• Home
 • /
 • Familie
 • /
 • Kan man bede naboens unger om at holde kæft?
Kan man bede naboens unger om at holde kæft?

Kan man bede naboens unger om at holde kæft?

Sommeren er her for fulde gardiner, og familien Danmark rykker udenfor i haver og parker – jubii for det. Med udelivet følger leg og skrig og skrål. Og nu spørger den sure dame: Kan man bede naboens unger om at holde kæft?

Kan man bede naboens unger om at holde kæft?

Idyllisk ser det ud… Men..

Jeg elsker børn. Mest mine egne forstås! Jeg elsker også min have og fuglenes fløjt, når altså jeg kan høre dem. De seneste år er der kommet mange skønne børnefamilier i vores nabolag, men der er nogen, der åbenbart ikke har forstået, at alle skal kunne holde ud at være her.

De ejer ligesom lyd- og luftrummet over det pæne Gentofte. På linje med plæneklippere, højtryksspulere og elektriske hækkeklippere. Der er f.eks. nogle  børn i nabolaget, som praktiserer et decibel niveau, der matcher de højeste og tilmed værste tilråb til en fodboldkamp i Serie 5.

Det går i 2×45 minutter. Men når de verbale kampråb og højlydte skænderier tilsat gråd strækker sig over hele dage fra morgen til  aften, så går tålmodigheden ligesom fløjten, og mit sommersmil stivner en anelse.

Mine egne unger kunne være slemme, når kampen om trampolinen gik ind. Det indrømmer jeg. Og naboen har et par gange lagt vejen forbi, som dengang drengene havde taget vores høns med på trampolinen. Men når ordkløverierne og decibelniveauet blev en tand for vildt, så sagde mor her dog et konsekvent stop!

Kan man bede naboens unger holde kæft?

… Hvis lyden var med forsvinder idyllen en del!

Sådan er det åbenbart ikke mere. Og i weekenden blev tålmodighedsbuen spændt til det yderste – jeg havde virkelig lyst til at råbe højt: Så hold dog kæft! Men kan man det? Eller er det det, man må tåle som haveejer – nu uden larmende egen avl?

Det er skønt at være passiv deltager til leg og grin. Men at være tvangsindlagt til konstante skænderier mellem højlydte børn er ikke en af mine spidskompetencer. Jeg undrer mig over, at forældrene selv kan holde det ud – og ikke mindst over, at de som de voksne ikke gør noget.

Måske hører de det ikke. Måske lukker de af for at få fred. Eller fordi det altid er sådan.

Hvad ville du gøre? Og er det bare mig, der er en sippe?

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

33 kommentarer

 • Rie

  19/07/2021 at 11:28

  Hvor er det trist vi skal have det sådan med børn der leger i haven men jeg kan huske da jeg havde børn i haven så tog man hensyn til naboerne. Glædelige og sure råben og skrigen skulle holdes på et lavt toneleje så alle kunne være ude. Og stadig med en 21årig der ind imellem vil holde fest eller have nogle venner i haven så ligger vi gerne en seddel i folks postkasser så de er advaret og dog stopper larmen senest kl 2 om natten. Men nu sidder jeg med et hjemmegående forældrepar der har boet på vejen i 3 år og siden Corona første lockdown i 2020 haft deres to børn hjemme. Før Corona var det hver eneste weekend men nu er det hver eneste dag fra kl 9.30 til 20 hvor børnene råber, skriger, græder, bander og hvad børn ellers gør og ikke nok med det, så råber forældrene lige så højt. 3-4 gange om ugen har de legekammerater, åhh sikke mareridt. En mor der står og kigger på sine børn hele dagen og råber, “ Nu stopper du Ole” “ gå din vej Per” “hvis du ikke stopper nu så……” “du må ikke slå Grethe” hele tiden kommenterer hvad børnene gør og ikke gør og hun råber gerne så højt at alle i nabolaget kan høre hende. Indimellem kommer faderen og når han kommer på banen så er helvede løs, så bliver der råbt højt men så er der ro i 10 min. Selvom vi har vinduer og døre lukket kan vi tydeligt høre dem alle. Jeg har tit lyst til at råbe højt “ Hold nu jeres mund og lad os alle få en sommer vi kan holde ud at være i “ men orker heller ikke den efterfølgende ballade. Jeg er sikker på at hvis jeg henvender mig stille og roligt vil jeg gå derfra med tårer i øjnene fordi de har et godt mundtøj og ordforråd som jeg ikke kan følge med i. Jeg ved der er flere naboer der har klaget til udlejer men intet sker.

