• Home
 • /
 • Film
 • /
 • Samler du på godt eller skidt?
Samler du på godt eller skidt?

Samler du på godt eller skidt?

Jeg lå og stenede på sofaen forleden og så den amerikanske film ’The Intern’ med Robert de Niro og Anne Hathaway i hovedrollerne. En film om karriere vs familieliv, om troskab vs utroskab, om livslang kærlighed, erfaring og troen på det gode i livet og mennesker. Amerikansk og rørende javel, men den fik mig til at tænke på, hvorfor nogle mennesker tiltrækker problemer som en høm-høm tiltrækker fluer. Mens andre går mere eller mindre smilende gennem livet. Samler du på godt eller skidt?

Den barmhjertige samaritan

Jeg har selv en tendens til at tage mig alt for meget af andres problemer. Også selvom jeg ikke bliver bedt om det. Jeg hader uretfærdighed, og får ondt om hjertet, når andre har det skidt. Jeg har også veninder, der ofte ender som den barmhjertige samaritan, der påtager sig ansvaret for og løsningen af andres problemer. Det er både slidsomt og drænende konstant at slukke ildebrande for andre. Og det er som at tisse i bukserne – det varmer kun kort, for et øjeblik efter står man med nye ildebrande.

Det betyder ikke, at vi skal undlade at række hånden frem til en ven eller veninde, der beder om hjælp. Men at du godt må overveje, om det er rigtigt for DIG og, om det reelt er DIT ansvar. Den, der redder andre, glemmer nemlig ofte at passe på sig selv. Og måske skal man spørge sig selv: Hvorfor HAR jeg det behov for at samle problemer omkring mig? Er det i virkeligheden fordi, det at gøre gode gerninger får os til at føle os som gode mennesker? Måske.

Robert de Niro er ’god’

Samler du på godt eller skidt?

Filmplakat fra ‘The Intern’

Og så vender jeg lige tilbage til filmen med Robert de Niro. Her spiller han en ældre pensionist og enkemand (Ben), der efter sin kones død tager et job som ’intern’ (seniorpraktikant) i en stor onlinevirksomhed. Han bliver chauffør og højre hånd for den succesrige men fortravlede, krævende og aldrig helt tilfredse direktør Anne Hathaway (Jules) . Hun har problemer på alle fronter: Med medarbejderne, bestyrelsen, sin mor og ægteskabet. Forholdet til manden halter, og han er utro.

Ben (Robert de Niro) var lykkeligt gift med sin ungdomskærlighed, indtil hun døde af kræft. Han kunne være bitter, ulykkelig og sat sig i et hjørne. Men i stedet griber han ud efter livet og får sig et seniorjob. Han bliver løsningen på alles problemer fra assistenten, til salgsteamet og i sidste ende direktøren selv.

Jules (Anna Hathaway) spørger ham en aften: ‘Hvordan gjorde I?’ – underforstået holdt sammen hele livet. Og hans enkle svar var: ‘Vi havde vores problemer. Men hun var altid glad og positiv.’

Samler du på godt eller skidt?

Livet vil altid være en bland-selv-pose med sødt og surt. Men vi har faktisk selv  indflydelse på, hvor meget ’surt’ vi hælder i posen. Så er du havnet i cirklen, hvor andres problemer æder dig op, er det måske tid til at se dig selv i spejlet og spørge: Hvorfor er sådan?

Rigtig dejlig fredag.

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

2 kommentarer

 • Bent Pedersen

  21/05/2021 at 13:06

  Har set denne film flere gange og den er god, rigtig god 🙂 Har det nok lige som dig Line, tager mig for meget af andres problemer, også på mit arbejde hvor jeg er leder, spørger jeg tit ind til hvordan medarbejderne har det, men har det lidt svært med at andre hjælper mig.
  Rigtig god weekend.

  Svar

Skriv et svar