Flere kærester kan man det

Flere kærester – kan man det ?

Kan man have flere kærester og elske mere end en – og hvordan ser kærligheden egentlig ud, når man er 50+ ?

Jeg fik spørgsmålet af en skøn mand til et middagsselskab for et par år siden. Han var, som han selv udtrykte det, i sin bedste alder, skilt for anden gang – og konkluderede derfor, at ægteskab nok ikke var vejen frem i hans nye liv. Han spurgte mig, fordi han mente, at jeg som rutineret single måske havde gjort mig nogle overvejelser om, hvad moden og holdbar kærlighed var for en størrelse.

Er flerkæresteri som at elske 2 børn?

Jeg måtte lige ryste hjernecellerne en smule. Dels fordi jeg jo egentlig ikke var single ‘med vilje’. Og dels fordi tanken om flere kærester ligesom ikke rigtig var faldet mig ind.

Flere kærester kan man det– Men, fortsatte han, jeg har fx flere børn … Du har to. Elsker du ikke dem lige meget? Og jo, det måtte jeg erkende, at jeg gør. Så den logiske tankerække var, at hvis man kan elske alle sine børn ligeligt og fordele kærligheden mellem den, hvorfor kan man så ikke gøre det med kvinder eller mænd. Da jeg gik i seng så jeg fler-kæreste filmen for mit indre øje.  Billeder af arabiske sheiker med deres harem, hvor ethvert afslørende ansigtsudtryk er gemt bag burkaen. Det er ikke lykken !

Jeg så billeder af jaloux kvinder,  der lå i busken foran hans hus og holdt øje med ‘fjenden’. Kvinder som er ved at gå til over hinandens eksistens. Det er heller ikke lykken. Og jeg så kvinder med store brede smil – måske i lettelse  over at have andre at dele en krævende urmand med (undskyld mænd).

Åbent forhold eller jalousi

Men ligegyldigt hvilket billede jeg trækker frem, så spiller tanker om flere kærester bare ikke i mit hoved. Jeg tror, jeg ville blive edderspændt jaloux – parat til at sabotere konkurrentens chancer koste, hvad det vil. Flå håret af. Pifte bil dæk, knække antenner og ridse bildøre… Ja ja, kald det bare barnligt.

Og efter flere dages overvejelse må jeg sige : Det er ikke det samme at elske alle sine børn – og elske flere mænd/kvinder samtidigt. Der er en lang række spørgsmål, der vil melde sig og forstyrre: Er den anden et bedre knald ? Har hun  større bryster og længere ben? Hvem tager han med til parmiddag eller fester ? Listen over krisespørgsmål er lang.

Som min veninde sagde totalt uden tøven : ‘Flere kærester er bare No Go.’

Hvad mener I ?

Foto øverst: Claus Peuckert (Tak Claus)

Indlægget blev postet første gang i 2016.

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

25 kommentarer

 • Alexander Amargós Petersen

  19/01/2020 at 20:30

  Meget interessant emne. Jeg plejede normalt at blive en anelse forarget over de åbne forhold fordi jeg fandt dem forkerte og voldsomme, da jeg ikke syntes at der var kærlighed men blot en slags sexleg over det hele. Jeg har dog siden fået nogle rigtig gode venner , et par som elsker hinanden højt, men som netop dyrker det åbne forhold. Det har været utrolig spændende at lære dem at kende på en moden måde og i dag har jeg ingen problemer med de åbne forhold, så længe at begge parter er enige om at det er åbent. Jeg er sikker på at alle i et sådan forhold elsker hinanden højt, ligesom at jeg vil gøre med min udkårne en skønne dag 🙂

  Svar
 • Erik

  14/01/2020 at 22:09

  En rigtig kæreste kan per definition kun være én. Andre samlivsformer må derfor for de involverede parter være en noget anden flydende, udefinerbar, usikker størrelse. Efter min mening dybest set bare noget rod, d.v.s. “don’t go there”.
  KH, Erik

  Svar
 • Trine

  13/01/2020 at 23:11

  Man kan jo godt- og nogen gør det… jeg vil ikke have flere kærester på samme tid- men jeg ku sagtens have mere end en elsker.

