• Home
 • /
 • Motion
 • /
 • God form eller familien – hvad vælger du?
Form eller familien

God form eller familien – hvad vælger du?

Jeg er lige vågnet med mega hold i lænden. Jeg trænede lidt for hårdt forleden i kamp mod julefedtet. Og så læser jeg nu i min avis, at modne kvinder vælger motion fra. God form eller familien – hvad vælger du? 

Jeg tror, de fleste af os er helt klar over, hvor vigtigt det er at holde sig i form – og at det faktisk blive vigtigere med alderen. Hjertet skal holdes i gang. Fedtet holdes fra maven. Og skelettet og musklerne har brug for kærlige tæsk, når vores hormoner forandres, og vi bliver mere udsatte i forhold til kredsløbssygdomme. Men det kan være mega svært at finde tid og overskud i en travl hverdag.

Form eller familien?Jeg er ikke fanatisk, men jeg forsøger at være bevidst om det. Julen var hård ved mig, og jeg kæmper lige nu med de 2-3 kg, som har sat sig i vellevned præcis på maven.  

Mange tror, jeg er træningsfanatiker. Det er jeg desværre ikke. Jeg træner faktisk kun 2 gange om ugen i mit træningscenter, og så prøver jeg at flette en løbetur eller lidt hjemmetræning ind på egen hånd. 

Det er ikke altid, det sidste holder – jeg synes som mange andre kvinder i vores alder, at det kan være svært at finde tid mellem arbejde, unger, vasketøj, indkøb, rengøring og alt det andet ”must do”. 

Og nu sidder jeg så og læser i min Berlingske, at det er et større problem end som så: Hver 5. kvinde mellem 45 og 54 år vælger motionen fra, når vi skal prioritere vores tid i en travl hverdag med job og store børn.  Det er i hvert fald resultatet at et forskningsprojekt, der omfatter 51 kvinder i aldersgruppen. Og jeg er sgu lidt overrasket!

Form eller familien?For her gik vi jo og bildte os selv ind, at børnetrykket  og ‘familiebyrden’ letter, når ungerne bliver større. Men sådan er det åbenbart langt fra. 

Mange af os VIL gerne de der 30 minutters motion om dagen (eller 3 gange hård træning om ugen), som anbefalingen lyder på. Men vi vil også gerne have god samvittighed overfor vores job og familie…. Vi vil gerne være til rådighed for vores teenagere, når de har brug for os. Og mange af os har også fået forældre, der har brug for vores omsorg. Derfor har mange af os svært ved at få løbeskoene på og komme afsted. 

Sådan lyder forklaringen i hvert fald fra den forsker fra Københavns Universitet, der har undersøgt det. Maria Gliemann Hybelholt hedder hun. 

Og i stedet for at slå os i hovedet med trusler og motionskæppe, så foreslår hun faktisk noget interessant : Nemlig at træning skal være en mulighed på jobbet. 

Form eller familien?Jeg har hele efteråret rejst landet rundt med en sundhedskonference, hvor emnet var, hvem der har ansvar for vores sundhed og trivsel. Og det er der mange delte meninger om. Men hvis det var muligt at træne eller løbe på jobbet, ville mange måske gribe muligheden?  

 Ville du?

Og hvordan prioriterer du din motion i forhold til de andre ting i dit liv?  

