En dag jeg aldrig glemmer

En dag jeg aldrig glemmer!

Det er svært ikke at gå rundt og være små nostalgisk i øjeblikket. I morgen er det præcis 30 år siden, at TV 2 gik i luften allerførste gang. En dag jeg aldrig glemmer!

En dag jeg aldrig glemmer!

Travlhed og spænding i Nyhedsredaktionen : Foto George Fajnburg fra bogen Øjeblikke

Måske læste du mit blogindlæg for nylig om mødet, der ændrede mit liv. I dag får du historien om, hvad der skete på TV2’s premieredag den 1.oktober 1988 kl 19.30. Og hvis du skriver din egen lille TV2 historie i kommentarfeltet, så sætter jeg et par bøger ”Bag Skærmen” på højkant til de bedste. Den handler om min mange år på tv – og er fuld af anekdoter.

Jeg var 27 og næsten lige flyttet til Odense med min daværende kæreste. Vi havde købt et yndigt bindingsværk hus i et af byens hyggelige kvarterer. Den 1.oktober var dagen, hvor 7 måneders tv-skole og planlægning skulle stå sin prøve. Sammen med nyhedsværten Samuel Rachlin skulle jeg byde velkommen til danskernes nye tv-kanal. Jeg skulle præsentere kanalens allerførste sportsnyheder ever – og en tipskupon ! Jep – de 13 rigtige blev læst højt hver eneste lørdag og søndag.

Jeg var hamrende nervøs for nu at sige som det var. Vi havde forberedt os så meget, vi nu kunne og lavet dummier og øvet. Men en ting var ‘for sjov’, nu var det pludselig alvor.

En dag jeg aldrig glemmer

Samuel Rachlin giver instrukser før udsendelsesstart. Foto: George Fajnburg, fra bogen Øjeblikke

Mit outfit var for længst på plads til premiereaftenen. En bordeaux farvet dobbeltradet jakke med brede skuldre. Og en nydelig hvid skjorte  – tilpas tækkeligt og også lidt småkedeligt. Alt købt med en stylist i Magasin i Odense og godkendt af produceren. Prikken over i’et var mine yndlingsørenringe, som jeg havde fået af en veninde.

Premierenerverne martrede ikke kun mig. Min mor havde det næsten værre end jeg. Hun er ikke vild med at optræde og holde taler. Så hun plantede lidt af sin nervøsitet solidt i mig. Hun sendte mig sågar en lille premiere-pakke, der indeholdt 3 betablokkere til de første 3 dage ! Just in case! Jeg havde fortalt Ulla Terkelsen om mine sommerfugle i maven og min mors beroligende piller – og hendes reaktion var ikke uventet: Det gør du altså ikke !!

En dag jeg aldrig glemmer

Et par års øvelse – men skuldrene og smilet er stadig bredt ! Foto George Fajnburg, fra bogen Øjeblikke

Jeg mødte ind kl 10 på premieredagen. Stemningen var spændt og forventningsfuld. Allerede om eftermiddag skulle vi blænde op for vores første tv-program – vistnok eller andet med Bubber. Men i nyhedsrummet og på sportsredaktionen var der fart på for at få aftenens program på plads.

Jeg gik i sminken i god før udsendelsesstart. Vi var blevet oplært i at sminke os selv både af en filmsminkør, Ruth, fra Nordisk Film og Dennis Knudsen, som alle nok kender. Det var Ruth, der kom på selve premieredagen og hjalp os. Og da jeg satte mig i sminkestolen, kunne jeg for alvor mærke pulsen banke. Og der i Ruth’s kyndige hænder steg nervøsiteten i takt med nedtællingen til start. Jeg havde mine betablokkere liggende i lommen i et stykke sølvpapir.: ” Og jeg hører for mit øre Ulla Terkelsen forkynde: ”Du tager dem ikke” og min mors beroligende stemme, der siger: ”Det tager den værste nervøsitet”.

