• Home
 • /
 • Familie
 • /
 • Skal man give gave, hvis folk ikke ønsker sig noget ?
Jule og gaver

Skal man give gave, hvis folk ikke ønsker sig noget ?

Der er nu under en uge til jul, og mange af os pisker rundt med overophedet kreditkort for at købe gaver. Nogle med kilometer lange ønskesedler i tasken. Andre helt uden. Og hvad gør man: Skal man give gave, hvis folk ikke ønsker sig noget ?

Jul og gaverJeg hører, som jeg før har skrevet, til dem, der altid har en lang ønskeseddel med stort og småt. I år ønsker jeg mig f.eks alt lige fra en fejekost, et lille piskeris, trænings handsker,  Helle Joofs nye bog og en masse andre ting i alle prislag. Og finder nogen på noget helt af sig selv, så er det mindst ligeså fint. Pointen er, at den, der har travlt og måske ikke kender mig så godt, eller vil glæde mig med noget, jeg mangler, kan finde hjælp i ønskesedlen.

Vi skal være 13 mennesker juleaften og 2 hunde. Jeg mangler stadig ønsker – inklusive fra mine egne unger ! Og jeg føler mig efterhånden  lidt presset både på ideer og tid. Mange ønsker sig ikke noget, og sådan er det nok i et overflodssamfund, hvor vi dybest set ikke mangler noget eller bare kan købe det, vi vil have og mere til. Og det provokerer mig faktisk lidt. Helt firkantet tænker jeg : Hvis man ikke ønsker sig noget, skal man så have noget ? Eller kan den glade giver bruge pengene på en større gave til en anden, der har et stort ønske ? Eller  kan man give beløbet til en forening eller en sag, og mennesker, der trænger?

Jul og gaverJeg kender flere, der af samme grund dropper julegaver og istedet støtter et formål eller en forening.

Et andet spørgsmål, der rejser sig i julens gave cirkus, er PRISEN på julegaven. Skal man give gaver ud fra et eller andet på forhånd aftalt regnestykke ? Jeg giver for 500 kr. Jeg får for 500kr. Skal vi give hinanden gaver efter økonomisk formåen eller for lige mange penge ? Jeg har ikke selv svaret, men jeg synes, at diskussionen er vigtig. For hvorfor giver vi gaver ? For at glæde – eller som en byttehandel ?

Jeg elsker jul, men jeg ærgrer mig over, at det at give gaver ikke længere er så enkelt som før. Måske er det min egen skyld – men jeg hører fra mange, at de netop oplever julen som et simpelt regnestykke.

Jul og gaverJeg har strikket karklude i år. 8 styk ligger og venter på at blive pakket ind. Det er nok de gaver, jeg giver med den største glæde og stolthed, fordi de er strikket med omhu.

Til næste år vil jeg foreslå et nyt gave kodeks, hvor store gaver bliver givet til dem, der har brug for dem eller ønsker sig noget helt særligt. Og dem der ikke har de store gave behov får en symbolsk men kærligt givet gave. Sådan kan man glæde hinanden lidt ekstra.

Glædelig jul lige om lidt.

PS: Jeg har stadig ikke hørt fra de 3, der vandt strikkekonkurrencen. Det her er sidste chance:

Karina Søgard Pedersen

Janni Burslund

Charlotte Wagner

Ellers trækker jeg 3 nye vindere.

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

9 kommentarer

 • Lone H

  23/12/2017 at 22:43

  Jeg har også lavet en ønskeliste som jeg plejer men det betyder ikke at man behøver at købe noget fra listen. Syntes faktisk at de gaver jeg bliver gladest for ofte er dem hvor giver tænker kreativt. Er også lidt misundelig på de der karklude som jeg ville elske at få i gave, men det må så være det jeg skal i gang med i 2018.

