• Home
 • /
 • Familie
 • /
 • Sig mig – er jeg blevet en sur gammel dame?
Sig mig - er jeg blevet en sur gammel dame?

Sig mig – er jeg blevet en sur gammel dame?

Jeg elsker at gå og nusse i min have. Nippe visne blomster, støvsuge bede for ukrudt, plukke brombær og bare NYDE haven og lytte til fuglene – hvis altså jeg kunne. Det lyder nemlig, som om jeg bor på en legeplads eller en byggeplads. Og idag slog det mig: Sig mig – er jeg blevet en sur gammel dame?

Sig mig - er jeg blevet en sur gammel dame?

Fredfyldt ser det ud !

Det har været en af de sjældne søndage, hvor solen har bagt fra en skyfri himmel. Sådan en dag hvor alle er i haven, hvor alt hvad den kan trække af have-, bore og slibemaskiner bliver luftet. Sådan en dag, hvor alle nabolagets skønne unger bliver sendt ud i haven langt væk fra playstations og Ipads. Og det er jo egentlig helt vidunderligt.

Min have er mit ‘helle’, hvor jeg holder fri for mobiler, radioens kække baggrundsstøj og nysgerrige blikke. Her kan jeg nyde årstiderne, duftene og fuglene, der synger…. Hvis det ikke lige var for den ufattelige larm der er fra råbende unger og havemaskiner, der kører fra tidlig morgen og dagen lang.

Sig mig - er jeg blevet en sur gammel dame?

Der strikkes med ørepropper!

 

Nu kan jeg jo sådan set godt lide børn. I rimelige mængder og decibel. Og jeg har selv haft 2 ret aktive drenge, der sikkert har bidraget med pæne mængder decibel. Og vi har også haft ældre naboer, der til tider blev trætte i ørerne af skrål fra trampolinen (som vi sagde endeligt farvel til tidligere i år) og dunk fra fodbolde mod garageporten. Nu er jeg så selv blevet en af der de “ældre naboer”, der nyder havens ro. Problemet er blot, at nogle af børnene her omkring råber – de taler ikke. De råber oven i købet rigtig grimt, skælder ud og bliver endnu mere råbende, når de ikke får deres vilje, eller mor og far ikke lige har tid, fordi det er fridag, og der skal ordnes vinduer, hus eller have.

Jeg var tæt på i dag at give tilbage af samme skuffe og råbe: ” SÅ HOLD DOG KÆFT”. For hvor meget er det i orden at larme ? Og skal man som naboer være tvangsindlagt til hinandens skænderier på første parket ? Eller ungernes larmende leg for den sags skyld?

Sig mig - er jeg blevet en sur gammel dame?

Mon Morten Korch rosen kan høre?

Min pointe er: Vi skal vel alle have lov at være her. Både børnefamilier, pensionister og midaldrende par og singler. Min gamle mor tog for nylig tyren ved hornene, der hvor hun bor. Engang var det et stille sølvbryllupskvarter. Nu er børnefamilierne flyttet ind – og det giver jo liv og glade dage. ”Så meget, så jeg ikke engang kan læse min avis” klagede hun forleden. Derfor gik hun hen til genboen for pænt  (ifølge hende selv!) at bede børnene om at dæmpe sig lidt. Der var 8 af slagsen i trampolinen.

Faren kom farende og sendte min mor på porten : ”Du er ikke velkommen her på matriklen. Vil du venligst gå.”

Sig mig - er jeg blevet en sur gammel dame?

Min dejlige knap så stille morgenkrog

Er det virkelig ok ? Jeg tænker nemlig, at den adfærd, vi tillader hjemme, følger med, der hvor vi sender vores børn hen: I børnehaven, i skolen eller SFO’en. Så hvis man må råbe, skrige og larme uden hensyn til omgivelserne derhjemme, så må man jo også, når man er ude.

Tænk hvis man kunne blive enige om eftermiddags siesta i alle nabolag, hvor alle bare slukkede maskinerne, satte sig med en bog eller avisen, småsnakkede eller bare slappede af på en søndag.

Måske er det bare mig, der er blevet en småsur gammel dame !

