Min yndlingskage uden sukker!

Min yndlingskage uden sukker!

Reklame: Yes, yes januar lakker allerede mod enden, og selvom jeg ikke har haft deciderede nytårsforsæt, så har jeg kigget min vaner efter i sømmene. Og en af de ting, jeg har haft fokus på, er sukker – simpelthen fordi der røg lidt for mange julegodter indenbords i december. Men nu har jeg knækket koden til min yndlingskage uden sukker!

90% færre kalorier end sukker

Min yndlingskage uden sukker!

Så skal der bages…

Jeg havde i mange år en dejlig rengøringshjælp, der altid brugte de små sødetabletter fra Hermesetas  i sin kaffe, så de har stået i mit køkkenskab i årevis. For nylig opdagede jeg så, at Hermesetas er meget mere end de små sødetabletter, og at det kan bruges i andet end kaffen.

Det findes nemlig i flere varianter med langt færre kalorier, og det kan bruges til både madlavning, bagning, i drinks og på morgenmaden.  F.eks. er der en ’Drys Let Sødemiddel’ version, som indeholder under 2 kalorier per skefuld (eller 90% færre kalorierend sukker per servering).  Og så er der en ’Flydende Sødemiddel’ udgave, der er 10 gange sødere end sukke.  En teskefuld svarer til 50 gram sukker, og så er det samtidig kaloriefrit. Bingo!

Det smager som sukker

Min yndlingskage uden sukker!

Klar til 190 grader i en time

Min yndlingskage uden sukker!

Det færdige resultat!

Jeg bager ikke kager så tit, fordi både jeg og mine drenge gerne vil leve sundt og ikke er verdens største ’sukkergrise’. Og selvom jeg er et ’lille nips’, så holder jeg altså stadig øje med, hvad der ryger indenbords – ikke mindst, når vi taler om sukker og kalorier. Derfor er det fantastisk, at der ER et alternativ, som gør det muligt at bage søde sager uden de mange kalorier. Og det sjove er at, Hermesetas  har været på markedet siden 1932!

Min yndlingskage er helt klart ’Mormors kage’. Der er masser af æg, smør og sukker i, så vi taler en ægte kaloriebombe! Den bagte jeg forleden. De 250 gram sukker, der normalt skal i, erstattede jeg med 25 gram ’Drys Let Sødemiddel’. Og jeg var ærlig talt spændt på resultatet – hvordan det artede sig i kagen, og om vi kunne smage forskel.

Konklusionen var:  Vi kunne ikke smage nogen som helst forskel. Det smager som sukker! Og det opførte sig som almindeligt sukker under bagningen. Faktisk opløstes det nemmere, da jeg rørte dejen.

Jeg har selv haft fordomme

Et voila!

Jeg hører selv til dem, der før er gået udenom kunstige sødemidler. Jeg ved egentlig ikke hvorfor – måske bare en vane. Maske fordi jeg troede, det smagte anderledes, og fordi det er syntetisk.

Men nu har jeg selv prøvet det både i mad og kager, og jeg også har læst, at det faktisk er gennemtestet hos de store internationale fødevaremyndigheder.

Så nu vil det indgå i mit basiskøkken, som et alternativ til sukker. Og når sideeffekten samtidig er, at jeg kan ’søde’ vores mad UDEN uønskede kalorier – så er jeg ’på’. Du kan i øvrigt finde en masse lækre opskrifter på hjemmesiden, hvis du klikker her

 

 Opskrift på mormors kage:

200gr smør

25gr ’Hermesetas Drys Let’ alternativt  25ml ’Hermesetas flydende’ (erstatter 250 gr sukker)

3 hele æg (røres i et ad gangen)

150 gr hvedemel (glutenfri duer også)

1 tsk bagepulver

En lille håndfuld hakkede mandler

Forskelligt fyld: frisk frugt eller dåsefrugt. Jeg lsker dåsemandaring men i dag brugte jeg blåbær og æbler

Bages en time ved 190 grader (lidt mindre ved varm luft)

God fornøjelse.

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

6 kommentarer

 • Benny

  23/11/2021 at 12:43

  Hej Line,
  Jeg ved ikke om du ved det, men Easis har sukkererstatning til bagning, der OGSÅ erstatter halvdelen af fedtstoffet. Det hedder PerfectFit.
  Mon mormors kage kan blive sundere endnu?

  Mvh
  Benny

  Svar
  • Lis

   24/01/2021 at 14:47

   Jeg har beregnet kcal indhold i din kage og det er ikke mig (Lis) der foreslår Sukrin, det kunne jeg ikke drømme om

   Svar
 • Lis

  24/01/2021 at 11:34

  Jeg har været inde og beregne kcal i kagen. og kan oplyse at 1 stk kage med blåbær og æble på 50 gr. = 163 kcal.
  Hvis du bruger rigtig sukker (250 gr) = 1 stk kage på 50 gr 223 kcal.

  Så tror jeg hellere jeg vil have kagen med rigtig sukker og så kun nyde ét stykke kage og lade andre spise resten.

  Svar

Skriv et svar