Touren i Danmark er så stort!

Touren i Danmark er så stort!

Nøj, hvor jeg glæder mig til at se Tour de France i min egen hovedstad og ganske få timer! Jeg har været med på 7 Tour de France enten som reporter i Frankrig eller som vært herhjemme. Jeg har oplevet stemningen på Champs Elysee og interviewet 90’ernes største tour stjerner. Det var så vildt… I dag er jeg tilskuer i København. Og touren i Danmark er så stort!

 

En af få kvinder

 

Touren i Dnamark er så stort!

Det første TV2 hold på tour i 1993

Der var ikke mange kvinder på Touren i 90’erne. Så jeg var heldig. Heldig fordi jeg fik oplevelsen, og ærligt fordi det gav nogle fordele.

 

Det at være kvindelig journalist åbnede mange døre til de store stjerner dengang som Indurain, Chiappucci, Pantani, Virenque, Cippolini – og selvfølgelig alle de store danske navne – Rolf Sørensen, Bjarne Riis, Jesper Skibby, Bo Hamburger, Brian Holm og mange andre.

 

Jeg blev lukket ind i på den tid ‘hemmelige rum’, som rytternes massagerum, værelser og rundt om middagsbordet.  Uforglemmelige oplevelser som mit kamerahold og jeg kunne formidle hjem til TV2. Journalistiske minder for livet.

 

Fuldblodshesten

 

Jeg husker især et interview  med en af 90’ernes største charmører italienske Mario Cippolini. Han var en gudsbenådet sprinter og en af stjernerne på de flade etaper før bjergene. Kendt for sit tandpastasmil og pomadehår.

 

Touren i Danmark er så stort!

De gamle akkrediteringer

Jørgen Leth havde på det tidspunkt lige udgivet bogen ‘Den gule trøje i de høje bjerge’, hvor han skrev om mange af tourens store ryttere gennem tiderne. Han beskrev Cippollini som en figur i en Fellini-film. En rytter, der blev beundret som en Ferrari, for sine fuldblods egenskaber.

 

Jeg fik et interview med ham i 1995 på en af de tidlige etaper med Bjarne Riis som oversætter. Bjarne kunne tale italiensk efter sine år som hjælperytter på det italienske hold Ariostea. Jeg vidste ikke helt, hvordan Bjarne Riis oversatte Jørgen Leths ord – men Cippolini grinede stort og smørret. Og siden blev jeg et par gange inviteret til kaffe i rytterbussen.

 

Bjarnes bamse

 

Og når vi snakker om Bjarne Riis, så overhalede han de andre store danske stjerner i midt 90’erne. Jeg var på barselsorlov, da han vandt i 1996, men 3 år før, hvor han blev nr. 5 i det samlede klassement og vandt 7.etape, fik vi lov til at interviewe ham på hans hotelværelse. 

 

Touren i Danmark er stort

Bjarne i den gule trøje med Indurain på hjul

Og der lå den gule Tour de France løve på sengen, som rytterne får på podiet! Jeg husker, jeg spurgte, om det var hans nye sovebamse. Han grinede sit generte ‘Bjarne grin’ og svarede ja. 

 

Jeg fik et rigtig godt forhold til Bjarne – og da dopingspøgelset for alvor brød løs på touren i 1998 leverede han i et interview, som vi lavede en hviledag på en flodbred, det legendariske svar: ‘Jeg er aldrig testet positiv’.

 

Det var han så, men jeg har stadig respekt for Bjarne Riis, fordi han ’blot’ gjorde, som mange andre. Og dertil var han perfektionisten over alle. 

Jeg glemmer aldrig et interview, vi lavede efter en etape om hans forhold til sin cykel. Han beskrev det som et kærlighedsforhold på lige fod med sin daværende kone Mette. 

 

Meget mere end et cykelløb 

 

Jeg kunne skrive side op og ned om mine oplevelser i Tour de France. Alt for langt til et blogindlæg. Måske vil jeg bare lige dele en oplevelse med Brian Holm på en bjergtop vistnok på Isola 2000 på grænsen til Italien.

 

Brian Holm var ved at falde for tidsgrænsen. Det stod ned i stænger, og det var skide koldt. 

Touren i Dnamrk er stort!

Mader og Leth er stadig Gud !

Redaktionen havde bedt mig og mit kamerahold om at vente på Brian til en kommentar. Da han nåede målstregen løb vi ved siden af ham, og stak mikrofonen op i hovedet på den stakkels mand. Jeg spurgte noget i retning af: Hvordan har du det Brian? Han værdigede os ikke et blik men vrissede: hold din kæft kælling! Og jeg forstår ham godt.

 

Dertil kommer alle de oplevelser i små landsbyer med stolte borgere og borgmestre. Tour karavanen. Atmosfæren på Champs Elysee. Og de mange danske bannere og asfalt malerier med en hyldest til de danske ryttere og Mader og Leth – som dengang var Gud! Det er de stadig for nogen af os.

 

Tour de France er så meget mere end et cykelløb. Jeg glæder mig til at opleve det som tilskuer i min egen hovedstad.

 

God Tour til alle

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

En kommentar

 • Jette Hartmann

  24/07/2022 at 13:21

  “Jeg fik et rigtig godt forhold til Bjarne – og da dopingspøgelset for alvor brød løs på touren i 1998 leverede han i et interview, som vi lavede en hviledag på en flodbred, det legendariske svar: ‘Jeg er aldrig testet positiv’.
  Det var han så, men jeg har stadig respekt for Bjarne Riis, fordi han ’blot’ gjorde, som mange andre. Og dertil var han perfektionisten over alle. ”

  Så når “alle de andre” køre for stærkt, over for rødt osv. så er det også tilgiveligt?
  Nej Line, dooping er ikke OK.

  Svar

Skriv et svar