  Svar
 • Karina Leonora

  23/12/2017 at 18:22

  Mine forældre er ikke til længere. ..Derfor er vi altid hos min mands familie. .Og den er stor 😅… Derfor foreslog jeg at vi giver gaver til hinandens børn og ikke til de voksne…Og selvfølgelig Hvad ægtefæller gør er ikke min sag.. Jeg personligt køber kun til børn og mine søde svigerforældre 😊… Jeg holder mig til børnenes ønskeliste og køber noget til min svigermor/ far som jeg ved de bliver glade for.. God Jul 😇

  Svar
 • Henriette Jørgensen

  21/12/2017 at 07:32

  Kære Line.
  Endnu engang et fint indlæg, med en relevant problemstilling. Jeg er så enig!
  Efterhånden er hjerternes og familiernes fest blevet en stor byttehandel. Var det egentlig det der var meningen?
  En anden problematik er de aktiviteter folk foretager sig. Jeg oplever, at der nærmest er gået sport i, hvor mange julefrokoster og arrangementer man inviteres til, men disse involvere ikke nødvendigvis familien. Det var måske heller ikke det der var meningen?
  Når alt kommer til alt er det selvfølgelig familierne selv, der skal skabe mening i deres egen jul.
  Jeg er desværre ikke længere rigtig fan af julen – forhåbentlig bliver det anderledes til næste år 😉

  Svar
 • Edwin Chammon

  20/12/2017 at 19:58

  I vores familie får de voksne en gave og det går skift hvem vi giver til, og gaven må max koste 500 kr. og samtidig er vi forpligtet til at lave en ønskeliste med 6 – 10 forskellige ønsker, så der er noget at vælge imellem. Børnene får fra alle vi voksne. Det fungerer godt. Tak fordi du tager hul også på dette emne.
  Du er bare så fantastisk…
  Rigtig god aften til dig og dine.

  Svar
 • Marianne

  20/12/2017 at 17:38

  Vi holdt for nogen år siden op med at give gaver os voksne imellem fordi vores jul var lidt en rodet landhandel af familier blandet sammen på kryds og tværs og tit kendte man ikke nogen af dem særlig godt. Ekskæreste, eks svigerforældre på begges sider samt nuværende og diverse ensomme sjæle. Så spillede vi pakkespil men jeg vil altså bestemme hvem der skal modtage den gave jeg har udvalgt. Sad sådan og gav hints .. a la du skal gå efter den der :-).
  Jeg giver i år en gave til alle der kommer hos mig juleaften og jeg har hygget mig i den sidste måned med at gå og finde nogle småting. Jeg forventer ikke at få noget igen, men jeg synes det hører sig til. Vi taler altså om småting som en lækker te. Et duftlys og den slags. Der står hverken Chanel eller Gucci på noget af det.

  Svar
 • Finn Haargaard

  20/12/2017 at 16:24

  Jeg læser gerne din blog, da du skriver på en dejlig levende og engageret måde.

  Nu kender jeg dig kun fra medierne, men ud fra det, kan jeg umiddelbart ikke forestille mig, at du strikker, laver masser mad o.s.v.
  Det med at strikke kender jeg ikk’ andre der gør i alderen 45+ – ikke, at der er noget forkert heri, det er bare ikke helt almindeligt nu om dage. Men det kan jo være, at det bliver moderne igen og kan træde i stedet for Ipad og mobiltlf., så vi kan “samtale” igen eller dyrke sport sammen….

  Svar
 • Tine Danielsen

  20/12/2017 at 13:01

  Nu er jeg en af dem du sigter til, og jeg er mega dårlig til ønskelister…og det er bestemt ikke fordi jeg, ikke kan lide at give eller få gaver – tværtimod 😉. Men jeg bryder mig ikke om ønskelister, da det for mig bliver en indkøbsliste, uden det personlige. Og de bedste gaver jeg har fået, er dem jeg ikke vidste, at jeg ønskede mig. Så hermed afsløret, du får ikke noget fra din ønskeliste til jul 😀. Stort juleknus

  Svar

Skriv et svar