  Svar
 • Karin Joensen

  15/03/2021 at 10:02

  Kære Line,
  Nu hvor vi går sommeren i møde er denne kommentar måske ikke helt ude i hampen på trods af et gammelt opslag.

  Nej man må ikke bede dem om at holde sin kæft, men man må meget gerne banke på døren og tage en snak med forældrene 😉
  Jeg har 4 børn under 7 år og til tider gør jeg ikke andet en at slukke brande, MEN vi bor i et villekvarter og vi er de eneste der har flere børn, vi har et helt fantastisk forhold til vores naboer, men jeg har også gjort mig stor umag at bede dem om at sige til hvis de larmer for meget, for jeg vil bare ikke være “den-der-familie-der-gør-at-andre-overvejer-at-sætte-deres-hus-til-salg” 😉
  Når det så er sagt så kom en af vores naboer en dag sidste sommer og bankede på vores dør og spurgte om jeg mon kunne hjælpe ham lidt. Mine børn var nemlig begyndt at lege med hans hæk, bevares når man er en småbarnsfamilie så gør man jo ikke op i om en hæk er flot eller ej, men det gjorde han og jeg går op i at vi kunne vise godt naboskab, så jeg takkede ham for at han havde sagt det, mine børn stod lige ved min side imens vi pænt snakkede om at han var lidt ked af situationen, jeg lovede at tage en snak med børnene, men så kommer nok det vigtigste og min pointe i hele den her lange bemærkning…
  Vi blev enige om at hvis der var noget igen så var jeg helt okay med at vores nabo selv sagde det til børnene, i en god tone selvfølgelig, men nogen gange er det bare meget bedre når andre siger det, jeg kan gøre nok så meget, men det slår ikke til på samme møde som når en fremmed stikker hoved frem og irretesætter.
  Så kære Lene, du må ikke bede mine børn holde kæft, men ihhh hvor ville det være rart hvis du en dag gik forbi vores matrikel og syntes de larmede for meget sagde pænt hej og spurgte dem om de ikke ville dæmpe sig lidt fordi du gerne ville være i din have imens de legede og hygge, du kunne eventuelt medbringe nogle ispinde. Den ville gå rent ind for mig som mor, børnene ville synes du var smadder sød og tage hensyn fordi i deres øjne var du en gammel dame der ikke orkede så meget larm og vi to ville måske stå og sludre lidt og sige hej til hinanden i supermarkedet fremover 🙂

  Svar
  • Sussie

   26/05/2021 at 19:49

   Hej Line og Karin. Synes naboer skal gøre plads til næste generation med små børn og ikke være så egenrådige. Børn larmer, men hellere udendørs leg end indendørs i pad. Børn løber ind og ud. Tag det dog roligt. Og lad børn være børn uden at underkende forældre . “Da jeg havde små børn..”sætningen er en kliché… alle børn har larmet . Hav lidt armslængde… en dag har I børnebørn som larmer. History repeat. Vægt hellere et godt naboskab! Vh. Sussie

