Sunde og nemme vaner

Sunde og nemme vaner hver dag

Januar er den måned, hvor mange af os går på alverdens detox- slanke- og sundhedskure. Jeg er ikke vild med nytårsforsæt. Men jeg er stor tilhænger af ‘timeglastanken’, hvor vi lige vender timeglasset og starter forfra med sunde og nemme vaner hver dag!

Sune og nemme vaner

Dag 1: Avocado, riskiks, blåbær og kogt æg

For mig betyder det også, at jeg holder hvid januar – altså nul alkohol. Det går fint, og jeg kan mærke, at det giver rigtig god energi. Jeg spiser lidt sundere end normal t- og jo jeg har også snydt med lidt chokolade og lidt kage. Man er jo kun et menneske !

Jeg har i den forgangne uge dagligt postet billeder og stories til inspiration på min instagram. Du kan hoppe ind på siden ved at scrolle helt i bund. I dag får I alle opskrifter og billeder her på bloggen. Lad mig lige slå fast: Jeg er IKKE på slankekur, og mine sunde rutiner er derfor heller ikke en slankekur. De er kun inspiration til at indarbejde lidt bedre vaner i forhold til mad, træning og andre livsstilsting, som booster os og vores energi.

Jeg synes selv, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Det er her vi opbygger energi til resten af dagen mentalt og fysisk. Jeg gør derfor en dyd ud af den og har ALTID gjort det. Jeg går aldrig dagen i møde UDEN morgenmad.

Jeg starter som det allerførste (inden noget andet) med et glas friskpresset citron blandet med koldt, kogt vand og kollagenpulver. Det skulle efter sigende rense systemet – særligt nyrerne. Min typiske morgenmad er bygget op om æg, frugt/grønt, sundt, fiksepålæg (typisk laks). Jeg elsker groft brød, men jeg spiser det sjældent, fordi min mave ikke har det godt med det og buler ud. Jeg har i stedet udskiftet brød med RISKIKS – og det fungerer fint.

Her er min morgenmad over 6 dage:

Sunde og nemme vaner

Dag 2 – avocadomousse m/pocheret æg

Dag 1: (lørdag)

En halv avocado, blødkogt æg, en lille skål blåbær, riskiks med kaviarpålæg.

Det perfekte æg koger jeg, som min mor gør. Hæld koldt vand i en lille kaserolle sammen med ægget. Lad ægget koge 2 minutter i det kogende vand og skyl under den kolde hane.

 

Dag 2: (søndag)

Avocadomousse på ristet rugbrød med rygeost og pocheret æg. Dertil dadler, radiser og en håndfuld blåbær.

En halv avocado moses i en skål. Tilsæt lidt salt og evt. et skvæt scriracia. Rist en skiv rugbrød, mens du forbereder det pocherede æg. Hæld et hel æg ned i en lille frysepose og bind en knud tæt på ægget. Læg det i en gryde m/kogende vand og kog det 2-3 minutter. Blommen skal være løs og være dækket af hvide.

Anret ristet brød m/rygeost (jeg køber den økologisk og magre skummetmælksost) avocadomousse og det pocherede æg.

Sunde og nemme vaner

Dag 3: Chiagrød med lækkerier

 

Dag 3: (Mandag)

Chiagrød m/blåbær og reven mørk chokolade. En halv avocado m/røgsalt, et blødkogt æg, en håndfuld pekannødder, lidt sukkerærter, en riskiks m/røget laks og ingefærshot.

Jeg forbereder chiagrøden dagen før. Rør 2 spsk chiafø op i et glas og tilsæt en dl kokosmælk, vand, rismælk el.lign.

Du kan evt søde grøden med et drys vaniljepulver. Jeg gør det ikke. Rør det godt og stil det på køl natten over. Næste morgen kommer du frugt, nødder og lidt reven mørk chokolade.

  

 

Sunde og nemme vaner

Dag 4: Omelet med spinat, gulerod og chiafrø

Dag 4: (tirsdag)

Et glas friskpresset citron m/vand og kollagenpulver.

Omelet m/reven gulerod, frisk spinat og chiafrø. Ingefærshot.

2 æg piskes med lidt mælk salt og peber.

Opvarm lidt god olivenolie og bag omeletten ved svag varme. Drys med chiafrø og reven gulerod (a la julienne) over. Anret den varme omelet på tallerken med  frisk babyspinat.