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

7 kommentarer

 • Marc

  06/09/2017 at 22:16

  Foranderlig verden, ja måske, men i hvert fald ikke til det bedre. -man kan ikke lade være at tænke; hvad bliver det næste? Det er nemlig korrekt, unge mennesker taler ikke længere til hinanden, de råber. Alt er “tilladt”, man tager ingen hensyn, gør bare som man har lyst hver især. Fx i lejlighedsbyggerier, støjer folk helt enormt i opgange og fællesarealer. Hvor man tidligere, helt sikkert dæmpede sig, når man passerede igennem en opgang, råber man idag gerne op og ned til hinanden, uden betænksomhed for andre beboere. Det samme sker i sommerhusområder, man tænker ikke på naboerne, man saver og borer og slår græs, på snart alle tider af døgnet. Når den ene er færdig går den næste igang. Folk er åbenbart ligeglade med fred og ro. Måske ændre det sig med alderen, for mange siger “jaja.. vi larmede også da vi var unge”‘, men jeg vil nu vove den påstand, at lydniveauet er et andet idag. Og man til hver en tid, ville dæmpe sig, hvis der fx kom en ældre person, som klagede over støjgener. Idag har det ofte ingen effekt at klage, der er ingen hensyn og absolut ingen respekt for andres ønske om fred og ro. Meget enøjet og egoistisk. Men et skridt på vejen er da at bringe emnet på bane. Så nej, der er ikke noget ‘gammel og sur’ over dig, du har helt ret.

  Svar
 • Annlise Stubseid

  05/09/2017 at 08:46

  Problemet, med ‘børnestøj’ er jo, at børnene bliver jaget ud og væk fra deres foretrukne omgivelser – i den elektroniske verden. Nogen skal jo lære dem at færdes udendørs, børn er jo kun vandt til at blive hørt, og alle vil gerne være højest oppe i hierakiet – det giver støj. Så nej, Line du er ikke sur og gammel, du lever bare i en meget foranderlig verden.

  Svar
 • Helle Dissing

  05/09/2017 at 01:02

  Du er under ingen omstændigheder ingen sur gammel dame.
  Mange forældre glemmer at tage ansvar for deres børns opdragelse. De tør ikke tage konflikterne, fordi så “ødelægger” man den så opreklamerede kvalitetstid. Det er synd for børnene. Hvordan skal de kunne gebærde sig ude, når de ikke får det at vide derhjemme?
  Jeg skal med min mand på ferie inden længe, og vi har for anden gang bestilt voksenhotel. Vi gider ikke uopdragne unger og forældre, som ikke holder deres børn under opsyn.
  Forøvrigt var det en meget ubehøvlet behandling din mor fik. Men det fortæller blot om en selvcentreret verden. Det er så lidt, der skal til for, at vi alle kan være her. Desværre mener nogen, at de har mere ret end andre.

  Svar
 • Malene Sigsgaard

  04/09/2017 at 22:50

  ENDELIG én der tør sige det højt 😊 Personligt er jeg selv rystet over, hvor meget larm, råben og skrigen der er fra børnene i mit nabolag! Og ja, jeg kan godt lide børn og har selv børn. Diverse maskiner kører non stop i weekenderne. Tak for dit meget relevante indlæg👍😊😊

  Svar
 • mormormedstiletter

  04/09/2017 at 20:45

  Du har SÅ meget ret, Line! Det er gået helt amok med al den larm og den surhed folk udviser hvis man tillader sig at bemærke det overfor dem.
  Her hvor vi bor i Spanien kommer der mange danske naboer på ferie i de andre huse og de har ved gud ingen pli, hvad larm og roderi angår, så bare gi’ den gas, jeg har din ryg!!! 🙂

  Svar
 • Rike Jørgensen

  04/09/2017 at 10:23

  Nej du er ikke en sur gammel dame! Den far ville også smide en yngre udgave ud! Hold et møde i grundejerforeningen om en middagpause midt på dagen! Nogle steder er der tid på om formiddagen, og nogle steder forbud søndag morgen før et vist tidspunkt! Vi er mange der føler og jaget som gamle sure ”
  “kællinger” damer! Håber blot på vores kultur vender til at stilhed er ok,kloden drejer alligevel rundt😊

  Svar
 • Ditte

  04/09/2017 at 10:18

  Og nej, du er IKKE blevet “en småsur gammel dame”….Så rigtigt at vores børn lærer af, hvordan vi selv gebærder os… herunder også om vi står i bunden af Rema og SKRIGER til ungerne, at “nu skal i altså opføre jer ordentlig og tie stille”….. Tror det vil pynte i mange familier, hvis det også var “tilladt” at opdrage lidt på børnene, tror faktisk selv de gerne vil have det…, i stedet for, at de bare må ALT og ikke ved, hvor grænsen faktisk nås – herunder også, hvad der kommer ud af deres mund OG i hvilket toneleje…
  SUPER hyggelig have.

  Svar

Skriv et svar