   Svar
 • Kristina

  22/07/2020 at 21:43

  Hej Line. Bliver helt ked af dette indlæg. Er selv mor til to tvillingedrenge på 3,5 år, hvor naboen ofte skriger af dem over hækken at de skal holde kæft. De larmer på trampolinen, skændes, slås, græder, og har mange konflikter ligesom de er hinandens bedste venner med grin og latter. Jeg siger, stop, ikke skrige, ikke slås, giver dem en timeout, prøver at være pædagogisk Det ene øjeblik med “lolas” “ pas på ørerne de skal holde hele livet”, pas på din bror- han skal holde hele livet, for det næste øjeblik at skælde ud. Jeg skal også passe hus, mit arbejde , lave mad. Så presset en hverdag. Jeg føler mig som en høne uden hoved.Ren overlevelse. Som en levende zombie.Og indrømmer blankt, at det er meget kaotisk og jeg ønsker at have søde opdragede børn, som sidder stille, roligt og pænt og ikke larmer. Jeg tager aldrig ud med dem netop pga. jeg ikke kan styre dem. De kan ikke sidde stille og de larmer. Hvor kan jeg have mit helle med mine børn uden st skulle flytte på landet? Jeg vil ikke være hensynløs over for mine naboer – tværtimod. Ville ønske mine børn bare kiggede på insekter i græsset ell legede med en gravko i sandkassen. Jeg går på listefødder ude i min have pga. jeg har dårlig samvittighed overfor naboen, som er pissed over støjniveauet. Jeg har læst om curlingforældre, som jeg ikke har lyst til at være. Men jeg må bare dybt erkende at jeg slukker brande og føler mig dybt utilstrækkelig. Vh. Kristina

  Svar
  • Jessica

   13/08/2021 at 19:36

   Gå på YouTube og søg under “Supernanny” OBS kig efter hele episoder (46). Hun er supersøde og hjælper familier som din til at blive glade sammen. Hun bruger evidensbaserede metoder, der har fokus på få, rimelige, veletablerede grænser kombineret med masser af positive oplevelser. Håber, det hjælper.

   Svar
 • Tina

  12/04/2020 at 09:16

  Ak ja den problematik kender vi også og her har vi så ovenikøbet naboens 3! katte rendende også – med døde fugle og kattelort til følge.
  Det er ikke ‘comme-il-faut’ nu til dags at tage hensyn til andre mennesker – det er ganske umoderne.
  Og vover man at påtale problemet bliver folk mopsede.
  Egoismen lever i bedste velgående i 2020 også 😔

  Svar
 • Hanen

  30/03/2020 at 14:44

  Kan se at dette er et gammelt indlæg, men mon ikke i disse Corona tider dette blusser op i kraftig stil?
  Nuvel, jeg havde selv et problem med en nabo der “ikke har kommando over besætningen” – som man siger
  Jeg valgte simpelthen at optage ungerne mens jeg gik i haven, ca 1½ times tid med decideret skrigen , hujen og adskillige tudeture fra deres lille pige – fordi de 2 storebrødre var for vilde.

  Herefter redigerede jeg det så der var 3 timers loop, og satte det på ghettoblasteren på terrassen en lørdag aften de havde gæster.
  Ca 15 min, så stod der en oppustet knægt i min have, og spurgte om jeg havde noget imod at skrue ned for det lort der …. hvortil jeg svarede, det er en optagelse fra sidste weekend af dine børn…. Skruer du ned, så gør jeg det naturligvis også.
  (lod i øvrigt tracket køre ud, inden jeg besluttede mig for at det nok var sevet ind)

  Beskidt men effektivt.
  Optaget med almindelig telefon, lydfil redigeret med gratis software, usb-stick og usb kompatibel Ghettoblaster.
  Jeg skruede kun lige så højt op, at jeg vurderede der var tale om aktuelt støjniveau.

  Svar
 • Tina

  22/08/2019 at 17:10

  JA man kan godt bede naboens unger holde kæft – det er bare så pokkers svært 😬
  Når min hund gør i haven, så kommer han ind med det samme. Når mine drenge råber og slås i haven (og tro mig det gør de), eller skriger højt i badebassinet, så bliver de bedt om at dæmpe sig. Ellers må have legen stoppe.
  Hvad skulle vi gøre uden x-Box og fortnite de dage 😂😂😂

  Svar
 • Jonas

  02/07/2019 at 14:09

  Hej Line,

  Det er virkelig en hårfin grænse. Selvfølgelig skal alle være der. Men der må også være grænser for det. Jeg tænker, at det bedste vil være, at tage dialogen med naboen 🙂

  Svar
 • Robynn

  29/06/2019 at 17:37

  Hi Line,
  It’s your neighbor….with three kids. Sadly we were unaware of a noise problem, and as a family always try to our best to keep the noise level low, both indoors and outdoors. We try as often as possible to keep the kids in the back yard….away from the neighbors and ensure that they are in the house by 6pm so others can enjoy an evening outside. We say STOP about 3 million times a day, as most parents do, and feel we set boundries, have consequences for, and expectations of our children.
  Both Lasse and I would like to apologize for any disruption and hope we could talk personally next time.
  Hugs,
  Robynn

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   30/06/2019 at 00:37

   Ha ha hi Robyn… No its not you! Your kids are playful and happy. That is wonderful sound in a neighbourhood. So dont worry.

