• Home
 • /
 • Livsstil
 • /
 • Så længe jeg lever – John du er et hit!
Så længe jeg lever

Så længe jeg lever – John du er et hit!

Så var det i går – samtidig med Kvindernes Internationale Kampdag, at filmen om John Mogensen havde premiere over hele landet. Og jeg får lyst til at genudgive min egen “anmeldelse” fra januar, hvor jeg var til snigpremiere på filmen med min yngste på 16. Det var i Palads, og  jeg var rørt: Så længe jeg lever – John du er et hit!

Så længe jeg lever

100-års jubilæum i Palads – tillykke

I dag ser jeg så i min morgenavis, at filmen vælter sig i anmelderstjerner. Og ved i hvad – det er SÅ fortjent. Ole Bornedal har lavet en smuk dansk film med Rasmus Bjerg i hovedrollen som John Mogensen. Og han gør det mildest talt overbevisende.

Nu tænker I måske : John Mogensen – hvad sker der for hende ? Hvorfor hylder hun ham ? Var han ikke bare en drukfældig musiker, der skrev dansktopmusik og optrådte på blokvogne i det ganske land med ”Fut i fejemøjet”, ”Der er noget galt i Danmark” og ”Så længe jeg lever”?

Jo, det var han, og den side af historien fortæller Ole Bornedals film også. Og lad mig lige slå fast: Der er intet galt med dansktop og blokvogne. Historien om John Mogensen er dog også den om en mange facetteret og perfektionistisk mand med et stort talent.

Men det er slet ikke der, jeg vil hen. For hvorfor sad jeg på 11.række ved siden af min yngste søn og blev så rørt og fanget af en film om en sanger, jeg aldrig har ejet en plade, et kassettebånd eller en cd med ?

jo, fordi John Mogensen er indbegrebet af min barndom med min storebror hos min farmor og farfar og hos min far og hans kone. John Mogensen var fast inventar hver eneste søndag, når Giro 413 væltede ud af radioen med Jørn Hjorting. Min ældste bror Claus, der var født evnesvag, elskede dansktopmusik. Han lever ikke mere, men musik betød ALT for ham. Og han sad weekend efter weekend med sin lille Philips kassette båndoptager og spillede dansktop musik og sang med på alle sangene. Jeg kan i den grad min Birthe Kjær, min Johnny Reimar, min Bjørn Tideman, min Gustav Winckler… Og selvfølgelig min John Mogensen.

Jeg tog mig selv i flere gange under filmen i går, at sidde og synge med på sangtekster, jeg ikke har hørt i årevis. De sidder der bare på rygraden, og vækkede I mig midt om natten og hviskede : To mennesker på en strand eller Karl Herman og jeg… Ja, så kunne jeg hoppe lige ind i sangen og synge med.

For mange år siden i starten af min TV-karriere havde jeg æren at indspille et John Mogensen nummer til en musikkassette til fordel for Børnehjælpedagen, som det vist hed dengang. Mit bidrag var ”Karl Herman og jeg”. Det blev ingen stor succes, men det var sjovt at stå i studiet og give den gas. Der var mange andre kendte danskere, der indspillede et nummer – også Michael Meyerheim, som var ambassadør for sagen.

Min yngste på 16, har på ingen måde noget forhold til John Mogensen eller den musik, som han og tiden repræsenterer. Alligevel sad han ligeså fænget som sin mor i går. For filmen var skruet så flot sammen. Og Rasmus Bjerg spiller og synger helt fantastisk i rollen som John Mogensen. Ja, alle skuespillerne spillede efter min mening aldeles fremragende.

Så længe jeg lever

Rasmus Bjerg som John Mogensen (Kino.dk)

Min sidekammerat i biografen mente ikke, at filmen var helt faktuel rigtig – han ved det nok, for han har selv været i branchen. Men det er jeg ligeglad med – for mig var det en skøn oplevelse, der fortalte en historie om et menneske, der hadede at gå på kompromis. Som sagde hvad han mente – og var alt for hård ved sig selv. Og der var så mange smukke scener, der gav både gåsehud og en tåre i øjenkrogen.

Og lad mig lige slutte med det fulde omkvæd fra sangen. Det passer så fint til mine dejlige sønner, hvor den yngste var med i går og er ham, der pryder top-billedet sammen med mor:

”Så længe jeg lever. Så længe mit hjerte slår. Så længe vil jeg elske dig”. Det er da smukt – og enkelt.

Skynd dig ind og se den.

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

2 kommentarer

 • Erik Balk-Møller

  10/03/2018 at 12:49

  En spændende og absolut seværdig film om en stor original dansk kunstner. John Mogensen var den ægte være – tænk på hvor mange eviggrønne sange han har frembragt både som en del af Four Jacks og som solist. Filmen kan virke lidt ujævn rent fortælleteknisk(som det så fint hedder), men det gør ikke så meget, fordi man i grove træk allerede kender historien på forhånd.
  Rasmus Bjerg er fuldstændig forrygende i hovedrollen og han viser John Mogensen som et rigtigt levende menneske på godt og ondt. Og de andre skuespillere følger godt med, ikke mindst Helle Fagralid som hans tålmodige og overbærende hustru; det kan ikke have været helt nemt.
  Filmen er meget underholdende, men samtidig er det simpelthen bare hårdt at følge med i denne – desværre – alt for velkendte historie om en artist, der bliver brugt op alt for tidligt af sig selv og andre.

  Svar
 • Bente Andersen

  09/03/2018 at 23:35

  Du har ret, i det du skriver. Det var en meget rørende film, men også barsk. Jeg syntes måske, at der var lidt for mange scener som fordrukken. Jeg ved godt, han var alkoholiker, men der må ha været nogle perioder, hvor han var mere ti

  Svar

Skriv et svar