• Home
 • /
 • Sundhed
 • /
 • Det offentlige får snart en ‘lort’ fra mig !
En lille 'lort'

Det offentlige får snart en ‘lort’ fra mig !

Lige nu står der en afføringsprøve på hjørnet af mit køkkenbord og venter på at blive taget i brug. Jeg ved godt, det er et fantastisk tilbud at få, når man er over 50. Og det offentlige får snart en ‘lort’ fra mig ! Jeg tænker dog alligevel, at mit helbred er mit ansvar – selvom jeg godt ved, at visse kræftsygdomme ikke bliver opdaget hjemme i privaten. 

En lille lortVi bliver med jævne mellemrum indkaldt til forskellige screeningsprogrammer på hospitalerne her i Region Hovedstaden: Endetarmskræft, livmoderhalskræft og brystkræft. Sådan er det at leve i et velfærdssamfunds som vores. Og jo, det er DEJLIGT, at der bliver taget hånd om os. Det må bare ikke være sådan, at vi fralægger os vores eget ansvar for livet.

Hvis jeg lever sundt og hverken ryger, drikker, har sex eller spiser animalsk fedt, så har jeg langt større sandsynlighed for at leve langt og godt. Og selvfølgelig vil jeg gerne leve langt og godt. Det tror jeg de fleste af os vil. Men jeg vil også gerne NYDE livet og have en fest, mens det varer.

Jeg var engang min egen case i et TV-program, der handlede om alder. Jeg skulle blandt andet undersøges af en læge, som stillede mig alverdens sundhedsrelaterede spørgsmål: Hvad spiser du ? Hvor meget motion dyrker du ? Hvordan sover du ? Hvor meget drikker du ? Og sidst men ikke mindst RYGER du?

En lille lortJeg svarede meget ærligt på den gode læges spørgsmål, og han gennemgik mine svar for rullende kameraer. Vi kom til rygerspørgsmålet, og lægen kiggede op fra papirerne og gentog spørgsmålet: Og du ryger ikke ?

Jeg blev lidt befippet, og jeg svarede autoriteten, som det var: Jo, jeg er festryger og ryger en gang imellem.

Lægen så alvorligt på mig og svarede. Så du RYGER ? Jeg fastholdt mit svar og sagde NEJ, kun en gang imellem, hvortil den gode læge svarede. –Jamen hvis min kone spørger mig : ’Skat, er du utro. Så vil jeg svare, NEJ kun engang imellem.’

Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle svare, for set i den sammenhæng var der jo kun et enten eller og ikke et både og – eller et ”kun lidt”.

Lægen så i øvrigt sådan her på sundhed: ‘Vi kender alle en tante eller onkel, der røg og drak hele livet, og som levede frisk som en havørn til de blev nogen og halvfems. Men, forklarede lægen: Der er også dem, der havde den der fest hele livet, og som blev ramt af livsstilssygdomme eller blodpropper som 65-årig. De FORTRYDER, at de ikke valgte det sunde liv noget tidligere. Så hvad vil du helst  – tage chancen eller vælge selv?’

En lille lortJeg svarede aldrig på hans spørgsmål – men jeg tænker mere på min sundhed i dag end for 10 år siden og fylder mig både med vitaminer, mineraler og lidt god vin.

Lige gyldigt hvad, så er det et valg, hvordan vi lever. Og vores velfærdssamfund kan diske op alle med de screeningsprogrammer, der findes. I sidste ende er vores sundhed vores EGET ansvar og ingen andens.

Og tænk hvor mange penge, der ville være til de rigtig syge, hvis vi som kvinder og mænd tog ansvar og skar ned på vores vellevned, spiste lidt sundere og mindre, trænede og sov mere.

 

Jeg er ikke bedre end andre – men jeg synes spørgsmålet er interessant.  Hvad synes du?