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

32 kommentarer

 • Pernille Kongstad

  17/01/2018 at 15:54

  Hej Line, interessant dilemma, som jeg selv har været i. Eller måske havde jeg bare alt for mange gode undskyldninger for ikke at træne … I mine unge år dyrkede jeg vildt meget sport på forholdsvis højt niveau, men jeg har altid fra naturens side været kraftig og 2 graviditeter og en generel høj madglæde og livslyst har sgu ærlig talt ikke været videre befordrende for mindre taljemål. Men da jeg af min daværende kommune for nok omkring 15 år siden blev tilbudt en omfattende helbredstest, fordi man ville måle borgernes sundhed, slog jeg til. Det gav stof til eftertanke og et spark bagi.
  Jeg begyndte at styrketræne på min arbejdsplads 2-3 gange om ugen kl. 6 om morgenen – dér har de store børn nemlig slet ikke behov for deres mor, faktisk vil de helst være i fred 🙂 Da arb.pladsen lukkede gymsalen pga. manglende tilslutning, meldte jeg mig ind i FitnessWorld og fortsattte træningen. Jeg bliver aldrig, som i aldrig nogensinde, slank som en ål, fanatisk eller noget, der minder om træningsnarkoman. Og hvis ikke jeg kommer afsted om morgenen, bliver det ikke til noget som helst, for jeg er alt for nem at lokke på café eller andet morsomt efter arbejde.
  Selv efter mange års træning synes jeg det er lidt dødssygt og det er på ren og skær vilje og stædighed, jeg kommer op og afsted. Forskellen kan nemlig mærkes, og ændringen sker lynhurtigt i begge retninger.
  Jeg træner ikke for at se bedre ud, jeg træner for at kunne leve et godt og aktivt liv i mange år endnu.

  Svar
 • Lisbeth Oxholm Snede

  16/01/2018 at 11:45

  Kære Line,
  Tusinde tak for dit hammer gode indlæg om den gode form eller familie. Jeg selv, er kronisk leddegigt patient og har samme udfordringer om at, finde vejen imellem at træne og gøre alt det andet på ens “to do” liste.
  Jeg har min egen blog for folk der er midt i Livet med Gigt og jeg kunne ikke undgå at, drage lige konklusioner selv baseret på dit gode indlæg.
  Det er dejligt at få en anden vinkel på emner engang imellem og jeg elsker at læse dine indlæg. De giver altid et andet syn på tilværelsen i livet og får mig til at, tænke over tingene.
  Tusinde tak for dine altid gode indlæg.
  <3 Lisbeth

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   16/01/2018 at 14:41

   Hej Lisbeth.

   Tak for de glade ord – det gør mig glad.

   Og tak for referencen til din blog. Måske andre kan bruge den.
   Kh Line

   Svar
 • Lotte

  13/01/2018 at 08:43

  Jeg laver helst ikke motion. Det er topkedeligt og jeg vil hellere være sammen med venner og familie. Og så kan jeg godt leve med at dø lidt før, da de år jeg lægger til, er dem hvor jeg hader verden og mig selv, mens jeg træner. Jeg oplever på ingen måde den glæde og energi nogen af jer skriver om. Tvært imod er hele dagen ødelagt, hvis jeg skal træne. Så efter flere år med on/off træning, har jeg simpelthen lagt det på hylden og er blevet meget gladere.

  Svar
 • Githa Pedersen

  13/01/2018 at 08:12

  Hej. Motion har næsten altid været en del af mit liv .. i år fylder jeg 50. Cirkeltræning 2-3 gange ugentligt og faglige gå- løbeture med hunden. Det er blevet en dejlig vane , der ikke føles som en pligt .jeg gør det bare uden at tænke så meget over det . Har det sidste halve år også ændret min kost , men mindre portioner og mere grønt . Jeg har fået meget mere energi, blot med små ændringer . Vh Githa 😊🏋️‍♀️

  Svar
 • Pia Frank

  12/01/2018 at 21:44

  Prøver at minde mig selv om, at den vigtigste person i mit liv er mig selv. Det er vigtigt at jeg har det godt og trives, hvis jeg skal være noget for andre.
  Og må bare erkende at jeg er en gladere og mere positiv kone, mor, ven og kollega når jeg bruger tid på at træne og passe på mig selv.
  God træning og god weekend

  Svar
 • mormormedstiletter

  12/01/2018 at 19:50

  Som 54-årig har jeg indset, at det der med hård træning i træningscenter eller løb eller andre sportsgrene, som er hårde ved krop og led, ja, det springer jeg over nu…
  Fordi jeg har lært at en god lang gåtur forbrænder ligeså meget som løb f.eks., eller at pilates styrker mine muskler akkurat lige så godt som vægttræning…Bum, bum og så slider jeg ikke mine led alt for meget…
  Så nu går vi 10-15 kilometer hver anden dag og jeg forsøger at dyrke pilates hver morgen….Ikke at det altid lykkes, men jeg prøver da;-)
  Når man, som vi, ikke skal tabe mange kilo, rækker denne her motion fint for mig og jeg slapper mere af og er slet ikke fanatisk mere……
  God weekend!

