• Home
 • /
 • Familie
 • /
 • Skilsmissejul – få det bedste ud af den
skilsmissejul

Skilsmissejul – få det bedste ud af den

Det er lillejuleaften i aften – den aften hvor rigtig mange børn holder skilsmissejul med den ene af sine forældre. Og i morgen følger så juleaften, hvor ligesåmange skilsmisseforældre må undvære deres unger. Det handler om at få det bedste ud af den.

Jeg er selv skilsmissebarn og kender alt for vel turnussen med skilsmissejul hvert andet år hos mor og hvert andet hos far. Jeg led ikke, men jeg savnede altid nogen. Jeg husker, at jeg drømte om, at vi alle kunne fejre jul sammen. Og jeg tror, at  mange skilsmissebørn deler den drøm.

Da jeg selv blev mor, sagde jeg til mine forældre, at hvis de ville være sammen med deres barnebarn juleaften måtte  de være under samme tag. Sammenføringen gik glat – og vi har holdt jul og højtider sammen lige siden, også selvom min far har været død i 19 år.

Jeg er selv uden mine drenge juleaften i år. Og jeg vænner mig aldrig helt til det – heller ikke nu hvor de er store. Der mangler ligesom bare noget, når de er væk. Og julen er  den højtid, der allermest minder en om, at man som forældre var med til at ‘kuldsejle’ en familie – også selvom mange jo har en ny familie.

Men det nytter ikke at gå til i selvmedlidenhed eller tristesse. Hvis ikke man hører til de få, der stadig kan holde jul sammen trods skilsmissen, så har man sgu pligt til at sende sine børn afsted med overskud, smil og kærlighed – og ja måske endda en gave til papmor eller papfar. Og en måde at markere både over for sine børn og den nye familie, at det er ok.

Her hos os holder vi skrumpejul i år. Vi bliver 3 plus hunden – og dermed det mindste antal nogensinde juleaften. Jeg skal lige vænne mig til det, når man som jeg er en barnlig sjæl, der ser de store juleselskaber med Disneytræ, gaver i bjergevis og latter for det indre øje. Men det bliver også skønt at være den “mindste” og få førstevalg til andelåret og risalamanden. For Disneyjulen findes ikke andre steder end på film. Mange sidder alene præcis denne aften, ikke blor fordi de er skilt, men fordi de ingen familie har overhovedet. Eller ikke er en del af dem.

Så i bedste dronninge-stil sender jeg Jer ALLE en tanke. Jeg skriver hele julen og riposter nogle af de mest læste indslag, det kunne jo være nogen gad læse det igen, mens jeg spiser marcipan og flæskesteg.

Glædelig jul til Jer alle.

 

 

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

5 kommentarer

 • Tina

  24/12/2016 at 16:21

  Glædelig Jul 🎄🎄 til dig Line også.
  TAK for din blog, venlige “spark i røven” og inspiration ❤

  Svar
 • Terese Hansen

  24/12/2016 at 11:19

  Kære Line,

  Rigtig god jul til dig 🙂
  Mange tak for den flotte bog som jeg glæder mig til at læse.

  Hilsen
  Terese

  Svar
 • Inge Bay Jørgensen

  23/12/2016 at 13:13

  Jeg vil også ønske dig en glædelig jul og et godt nytår. Tak for din blog, som jeg læser med interesse. Jeg synes jo næsten jeg kender dig, men du kender ikke mig. Jeg er en 70 årig farmor og lykkelig gigt. Min mand og jeg har guldbryllup i næste måned. I de første 30 år af vores ægteskab holdt vi altid jul herhjemme med forskellige familiemedlemmer på besøg. Nu må jeg altid savne den ene af mine børn juleaften, for vi har 2 drenge og deres familier holder vi jul med på skift og ikke altid hjemme hos os selv. Nu synes jeg det er rigtig dejligt at blive inviteret ud juleaften. I begge børns familier fejrer vi julaften på samme måde som vi altid har gjort. I årenes løb er der nok kommet mere luksus ind i traditionerne.

  Svar

Skriv et svar