 

Dag 5: (onsdag)

Chiagrød m/blåbær og pekannødder. Blødkogt æg, riskiks m/ laks, lidt sukkerærter og ingefærshot.

Sunde og nemme vaner

Dag 5

Dag 6: (Torsdag)

Torsdag var ren frugt og grønt morgenmad med chiagrød m/ blåbær og banan. 3 skiver melon, en halv avocado og en skive rød peber.

Dertil et ingefærshot – og selvfølgelig et glas frisk citronsaft med vand som det første!

Frokost

Min frokost er ligeså vigtig for at sikre et stabilt blodsukker resten af dagen. Jeg spiser ikke så meget til frokost, men typisk bliver det en rest fra aftenen før, lidt salat eller en sildemad på rugbrød, fordi sild er fed og fuld af omega 3, der er godt for os. Så sørg for, at have lidt til overs fra dagen før!

Jeg øver mig i at drikke nok vand og har et mål om 8 glas dagligt – udover det jeg drikker, når jeg træner. Mit kaffe forbrug ligger stabilt på 2-3 kopper om dagen – og kun espressokaffe med et lille skvæt laktosefri mælk, fordi min mave knirker ved almindelig mælk. Ost kan godt gå, fordi der (ifølge nogen) ikke er laktose i hård ost.

Her er min aftensmad over 6 dage:

Dag 1: (lørdag)

Sunde og nemme vanerHjemmelavet pizza på tortillabund med oliventapenade, serrano skinke, økologisk bøffelmozarella, frisk rosmarin og sorte oliven.

Smør tortillabunden med et tyndt lag oliventapenade, læg 2 skiver serranoskine på pizzaen.

Fordel en halv til en hel bøffelmozarella efter smag, læg 2 rosmaringrene over en lille håndfuld sorte oliven.

Bag den i ovnen v/180 grader til bunden ser sprød ud i kanterne.

 

 

Sunde og nemme vaner

 

Dag 2: (søndag)

Carpaccio på bund af ruccola med parmesanost, ristede pinjekerner og lidt god balsamico og olivenolie.

Anret en tallerken med en stor håndfuld ruccola, læg kødskiverne i en flot cirkel og pynt med pinjekernerne, som du rister forsigt UDEN fedtstof på en lille pande..

Du kan købe carpaccio enten hos slagteren eller i dit supermarked. Normalt bruger man kalvekød, men jeg snyder som regel og køber de færdige pakker i min lokale Brugsen.

 

 

Sunde og nemme vanerDag 3: (mandag)

Mandag var jeg ude at holde foredrag og spiste derfor ude. Men jeg fik en fantastisk fiske menu med en lakseforret med urtedreme, knasende chiafrø og haricot fines.

Hovedretten var bagt torsk serveret med rodfrugtmos og et halvt ovnbagt blomkål. Dertil en pikant rød sauce og ristede græskarkerner. Jeg har ikke selv forsøgt at lave den, men det så ret nemt ud.

 

Dag 4: (tirsdag)

Tirsdag stod den på rigtig vintermad : Tomatsuppe m/ hjemmelavede rugbrøds croutoner.

Svits et fed hvidløg i en gryde med lidt oliven- eller rapsolie. Rapsolie branker ikke så nemt. Bland en økologisk dåse hakket tomat i (jeg brugte Mutti). Tilsæt en håndfuld hakket frisk basilikum, lidt hakket sort oliven, lidt tørret chillifrø, salt & peber og lad det simre ved svag varme.

Imens skærer du 1 til 2 skiver rugbrød i tern. Rist dem i olivenolie på panden og tilsæt lidt salt. Når croutonerne er sprøde, lægger du dem på et stykke køkkenrulle, for at olien drypper af.

Server derefter. Jeg glemte desværre at tage et billede, men det så så smukt og farverigt ud.

Sunde og nemme vanerDag 5: (onsdag)

Min ældste kom til middag onsdag. Han arbejder i nærheden om aftenen, og så spiser vi tidligt. Menuen stod på økologisk majskyllig bagt med urter i ovnen. Dertil spidskålssalat med tranebær, ristede hasselnødder, og lækkert ølandshvede brød (fra Brugsen).