   I dont even think you know the kids 😊🙏🏻 The dont even live in our Street. I have neighbours to 5 sides!! Not including neighbours across the Street.

   So please dont take it out on your boys!!

   Love Line

   Svar
 • Lisbet

  27/06/2019 at 19:24

  Jeg synes, du er en lidt halvsur citron😉
  Når vi vælger at bo i et villakvarter, hvor haverne støder op til hinanden, så må man også forvente, at der er børneleg med skrig og skrål, hækkeklippere mm. – også på tidspunkter, hvor man selv lige havde tænkt sig en lur på drømmesengen😊
  Jeg bor selv i et villakvarter med en stor børnefamilie ved siden af og bevares de larmer ind i mellem gevaldigt, men jeg starter måske også græsslåmaskinen uvidende om, at de lige har lagt et barn til at sove i barnevognen.

  Svar
 • Alexander Amargós Petersen

  26/06/2019 at 20:06

  Jeg er også meget glad for børn, og for at være udenfor og jeg elsker også min have. Jeg har ikke børn selv,men fra at have arbejdet med dem i alle størrelser, så ved jeg hvor dejlige men også larmende de kan være og jeg kan også blive ret så vred på de forældre der ikke beder deres unger om at opføre sig ordentligt eller skrue ned,som en gensidig respekt overfor andre, ligesom jeg heller ikke sætter mit lydanlæg med “Metalica” på i haven,fordi jeg også ved at det ikke alle der er vilde med den slags. At give sine børn disse råd er efter min mening guld værd.

  Svar
 • Annette

  26/06/2019 at 19:17

  Kære Line
  Melder mig også som sur gammel dame 😂 Vi har udover børn også en gør-det-selv-handy-man-duracell-kanin-nabo, som hamrer, banker, sliber, saver, skærer, klipper, ofte med meget larmende naskiner.jeg har tit lyst til at råbe ind over hækken “Så slap da af menneske!” Han er dog samtidig en rigtig sød og hjælpsom fyr, så jeg har (indtil videre) valgt at beherske mig. God sommer 😍

  Svar
 • Susanne Larsen

  26/06/2019 at 17:58

  Jeg må bare sige. At jeg har en nabo et sted. Der ikke er lokaliseret i nu. Han hammer kl 0430. Ja og igår efter kl 23.
  Jeg er tidligt oppe. Men hvordan kan man finde på og lege mand på den tid.

  Svar
 • Bente

  26/06/2019 at 17:51

  Hej Line
  Vi har desværre det samme (problem)
  Vi bor i et kvarter fra 1981 hvor der desværre har været en del udskiftninger og der er så kommet en del små børns familer til, som er vældig søde men hold da op hvor er støjniveauet steget og det kan helt bestemt være så irriterende at man har lyst til at råber så hold dog kæft unger.
  Så du er bestemt ikke alene med problemet.

  Svar
 • Janet/Livsmoden.dk

  26/06/2019 at 16:42

  En høflig visit hos pågældende nabo må være det bedste.
  Hvis ingen effekt, så kan du tage det op i grundejerforeningen.
  Tænker også, at du nok ikke er den eneste på vejen, der er generet af støjen.
  Og selvfølgelig må ungerne lege og larme lidt – men altså ikke i overlydsniveau og til gene for andre.

  God sommer😉🤫☀️🍹

  Svar
 • Helene

  26/06/2019 at 16:17

  Jeg er sååååå enig (sure dame nr 2 melder sig under fanen)! Men vil dog også tillade mig at nævne dybt uopdragne hunde, som galper løs i timer – og ja…….timer! Så råber vi altså; hold så kæft! Vi er selv hundeejere til en stor hund, bor i et rækkehuskvarter, men han ved, at hvis han går rundt og gør “bare fordi”, så ryger han ind. Så han gør derfor aldrig, når han bare tuller rundt i haven.