En dag jeg aldrig glemmer

“Du gør det ikke”! Ulla Terkelsen ligner stadig sig selv 30 år senere! Foto: George Fajnburg, fra bogen Øjeblikke

Jeg tog en kvart pille. Og da jeg klokken ca 19.50 – efter at havde siddet og bygget endnu flere sommerfugle op i maven, mens  Samuel ledte os sikkert igennem de første 20 minutter – bød velkommen til sporten i Nyhederne, møder danskerne en meget bredskuldret ung tv-vært med en  tynd stemme, der nok havde hjerterytmen under kontrol, men som følte hun sejlede igennem sin første udsendelse. Og så var der lige et ord, der drillede den første aften. Ordet TIPSKUPON som blev til TIPS-UKONG i min mund.

Champagnepropperne sprang, så snart vejrværten Arne Lundemand havde præsenteret vores første vejrudsigt. Og intet var derefter nogensinde det samme. Hverken for os, der var med eller jer, der så på.

En dag jeg aldrig glemmer

Sport i 2’eren skrev historie med millioner af seere hver søndag. Her sidder jeg mellem Morten Stig Christensen og Frank Arnesen

Dagen efter indviede vi i øvrigt vores program ”Sport i 2’eren” fra et lille studie med grønne vægge og orange bogstaver. Jeg i hjemmestrikket mintgrønt angorabluse, der matchede studie væggen. Og udsendelsen sluttede med, at muskelmanden Peter Anker BAR mig ud af studiet. Det skulle se ud som en overraskelse f – selv om det var planlagt og blev lidt kikset, fordi bære-scene var optaget og skulle afvikles live. Men der gik ged i teknikken, så man hørte min stemme fra studiet henover billederne af den store mand, der bar den lille tv-vært.

Og sådan blev grunden lagt til masser af sportsjournalistik med indbygget spas og overraskelser.

Billedet øverst er affotograferet fra vores allerførste sportsnyheder på TV2 den 1/10 1988

 

En dag jeg aldrig glemmer!

Bogen du kan vinde er denne – BAG SKÆRMEN, som tager dig på tur ind i TV-verden set med mine øjne. Skriv din egen lille TV2 anekdote. De bedste 3 historier vinder en bog.

Husk at skriv din adresse.

Tak for nu og på gensyn!!!

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

5 kommentarer

 • Birgit

  06/10/2018 at 21:00

  Hej Line
  Der har jo været et hav af gode tv 2 udsendelser igennem de mange år, men jeg må fremhæve årgang 0 som jeg har set alle udsendelser af, det er noget særligt at følge en dokumentar i så mange år.
  Venlig hilsen
  Birgit kirkegaard Højsgaard
  Smedegade 59 Ørting
  8300 Odder.

  Svar
 • Frederikke

  04/10/2018 at 20:44

  Hvornår jeg så tv2 første gang, kan jeg ikke huske. Men jeg husker de hyggelige stunder som barn, når jeg sad med min mor og så tv2 nyhederne. Det har nok gjort at jeg altid har været meget interesseret og haft en god forståelse for hvad der sker i verden. Det lyder spændende at læse din bog! 🙂

  Svar
 • June Spuur

  01/10/2018 at 18:39

  Året 1988 var skelsættende for mig. Blev uddannet i FDB, mødte mine børns far, købte hus, blev forlovet, mistede min morfar til kræften og oplevede TV2 for første gang. Lykkehjulet og Eleva2ren var shows der har sat sig fast i hukommelsen og jeg glæder mig til den nye version af lykkehjulet . Tillykke med de 30 år til alle tidligere og nuværende på kanalen.

  Svar
 • June Spuur

  01/10/2018 at 18:30

  Hej Line
  Året 1988 var skelsættende for mig. Jeg blev udlært i FDB, mødte mine børns far, købte hus, blev forlovet, mistede min morfar, oplevede TV2 for første gang. Jeg husker ikke en specifik TV2 historie men jeg husker om noget lykkehjulet og eleva2ren. Det var shows der går over i historien. TV2 har altid været min foretrukne kanal.
  Glæder mig til den nye version af lykkehjulet. Tillykke med de 30 år 🇩🇰

  Svar
 • Helle Frederiksen

  30/09/2018 at 15:22

  Hej Line – Jeg husker tydeligt premieren for TV2. Jeg var højgravid og fødte mit første barn 4 oktober, så min mand og jeg sad derhjemme og hyggede med tv og den nye kanal. Helle

  Svar

Skriv et svar