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

8 kommentarer

 • Henning Søder

  22/01/2018 at 12:14

  Hvor er det befriende at læse at det ikke kun er os alm mennesker som bliver det sorte får hos lægen fordi man indrømmer et forbrug på måske en pakke smøger om ugen når lægen spørger til dette så bliver jeg en smule “Rasmus modsat” og siger i samme moment til gengæld drikker jeg ikke og går ikke med piger 😉 Jeg mener at være så voksen at jeg selv kan styre det med at ryge og når det kun er en lille lyst som det jo er hvorfor så bekymre sig om det ? Kunne forstå hvis det var 3 pakker om dagen…

  Svar
 • Marianne

  17/01/2018 at 21:36

  Jeg lever efter 80/20 reglen i alt jeg gør. Så 80% sundhed og 20 “lev livet med alt det indebærer”. Hvis det betyder at jeg bliver 80% i stedet for 100 well so be it. Så har det været 80 af de gode

  Svar
 • Tina Clausen

  17/01/2018 at 17:38

  Jo, men selvom man tager ansvar for sit eget liv og levned, kan man jo få kræft alligevel og for den sunde, er det lige så svært selv at opdage. Så derfor er jeg glad for alle de test jeg bliver kaldt ind til.

  Svar
 • Tina Clausen

  17/01/2018 at 17:38

  Jo, men selvom man tager ansvar for sit eget liv og levned, kan man jo få kræft alligevel og for den sunde, er det lige så svært selv at opdage. Så derfor er jeg glad for alle de test jeg bliver kaldt ind til.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   17/01/2018 at 17:43

   Hej Tina.

   Det er jeg også…. i den grad. Det håber jeg også fremgår.

   Men vi skal bare huske, at vi også selv har et ansvar. Et stort et endda og et valg.

   Kræft er lumsk – men der er jo så mange andre livsstilsbetingede sygdomme.

   Kh Line

   Svar
 • Edwin Chammon

  17/01/2018 at 17:20

  Kære Line 😍
  Tak for et godt indspark.
  Ja det er rigtigt at det er os selv der skal tage vare på vores liv og helbred. Men ofte vil vi ikke tænke tanken. Jeg var ryger i 36 år, lige indtil en sommer søndag for 18 år siden. Familien var i Dyrehaven og efter kaffen,satte jeg mig lidt afsides for at få en pibe tobak, mens jeg stoppede piben, kom mit barnebarn på 4 hen til mig og sagde, Bedstefar jeg har lært i børnehaven at man kan dø af at ryge, og jeg vil blive meget ked af det, hvis du dør, så vil du ikke godt nok holde op med at ryge. Jeg blev så berørt af Emmas spørgsmål,at hun promte fik lov til at knække piben og smide den og tobakken ud. Jeg har ikke røget siden, for det rette insitament for at holde op var der. Og jeg fik et bedre liv.
  Tak for dig Line 🌹 🌹🌹🌹🌹

  Svar
 • Lotte

  17/01/2018 at 17:09

  Jeg tænker at der alligevel må være en fidus i, at opdage en evt. kræftsygdom i et tidligt stadie mht. efterfølgende behandlingsforløb.
  At vi så altid sammenligner levevis og helbred er også for nemt. Jeg tror også at kræft kommer af meget andet…. at der er personer der er disponeret for at udvikle en kræftsygdom.
  Jeg synes om prøverne og tager dem. Synes at kræft er en uhyggelig og snigende sygdom hvor der bliver skudt med spredehagl iforhold til hvem det rammer.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   17/01/2018 at 17:34

   Hej Lotte.

   Jeg er da helt enig – der er sygdomme som ikke nødvendigvis har med sundhed at gøre. Jeg tænker blot, at den store offentlige omsorg nogen gange bliver en sovepude. Jeg er glad for at bluve testet. Jeg er glad for, at jeg kan gå til lægen og blive undersøgt og udredt og behandlet, hvis jeg fejler noget.

   Men jeg skal også huske, at min sundhed hviler på min livsstil og mine valg.

   Kh Line

   Svar

Skriv et svar