Har du styr på dit jura 'shit'?

Har du styr på dit jura ‘shit’?

Jeg er lige trådt ind i en bestyrelse. Måske ikke den mest ’sexede’ af slagsen, for den beskæftiger sig med sådan noget, som vi har en tendens til at skyde fra os. Og når jeg spørger: Har du styr på dit jura ’shit’? Så handler det bl.a. om testamenter, forsikringer og ægtepagter.

Min mor var meget syg sidste forår og var indlagt i flere måneder. Hun kom sig heldigvis, men den lange sygdomsperiode rejste alligevel nogle helt relevante spørgsmål og bekymringer. For hvad nu hvis det skete igen? Og hvad nu hvis min mor ikke kom sig næste gang?

Har du styr på dit jura 'shit'?

Min mor og mig – nu med fremtidsfuldmagter!

Min bekymrede papmor sagde flere gange til mig: -I må se at få lavet en fremtidsfuldmagt. Jeg anede ærligt talt ikke, hvad det var, men ved nærmere research fandt jeg ud af, at det er et dokument, hvor man skriver alle vigtige og relevante ting ned, for det tilfælde at man bliver så syg eller svag, at man ikke længere kan tage vare på sig selv eller økonomi. Det kan være ting som, hvilket plejehjem man ønsker at bo på. At man som pårørende må sælge sine forældres bolig, eller i det hele taget varetage deres økonomien – UDEN at de er umyndiggjort. Det er også forhold som gaver og arveforskud, som man selv kan tage stilling ting, mens man altså kan.

Min mor og jeg fik det gjort i oktober sidste år. Jeg tænkte nemlig, at jeg ligeså godt SELV kunne få lavet en fremtidsfuldmagt også, så mine drenge ikke skal stå med en masse juridisk bøvl, hvis jeg pludselig skulle blive alvorligt syg. Og det er jeg rigtig glad for. Det kostede kun 1500 kroner, og vi fik det lavet på nettet. Jeg er også glad for, at min far i sin tid havde styr på sit testamente, da han døde alt for tidligt kun 65 år ung. For det betød jo, at han selv havde taget stilling til, hvordan tingene skulle fordeles og se ud.

Desværre er det de allerfærreste af os, der har styr på juraen i vores liv. Det fandt jeg ud da, da jeg begyndte at grave lidt i det i forbindelse med den her bestyrelsespost. Under hver 10. har fx et testamente. Færre har en ægtepagt (som kan være en kæmpe sikkerhed i forbindelse med fx skilsmisse) og endnu færre en fremtidsfuldmagt, som den min mor og jeg har lavet.

Det er faktisk lidt rystende, fordi et testamente eller en ægtepagt er den bedste måde, vi kan sikre hinanden og vores familier på. Det sikrer også, at vi ikke kommer unødigt op at skændes om arven, når en af vores kære dør. Jeg tror, vi alle kender nogen, der er kommet i klemme i arvesager, og har hørt frygtelige historier om andre, der er blevet snydt eller som har måtte gå fra hus og hjem midt i sorgen. Udtrykket ’til arven os skiller’ er udtryk for en barsk virkelighed.

Har du styr på dit jura 'shit'?

Her er den fine og seje gruppe af mennesker bag det nye juridiske initiativ Din Familiejurist Aps

Men tilbage til det med min bestyrelsespost. For jeg fik en henvendelse fra en lille nystartet virksomhed, som netop laver den slags juridiske dokumenter på nettet. Enkelt og gennemskueligt og til en pris, som almindelige mennesker kan betale.

Og når jeg sagde ja, så var det faktisk primært fordi, det er SÅ vigtigt, at vi tager stilling, FØR det er for sent. Det gælder alt fra organdonation til testamenter, børnetestamenter osv.

Og faktisk synes jeg, at vi som ’kompetente’ voksne og forældre skal tage snakken med vores børn om, hvad der er vores plan og vores ønsker, når vi engang går i graven. Der er – som med så meget andet i livet – ingen andre end os selv til at gøre det.

Jeg har skrevet lister til min børn om alt fra min bank, pensionsselskab, forsikringsselskab, min kontaktpersoner, koder …. ALT – for hvad nu hvis?

Har du styr på din jura ? Ellers klik her, så kan du se, hvor nemt det er at sikre sig.

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

4 kommentarer

 • Erik

  24/04/2019 at 23:56

  Anbefalelsesværdigt. Prøv at finde nogle modargumenter – de er svære at finde. Og jo mere man ejer og har, desto vigtigere er det at sikre sig, at der fremadrettet bliver taget hånd om ens ting og sager på den rigtige måde. Netop for at undgå, at det hele i den givne situation går op i “hat og briller” når uenigheder og problemer opstår parterne imellem.
  KH
  Erik

  Svar
 • Dorthe Nøhr

  24/04/2019 at 15:00

  Da min kære mand fik konstateret lungekræft, fik vi lavet testamente for især at sikre mig, men selvfølgelig bliver hans børn ikke snydt og de står til at skulle arve mig, når den tid kommer.
  Knus
  Dorthe

  Svar

Skriv et svar