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2018 at 23:58

   Hej mormormedstilletter.

   Du ligner jo en million – men husk alligevel at hjertet skal have en tur en gang imellem. ❤️❤️

   Svar
 • Lene Christensen

  12/01/2018 at 19:40

  Kære Line.
  Måtte bare smide et par ord til dig….
  Du er et kæmpe forbillede. Du har et fantastisk livssyn og en styrke som vi alle kan lære af.
  Ja jeg har lige rundet de 40 – træner 3 gange om ugen….det er det jeg gir mig selv….med børn i huset. Og mit mål er at holde mig ligeså sund som dig både udenpå og inden i.
  TAK for dine vise ord, som altid. TAK fordi du har lyst til at dele din viden og dit liv med os!
  Rigtig go weekend.
  De bedste hilsner Lene

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2018 at 23:53

   Hej Lene.

   Tusind tak – det glæder mig, at andre har glæde af mine ord og tanker. Og det er så vigtugt, at vi investerer i os selv.

   Kh Line

   Svar
 • Mette

  12/01/2018 at 17:01

  Jeg synes det er en rigtig god ide at indføre motion, mindfulness på arbejdspladsen, det vil helt klart motivere mig, når jeg alligevel er der og har nogen at motionere sammen med. Jeg har brug for variationen, så det ikke bliver for kedeligt. Det er som regel det jeg går ned på. I øjeblikket træner jeg lidt styrke hjemme, er startet til håndbold og kunne godt tænke mig at gå en tur hver dag. Det bliver desværre kun til nogle få ture i ugen men det er jo trods alt bedre end ingen gåture 😊

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2018 at 23:57

   Hej Mette

   Jeg tror,mange har det som dig… spørg på din arbejdsplads. Der er faktisk mange steder, hvor man laver motionstilbud på jobbet. Bla hos Dong, som går all in på medarbejdernes sundhed.

   Kh Line

   Svar
 • Tullemor

  12/01/2018 at 15:26

  Hej Line. Jeg har de sidste 25 år haft dårlig ryg og det medførte desværre også, at knæene tog skade. Så træning lå ikke så meget i kortene for mig.. troede jeg. Men efter min mands alt for tidlige død og en stor søn med kognitive vanskeligheder, så fandt jeg styrken og overskuddet i træningen. Jeg træner meget hjemme,da det så passer med ungerne og jobbet og man skal ikke ud af døren. Der findes nogle fantastiske kvinder på Youtube, som laver gratis og megafede hjemmetræningsvideoer og hende her Fitforce.fx er super god til også at vise øvelserne uden hop og spring, så man kan tilpasse det til ens egne begrænsninger, men stadig kampsvede og få buler på armene 😃😃 … og det her gør jeg for MIG 😋

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2018 at 23:54

   Hej Tullemor.

   Og bliv ved med at gøre noget for dig selv. Tak fordi du deler din historie.

   Kh Line

   Svar
 • Edwin Chammon

  12/01/2018 at 14:09

  Jeg har altid godt kunnet lide at cykle, men det blev aldrig rigtigt til noget, og jeg fik den for mænd den typiske mave.
  Så fik jeg en ny hofte for 2 år siden, og derefter skulle genoptrænet, jeg oplevede en fantastisk oplevelse af at få det bedre, jeg tabte mig og fik mere energi. Jeg har fortsat træningen, og det har betydet, at jeg er kommet mig meget hurtigere nu, hvor jeg fik et nyt højre knæ i slut november 2017, man får hurtigere energi fuld bevægelighed, når man er i træning. Tak for endnu et indlæg kære Line 😘

