Vi bliver de ord vi bruger

Negative ord gør os negative!

Raser, drama, fiasko, kaos. Vi får negative ord smækket lige op i ansigtet hver eneste dag. Nogle gange orker jeg ikke åbne avisen eller computeren, fordi det føles som et bombardement af negativitet og dårlig karma. Negative ord gør os negative! Og vi bliver de ord vi bruger.

Jeg elsker ord. Store ord og små ord. Pæne og frække. Svulstige og platte. Men de NEGATIVE ord vil jeg helst snige mig udenom, som en listetyv om natten. Jeg lever af ORD både de trykte og de talte, og jeg har gjort det en menneskealder. Jeg har lært om alt fra værdien af fængende overskrifter, cliffhangers, clickbaits, ladede ord og ledende spørgsmål. Og jeg ved efter 28 år som interviewer, hvordan et enkelt velvalgt ord kan ’nagle’ et interviewoffer (ja, offer). Det triste er, at negative ord virker. De får os, der læser og lytter, i det røde felt og til tasterne – Nationen længe leve!

Hvor tit ‘raser’ du?

Vi bliver de ord vi bruger

Fra Ekstrabladets netavis

Jeg lavede en hurtig optegnelse forleden fra BT og Ekstra Bladets netavis. Og her er et lille eksklusivt udpluk af de ord, der mødte mit øje:

‘Raser, angriber, drama, fiasko, kaos, amok, skandale, mareridt, nægter, nedtur, forarger, chok, lamslået, forrykt, eddikesur, løgn.’ Og listen er endnu længere.

Jeg ved godt, at ord som ’raser’ virker stærkere end ’vred’. At ’pik og patter’ sælger flere aviser end ’penis og bryster’. At ’chok’ lyder af mere end ’overrasket’. Men helt ærligt – hvor tit er det lige, at vi raser, går i chok, amok, oplever et mareridt, en nedtur eller for den sags skyld et drama?

Det sker hver eneste dag i medierne – det sker sgu ikke herhjemme hos mig! Men det er den følelse, jeg får i min krop.

Vores medier er med til at skabe en negativ sprog kultur, som smitter af helt ind i hjernen og hjertet på os mennesker. Hvor tit har du ikke siddet hjemme foran skærmen og oplevet en snigende følelse af irritation, uro eller tristesse af alle de negative ord?

En god nyhed er en dårlig nyhed – sådan hedder det sig i min gamle branche. Og i jagten på at få det nødvendige klik på nettet, bliver vi taget som gidsler af negative ord! Og på samme måde som dårlig stemning vinder over god stemning, som jeg før har skrevet om her, så vinder negative ord over de positive.

Vi skal dyrke positive ord

Vi bliver de ord vi bruger

Kloge ord på min uundværlige tavle

Jeg synes, at vi burde have en årlig uge, hvor alle forpligter sig til at tale og skrive uden overdrevne og negativt ladede ord. En uge hvor vi renser ud i den offentlige ’vokabular’, ligesom når fx TV2 sætter fokus på affald i naturen og samler plast og cigaretskod i tonsvis.

Uden at lyde som en naiv jubeltosse, så ville jeg ønske, at vi alle tog ansvar for at skabe en mere positiv tone i medierne (også de sociale) og i det offentlige rum. ’Tænk positivt fra du vågner’ og ’Du får den følelse, du dyrker’ – de to sætninger står, som I ved,  herhjemme på min tavle. Jeg ser på det hver dag og minder mig selv om det.

Vi bliver det, vi tænker. Vi bliver de ord, vi bruger. Måske skulle vi prøve at bruge nogle andre?

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

8 kommentarer

 • Mie krog

  10/02/2020 at 21:16

  Har lige vendt det samme emne med venner i Sydafrika. Her er der startet et hashtag/ medie #iamstaying…som ønsker at fortælle de gode historier fra det virkelige liv. Historier om hvide der gifter sig med farvede, unge det på tværs af farve går i skole med hinanden og meget meget mere…. for at vise ar det ikke alt handler om konflikt korruption og magt misbrug…
  Jeg læser af samme årsag som du selv er inde på ikke ekstrabladet og BT…..

  Svar
 • Alexander Amargós Petersen

  04/02/2020 at 17:10

  Jeg forstår heller ikke alt den negativitet. Jeg er selv 28 år kan på den måde vel sige at jeg har fulgt med den udvikling der er sket med vores bemærkninger. Jeg synes personligt at vi ikke skal de overskrifter for mere end hvad godt er og mere kigge på hinanden og sige -“hvaså dit lækre skår” med et glimt øjet eller i hvert fald “hej smukke” til alle dem vi holder af. Den slags ord er som et fælleskram der hjælper på humøret og fjerner negativiteten.

  Alexander

  Svar
 • Dannie

  01/02/2020 at 21:52

  Du har fuldstændig ret. I hverdagen fylder brok over vejret og hvad der er i tv etc også meget for nogen. Jeg kommentere det nogen gange med et ‘Du har det vist ikke godt siden det kan ødelægge din dag: Tænk på dem der er terminalen af sygdom min ikke de er ret ligeglade med vejret og hvad der kommer i tv hvis bare de får lov at opleve en ny dag. En negativ person kan ødelægge stemningen i et rum. Bare en person.. Medierne bruger så også clickbait og prøver at puste til ilden frygten eller vreden i befolkningsstemningen. Man skal være kritisk mht de informationer man læser. Hvilke kilder kommer det fra?..

  Svar
 • Hanne Rask

  01/02/2020 at 01:09

  Hvor er det rigtigt Line – og godt input!
  Og i min verden, hvor jeg tror på energier og loven om tiltrækning, er min overbevisning (desværre), at jo mere der i medierne bliver skabt negativitet og kollektiv frygt, i jo højere grad tiltrækker vi det.
  Fordi det, vi har fokus på, vokser. Frygt og negativitet skaber mere frygt og negativitet.
  Så JA, hvor kunne det være interessant at skabe en uge – eller flere – udelukkende med positive vibrationer.
  Tak for dine ord.
  Kh Hanne

  Svar
 • Merete Elisabet Mejlvang

  31/01/2020 at 23:52

  Tak Line, og hvor er det bare enkelt… det vi sætter i fokus vokser…så lad os for pokker tænke over de ord vi udveksler med hinanden.

  Svar
 • Søren D

  31/01/2020 at 15:46

  Jeg kan tydeligt mærke, at den slags preller af, nu jeg er startet på mit femte årti. Er også selv blevet lidt mere rund og rolig med alderen. Fokuserer på det, som giver mig positiv energi. 🙂

  Svar
 • Henrik Saaby

  31/01/2020 at 13:32

  Kære Line,
  Spot on observeret og skrevet. Negative ord er ligesom sladder den reneste gift. Den spreder sig og trænger ind alle steder. Desværre et produkt af vores virtuelle debatkultur, hvor vi online sviner hinanden til. Vi må alle starte hos os selv, og jeg synes ikke at vi kun skal have en “positiv-ord” uge om året. Ambitionen skal være meget højere. Inspireret af Lars AP fra “Fucking Flink” fra en konference i går så mangler vi i dag den personlige og nære “friktion” os mennesker i mellem. Vi ville aldrig svine et andet menneske til sad vi overfor hinanden, og kunne have en ordentlig diskussion og debat. Vi skal vende udviklingen. Positiv social integration er den vigtigste parameter for at leve længe. Er selv startet med at undgå de sociale medier. Det virker for mig. En god, nærværende og positiv weekend til alle derude 🙂

  Svar

Skriv et svar