  Svar
 • Lene

  12/01/2020 at 22:32

  Jeg mener ikke at ‘fler-
  koneri’ eller flere mænd i et forhold er godt. Vigtigt at der er 100% fokus mellem de 2. Der vil let opstå usikkerhed, jalousi og selvom man forventnings-
  afstemmer løbende, vil det give uro og ubalance i forholdet. Jeg tror mænd sagtens kan have flere kvinder på en gang, hvor jeg tror, at de fleste kvinder kan have svære ved. Angående kærlighed til ens barn /børn kan den ikke sammenlignes med kærlighed til en mand /kvinde. Det er en anden kærlighed.

  Svar
 • Trine

  12/01/2020 at 17:53

  Flere kærester er fint nok i en periode, men det går galt på et tidspunkt. Det er min oplevelse.

  Kæresterne skal som regel ikke vide alt for meget om hinandens eksistens. Det er fint en overgang, eller hvis man er single og er til mere uforpligtende kærestelignende forhold.

  Men en rigtig kæreste deler man ikke med andre.

  Svar
 • Naja von Essen

  12/01/2020 at 15:40

  NEJ/JO
  Skal/skal ikke??
  Hvor mange singler er vi lige, der bor for “ os selv “ efterhånden.
  Utroskab/troskab
  Monogami kommer det ikke ud af religion😬
  Seriel monogami. Er det værre en monogami? Mener, at det er der jo åbenbart mange, der er.
  Er det bedre end at være polyamourøs?
  Troskab😇. Lyder dejligt. Utroskab lyder grimt og MEGET falsk.
  Ejer man andre end sig selv?
  NEJ!!!
  Vi ejer KUN os selv og de få år vi er her!!!
  Vi ejer ikke andre end os selv. HELLER ikke vores børn.
  Det kunne være rart synes jeg.
  At De/I, der er monogame eller serielt monogame kan glædes over, at sådan har I det.
  Det må være dejligt så længe, det varer. Og måske varer livet ud.
  MEN vi andre skal og vil også nyde og yde i, hvad der kommer af dejlige ting.
  Ægteskab/Troskab/Utroskab
  “ Hvem” SKAL man være tro?
  Den anden mere end sig SELV
  Når man er sig sig selv utro kan man ikke være ægte MERE, ikke for den man er ægte med. OG slet ikke for overfor sig selv.
  Man bliver en decideret løgner!!!
  Og man stjæler hinandens tid for at udvikle sig SELV og hen mod en anden, hvis det er DET og næste vedkommende man VIL.
  Det føles nogen gange som, at det er de TRO og retlinede, der har retten.
  Vi andre og ret mange efterhånden vil også være her.
  Og vi vil have lov til at have det godt over valg, vi har taget for at skabe et bedre liv for os selv, vores børn og måske og sandsynligvis for den, vi har været nødt til at forlade.
  Måske fordi, man ikke har kunnet tøjle følelser for et andet menneske. Kvinde eller mand.
  Måske, fordi man har opdaget, at man fra at have været et stolt menneske til at være et kuet menneske, hvor alle ( ikke mindst sine børn ) er blevet gidsler i det spil.
  Må vi bede om lidt respekt?

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   12/01/2020 at 16:09

   Hej Naja….

   Tak for godt modspil i debatten. Jeg synes nu ikke, at mit indlæg er mangel på respekt for andre måder at leve på. Det er blot udtryk for min holdning og oplæg til debat.

   Kh Line

   Svar
 • Henrik V Blunck

  12/01/2020 at 15:32

  Det er svært at give svaret som vil matche alle, men en af de mest interessante bøger om emnet jeg hidtil har læst er “Hvem er du utro?” af Anja Lysholm, jeg læste i 2011. Jeg anmeldte den på min blog med boganmeldelser: https://anmeldt-bog.blogspot.com/2011/05/anja-lysholm-hvem-er-du-utro.html
  Det er klart, at det ikke er et setup der matcher for dem med tendenser til jalousi, men hvis to mennesker er enige om de elsker hinanden, men at der mangler noget, som den ene enten ikke vil (eller kan!), så kan det være en brugbar model, for at forholdet består.