  Svar
 • Rike Jørgensen

  12/01/2018 at 13:15

  Hej Line!
  Ikke for at lyde hellig, men jeg har hele mit liv dyrket motion, UDEN det gik ud over familie og job! Tværtimod fik jeg meget mere energi! At jeg har været i form betød rigtig meget, at jeg efter en blodprop i hjernen for et par år siden, hvor jeg ikke kunne tale og gå, er fuldstændig rask nu uden nævneværdige gener! Det er vigtigt for især kvinder at vi holder gang bevægeliheden! Det giver masser af godt humør, og man tage i det hele taget livet lidt lettere på alle måder! Så kom bare i gang derude 😏
  Mvh Rj

  Svar
 • Inge Bille

  12/01/2018 at 12:48

  Citat: Edward Stanley (1826-1893). “De, som tror, de ikke har tid til at være fysisk aktive, må før eller siden afse tid til at være syge.”
  Jeg kan ikke sige det mere præsist selv. Jeg lider også under, at jeg prioritere mig selv lavest, men jeg tænker ofte, at jeg vil gerne kunne være med til at spille rundbold med mine børnebørn, og så et det lidt nemmere (for mig) at komme afsted. Det er en god investering i fremtiden.

  Svar
 • Maj-Britt Lyng

  12/01/2018 at 12:42

  Hej Line,
  Jeg tror ikke det kun handler om motion men også om kost, jeg træner selv 2 gange om ugen, og føler jeg får mere energi af træning og sund kost.
  Prøv at tænke på hvor mange timer vi sidder og ser fjernsyn om aftenen, hvis man bare skar en ½ time fra var der også tid til træning.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2018 at 12:43

   Hej Mai Britt.

   Ja, helt enig. Og det er de input, vi skal give hinanden og minde hinanden om.

   Tak.

   Svar
 • Linda

  12/01/2018 at 12:38

  Hej Line
  Jeg har aldrig rigtig fået godt i gang det motion, det er ikke tiden der ikke har været der blot dårlig planlægning og for lidt rygrad. Jeg har ingen børn, ingen samlever så al tiden er jo faktisk min 😊 I år er dog startet anderledes end alle andre år. I år gør jeg det sgu..! Har fundet nogle ganske overkommelige øvelser som jeg laver herhjemme hver dag ( jeg arbejder hjemmefra for det meste 😉) desuden har jeg tilmeldt mig Royal Run så i år lykkedes det, løbeskoene bliver også brugt ..! 🙌 og wauw en følelse det allerede har givet på kun små to uger🖐👍

  Svar
 • Lotte

  12/01/2018 at 12:12

  Synes egentlig heller ikke, at jeg har fået mere tid men alligevel er det anderledes nu hvor min søn næsten er færdig med folkeskolen.
  Jeg har altid haft tid til at træne… Jeg har set det som et giga frirum hvor der i min træningstid kun har været plads til MIG.
  Men jeg er utrolig asocial mht. det at træne. Gider ikke holdtræning, private træningstimer mv. hvor det er en person der galer op. Har lavet mig eget program, 80′ musik i ørerne og så bare derudaf😊

  Svar
 • Kirsten Jensen

  12/01/2018 at 11:36

  Kære Line
  Jeg hører desværre til gruppen der vælger fra, min motion består af gåture med hunden et par gange om dagen, dobbelt op I weekenden.
  Jeg er 60+ og blev mormor for et år siden og venter på at blive mormor igen til sommer.
  Syntes det er svært med motion når man har fuldtidsjob og godt vil se børn, børnebørn og vennerne skal også plejes. MEN jeg er åben for gode tips og ideer til at få lagt motion ind I hverdagen.
  Nyder at læse din blog 🙂

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2018 at 12:16

   Hej Kirsten.

   Ja, det er jo sådan mange har det. Men hvad skulle der til for, at DU fik gjort det ?

   For det er jo ret vigtigt for os rent fysisk?

   Kærligst Line

   Svar
   • Kirsten Jensen

    12/01/2018 at 12:33

    Har I den lyse tid forsøgt mig med hurtig gang, hvilket fungerer rigtig godt for mig, men syntes det er svært at finde motivation I den mørke tid. Sikkert bare en dårlig undskyldning tænker jeg.

    Svar

Skriv et svar