Læg de hele kyllingelår oven på en dusk frisk timian på et stykke bagepapir. Pensl dem med lidt olie og krudr dem med salt, peber og godt med frisk rosmarin. Jeg har altid frisk krydderurter stående i køkkenet og i en altankasse på altanen. Så har jeg ALTID friske urter. Steg kyllingen ved 170-80 grade i 40-45 minutter. 10 minutter før de er færdige lægger du en til 2 håndfulde cherrytomater ind ved kyllingen.

Spidskålssalat: Snit et halvt økologisk spidskål i fine strimler og læg dem i en skål. Skær 2 æbler (jeg brugte cox orange – det ene i tern, det andet i skiver. Bland ternene i salaten med en stor håndfuld tørrede tranebær. Rist en stor håndfuld hasselnødder i lidt olie på en pande og hak dem groft. Bland halvdelen af nødderne i salaten. Pynt salaten med æbleskiverne og de resterende hakkede nødder.

Salaten kan spises med eller ude dressing. Jeg lavede en dressing af 1 spsk god balsamico, 2-3 spsk god olivenolie, lidt akaciehonning salt og peber.

Min søn fik derudover spaghetti med god olivenolie, frisk basilikum og lidt af de hakkede nødder.

Sunde og nemme vanerDag 6: (Torsdag)

Torsdag var jeg på besøg hos min søde papmor i Snekkersten. Hun laver typisk bedstemor mad – men den var superlækkert og sundt. Vi fik kogt kylling med kartofler og sur & sød sauce. Retten er god fordi der er til flere dage. Der er både til hønsekødsuppe, eller almindelig grøntsagsuppe.

Du skal bruge en helt økologisk høne eller kylling, 2-3 gulerødder, 2 porrer, et løg eller fennikkel og et par kviste rosmarin. Skræl og skær grøntsagerne i store stykker. Læg kyllingen i en gryde og hæld vand i så den er dækket. Kom grøntsagerne i og bring det i kog. Skru ned og kog videre ved svag varme til kyllingen er helt kogt. (Det tar en times tid). Tag kyllingen op ad gryden og del den i de stykker du ønsker at servere.

Hæld lidt af bouillonen over i en mindre gryde og jævn det med en meljævning. Smag det til med rørsukker og eddike indtil sur&sød saucen har den ønskede smag.

Server med kogte kartofte, broccoli eller de grøntsager du kan lide.

INGEN af ovennævnte retter er besværlige eller tidskrævende. Morgenmaden tager selvfølgelig lidt længere tid end en gang havregryn – men det er en dejlig måde at starte dagen på. Opskrifterne er til en person – undtagen de to kyllingeretter.

Lad os fortsætte de sunde rutiner – og husk: Frisk luft hver dag  og nogle gode gå-ture, træning 2-3 gange om ugen med høj puls, god nattesøvn er alfa omega for vores kroppe mindst 7 timer hver dag.

Hav en dejlig weekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

9 kommentarer

 • Anne

  12/01/2019 at 11:04

  Hej Line
  Hvilke riskiks er det på billedet? Jeg går og leder præcis efter dem og kan ikke finde dem. Synes det ligner glutenfri majskiks.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2019 at 12:38

   Hej Snne.

   Det er faktisk majskiks. Og de er då vidt jeg ved naturligt glutenfri.

   Kh Line

   Svar
   • Mette Fog

    12/01/2019 at 14:14

    Hej Line,

    hvis du bliver træt af majs/ris kiks så er hjemmebagte glutenfri boller helt vildt gode med majsmel, boghvedemel, Glutenfri havregryn etc – opskrifter på nettet. Jeg bager hver 12. dag 12 stk, fryser dem og sætter 1 stk i ovnen hver morgen. Så nemt… og jeg bager ellers aldrig🤗

    KH,
    Mette

    Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2019 at 10:43

   Hej Gurli.

   Jeg tester iøjeblikket pulveret for Oslo Skin Lab. Jeg skrevet om det næste søndag. Jeg kan sige allerede nu – efter 8 uger, at det virker. Jeg kender ikke Imedeen.

   Kh Line

   Svar
 • G.

  11/01/2019 at 21:37

  Ummm hvor ser det lækkert ud – dejlig inspirende mad.
  1. Dag ser jeg en riskiks med rødkløver – men hvad er cremet på riskisen?
  De der bitte små søde chiafrø kan bruges til meget. Jeg bruger chiafrø når blåbær smoothies er for tynd.
  Tak Line
  Vinterhilsen G.

  Svar

Skriv et svar