  Svar
 • Vibeke

  12/01/2020 at 11:15

  Hej Line
  Svaret herfra er et absolut NEJ til flere kærester.
  For mig ligger der et commitment i at være kærester og er jeg i et forhold, er jeg meget monogam.
  Det kan være noget andet, hvis man er friends with benefits, men det ville jeg ikke selv kunne navigere i – så også her, er det for mig, en af gangen.
  Hvad andre vælger er deres valg, men jeg holder mig til det der føles rigtigt for mig.
  Kh Vibeke

  Svar
 • Torben

  01/11/2017 at 03:33

  Selvfølgelig kan man det, jeg er frisk på at date dig eller at være en af de “flere kærester”. Nu har du jo min mail, du er altid velkommen til at skrive Line.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   01/11/2017 at 09:48

   Hej Torben.
   Så har du helt misforstået mit budskab.

   Jeg mener lige præcis ikke, man kan have flere kærester

   Mvh Line

   Svar
 • mormormedstiletter

  31/01/2017 at 21:05

  Helt og aldeles no go!:-)
  Jeg vil være den eneste den!! Det har jeg eddermame fortjent og de har alle kvinder og hvis den mand jeg har fundet ikke mener det samme, er han ikke den rette!

  Svar
 • Anonym

  06/01/2017 at 18:29

  Anonym ;

  Hvad er godt uden noget er dårligt ?, hvad er glæde uden sorg ?, hvad er ungdom uden alderdom?, hvad er rigdom uden fattidom? hvad er kærlighed uden savn?, hvad er glæde uden sorg? Hvad er minder uden famile og venner? hvad er livet uden døden ?

  Til dig der tror på livet, hele livet ? et udråb fra mig til dig med åbne arme om at drømme og ikke glemme at lege, lav om på reglerne, så bræk og knæk, skær fra og læg til.

  Rejs med Karma og leg som det var den sidste leg, behold den for dig selv, og glem lotteri forsikringer, så bræk og knæk, skær fra og læg til.

  Brug adrenalin og ikke morfin, hvad der ikke dræber dig gør dig stærkere, så bræk og knæk, skær fra og læg til.

  Lad kroppen og sjælden længes, så faste I en uge! en stykke tørt brød smager og du kan lytte og være musikalsk ! og ikke synge falsk.

  Kærester, samliv, troskab, moral og frihed er en ikke en leg i offentligt forum, lad din fantasi lave om som du behøver, så bræk og knæk, skær fra og læg til.

  Hvad er skyld hvis igen ved, hvad er samvittighed hvis igen lider nød, hvad er lidenskab uden frygt, hvad er eventyr uden risiko, så bræk og knæk, skær fra og læg til.

  Er du fri ? tør du, kan du ? eller skal du eje og sætte pris på.

  Svar
  • Susanne Anderen

   12/01/2020 at 16:58

   For mig ville det være no go. Jeg ville have det som dig, Line😉. Men for de få (f.eks. Ritt Bjerregaard) kan det måske fungere. Det kræver dog meget åbenhed og ærlighed og helt faste regler, der bliver overholdt. I min optik er det slet ikke det samme som kærligheden til ens børn. Der er jo en helt anden dynamik mellem kærester. Jeg vil ikke være 2. violin😁

   Svar
 • Helle Sas

  29/12/2016 at 20:55

  En kæreste er en man har specielt kær – heri ligger vel betydningen kærester. Og når der er tale om følelser, så vil det være svært at kunne fordele disse ligeligt mellem flere kærester – Der må opstå en uligevægt, som jeg tror vil være uværdig og også med til at skabe usikkerhed omkring selvværd for den, der ikke har “samme”antal kærester. “Fortæller han fortæller til andre, om det vi her har sammen, eller hvad nu hvis jeg ikke er lige så klog, køn, underholdende osv som de andre kærester?” I det hele taget, mener jeg, at intimiteten og fortroligheden vil få et skud for boven.
  At der rent kulturelt(pakket ind i religion) kan ligge en praksis omkring, at den rige patriark har råd til mange koner og dermed også råd til at bespise flere børn. Det mener jeg ikke kan sammenlignes med den kulturelle virkelighed i teknologisk udviklede lande.
  Jeg mener faktisk heller ikke at børn og kærester kan sammenlignes. Det er forskellige kærlighedsfølelser.
  Det største issue er mere at kunne gå ind i et nye forhold uden at slæbe den tunge sæk på ryggen med tidligere forhold og forbehold med.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   29/12/2016 at 21:45

   Hej Helle.
   Jeg er jo enig med dig – og det er de fleste faktisk, som har kommenteret her og på Facebook.

