• Home
 • /
 • Familie
 • /
 • Hvem har ansvar for den gode stemning?
Hvem har ansvar for den gode stemning?

Hvem har ansvar for den gode stemning?

I kender det sikkert godt. Man springer glad ud af sengen – eller kommer glad hjem fra job og bliver mødt af mugne miner. Straks falder humøret, og man spørger sig selv: Hvem har ansvar for den gode stemning?

Jeg er ikke god til misstemning. Faktisk hader jeg det. Jeg får ondt i maven. Jeg føler skyld og bliver ked af det. Og jeg er næsten parat til at gøre hvad som helst for at bløde op. Og ofte bliver det bare meget værre. Og man mister også lidt respekt for sig selv.

Hvem har ansvar for den gode stemning?

Kloge ord på min hustavle “lånt” af coachen Kim Boye

Jeg hørte engang et foredrag vistnok om parforholdet med den tidligere kanoroer, foredragsholder og mentalcoach Arne Nielsson. Han sagde noget i retning af : Dårligt humør vinder over godt humør.

Han havde følgende kur: “Hvis du træder glad ind ad døren og bliver mødt af en mur af surhed og kulde, så stop op, konstater: ‘hov der er vist dårligt humør her – det må være en ommer”. Gå ud af døren og kom ind igen på ny”.

Jeg har prøvet det nogle gange – og det virker faktisk.

Den, der er i dårligt humør har jo ikke ret til at pådutte mig eller andre sit dårlige humør og dermed skabe dårlig stemning. Enten må man ændre humør – eller gå sin vej til det er vendt. Det gælder også på arbejdspladsen, hvor dårligt humør spreder sig som pest. Jeg har selv oplevet arbejdspladser, hvor chefens eller kollegaers dårlige humør kunne inficere en hel arbejdsdag og gøre den direkte utålelig.

Som mor og kvinde tror jeg, at vi kvinder er tilbøjelige til at påtage os for megen skyld for misstemninger i familien og på jobbet.

Hvem har ansvar for den gode stemning?

Måske man bare sku’ ta’ en JA-hat på hver dag!

Coachen Kim Boye siger noget klogt : “Du får den følelse, du dyrker”. Så hvis vi bestemmer os for at dyrke surheden er det det, vi får. Og omvendt kan vi også beslutte os for at være glade. Hans råd står på tavlen her i vores hjem. Og jeg beder med mellemrum mine drenge om at se på de 6 råd, jeg har lånt af Kim.

Nu er det weekend og mange familier har sikkert haft både smil og sure miner. Og der er ikke noget værre end en weekend, hvor surhed og dårlig stemning hænger som en dyne over hjemmet. Det er jo lige til at blive deprimeret over. Og imorgen kan det så være på jobbet, den er gal.

Tag en snak om det ved middagsbordet. Lav nogle regler for, hvordan I vender dårlig stemning til god stemning – og gør det til et fælles ansvar.

Og så smil for f….. Vi har ikke så meget at være sure over her til lands. Vi har penge, mad, rindende vand i hanerne, og gratis skole- og sygehusvæsen.

Hav en dejlig søndag..

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

4 kommentarer

 • Kristine

  15/09/2017 at 14:27

  Jeg synes du tager positivpsykologien som gidsel. Den kan bruges til at arbejde med sit eget fokus – den kan ikke bruges til at pådutte andre en eller anden bestemt sindsstemning! Jeg er selv vokset op i et hjem, hvor man partout skulle være positiv og sprede god stemning. Gjorde man ikke det – så blev man kritiseret. Lidt som jeg hører, at du kritiserer dine børn for ikke at være sådan, som du vil have. Det er min erfaring, at den der dårlige stemning, der ligger sig som en tung dyne mest kommer, når man vil forsøge at tvinge den gode stemning igennem. Det bliver uautentisk. Din sindsstemning er dit ansvar, og dit ansvar alene. Det er ikke dine børns ansvar at opføre dig på en bestemt måde, for at du er glad. For mig er der ikke ret meget der kan ødelægge mit humør som en’, det kommer og kræver at jeg er noget bestemt – så lukker jeg i – og så kan der hurtigt blive en lidt tung stemning. Livet er både sort og hvidt, og når man giver plads til det der nu engang er, så har jeg altid oplevet, at energien løftes. Der er igen der er negative for sjov. Det genner sig noget bag det. Og i hvert fald når det er i familien, så er det de voksnes ansvar at få det løst op. Og det gøres ikke ved bare at kræve, at det ikke er der!

