Har du en Valentine?

Har du en Valentine?

Åh altså, jeg har det lidt anstrengt med de udenlandske mærkedage og traditioner, som har fundet vej til vores breddegrader. Dem der mest handler om dygtige og reklame- og forretningsfolk, der lokker os til pengepungen under dække af den gode gerning. Valentines Day er een af dem, og samtidig en af de mærkedage, der får os alle til at føle os forkerte, hvis vi ikke får et pink hjerte eller en dusk røde roser. Men Valentines Day har åbenbart bidt sig fast. Og der findes ikke DEN Valentinesting, du ikke kan købe for penge. Har du en Valentine?

Blomster, kager, blonder mm

Har du en Valentine?

Valentineskage

Først kom Halloween og ‘overrulede’ fastelavn. Så kom Valentines Day, der pådutter os forestillingen om, at kærlighed kan måles i blomster, chokolade, parfume og frækt lingeri. Men gider vi få roser, chokolade,  g-streng eller blonde bh’er, fordi en amerikansk tradition kræver det? Eller vil vi ikke hellere have det, når vi mindst venter det?

Overraskes på en mandag – knaldes på en tirsdag – inviteres på vinbar en onsdag – eller inviteres på køretur med indlagt afternoon tea på en tilfældig søndag.

Historien om Valentine er sød

Jeg googlede sidste år Valentines day for at forstå, hvad den egentlig går ud på. Der hersker  en smule mystik omkring dagen. Og historikerne ikke kan helt blive enige om, hvorfor vi fejrer den.

Dagen forbindes primært med Sankt Valentin, som var en skytshelgen for kærester. Tjekker man historiebøgerne, så er der faktisk 3 Sankt Valentin’er: Sankt Valentin af Rom, Sankt Valentin af Terni, og Sankt Valentin af Rätien. Ham som forbindes med Valentines Day er den romerske Sankt Valentin.

Han var en kristen præst, som levede under kejser Claudius II. Kejseren havde på den tid problemer med at rekruttere soldater til sin hær. Og derfor forbød han forlovelser og ægteskaber i Rom.

Præst Valentin trodsede kejserens ordre, og i al hemmelighed viede han de forelskede par. Det kostede ham døden! Og han blev halshugget den 14. februar 269.

God historie eller kommercielt plat

Har du en Valentine?Det er bestemt en god historie. Men spørgsmålet er, om den gode historie drukner i kommercielt plattenslageri og mest af alt bare er en milliardforretning for kreative sælgere. I USA sender amerikanerne hvert år over 200 millioner Valentines kort. Og herhjemme får den normalt heller ikke for lidt med hjerteballoner, rødt lingeri og chokolade i pink cellofan. Bare tjek din blomsterhandler, online butikkerne eller supermarkedet.

Jeg har ikke selv en kæreste, men jeg kunne godt finde på at glæde en af mine singleveninder med en lille Valentines ting. Eller måske sende et bidrag til de mange nødlidende efter jordskælvet i Tyrkiet eller Syrien? Jeg tror, jeg gør det sidste.

Ligegyldig hvad, så er det heldigvis de små kærlige ting, vi gør for hinanden til hverdag, der tæller. Hvad med dig? Har du en Valentine?

 

 

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

5 kommentarer

 • Mongolian

  12/03/2024 at 16:48

  Valentinsdag er en vidunderlig ferie. Min mand og jeg giver altid hinanden små gaver. I år fik jeg en smuk kashmirtrøje af ham, som jeg drømte om.

  Svar
 • Anne Willer

  15/02/2023 at 16:10

  Helt enig med dig. Vi har brug for mere kærlighed i verden (meget kliche;-)……men….om man er single, har kæreste eller er gift synes jeg ikke kun det skal være 1 dag om året, man gør noget kærligt for andre. Jeg er gift på 27. år med den skønneste mand, vi har ALDRIG brugt Valentines – heller ikke før vi blev gift. Til gengæld er vi gode til at respeketere hinanden, komplimentere hinanden og være ærlige over for hinanden i det daglige. Der er SÅ mange måder at vise kærlighed overfor andre på om det så er partner, veninde, eller bidrag til folk i nød.
  Kærlighed og good vibes til dig:-)

  Svar
 • Lis

  15/02/2023 at 10:47

  Helligdagen blev indført af pave Gelasius i 496 e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin.

  Svar

Skriv et svar