  I min verden handler det også om pli, hvis fx man en hverdagsaften kl 18 går i gang med at slå græs eller larme med andet værktøj – desværre er mange bare sig selv (alt for) nærmest.

  Svar
 • Lone

  26/06/2019 at 14:50

  Hej Line
  Kan du ikke invitere forældrene over på en lille hyggelig drink i din have, medens det går vildt for sig mellem børnene – så kan de måske selv høre hvor vildt det lyder hos dig. Tror måske ikke de tænker over at det lyder så højt at naboerne kan blive irriterede over det 🙂
  Eller optag larmen på et bånd og afspil det fra din have – så hører de det måske og kan genkende sig selv – det giver måske stof til eftertanke. Jeg tror ikke det bliver godt at banke på hos dem og bede dem dæmpe sig.
  Vi har boet ved siden at en familie, der konstant larmede eller rettede på deres børn. I en weekend var det hele tiden “nej, det må du ikke Selma” – det var så højt, at vores Selma stillede i haven og spurgte os hvorfor der hele tiden var nogen der kaldte på hende!
  Ha en rigtig dejlig sommer trods larm 🙂

  Svar
 • Helle

  26/06/2019 at 13:30

  Hvorfor hører naboerne heller ikke at deres hunde gør dagen lang!! Og hvorfor skal der slåes græs kl 17.55, når pensionisterne har haft hele dagen til det!!

  Svar
 • Sanne

  26/06/2019 at 12:45

  Åhh, hvor jeg kender det og åh hvor er den svær. Jeg har faktisk overvejet at bestikke alle naboernes unger med is om fredagen, hvis de dæmper sig og holder igen med skrigeriet – men det må man vel heller ikke. Vi er omgivet af børn og de larmer afsindigt meget, også hvor jeg virkelig ikke mener det er nødvendigt (en vandkamp i ny og næ larmer). Og jeg forstår heller ikke at forældrene kan holde det ud og ikke kan høre at det er for meget overfor naboerne. Det kunne jeg faktisk da søn var lille, og jeg kunne heller ikke holde det ud dengang. Jeg har flere gange sendt larmende venner hjem, fordi de efter flere advarsler ikke holdt op med at råbe og skrige. Man kan godt lege uden at skrige i vilden sky. Og ja, jeg føler mig gammel nu … PS: Tror absolut ikke på hævn ala høj opera- eller heavyrock. Ønsker dig go’ sommer.

  Svar
 • tina/mormormedstiletter

  26/06/2019 at 12:17

  Uha, den er svær…
  De er jo hjemme hos sig selv, de unger som leger i haverne og så er det jo forældrene, som sætter reglerne for dem….
  Måske kunne du sludre med forældrene om støjniveauet.
  Personligt er vi flyttet på landet, for at undgå støjende naboer. Nu er her kun hanegal og fuglefløjt – helt fantastisk:-)
  Jeg håber du får en fredelig sommer;.)

  Svar
 • Christina

  26/06/2019 at 11:36

  Hej Line
  Godt spørgsmål. Det er vel som med så meget andet et spørgsmål om hvordan man griber det an. Nogle mennesker har en meget kort lunte og er meget ego centrerede, andre er mere tolerante og forstående for at alle skal være her. Holder man sin irritation inden i sig for til sidst at eksplodere og råbe op på groveste håndværker manér ( no offense ) HOLD NU KÆÆÆFT FORHELVEDE, så skal man nok ikke regne med positiv respons. Men hvis man nu høfligt bankede på naboens dør og gav udtryk for forståelse for alle skal være her, men om man måske kunne dæmpe sig blot en lille smule, så ville man være utrolig taknemmelig ( uden sarkastisk undertone el.l.) så tror jeg de fleste er imødekommende.
  Men alt i alt handler det om individuelle grænser og holdninger. Nogle mennesker kan ikke tåle den mindste lyd fra naboer, om det er børn eller plæneklipper osv. Jeg personligt elsker at høre liv omkring mig. Jeg har selvfølgelig også mine grænser, men det er mere hvis nogen skulle skrue højt op for musikanlægget ved midnat. Nogle gange hvor mit overskud ikke er så højt, bliver jeg hurtigere irriteret, men så griner jeg lidt af mig selv og minder mig om at det hele ikke bare handler om mine behov 🙂

