAN’. Det er så nemt i dag at få kontakt til andre. E-mail, sms og de sociale medier har afkortet distancen mellem mennesker. Så når vi bliver vrede, ophidsede eller provokerede af andres meninger eller livsstil, så er det nemt at komme af med vreden – det er bare et tryk på ’send’.

Jeg lærte engang af en klog psykolog, som jeg gik til efter min skilsmisse, at man aldrig måtte handle på en følelse. Kloge Marianne, som hun hed, sagde altid: Vent en dag med at sende din besked. Du føler måske helt anderledes, når vreden har lagt sig. Og tænk hvis vi brugte tiden på at ’tygge på budskabet’ og forstå, hvad modparten mener, i stedet for at flippe ud. Måske havde den, vi blev rasende på, ret?

Desværre er det blevet sådan, at vi helst ikke må træde for meget ved siden af – eller mene for meget og det forkerte. Vi har godt nok ytringsfrihed, men den usynlige ‘Nationens’ kontante hammer hænger truende over mennesker, der tør mene noget højt. Når vores politikere bliver kaldt for ludere, bliver truet på livet og må leve med politibeskyttelse døgnet rundt for at mene noget, andre er uenige i, er vi så ikke ude på et skråplan?

Elsk mere - had mindre!

Bare et lille søndags-opråb!

Det er i hvert fald et alvorligt skred i det, som vores demokrati og respekten for det enkelte individ bygger på. Vi giver tit medierne skylden for den hadefulde tone – både i USA og herhjemme. Men jeg synes, det er for nemt at placere ’lorten’ (sorry) der. Vi må som de enkeltpersoner, vi er: Borgere, mødre, fædre, kolleger, venner, veninder sige et tydeligt NEJ til intolerance, trusler, adfærd og sprog, som nærer hadet. Det er vores pligt at være gode forbilleder for vores børn og alle andre, ved selv at tale pænt og respektere andres meninger.

Jeg synes, at livet er for kort til at HADE. Had er en negativ følelse, der fodrer vores indre djævel. ELSK noget mere – også dem, du føler dig provokeret af. Stil dig selv spørgsmålet: Hvorfor bliver jeg provokeret? Har vedkommende måske ret? Kan jeg lære noget af det? Hvis ikke… SÅ lad det fare!

Rigtig dejlig søndag.

PS: Overskriften i BT-klummen var ikke min kop the. Min overskrift var: Hvor kommer alt det had fra.

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

9 kommentarer

 • Alexander Amargós Petersen

  20/11/2018 at 16:55

  Jeg er fuldstændig enig med dig Line. Vores verden er i det hele taget blevet meget mere både grov,voldelig og i det hele taget voldsom på alle måder. Det er som om at hvis man skal have noget sagt i dag, så må man forsvare meget mere fra al det had der følger med når man viser sig som den man er. Jeg er rigtig glad for dit utroligt smukke budskab om at elske mere. For det er netop den kærlighed der kommer til at lukke sårene.
  Alexander

  Svar
 • Kenneth Kjax Kofod

  19/11/2018 at 18:35

  Hej Line interessant læsning 🙂 jeg vil lige qoute dig på denne her “Jeg synes, at livet er for kort til at HADE. Had er en negativ følelse, der fodrer vores indre djævel. ELSK noget mere – også dem, du føler dig provokeret af. Stil dig selv spørgsmålet: Hvorfor bliver jeg provokeret? Har vedkommende måske ret? Kan jeg lære noget af det? Hvis ikke… SÅ lad det fare!“

  Praktiserer du det selv? har du styrke og overskud til det? Kan du lade det……… fare?

  Må du have en dejlig frisk uge!

  Vh. @KjaxUnit

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   19/11/2018 at 18:44

   Hej Kenneth.

   Du spørger, om jeg selv praktiserer det.
   Jeg prøver, jeg øver mig og er blevet bedre til det med årene. Men jeg bliver af og til også provokeret – jeg forsøger at tælle til de berømte 10 og ser om jeg kan ‘lade det fare’.

   Min erfaring er dog, at hvis man går i clinch med ‘nationens stemme’ så optrapper man en unødig konflikt. Og som en norsk tv- kollega engang konstaterede, så kan man ikke være elsket af alle. På samme måde kan man ikke være enig med alle.

   DBh Line

   Svar
    • Line Baun Danielsen

     15/12/2018 at 17:51

     Hej Kenneth.

     Det vil jeg, hvis du fortæller mig hvad det er for indlæg. Det er umuligt for mig at finde blandt de tusinder af indlæg der ligger. Desværre.

     Og det lyder vældig drabeligt – måske du kan fortælle mig, hvad der er sket??

     Mvh

     Svar
 • Britta Jacobsen

  19/11/2018 at 00:07

  Kære Line. Dejligt du tager bladet fra munden, og sætter ord på den drejning der er sket. Som udgangspunkt er det at lytte og prøve at forstå andre, noget der tit kan give viden. Vi behøver ikke være enige, men respekt og forståelse er udgangspunktet for en god dialog. Hvorfor det er kommet så vidt, har du nok ret i også skyldes de sociale medier. Så lad os hermed sende den besked, at vi med denne dialog, vil starte en bølge med følgende indhold. Lad os alle lytte mere, rumme mere og på en ordentlig måde tale sammen. Dejlig uge til jer alle.

  Svar
 • Pia jensen

  18/11/2018 at 12:33

  Hej Line
  Det er et rigtigt fint indlæg du har skrevet idag og jeg kan til fulde tilslutte mig det. Jeg har et par gange været ude for, at jeg med et glimt i øjet og humor, har kommenteret et indlæg på fb og derefter fået en sviner tilbage, som jeg overhovedet ikke var forberedt på. Det rammer sku lidt. Men som Mette Holm siger, rør ved en lort og du får lort på fingrene. Men jeg har dog fået noget positivt ud af det, nemlig, at hvis der er et opslag jeg ønsker at kommentere negativt på, så tænker jeg mig om en ekstra gang og mærker efter om jeg egentlig synes det vil bidrage omverden med noget de kan bruge til noget og så lader jeg det tit være og finder fred med det. Go dag til dig…

  Svar

Skriv et svar