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   15/09/2017 at 14:58

   Kære Kristine.

   Jeg tror helt du misforstår det, jeg skriver. Jeg aner ikke hvad positivpsykologi er og ønsker på ingen måde at tage nogen som gidsel. OG da slet ikke mine børn. Mit humør er mit ansvar – javel. Men jeg mener at vi i et fællesskab, hvadenten det er en arbejdsplads, en familie, en forening, har pligt til at tage hensyn til hinanden også når det gælder humør. Det betyder ikke, at der skal tvinges en god stemning ned over hovedet på nogen – men der skal heller ikke tvinges en dårlig stemning ned over hovedet på nogen.

   Jeg tror, vi alle kender de dage, hvor vi er i dårligt humør uden nogen særlig grund andet, end det er vi bare. Så der er jeg ikke enig med dig. Og der synes jeg ikke at dårligt humør skal have lov at vinde over godt humør. Hvis der gemmer sig noget bag andet end bare en klassisk møgdag, hvor det har regnet, bussen ikke kom eller man trådte i en hundelort, så skal det naturligvis vendes og italesættes.

   Men at andres dårlig humør skal inficere en hel arbejdsplads eller familie, det mener jeg ikke er vejen frem.

   Bedste hilsner
   Line

   Svar
 • Ole Bartels

  11/09/2017 at 12:44

  Hej Line

  Tak for dit indlæg. Jeg tror, at rigtig mange er enige med dig i, at de hellere vil have en god end en dårlig stemning.

  Der er bare et problem med rådet om, at vi skal flytte fokus til det positive. Det kan faktisk være som at tisse i bukserne, hvor det bliver koldt senere.

  Lad mig give et eksempel. Lad os tage et parforhold. Det kan være at manden har for vane at lægge sine bukser på en stol, og at dette irriterer partneren. Hvis partneren i denne situation, vælger at tænke “fokuser på det positive…”. så kommer hun måske til at tænke på alle hans kvaliteter, hvorfor hun oprindeligt faldt for ham og fyldes med gode følelser. Hun siger derfor intet (for hun skal jo ikke skabe dårlig stemning) og går ud og kysser ham.

  Det som i realiteten sker er, at hun fortænger følelsen irritation til det ubevidste, men det betyder ikke at “den går væk”.

  Men han har også andre vaner….toiletbræt der ikke bliver slået ned, lys der ikke bliver slukket, krummer i sengen…du kan selv udfylde med det som du synes er allermest irriterende. Alle disse irriterende vaner, gør det måske til sidst umuligt at få øje på hvorfor hun er sammen med ham. En dag “eksploderer det hele”. Fordi vi skal fokusere på det positive.

  Nej, vi skal, om ikke elske de negative, de dårlige og ubehagelige følelser, så skal vi acceptere at de er en del af livet. Kun med denne holdning kan vi lære at håndtere disse følelser. I eksemplet, at hun første gang partneren gør noget irriterende, kunne have sagt. Det irriterer mig at dine busker ligger på den stol. Kan vi lave en aftale om, at du hænger dem op? Så havde hun gjort noget ved sin irritation, og blevet fri for at “lægge den på lager”. Er vi bange for at ødelægge den gode stemning, vil vi aldrig tage en sådan samtale.

  Nej, skriv du på dit køleskab: Hurra jeg er i dårligt humør, lad os gøre noget ved det!

  Bh Ole

  Svar
 • mormormedstiletter

  10/09/2017 at 11:59

  SÅ godt skrevet, Line!
  Jeg lever selv efter de samme kloge ord om at man får den følelse man dyrker OG det liv man skaber…så ikke mugge for der er kun ET sted at placere skylden for den dårlige stemning, nemlig hos en selv.
  Rigtig dejlig søndag til dig og dine:-)

  Svar

Skriv et svar