  Rigtig skøn dag 🙂

  Svar
 • Dorthe Nøhr

  26/06/2019 at 11:33

  Hej Line,
  Jeg tror ikke forældrene hører dem på samme måde som os naboer. Men jeg har den helt samme tanke som dig. Det er hyggeligt at høre når børnene leger og har det sjovt, men at høre på skrig og skrål en hel dag er knapt så sjovt.
  Jeg overvejede faktisk en dag at gå ind til naboens barn med et plaster, for at høre om der var noget jeg kunne hjælpe med, men så stoppede hun med at skrige – så måske var hun blevet lagt i seng :-).
  Knus
  Dorthe

  Svar
 • Kirsten Jensen

  26/06/2019 at 11:30

  Hvad er der blevet af almindeligt hensyn til andre ? Mener godt man kan tale med naboerne om ikke de kan få deres børn til at skrue lidt ned for lyden. Vi skal være her alle sammen. Rigtig god sommer fra Mormor <3

  Svar
 • Susanne

  26/06/2019 at 11:22

  Hej Line
  Jeg ville gå forbi og gøre opmærksom på at de har naboer, der nyder at være i haven.
  Ellers kan man jo skrue op for noget musik, så de kan hører der er andre en dem selv 🙂

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   26/06/2019 at 11:25

   Hej Susanne.

   Det sidste var en god ide….. Og jeg må næste gang tage mod til mig, og gå ind til naboen og sige det.

   KH
   Line

   Svar
 • Trine

  26/06/2019 at 11:15

  Du skriver jo netop selv, når larmen blev en tand for vildt, sagde du stop. Så hvorfor tror du, at naboen ikke selv siger stop, når det bliver en tand for vildt for ham? Hvordan mon bloggen havde set ud, hvis naboen havde sagt stop, før du mente det var nok?
  Men hvor har du ret. Børn i haverne og på strandene larmer. Måske er der derfor Mofibo og andre lydbøger har så stor en succes om sommeren?

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   26/06/2019 at 11:18

   Hej Trine.

   Tja, hvis naboen hade sagt stop, var der jo intet problem.

   Så havde jeg bare nydt det – og tænkt at havelivet var dejligt for os alle !

   KH
   Line

   Svar
   • Jannie

    22/08/2019 at 22:56

    Forældrene lægger slet ikke mærke til at børnene larmer helt afsindigt.De er nemlig travlt optaget med deres mobiler og plads.

    Svar
    • Christel Wilms

     06/11/2019 at 10:27

     Kære Line,
     Jeg forstår til fulde din frustration og deler den også. Jeg vil gerne nyde min have med høje træer og et rigt fugleliv, mens flere naboer i modsætning til mig, åbenbart mener at villahaver idag mestendels skal bestå af betonfliser, hvor børn kan løbe frem og tilbage på larmende legetøjsaggregater og spille timevis af (basket)bold (dunk, dunk, dunk!). Dette krydres så med en konstant tændt udendørs radio med Nova fm! Hold nu op, hvor bliver jeg irritabel af, at andre på denne måde mener, at de har ret til at indtage og forurene alle andre menneskers lydmiljø. Om dagen er der så også konstant håndværkere i nabolaget, der udover den nødvendige maskinpark hører høj musik udendørs, hvilket kan drive mig, der arbejder hjemme til vanvid. Hvor er dannelsen og det gensidige hensyn blevet af? Jeg håber, at der i miljødebatten også kan komme mere fokus på at passe på hinanden mht støj og lydforurening. Jeg har meldt mig ind i foreningen “Vi elsker stilhed” for at fremme sagen. Jeg tror, at mange idag har svært ved stilhed (så hører man måske pludselig egen indre stemme), men samtidig har vi moderne mennesker i stigende grad brug for stilhed for at forebygge stress.
     God stille dag til dig😊 bh Christel

     Svar

Skriv et svar