   Men derfor er diskussionen jo relevant og vigtig for at forstå dem, der lever og tænker anderledes end os selv. Jeg kommer ikke til at ændre holdning – men jeg har ikke noget imod synlig e udfordret 😊

   Svar
 • Suzen Gregersen

  28/12/2016 at 23:57

  FLERE kærester? Altså bare det at finde EEN der er tilpas “kvalificeret” er da svært nok… Men nogle kan måske ikke få nok af alt det gode eller spiller på flere heste indtil brikkerne falder på plads!? Efter rigeligt mange lange forhold vil jeg nu “nøjes” med at gi al kærligheden til mig selv – nå ja indtil jeg finder nok grunde (læs: det umulige, uopnåeligt utopiske supermenneske) til at lade være… For der kan da ikke ligefrem være flere af dem, kan der?

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   29/12/2016 at 10:33

   Ja, dwt er et kompliceret spørgsmål – og som Erik skriver et vanskeligt set up. Min bordherre var meget optaget af, hvad er arv, hvad er miljø og religion i vores opfattelse af det at være sammen.. jeg vil ikke dømme noget eller nogen, men jeg tror som du skriver Tom, at det kræver lidt af en afstemning På FB mindede een mig om Ritt Bjerregaard, og vedhæftede en artikel fra BT den lægger jeg lige herhttp://www.bt.dk/danmark/ritt-bjerregaard-om-sine-elskere-saadan-klarede-jeg-jalousien
   Kh Line

   Svar
 • Erik Balk-Møller

  28/12/2016 at 23:41

  2. del:
  6. Ballet eller fodbold?
  7. Opvask(e).
  8. Sommerferie?.
  9. Double up.
  10. Tak for kaffe!!

  Svar
 • Erik Balk-Møller

  28/12/2016 at 23:33

  Det er et godt spørgsmål, og
  1. Tid?
  2. Birte, Birte – jeg mener Grete, Grete!
  3. Mærkedag(e).
  4. Svige(mødre).
  5. Din(e)og min(e).
  6. Ven(ner) og veninde(r)

  Svar
 • Tom Bonde

  28/12/2016 at 20:27

  Det handler jo om og få afstemt forventningerne – allerede ved det første møde – med andre ord få afstemt grænserne helt åbent og ærligt – i fuld balance – er dette ikke muligt og er der tvivl eller mærkes der usikkerhed – så er det bedre og stoppe inden det mulige forhold egentlig er begyndt.
  Alle er som bekendt forskellige og der er så mange gråzoner – hvordan defineres utroskab – hvad er tilladt og hvad er ikke tilladt – hvad er et forhold – små skridt eller store skridt – hvad er målet – sådan bare for og give et par eksempler eller fem på noget der fylder i de fleste.
  Personligt tror jeg på små skridt, afstemning af gråzoner – det åbne fohold tror jeg ikke på ! – men jeg tror på åbenhed, ærlighed og kærlighed der skaber sikkerhed og tro på en fremtid sammen…..med respekt for hinandens venner (af begge køn) – hinandens forskelligheder – hinandens børn og respektive familier.
  Tryghed !
  KH. Tom

  Svar
 • Helle Wettergren

  28/12/2016 at 17:30

  Uha en svær en og ikke bare et ja eller nej spørgsmål…
  Og nej vores kærlighed til vores unger, stikker dybere og er helt anderledes, vi kan jo i princippet slå ihjel, pga vores børn 😉 😉
  Jeg ser tit folk skrive at de er i et kompliceret forhold, og der tænker jeg, det ville passe meget godt ind, hvis jeg skulle forholde mig til flere kærester.
  Jeg kunne ikke leve sådan,men samtidig spændende tankespind, og meget kompliceret…
  KH. Helle.

  Svar

Skriv et svar